Harga petrol minggu ke-2 Ogos 2020.

8 August 2020, 9:35 am

Harga petrol minggu ke-2 Ogos 2020.

Lepas ulang alik mahkamah, akhirnya #Petronas akan membayar cukai jualan negeri kepada kerajaan Sarawak. 7 anak syarikat Petronas termasuk Petronas Carigali akan didaftarkan sebagai badan yang dikenakan cukai di bawah Ordinan Cukai Jualan Negeri (www.utusanborneo.com.my/2020/08/06/petronas-bayar-sst-menerusi-tujuh-anak-syarikatnya).

Dengan ini kerajaan Sarawak bakal memperoleh pendapatan tambahan. Harap semuanya digunakan untuk pembangunan negeri terutamanya infrastruktur seperti #jalan, bekalan elektrik dan air. Jangan nanti hanya menteri² & pegawai² saja yang kaya macam zaman Taib dulu, dari tahun 90-an janji jalan baru Miri – Limbang – Lawas tapi sampai sekarang dah dibuli Brunei dengan caj lintas sempadan (azwan082.my/post/3941) pun jalan masih belum siap 😩.

🟡 RON 95 – 1.63 (-0.05)
🟢 RON 97 – 1.93 (-0.05)
⚫️ Diesel – 1.79 (-0.04)

#hargapetrol

Pin It Send

Hantaran sohor kini:

Cara guna duit ePenjana dalam Boost untuk bayar bil.

7 August 2020, 11:55 am

Cara guna #duit ePenjana dalam Boost untuk bayar bil.

Inisiatif ePenjana sebanyak RM50 adalah bertujuan untuk merangsang #ekonomi dan menggalakkan penggunaan e-wallet. Sebab tu RM50 yang diperoleh ni tak boleh ditukar jadi tunai, mesti dibelanjakan melalui aplikasi e-wallet seperti Boost.

Tapi apabila telah menuntut wang ini, ia tidak dimasukkan ke dalam wallet Boost. Sebaliknya ia berada dalam wallet partner yang ada dalam aplikasi Boost.

Kiranya Boost simpan wang anda dalam satu wallet, dan kerajaan menyimpan wang ePenjana dalam satu wallet khas.

Apabila hendak membayar bil, seperti bil telefon dalam gambar, secara automatik Boost akan menggunakan jumlah daripada wallet² yang ada dalam aplikasi.

Jadi harapnya lepas ni jangan keliru pulak, kenapa dah claim tapi balance tak naik 😅.

Pin It Send

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 4.

6 August 2020, 5:00 pm

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 4. Mana pergi hard disk & RAM lama?

① – Hard disk lama ni saya guna balik, lagipun saiz dia 1TB, rugi kalau tak pakai untuk simpan macam².

Saya nak gunakan hard disk ni sebagai external hard disk, oleh itu saya dapatkan satu external enclosure, brand Orico (c.lazada.com.my/t/c.bcRwWx?url=https%3A%2F%2Fwww.lazada.com.my%2Fproducts%2Forico-2577u3-tool-free-25-inch-sata-usb-30-hard-disk-solid-state-drive-enclosure-hdd-ssd-casing-i504910425-s952242310.html)

② – Yang bagusnya enclosure ni tak payah nak guna screwdriver untuk buka pasang. Cuma buka secara sliding, macam buka penutup bateri remote.

③ – Untuk RAM pula, saya nak jual murah, COD area Kuching & Samarahan saja. Lai³~ PM tepi 🤙🏻.

RAM: Elpida 2GB 1RX8 DDR3 1600MHz PC3-12800S-11-10-B2 x 2 pcs.

#Apple #Mac #DIY

Pin It Send

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 3.

5 August 2020, 5:30 pm

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 3.

Lepas buka hard disk pastu pasang SSD baru, ertinya tak ada operating system dalam storage untuk run #Apple #Mac mini ni. Jadi kena install operating system baru, MacOS Catalina, pun secara #DIY.

① – Bila start / boot up pertama kali lepas upgrade, saya tekan Option+Command+R untuk aktifkan Recovery Mode. Kemudian skrin hitam ni keluar.

Saya rasa waktu ni Mac ni sedang memuatkan fail² untuk Recovery Mode dari internet, ertinya info untuk WiFi masih lagi disimpan tapi tak tau kat mana. Storage & memory dah tukar baru, tak mungkin dah ada kat situ. Entah² ada disimpan dalam chip motherboard mana² 🤔.

