PKPB di Sarawak dilanjutkan hingga 1/3/2021

15 February 2021, 2:00 pm

PKPB di Sarawak dilanjutkan hingga 1/3/2021.

#MCO bersyarat yang dijadualkan tamat semalam, dilanjutkan lagi hari ini hingga bulan depan ⁽¹⁾. Zon² terlibat juga semakin banyak, dan pergerakan antara zon tidak dibenarkan ⁽²⁾. Pasaraya & kedai hanya beroperasi dari 6 pagi hingga 10 malam.

Lokasi gambar: Bengoh Dam Resettlement Site, kat Jalan Jambusan-Semadang, #Siburan.

Semalam ada lagi #evodrive 003/2021 ⁽³⁾, dari Kuching → Tapah → Jalan Borneo Height → Jalan Jambusan-Semadang → Bau. Saya tak dapat ikut, tak dapat bangun awal pagi 😅. Petang² baru #jalan buat drive sendiri sambil cari tempat menarik untuk bergambar 📸.

⁽¹⁾ www.facebook.com/SarawakDisasterInfo/posts/756178691761568
⁽²⁾ www.facebook.com/SarawakDisasterInfo/posts/756556081723829
⁽³⁾ www.facebook.com/aurizn/posts/10157811578631080

Pin It Send Copy Link

Hantaran sohor kini:

PKP seluruh negara dilanjutkan hingga 18/2/2021

4 February 2021, 11:15 am

PKP seluruh negara dilanjutkan hingga 18/2/2021.

#MCO di semua negeri & wilayah persekutuan kecuali Sarawak yang dijadualkan tamat hari ini, dilanjutkan hingga 18 Februari ⁽¹⁾.

Aktiviti merentas negeri masih lagi dilarang, termasuk aktiviti sosial yang melibatkan orang ramai berkumpul di satu tempat. Sebab ia antara aktiviti yang menyumbang kepada penyebaran penyakit Covid-19 ke merata tempat ⁽²⁾.

Bagi Sarawak pula, seperti di post sebelum ini (azwan082.my/post/11010), seluruh negeri dikenakan PKPB mengikut zon² tertentu, kecuali zon Sibu kena PKP, sehingga 14 Februari ⁽³⁾. Manakala zon Kapit pula dikenakan PKP sehingga 15 Februari ⁽⁴⁾.

Tak dapat la nak sambut Gong Xi Fa Cai dengan Valentine’s Day. Tak payah sambut, biar nya gugok 😅.

#emau si bubu tak senang duduk asyik kena kurung dalam ‘banglo’ 😹.

⁽¹⁾ www.facebook.com/1452870318149203/posts/3121643597938525
⁽²⁾ www.astroawani.com/berita-malaysia/pkp-20-disambung-hingga-18-februari-rentas-negeri-aktiviti-sosial-masih-tidak-dibenarkan-280928
⁽³⁾ www.facebook.com/SarawakDisasterInfo/posts/747562872623150
⁽⁴⁾ www.facebook.com/SarawakDisasterInfo/posts/749640465748724

Pin It Send Copy Link

PKPB di Sarawak disambung sehingga 14 Februari

31 January 2021, 9:40 am

PKPB di Sarawak disambung sehingga 14 Februari.

#MCO bersyarat yang dijadualkan tamat hari ini (azwan082.my/post/10997), termasuk juga PKP di Sibu, disambung lagi 2 minggu.

Pergerakan antara zon² berlainan masih tidak dibenarkan tanpa kebenaran. Zon² tersebut adalah:

• Zon Kuching (Bahagian Kuching, Bahagian Samarahan & Bahagian Serian)
• Zon Sri Aman (Bahagian Sri Aman)
• Zon Sarikei (Bahagian Sarikei & Bahagian Betong)
• Zon Mukah (Bahagian Mukah)
• Zon Bintulu (Bahagian Bintulu)
• Zon Miri (Daerah Miri)
• Zon Beluru (Daerah Beluru)
• Zon Subis (Daerah Subis)
• Zon Bekenu (Daerah Bekenu)
• Zon Telang Usan (Daerah Telang Usan)
• Zon Marudi (Daerah Marudi)
• Zon Limbang (Bahagian Limbang)

Update: Zon Kapit (Daerah Kapit & Daerah Song) dikenakan PKP dari 2/2 hingga 15/2 (www.facebook.com/SarawakDisasterInfo/posts/749640465748724).

