Lepas injek lalu dapat makan pokok 🥦

Isnin, 21 Jun 2021, 7:00 pm

Lepas injek lalu dapat makan pokok 🥦.

Brokoli tu nampak macam pokok la kan? Ada daun, ranting, dahan, batang, nasib tak makan dengan akar sekali 😅.

Kelmarin saya diinjek dengan AstraZeneca kat BCCK. Antara perkara yang saya dapati:

• Bagi saya proses ini sangat lancar, untung dapat parking berbumbung, dekat dengan pintu masuk HCO A, lepas tu terus masuk ke tingkat atas, tak kena matahari langsung 😌.

• Kena bawa pen sendiri untuk isi borang.

• Sebelum kena injek, nurse ada tanya nak injek tangan kiri atau kanan. Sebaiknya injek di tangan bukan dominan – kidal pilih tangan kanan, supaya dapat buat kerja nanti, tangan yang kena injek akan rasa lenguh².

• Sebelum injek juga nurse akan tunjuk berapa banyak vaksin dalam picagari. Untuk AstraZeneca, amaun diberikan ialah 0.5 ml.

• Di ruang pemerhatian, saya tak perlu tunggu hingga 30 minit, lebih kurang 10-15 minit saja nombor dah dipanggil untuk proses terakhir, update data dalam MySejahtera, kemudian dah boleh balik.

• Ada gerai jual makanan kat ruang parking bawah BCCK, tapi saya tak singgah, tengok ada panjang barisan.

Untuk kesan sampingan pula:

• Sebaik lepas menerima vaksin, tak ada kesan yang ketara. Rasa haus, letih & pening tu biasa saja sebab memandu pada siang hari yang terik.

• Rasa menggigil & demam datang dalam 10 jam lepas injek, lepas saya mandi malam. Waktu tu baru makan panadol & pergi tidur.

Dalam tempoh 24 jam lepas injek:

• Bahagian bahu yang kena injek ada rasa lenguh² & sakit² seperti otot overstretch.

• Masih lagi demam, rasa pedih² apabila menyentuh permukaan kulit & sengal² di sendi jari, siku, lutut & buku lali. Saya terus ambil panadol setiap 4-6 jam untuk menahan rasa sakit.

Dalam tempoh 48 jam lepas injek:

• Rasa demam & gigil dah kurang, tapi masih ada sisa² rasa sakit² badan, tapi dah tak perlu makan panadol lagi.

• Kalau nak angkat lengan macam buat lateral raise tu, masih ada rasa sakit kat otot bahu.

Rasa sakit akibat kesan sampingan kena vaksin ni lebih kurang macam kena demam panas. Tapi yang bagusnya kali ni, selera makan masih ada & tak ada cirit-birit.

Reaksi badan begini mungkin disebabkan saya jarang sakit² demam, jadi bila ada unsur² yang tidak dikenali masuk badan, sistem imun bertindak balas.

Ini tidaklah sesakit waktu kena demam kat KL dulu. Geng² rumah sewa BTS (Bandar Tasik Selatan) mesti masih ingat, seorang demi seorang kena demam menjelang habis internship. Seminggu cuti pendek sebelum masuk semester baru, seminggu tu juga saya demam, banyak tidur & sampai tak dapat nak naik tangga, rasa macam dah hilang otot pada kaki. Mungkin ini reaksi biasa badan terhadap penyakit baru, sebab waktu tu demam chikungunya merebak kat KL.

Bagus juga saya pilih untuk dapatkan suntikan pada hari Sabtu, sebab memang dah agak mungkin ambil 2 hari untuk menghadap kesan sampingan ni. Kena banyak berehat, tu yang lalu habis tengok Sixth Sense ⁽¹⁾, 3 Meals a Day ⁽²⁾ & Running Man ⁽³⁾. Walaupun badan tak rasa sedap, tapi selera makan tetap kenchang, dah la tak dapat nak eksesais, naik balik la ni 😨.

Suntikan kedua dijadual akan diberi selepas 12 minggu (3 bulan), kiranya bulan September nanti. Ada berita katanya nak dipendekkan tempoh hingga 6 minggu ⁽⁴⁾, kita tunggu pengumuman baru.