② – Kira² lepas 15 minit, baru Recovery Mode boleh start & tunjukkan skrin ini. Mula² saya pilih Disk Utility dulu untuk format SSD, kemudian baru teruskan dengan Reinstall MacOS.

③ – Proses install semula MacOS ni ambil masa ikut berapa laju internet. Saiz operating system Mac OS Catalina ni saja dah lebih 8GB, dengan guna sambungan gentian optik Unifi, siap download dalam kira² 40-50 minit.

④ – Semasa proses reinstall, komputer akan restart berkali², sehinggalah skrin ini keluar, tandanya installation dah siap & boleh setup Mac sebagai komputer baru~ 😁.

⑤ – Keseluruhan proses reinstall & setup mengambil masa kira² 1 jam 15 minit. Lepas tu saya adjust balik settings & preferences ikut sama macam kat laptop.

P.s: nampak tua betul monitor yang saya pakai ni. Rasanya beli waktu masih kat UTP dulu, dalam tahun 2007-2008. Next step, upgrade monitor 😎.

Pin It Send

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 2.

4 August 2020, 5:20 pm

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 2.

Sekarang proses untuk pasang balik SSD & RAM ke dalam #Apple #Mac mini ni secara #DIY. Langkah² pemasangan ini saya berpandukan kepada artikel www.imore.com/how-upgrade-2012-mac-mini.

① – Untuk pasang balik SSD, kena guna kad seperti kad bank, di sini saya gunakan kad simkad Celcom lama masih ada disimpan 😅.

Sebab nak kena guna kad adalah untuk pastikan skru di tepi SSD tu masuk ke alur khas yang ada dalam casing.

② – Nak masukkan SSD ni mudah saja, tapi nak adjust sampai betul² di tempatnya tu yang ambil sampai 3-4 kali ulang langkah ni. Bahagian connector SATA (anak panah biru) ni kena selari dengan soket baru ditekan untuk dipasang. Kena hati², dah la connector ni kecil sangat, kalau rosak abis la melayang uang 💸.

③ – Kemudian, pasang balik kipas & modul WiFi. Plat stainless steel modul WiFi ni agak sukar sikit nak adjust masuk ke dalam casing, jadi kena buat pelan² dan steadayy. Last sekali, pasang RAM dengan hanya tekan & klik ke dalam slot RAM tersebut 👍🏻.

Pin It Send

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 1.

3 August 2020, 5:50 pm

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 1.

Ini #Apple #Mac mini saya, model hujung 2012, datang dengan 1TB hard disk & 4GB RAM. Punyalah sikit RAM, dah ketinggalan zaman, telefon Android pun ada yang pakai 8GB. Jadi untuk disesuaikan dengan tahun 2020, saya nak upgrade storage ke SSD dan RAM ke 16GB secara #DIY.

① – Untuk SSD, saya pilih Kingston A400 480GB (c.lazada.com.my/t/c.bcVaZs?url=https%3A%2F%2Fwww.lazada.com.my%2Fproducts%2Fkingston-a400-ssd-sata3-25-sa400s37480gb960gb-i491136516-s870110015.html).

Bagi RAM pula saya pilih Crucial 2Rx8, 8GB 2 keping (c.lazada.com.my/t/c.bcV6uT?url=https%3A%2F%2Fwww.lazada.com.my%2Fproducts%2F2pcs-8gb-crucial-kits-8gb-2rx8-pc3l-12800s-ddr3-1600mhz-sodimm-laptop-memory-ram-suitable-for-all-brands-of-laptops-i1276048559-s3858166357.html)

② – Langkah² untuk memasang SSD & RAM ni saya berpandukan pada artikel ini (www.imore.com/how-upgrade-2012-mac-mini). Namun ada beberapa langkah yang saya nak ulas lanjut.

Contohnya skru pada kipas ini, 2 daripadanya tidak perlu / tidak dapat dikeluarkan daripada lubang pemegang pada kipas ini.

Modul WiFi pada bahagian kanan gambar (yang ada plat stainless steel berlubang²) kena tolak sedikit ke kiri & kanan untuk mengeluarkannya daripada casing Mac mini yang kecil ni.

③ – Plastik yang menutupi bawah hard disk ni kena ditanggalkan dulu sebelum menanggalkan connector SATA.

④ – Macam ni rupa dalam Mac mini lepas hard disk dikeluarkan. Sebenarnya boleh muat 2 hard disk atau SSD saiz 2.5” tapi kena ada tambah cable adapter seperti ini: c.lazada.com.my/t/c.bc9Vfl?url=https%3A%2F%2Fwww.lazada.com.my%2Fproducts%2Freplacement-hard-drive-hdd-ssd-sata-cable-connector-for-mac-mini-a1347-820-1044-a-821-1004-a-821-1500-a-kits-i902008990-s2235338753.html

Pin It Send

Kenapa kucing makan rumput?

