Mencuba sushi dari kedai LePapa.

29 October 2020, 12:45 pm

Mencuba sushi dari kedai LePapa.

Harga dia kira murah, RM5 saja, tapi isipadunya agak kurang. Hanya ada 9 potongan #sushi dengan inti sosej, telur goreng, timun & lobak merah, semuanya hirisan kecil, nasi pun nipis saja. Tambahan pula, tak ada paket kicap sushi diberi.

Untuk #makan alas perut, ok lah. Tapi kalau nak yang berbaloi, bagus lagi sushi yang dijual kat Emart, yang jenis harga RM6.80, ada macam² jenis inti, dan 6 potongan yang diberi lebih besar & lebih mengenyangkan, kicap pun ada disertakan sekali 🍣.

Pin It Send

Hantaran sohor kini:

Pasang soundproof kat bumbung kereta Viva.

28 October 2020, 11:30 am

Pasang soundproof kat bumbung kereta Viva.

Tujuan saya memasang soundproof pada bumbung #kereta adalah untuk mengurangkan bunyi bising daripada titisan air hujan. Kepingan besi (sheet metal) bumbung kereta adalah nipis, dan apabila diketuk, menghasilkan bunyi seperti tin kosong, bergema & berfrekuensi tinggi.

① – Oleh kerana sheet metal bumbung yang nipis, cara untuk menambah soundproofing adalah dengan menambah ketebalan kepingan besi dengan bahan lain. Di sini saya menggunakan flashband ini, ataupun disebut sebagai plumbers tape, untuk menambah ketebalan sheet metal kat bumbung.

Flashband ini biasanya digunakan untuk membaiki kebocoran pada paip, bumbung atau dinding. Ia diperbuat daripada getah dan mempunyai lapisan aluminium nipis di bahagian luar, rupanya lebih kurang macam cellotape.

Ada dua jenis flashband yang saya tahu setakat ini.
• Satu jenis getahnya berwarna hitam, dan tebalnya kira² 2-3mm.
• Satu lagi jenis getahnya berwarna putih, dan lebih nipis, kira² 1mm tebal, tapi getahnya lebih melekit berbanding yang warna hitam.

Sebaiknya gunakan yang jenis warna hitam, sebab lebih tebal & dapat menyerap getaran pada permukaan sheet metal dengan lebih baik, seterusnya mengurangkan lagi bunyi bising.

Kebiasaannya soundproofing kereta dilakukan menggunakan bahan bitumen dengan aluminium foil, contohnya jenama daripada STP Autofun. STP Autofun ni yang saya gunakan untuk soundproof pada pintu (www.instagram.com/p/BVcVajKhLCR) dan lantai (www.instagram.com/p/BWWao0aBvYl) kereta ni kira² 3 tahun dulu. Tapi kali ni saya nak cuba guna flashband pulak sebab nak jimatkan kos. Dulu guna STP untuk cover 4 pintu, lantai depan & penumpang belakang, kosnya kalau tak silap dalam RM800 lebih.

② – Ini bumbung #vivaturbo saya yang dah dipasang dengan flashband sebagai bahan soundproof. Tapi di sini saya gunakan flashband jenis putih, sebab dah terbeli banyak, pakai sajalah.

Untuk keseluruhan bumbung Viva ini, saya gunakan kira² 3 gelung flashband bersaiz kira² 1½” lebar dan 10 meter panjang, segelung dalam RM16. Ada sedikit lebihan, saya lekatkan dua lapisan pada permukaan bumbung yang lebih luas bagi menambah ketebalan.

Cara untuk memasang flashband sangat mudah, rasanya tak perlu nak beri tutorial, hanya perlu sukat, gunting, tanggalkan lapisan plastik jernih pada bahagian getah pelekat dan lekat terus pada bumbung. Cuma getah daripada flashband tu yang agak leceh nak dibersihkan kalau ada terlekat pada kerusi kereta atau pada baju.

Dah berminggu² sekarang ni tiap petang mesti hujan lebat sampai ke malam. Jadi untuk test pemasangan soundproofing ni, saya pun ada pergi jalan² semasa hujan, terutamanya beberapa hari lalu, ada hujan lebat & ribut di bandaraya Kuching sampai banyak pokok tumbang.