SOP penuh boleh didapati di mlgh.sarawak.gov.my.

🏠💤

Pin It Send Copy Link

Seluruh negara kena PKP, kecuali Sarawak

22 January 2021, 9:15 am

Seluruh negara kena PKP, kecuali Sarawak.

Hari ini PKP dikuatkuasakan di seluruh negara. #MCO di 6 negeri sejak 13 Januari dilanjutkan selari dengan negeri² lain sehingga 4 Februari ⁽¹⁾.

Sementara itu di Sarawak, PKPB (bersyarat) dilaksanakan, kecuali di Zon Sibu (daerah Sibu, Kanowit & Selangau) yang kena PKP, sehingga 31 Januari ⁽²⁾.

🏠💤

⁽¹⁾ www.nst.com.my/news/nation/2021/01/659425/mco-extended-various-states-fts
⁽²⁾ www.facebook.com/SarawakDisasterInfo/posts/741977079848396

Pin It Send Copy Link

Kucing kerja Grab + PKPB seluruh Sarawak

18 January 2021, 8:55 am

Kucing kerja Grab + PKPB seluruh Sarawak.

Kegawatan ekonomi sekarang, sampai #emau pun kerja Grab 😹.

Hari ni bermula PKPB / #MCO bersyarat seluruh Sarawak hingga 31 Januari ⁽¹⁾. Kecuali Zon Sibu (merangkumi Sibu, Kanowit & Selangau) yang kekal dengan PKP. Kuching, Samarahan & Serian masih dalam satu zon (Zon Kuching) ⁽²⁾, jadi masih bolehlah ke kebun ni 😁.

Saya jangkakan PKP kali ini akan berlarutan hingga bulan Mac 🧐.

⁽¹⁾ www.utusanborneo.com.my/2021/01/16/pkpb-seluruh-sarawak-sibu-kekal-pkp
⁽²⁾ www.facebook.com/242460379800071/posts/742404526472318

Pin It Send Copy Link

Perintah Kawalan Pergerakan kembali di 6 negeri, 13/1/2021 hingga 26/1/2021

11 January 2021, 6:45 pm

Perintah Kawalan Pergerakan kembali di 6 negeri, 13/1/2021 hingga 26/1/2021.

Lama dah tak tengok pengumuman #MCO oleh #TSMY. Ucapan waktu tahun baru pun tak sempat tengok, TV hotel tak ada signal 😅.

Ini cerita terbaru ⁽¹⁾:

• PKP – Penang, Selangor, Wilayah Persekutuan (KL, Putrajaya, Labuan), Johor, Sabah & Melaka.
• PKPB (bersyarat) – Kedah, Perak, Kelantan, Terengganu, Pahang, Negeri Sembilan.
• PKPP (pemulihan) – Perlis & Sarawak

Rentas negeri tidak dibenarkan di seluruh negara 🚧.

Untuk negeri² dikenakan PKP:

• Rentas daerah tak dibenarkan.
• 2 orang anggota isi rumah dibenarkan keluar rumah, dalam 10 km radius.
• Kedai makan hanya bawa balik (takeout) dibenarkan.
• Hanya 5 orang AJK dibenarkan berada di masjid atau rumah ibadat.

Untuk Sarawak, PKPB juga akan dilaksanakan di zon merah iaitu:

• Zon Kuching (Kuching, Samarahan & Serian)
• Zon Sibu (Sibu & Sarikei)
• Zon Miri (Daerah Miri)

Pergerakan antara zon tidak dibenarkan tanpa permit polis ⁽²⁾.

⁽¹⁾ www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/3066662693436616
⁽²⁾ www.facebook.com/SarawakDisasterInfo/posts/739312056781565

Pin It Send Copy Link

Kedai Eco baru akan dibuka kat Piazza Serian

8 November 2020, 5:55 pm

Kedai Eco baru akan dibuka kat Piazza #Serian.