2 August 2020, 11:15 am

Kenapa kucing makan rumput?

Rumput bukanlah diet utama #emau tapi kadang kala ia akan makan rumput untuk:

1 – Membersihkan saluran penghadaman daripada makanan yang tidak dihadam. Selalunya kucing akan muntah lepas makan rumput, sebab dalam perut & usus kucing tak ada enzim untuk menghadam rumput. Dengan cara ini, kucing dapat muntahkan benda² yang ditelannya seperti bulu sendiri, bulu pelepah burung atau tulang haiwan yang dimakannya.

2 – Cecair rumput mengandungi asid folik yang baik untuk penghadaman, menyokong pertumbuhan sel dan penghasilan hemoglobin darah kucing.

3 – Rumput sebagai julap semulajadi. Apabila makanan yang tak dapat dihadam telah masuk jauh dalam usus kucing, ia mungkin akan tersekat. Oleh itu, dengan memakan rumput, ia dapat membantu membersihkan sistem penghadaman kucing dan mengurangkan sembelit.

Rumput tidaklah bahaya kepada kucing, tapi pastikan ia tidak makan rumput yang dah disembur racun.

Sumber: www.purina.co.uk/cats/behaviour-and-training/understanding-cat-behaviour/why-do-cats-eat-grass

Pin It Send

Harga petrol minggu pertama Ogos 2020 + program subsidi petrol dimansuhkan.

1 August 2020, 9:35 am

Harga petrol minggu pertama Ogos 2020 + program subsidi petrol dimansuhkan.

3 hari lalu kerajaan mengumumkan program subsidi petrol telah dibatalkan. Terdapat pelbagai isu dalam menguatkuasakan program yang menyebabkan ia tidak diteruskan.

Antaranya perbezaan #hargapetrol antara Malaysia Timur dan Malaysia Barat⁽¹⁾. Program subsidi ini hanya untuk penduduk Malaysia Barat, jadi akan menjadi isu nanti jika Malaysia Timur tidak mendapat subsidi yang sama. Nanti ada menteri Malaya yang datang sini kena ngayau 😱.

🟡 RON 95 – 1.68 (0.00)
🟢 RON 97 – 1.98 (0.00)
⚫️ Diesel – 1.83 (+0.01)

#Petronas

⁽¹⁾ www.nst.com.my/news/government-public-policy/2020/07/612451/petrol-subsidy-programme-scrapped

Pin It Send

Aidiladha tahun ni korbannya lain macam.

31 July 2020, 2:15 pm

Aidiladha tahun ni korbannya lain macam.

Sambutan #raya korban biasanya berorientasikan berkorban kemampuan fizikal diri, masa dan kewangan untuk pergi mengerjakan haji di Mekah, ataupun menyediakan haiwan korban yang biasanya kos tinggi & memerlukan ramai orang untuk mengerjakannya.

Tapi tahun ni, disebabkan #Covid19, mungkin kita kena berkorban untuk tidak berkorban. Setiap tahun mungkin kita terlibat sama dalam pengurusan penyembelihan haiwan korban, tapi tahun ni tak terlibat sama.

Sama juga dengan pergi haji, tahun ni 1,000 orang⁽¹⁾ saja dari seluruh yang dibenarkan mengerjakan haji. Tahun ni kena berkorban untuk tidak melakukan aktiviti ibadah yang melibatkan kesesakan orang ramai, untuk sama² menjaga kesihatan.

⁽¹⁾ www.bharian.com.my/berita/nasional/2020/07/713744/malaysia-mohon-arab-saudi-benarkan-3-petugas-th-tunai-haji

Pin It Send

Ada orang yang datang tempat yang jarang dia pergi

30 July 2020, 7:30 pm

Ada orang yang datang tempat yang jarang dia pergi, macam ofis atau rumah orang lain, tiba² suara dia saja yang kuat, volume tinggi sangat 📣.

Selalunya simptom ini dihidapi orang yang naik moto bising². Sepanjang jalan telinga dia dihentam dengan bunyi bising moto sendiri. Bila berhenti, pastu nak cakap dengan orang, dia kuatkan suara sebab tak dapat dengar orang lain, sebab telinga dia dah bengal 🤪.

#ayam

Pin It Send