Pada pemerhatian saya, soundproof menggunakan flashband ni memang berkesan. Tak ada lagi bunyi air hujan menitik ke atas permukaan besi bumbung. Bunyinya dah kurang, dah kedap, tak bergema lagi macam bunyi tin kosong. Bunyi titisan hujan yang besar & lebat pun kurang, perumpamaannya dulu macam bunyi mengetuk pintu, sekarang macam bunyi mengetuk dinding konkrit.

Cuma bunyi titisan hujan dari cermin kereta saja yang masih kuat, kalau Viva ada acoustic windscreen kan bagus, boleh upgrade lagi 😋.

Pin It Send

Harga Proton X50 dari 79k hingga 103k.

27 October 2020, 1:51 pm

Harga Proton X50 dari 79k hingga 103k.

Model terbaru daripada #Proton ini terletak dalam kategori SUV segmen B. Di bawah adalah senarai beberapa kenderaan daripada kategori yang sama.

Perodua Aruz: 68k – 73k
Toyota Rush: 93k – 97k
Honda HRV: 108k – 124k
Mazda CX-3: 130k

Kalau ambil loan 90% selama 9 tahun dengan interest rate dalam 3%, bayaran bulanan dapat dianggarkan sama seperti harga penuh dibahagi dengan 100, contohnya

Standard, 79200 = RM792 / bulan
Executive, 84800 = RM848 / bulan
Premium, 93200 = RM932 / bulan
Flagship, 103300 = RM1033 / bulan

*Ini anggaran saja, kiraan sebenar mungkin ada beberapa puluh ringgit tambah tolak daripada jumlah bayaran bulanan. Setiap orang yang ambil loan, interest rate mungkin ada sedikit berbeza berdasarkan status & jenis pekerjaan, berapa lama tempoh loan, dan berapa banyak margin loan yang bank berani bagi pinjam.

Apa yang membuatkan #kereta ini special adalah ciri² moden & canggih, kuasa enjin dan pengalaman pemanduan yang jauh meninggalkan pencabar terdekat. Keyakinan Proton terhadap produk terbaru mereka ini sehinggakan mereka mengundang pihak media untuk cuba lumba drag X50 dengan BMW X1 dan Honda HRV. Boleh tonton menerusi video oleh Chris Wee di sini www.youtube.com/watch?v=lvA3BHrcswI.

P.s: waktu Proton Waja dilancarkan dulu, ia dikatakan sebagai pencabar kepada BMW 3-series. Dengan adanya X50 sekarang, ini kali-lah!

Pin It Send

Kedai Giant kat Kuching kalah dengan supermarket local.

26 October 2020, 2:30 pm

Kedai Giant kat Kuching kalah dengan supermarket local.

Sejak mula #MCO dulu, dalam bulan April, semua kedai #Giant kat Kuching dah tutup.

Giant Tabuan dah jadi Emart Tabuan. Giant Padawan ada dengar cerita nak jadi Everrise, tapi setakat ni hanya ada mural baru dilukis kat dinding bangunan.

Giant Semariang ni pula belum ada berita akan diambilalih oleh supermarket mana. Dulu di sini ada kedai Choice Super Mall, tapi sekarang kedai Choice Supermarket dah kembali, kat lot kedai baru di sebelah ni, Semariang Center.

Pin It Send

Ini pelan jalan alternatif Miri – Limbang yang masih dalam pembinaan sekarang.

25 October 2020, 1:10 pm

Ini pelan jalan alternatif Miri – Limbang yang masih dalam pembinaan sekarang.

Setakat bulan Jun yang lalu, status projek ialah #jalan dari Tanah Merah ke Gunung Buda (sebelah #Limbang warna ungu) masih dalam pembinaan ⁽¹⁾.

Jalan dari #Miri ke #Marudi telah sedia ada, cuma projek jambatan Marudi yang tiba² tergendala ⁽²⁾.

Jalan dari Marudi ke Gunung Mulu (garis warna biru) pula sekarang masih lagi jalan balak. Ada ura² mengatakan di sini tempat banyak perompak balak beroperasi, tu yang susah nak cepat siap jalan kat situ 🤭.

