Berapa harga Macbook Pro 16 inci tahun 2021 spec maksimum yang baru umum semalam?

Selasa, 19 Oktober 2021, 9:00 pm

Berapa harga Pro 16 inci tahun 2021 spec maksimum yang baru umum semalam?

Tahun lalu punya MBP spec maksimum berharga RM25,399 ⁽¹⁾, dah sama harga Preve. Tahun ni, beberapa spec dah banyak berubah, terutama sekali processor, dah tak pakai processor Intel (x86 architecture), sekarang guna processor buatan Apple sendiri, M1 Pro/Max (ARM architecture).

Baca penuh ↓

Terlambat ke parti, baru sekarang merasa kuasa - Docker + PHP

Selasa, 5 Oktober 2021, 12:50 pm

Terlambat ke parti, baru sekarang merasa kuasa – Docker + PHP.

Dalam 10 tahun lalu, web developer yang menggunakan , akan install XAMPP untuk setup development server kat komputer sendiri (localhost). XAMPP adalah software bundle yang menggabungkan Apache webserver, PHP, MySQL & phpMyAdmin dalam satu pakej, dan user tak perlu configure satu persatu server & software, semua dah setup sekali.

Baca penuh ↓

Jangan tengok Running Man minggu lepas pada waktu malam 👻

Rabu, 1 September 2021, 6:00 pm

Jangan tengok Running Man minggu lepas pada waktu malam 👻.

Dah lama dah tak buat episod yang ada story line. Tema episod 568 minggu lalu adalah anak patung sumpahan kat bangunan sekolah. Jalan ceritanya ada elemen seram, campuran dari filem hantu yang ada anak patung macam Chucky & Anabelle, pastu ada sedikit idea dari drama Penthouse & movie lakonan Song Ji Hyo, Whispering Corridor.

Baca penuh ↓

HDMI port penuh, guna kabel audio video (AV) untuk sambung MyTV

Ahad, 8 Ogos 2021, 8:45 pm

HDMI port penuh, guna kabel audio video (AV) untuk sambung MyTV.

TV ni hanya ada 2 port HDMI, satu dah cucuk , satu lagi sambung dengan . Chromecast untuk tengok video streaming dari Plex, Youtube, Facebook atau mana² streaming service yang support Chromecast & dikawal dari smartphone. Laptop pula untuk main 😁.

Baca penuh ↓