⁽¹⁾ azwan082.my/2021/06/main-berteka-teki-dalam-rancangan-sixth-sense
⁽²⁾ azwan082.my/2021/06/three-meals-a-day-program-candawara-macam-family-outing-invincible-youth-tanpa-game-merepek
⁽³⁾ azwan082.my/tag/runningman
⁽⁴⁾ www.bharian.com.my/berita/nasional/2021/06/829786/kerajaan-kaji-dos-kedua-astrazeneca-dipendekkan

Hari ini dalam sejarah:

Topik hangat:

Apple dashcamdrive DIY duit ekonomi emau gitar hargapetrol howto jalan kebun kereta kpop Kuching lagu laptop LigaMalaysia LigaSuper2020 LigaSuper2021 Mac makan mercutanda minimalis Miri muzik PanBorneo panorama360 pasaraya Perodua politik puasa raya resipi RunningMan sayur Serian Sibu Simanggang spotify StreetView Thinkpad TSMY vivaturbo workout YT

Main berteka-teki dalam rancangan Sixth Sense

Ahad, 20 Jun 2021, 4:30 pm

Main berteka-teki dalam rancangan Sixth Sense.

Format rancangan ini ialah ahli² bersama seorang tetamu, diberi satu tema berkenaan tempat, dan mereka kena teka sama ada tempat tersebut betul² wujud atau tidak.

Hantaran sohor kini:

Kembali ke Pan Borneo, BKSS loop part 9

Sabtu, 19 Jun 2021, 2:00 pm

Kembali ke Pan Borneo, BKSS loop part 9.

Bersambung dari minggu lalu ⁽¹⁾, dari simpang ke Bunan Gega, saya menggunakan jalan Mentung-Sangai menuju ke pekan Balai Ringin.

Windows 11 lebih nampak macam KDE daripada MacOS

Jumaat, 18 Jun 2021, 10:25 pm

Windows 11 lebih nampak macam KDE daripada MacOS.

Dalam beberapa gambar bocor 11, dapat lihat design baru start menu, dengan app icon yang hanya tunjuk icon aplikasi yang tengah running tanpa label nama aplikasi, sekarang disusun di tengah taskbar.

Kereta tak berjalan, buka seat & cuci

Khamis, 17 Jun 2021, 8:55 pm

Kereta tak berjalan, buka seat & cuci.

Saya nak cuba produk ni, foam cleaner brand Getsun, nak tengok berapa berkesan untuk mencuci kotoran pada seat . Dah beli lama sebelum PKP, belum lagi pakai, baru sekarang ada datang rajin sikit nak 😆.

Pernah tengok periuk nasi saiz bekas pensel?

Rabu, 16 Jun 2021, 9:30 pm

Pernah tengok periuk nasi saiz bekas pensel?

Dalam banyak² video pasal yang saya tengok, video daripada Youtuber Jepun ni yang paling unik. Biasanya campervan dibina daripada van terpakai & habis semua isi dalam kenderaan ditanggalkan, dinding lantai ditebuk & diubahsuai.

Pelan² buat pelan pulihkan negara

Selasa, 15 Jun 2021, 9:55 pm

Pelan² buat pelan pulihkan negara.

Ada yang ternanti² pengumuman sinar baru? Sabar dulu, kata 😆. Ini hanya penerangan pelan untuk keluar dari ‘camelot’ pandemik (exit plan) & membuka balik aktiviti ekonomi & sosial. Orang yang selalu buat plan saja yang faham 😏.

Android atau iPhone, mana satu lagi bagus?

Isnin, 14 Jun 2021, 9:50 pm

Android atau iPhone, mana satu lagi bagus?

Ini soalan yang selalu saya dapat waktu buat mobile app development dulu. Dan seperti kata banyak car reviewer - beli kereta yang sesuai untuk diri anda, saya pun selalu sarankan kepada yang bertanya - beli telefon yang sesuai untuk anda. Cuma ramai yang tak tahu telefon apa yang sesuai untuk mereka.

Jangan laju sangat, jalan tak rata & licin waktu basah, BKSS part 8

Sabtu, 12 Jun 2021, 2:00 pm

Jangan laju sangat, jalan tak rata & licin waktu basah, BKSS part 8.

Part kali ni sambung dari Klinik Bunan Gega, melintas simpang ke Kampung Bunan, Mujat & Mongkos. Kat Kampung Mongkos ni lah yang ada empangan sungai yang menarik tu ⁽¹⁾.