Habis hutan diceroboh, rakyat beluum lagi dapat jalan, kompeni balak kaya raya, politikus dapat ‘komisen’ 10%, Brunei caj cukai untuk lintas negara diorang. Betapa serba tak kena kehidupan di utara Sarawak.

Gambar dari suarasarawak.my/2020/06/16/jalan-alternatif-dalam-pembinaan
⁽¹⁾ sarawakvoice.com/2020/06/15/jalan-bawang-ubor-ke-gunung-buda-sebagai-laluan-ke-miri
⁽²⁾ utusanborneo.com.my/2019/07/08/penguang-kesal-projek-jambatan-marudi-tiada-perkembangan

Pin It Send

Statistik Covid19 sejak 2 minggu lepas + harga petrol minggu ke-4 Oktober 2020

24 October 2020, 10:15 am

Statistik #Covid19 sejak 2 minggu lepas + harga petrol minggu ke-4 Oktober 2020

10/10 – 374 kes baru, 3 kematian, 73 sembuh
11/10 – 561 kes baru, 2 kematian, 133 sembuh
12/10 – 563 kes baru, 2 kematian, 109 sembuh
13/10 – 660 kes baru, 4 kematian, 350 sembuh
14/10 – 660 kes baru, 4 kematian, 223 sembuh
15/10 – 589 kes baru, 3 kematian, 409 sembuh
16/10 – 629 kes baru, 6 kematian, 245 sembuh
17/10 – 869 kes baru, 4 kematian, 302 sembuh
18/10 – 871 kes baru ‼️, 7 kematian, 701 sembuh
19/10 – 865 kes baru, 3 kematian, 455 sembuh
20/10 – 862 kes baru, 3 kematian, 634 sembuh
21/10 – 732 kes baru, 6 kematian, 580 sembuh
22/10 – 847 kes baru, 5 kematian, 486 sembuh
23/10 – 710 kes baru, 10 kematian, 467 sembuh

Angka jangkitan baru tak nampak penurunan, malah semakin naik. Kalau pattern yang sama seperti gelombang pertama bulan Mac dulu, kali ni mungkin bulan Januari tahun depan baru bilangan kes akan menurun.

Orang Sarawak jangan terlalu selesa, kekalkan amalan normal baru. Nanti tiba² ada kes baru mereka jugak yang paling panik takut #MCO datang balik, takut tak dapat keluar pergi cari makan.

🟡 RON 95 – 1.64 (-0.04)
🟢 RON 97 – 1.94 (-0.04)
⚫️ Diesel – 1.74 (0.00)

#hargapetrol #Petronas

Pin It Send

Beranda ini sudah kembali menjadi ruang yang berguna (usable space).

23 October 2020, 12:30 pm

Beranda ini sudah kembali menjadi ruang yang berguna (usable space).

Sebelum ini, beranda ni jadi tempat menyimpan barang² yang dah rosak & tak dapat dipakai lagi. Habis segala kotoran, habuk, tanah berkumpul di sini, hinggakan jadi tempat kucing membuang hajat & tempat mereka simpan hasil buruan (burung & tikus mati).

Dari mula PKPP bulan 7 lalu (azwan082.my/post/3465), saya mula bersihkan tempat ni dan buang atau jual (azwan082.my/post/6274) barang² yang tak dapat dipakai lagi.

Disebabkan beranda ni ada ruang yang terbuka, saya pasang penutup menggunakan kayu sebagai rangka & jaring dawai, bagi mengelakkan kucing atau burung datang masuk & buat kotor lagi. Penutup ini sementara saja, sebab nanti² ada lagi projek lain.

Ruang beranda ini sekarang dapat digunakan untuk menyidai pakaian, dan saya pasang sinki dengan sambungan paip dibuat dari paip di tingkat bawah #DIY, untuk cuci pinggan, cuci tangan, berus gigi dan lain². Nanti nak cuba resipi pun dapat buat kat sini terus.

Ini maksud yang saya tekankan berkenaan cara hidup #minimalis & masalah hoarding disorder (azwan082.my/post/10). Kebanyakan ruangan dalam rumah dibazirkan dengan menyimpan barang² terpakai, dah lama yang kita sendiri tak tahu bila akan digunakan lagi, sebab diri rasa terlalu sayang nak buang barang² tersebut. Apabila kita buang rasa nak simpan segala barang terpakai (hoarding), kita akan dapat balik ruang yang terbazir tadi, dan dimanfaatkan untuk kegunaan lain yang lebih praktikal, seperti dijadikan dapur dan tempat jemuran seperti yang saya buat ini.

