Video pertama di Youtube.

8 October 2020, 2:50 pm

Video pertama di Youtube.

Youtube adalah platform perkongsian video yang dilancarkan pada Februari 2005 oleh 3 orang bekas pekerja PayPal – Chad Hurley, Steven Chen & Jawed Karim. Pada November 2006, #Youtube dibeli oleh Google dengan nilai USD1.65 bilion.

Tahun tersebut saya baru masuk foundation programme di UTP, first time ada komputer sendiri, baru nak mengenali internet, dan baru nak ada akaun Gmail. Facebook belum merebak ke sini lagi, masa tu media sosial yang popular ialah Friendster & Myspace.

Masa tu belum ada istilah viral / tular lagi, tapi e-mel berantai (chain e-mail) dan perkongsian di Friendster / Myspace secara copy-paste dah lama berlaku. Antara #video yang popular dikongsi dulu ialah video pekerja ofis yang tension dengan komputer lalu menghempas keyboard ke monitor ⁽¹⁾.

Tapi ini bukanlah video pertama di Youtube. Sebaliknya video pertama Youtube dimuatnaik oleh salah seorang co-founder Youtube iaitu Jawed Karim yang bertajuk ‘Me at the zoo’ ⁽²⁾. Video yang berdurasi 18 saat ini sudah mencapai 114 juta tontonan dan merupakan satu²nya video di saluran Jawed Karim.

⁽¹⁾ www.youtube.com/watch?v=HtTUsOKjWyQ
⁽²⁾ www.youtube.com/watch?v=jNQXAC9IVRw

Logo Youtube – logos-world.net/youtube-logo
Rujukan – www.mercurynews.com/2020/04/23/the-first-ever-youtube-video-was-uploaded-15-years-ago-today-here-it-is

Pin It Send

Hantaran sohor kini:

H.266 dah siap untuk menggantikan H.265 sebagai piawaian utama pemampatan video.

14 July 2020, 1:30 pm

H.266 dah siap untuk menggantikan H.265 sebagai piawaian utama pemampatan video.

Korang biasa mengambil #video menggunakan telefon pintar, ertinya korang dahpun menggunakan piawaian ini. Fail video MP4 yang korang gunakan kebanyakannya di-encode menggunakan piawaian terdahulu iaitu H.264.

H.264, juga dikenali sebagai AVC (Advanced Video Coding), merupakan piawaian yang digunakan untuk memampatkan (compress) fail video hingga menjadi kecil saiznya tanpa mengurangkan kualiti. Format ini menjadi popular kerana digunakan secara meluas oleh telefon pintar, oleh sebab saiz storan yang terhad, format ini dapat menyimpan lebih banyak video. H.264 dapat digunakan hingga video beresolusi 8K, tapi saiznya sangat besar. Oleh itu, piawaian seterusnya dibangunkan.

H.265, juga dikenali sebagai HEVC (High Efficiency Video Coding), pengganti kepada H.264, masih lagi menggunakan penghujung nama fail MP4, tapi dengan kadar pemampatan lebih baik hingga saiz fail menjadi 25% ke 50% lebih kecil dengan kualiti yang sama malah lebih baik jika bitrate sama. Untuk #iPhone, format ni dah digunakan sejak iOS 11 pada tahun 2017. Korang boleh pilih nak guna antara 2 generasi piawaian ini di Settings > Camera > Formats dan pilih antara High Efficiency (H.265) atau Most Compatible (H.264). Untuk #Android, tak pasti kalau dah gunakan piawaian ini pada video di peranti mereka. Tahun lalu Google Photos tak dapat kesan format ini dengan baik, hinggakan pengguna boleh muat naik fail dengan encoding HEVC tanpa had ke Google Drive (www.engadget.com/2019-10-20-google-to-fix-bug-that-lets-iphones-store-full-quality-photos.html).

Terkini, piawaian H.266, juga dikenali sebagai VVC (Versatile Video Coding) baru saja dimuktamadkan 6 Julai lalu. Penambahbaikan pada piawaian ini lebih kepada pemampatan video 4K, katanya saiz fail akan menjadi 50% lebih kecil. Selain itu, piawaian ini akan menyokong sehingga video 16K dan video 360°. Dijangkakan dalam 7-8 tahun lagi piawaian ini akan menjadi format utama digunakan dalam pemampatan video telefon pintar.

9to5mac.com/2020/07/06/h-266-vvc-codec-released-successor-h-265-hevc-higher-quality-video-capture-ios-iphone

Pin It Send

Sempat join kelas online Youtube Cardock semalam

3 April 2020, 9:30 am

Sempat join kelas online Youtube Cardock semalam, dapat sedikit ilmu berkenaan jenis kandungan video yg tidak boleh dimonetize, atau dimasukkan iklan. Sempat jugak mendapat shout out drpd Cardock, thank you bro 👍.

Cardock jadi cikgu dlm #YT live #video, viewers jadi pelajar, dekat chat jadi tempat bertanya, pastu Cardock jawab bila baca komen.

Rasanya ok lah setup / susunatur begini untuk buat kelas pembelajaran, terutamanya untuk #sekolah menengah, kolej dan universiti. Untuk kelas² teori yg tidak memerlukan kehadiran fizikal di kelas, ini cukup bagus untuk menjalankan proses pembelajaran.

Sebelum ni pun saya ada ambil online course School of Aquaponics, menggunakan format video, tapi yg pre-recorded. Cikgu akan menerangkan subjek menggunakan video dan kemudian melakukan pop quiz sebelum satu² chapter tu boleh ditanda sebagai complete. Kalau ada soalan, kena tanya kat forum section, tapi agak lambat la untuk dapat respon dari cikgu. Berbanding live video, cikgu boleh terus jawab & kat situ ada high level of engagement, lebih rasa menyertai sesi pembelajaran.

Memang ada byk kelemahan buat cara live video ni, seperti masalah kehadiran, ada yg menyemak / spamming dlm ruang chat, ada yg online saja tp tengok benda lain 🙄 dsb.

Masalah ini mungkin boleh di atasi dgn mengubah sedikit sistem pendidikan, seperti menjadikan kelas² pembelajaran ini eksklusif, hanya yg menghadirinya dapat memperoleh akses kepada sesuatu peluang atau kerja. Contohnya, mereka yg menghadiri kelas online photography A ini saja yg mendapat job photography session B yg akan diadakan bulan depan.

Yg pentingnya orang yg menghadiri kelas ini adalah org yg betul² mahu mempelajari ilmu yg diajar dalam kelas, dan bukan yg hanya mahukan sijil.

Pin It Send