Timelapse super flower moon, supermoon terakhir tahun 2020.

Timelapse super flower moon, #supermoon terakhir tahun 2020.

Bulan purnama bulan Ramadan ini diiktiraf sebagai supermoon, bermaksud bulan berada pada posisi terdekat dengan bumi, oleh itu ia tampak lebih besar daripada bulan purnama yang lain.

Ia dinamakan super flower moon sebab ia berlaku pada bulan Mei, bulan musim bunga, musim banyak bunga mekar di hemisfera utara.

Timelapse ni diambil semalam bermula 6.30 petang hingga 9.30 malam. Kemuncak bulan penuh adalah pada 6.45 petang, tapi waktu tu bulan belum muncul lagi 😌.

#puasa hari ke-15, #MCO hari ke-52.

Pin It Send

Hantaran sohor kini:

Fenomena super pink moon April 2020.

8 April 2020, 2:06 pm

Fenomena super pink moon April 2020. Ia merupakan salah satu fenomena #supermoon ataupun keadaan apabila bulan berada pada kedudukan paling hampir dengan bumi. Kedudukan ini juga dikenali sebagai perigee – paling hampir dengan bumi, manakala satu lagi terma, apogee, bermaksud paling jauh dengan bumi.

Pada ketika ini bulan akan kelihatan 7% lebih besar dan 15% lebih cerah daripada kebiasaan. Fenomena ini berlaku malam tadi pada pukul 2.10 pagi.

Saya cuba mengambil gambar bulan menggunakan iPhone, tapi gambar kurang memuaskan, ditambah pula dengan keadaan sedikit berawan menyebabkan cahaya bulan sedikit kelam. Gambar pertama dapat menunjukkan lingkaran di sekeliling bulan, manakala gambar kedua menunjukkan saiz sebenar cahaya bulan.

Cahaya yg dipantulkan bulan ni tidaklah berwarna pink seperti namanya, tapi pink itu merujuk kepada warna bunga phlox subulata yang mekar pada musim bunga di Amerika Utara.

Selain itu, sekarang ni dalam tempoh #MCO ramai yg menyatakan bumi sedang merawat dirinya sendiri, pencemaran udara semakin berkurangan, dan suhu malam lebih sejuk dari kebiasaan. Ada laporan yg mengatakan di India, banjaran Himalaya boleh nampak dari lebih 200 km. Orang kat KL pun katanya boleh nampak pusat peranginan di Genting.

Oleh itu, saya nak ukur berapa suhu dalam rumah dan di luar rumah. Gambar ketiga boleh tengok perbezaan suhu hingga 2.3℃. Rasanya tak berapa sejuk, berbanding kalau hari malam yg berawan. Hari hujan tak kira lah, confirm sejuk ❄️.

Pin It Send