Banyak kali dah kucing naik ke sini nak masuk tapi dah tak dapat dahhh… 😿

Pin It Send

Nak buat salsa tapi jadi acar sayur 😅.

22 October 2020, 1:15 pm

Nak buat salsa tapi jadi acar sayur 😅.

① – Bahan² yang saya guna untuk buat #resipi salsa ni: tomato, bawang besar, bawang putih, daun sup, cili besar, lemon tempatan & serbuk perasa daripada mi Maggi ayam.

Saya tukar beberapa bahan daripada resipi asal sebab saya target untuk dapatkan semua bahan dari satu kedai saja iaitu Emart Batu Kawa.

Antaranya daun sup untuk menggantikan daun ketumbar. Walaupun rasa kedua²nya berlainan, tapi saya suka lagi rasa daun sup. Lebih rasa macam sup 😂.

Resipi asal dari Mexico guna jalapeño (sebutan: halapinio), sejenis buah cili yang kurang pedas tapi aroma pedasnya unik, takda dijual di sini jadi saya gantikan dengan cili besar. Ingat nak cuba guna capsicum hijau tapi tak jumpa jugak.

Untuk menambah perasa, resipi asal guna garam, lada dan serbuk jintan putih (cumin). Ini terpulang kepada masing² nak bagi perasa macam mana, guna serbuk perasa Maggi ayam pun jadi.

② – Cara buat mudah saja. Cincang semua bahan pastu campurkan dalam satu bekas. Bubuh serbuk perasa dari mi Maggi dan perah lemon ke atas semua bahan. Gaulkan rata & simpan dalam peti sejuk.

Resipi asal ada banyak varian, ada yang guna tomato dipotong dadu dalam tin (diced canned tomato), ada yang kisar (blend) bahan selepas diadukkan, ada juga yang panggang tomato sedikit sehingga ada kesan terbakar untuk bagi rasa hangus² sikit (char flavor).

③ – Ini hasil selepas simpan beberapa jam. Boleh jugak sebenarnya terus #makan lepas digaulkan.

Kalau mengikut sukatan yang saya gunakan – 5 biji tomato, 2 biji cili besar, setengah ikat daun sup, 2 biji bawang besar, 6 ulas bawang putih, 5 biji lemon – dapat hasilkan sebanyak 2 kontena plastik begini, cukup makan untuk 6-7 hari.

Walau bagaimanapun, lain kali ada sedikit pengubahsuaian yang kena saya lakukan, sebab rasa masam dari lemon tu kuat sangat, pastu kurang rasa masin dari serbuk perasa. Mungkin saya akan tukar lemon dengan limau kasturi, bagi lebih masam manis sikit. Bawang besar pun mungkin dikurangkan sebab kuat sangat aroma bawang.

Lepas tu nak tambah lagi serbuk perasa, hampir tak ada rasa masin. Entah² garam dah larut, rasa masin pun kurang, yang tinggal hanya kandungan sodium yang tinggi dalam sayur. Nak kena jaga² juga tu 👨🏻‍⚕️.

Pin It Send

Ulang tahun ke-5 Twice, langsung di Youtube malam tadi.

20 October 2020, 11:50 am

Ulang tahun ke-5 Twice, langsung di Youtube malam tadi.

Hari ni adalah #TWICE_5thanniversary. Girl group ini terhasil daripada rancangan survival SIXTEEN oleh JYP Ent. & Mnet.

Live streaming ni takda subtitle tapi boleh la kenal perkataan sikit² 😅.

Dalam screenshot, part tersebut diorang tengah buat aktiviti rolling paper, setiap member tulis perkara bagus & kurang enak tentang member lain secara rahsia, nanti sorang² baca satu², teka ini komen siapa yang tulis.

Isnin minggu depan full album ke-2 mereka (dalam Korea) akan dikeluarkan bertajuk Eyes Wide Open dengan single utama I Can’t Stop Me. Bertambah lagu dalam playlist kat radio kereta 🕺🏻.

#kpop

Pin It Send