Lokasi betul² di tepi #jalan utama, dekat dengan Mom’s Laksa. Harga barang semua RM2.30, tak perlu ke Kuching nak memborong barang² rumah.

Hari ni hari last dapat ke Serian, kutip plywood & kayu² dari kebun untuk buat satu lagi projek DIY, sebab esok Kuching dah kena #MCO bersyarat balik sampai 22 November. Tunggu lagi 2 minggu baru boleh merempit ke Serian lagi 🏎.

Pin It Send Copy Link

Kedai Giant kat Kuching kalah dengan supermarket local

26 October 2020, 2:30 pm

Kedai Giant kat Kuching kalah dengan supermarket local.

Sejak mula #MCO dulu, dalam bulan April, semua kedai #Giant kat Kuching dah tutup.

Giant Tabuan dah jadi Emart Tabuan. Giant Padawan ada dengar cerita nak jadi Everrise, tapi setakat ni hanya ada mural baru dilukis kat dinding bangunan.

Giant Semariang ni pula belum ada berita akan diambilalih oleh supermarket mana. Dulu di sini ada kedai Choice Super Mall, tapi sekarang kedai Choice Supermarket dah kembali, kat lot kedai baru di sebelah ni, Semariang Center.

Pin It Send Copy Link

Statistik Covid19 sejak 2 minggu lepas + harga petrol minggu ke-4 Oktober 2020

24 October 2020, 10:15 am

Statistik #Covid19 sejak 2 minggu lepas + harga petrol minggu ke-4 Oktober 2020

10/10 – 374 kes baru, 3 kematian, 73 sembuh
11/10 – 561 kes baru, 2 kematian, 133 sembuh
12/10 – 563 kes baru, 2 kematian, 109 sembuh
13/10 – 660 kes baru, 4 kematian, 350 sembuh
14/10 – 660 kes baru, 4 kematian, 223 sembuh
15/10 – 589 kes baru, 3 kematian, 409 sembuh
16/10 – 629 kes baru, 6 kematian, 245 sembuh
17/10 – 869 kes baru, 4 kematian, 302 sembuh
18/10 – 871 kes baru ‼️, 7 kematian, 701 sembuh
19/10 – 865 kes baru, 3 kematian, 455 sembuh
20/10 – 862 kes baru, 3 kematian, 634 sembuh
21/10 – 732 kes baru, 6 kematian, 580 sembuh
22/10 – 847 kes baru, 5 kematian, 486 sembuh
23/10 – 710 kes baru, 10 kematian, 467 sembuh

Angka jangkitan baru tak nampak penurunan, malah semakin naik. Kalau pattern yang sama seperti gelombang pertama bulan Mac dulu, kali ni mungkin bulan Januari tahun depan baru bilangan kes akan menurun.

Orang Sarawak jangan terlalu selesa, kekalkan amalan normal baru. Nanti tiba² ada kes baru mereka jugak yang paling panik takut #MCO datang balik, takut tak dapat keluar pergi cari makan.

🟡 RON 95 – 1.64 (-0.04)
🟢 RON 97 – 1.94 (-0.04)
⚫️ Diesel – 1.74 (0.00)

#hargapetrol #Petronas

Pin It Send Copy Link

8 hari ke dalam bulan Oktober 2020, 3000 lebih orang dijangkiti Covid19

9 October 2020, 2:25 pm

8 hari ke dalam bulan Oktober 2020, 3000 lebih orang dijangkiti #Covid19.

Kes terbaru harian:
1/10 = 260
2/10 = 287
3/10 = 317
4/10 = 293
5/10 = 432
6/10 = 691 ‼️
7/10 = 489
8/10 = 375

Kalau dibandingkan dengan jumlah kes waktu mula² #MCO dulu, bilangan kali ini lebih tinggi, tapi kenapa seluruh negara tidak diisytiharkan PKP?

Norma baru zaman pandemik sekarang bukan setakat memakai pelitup muka, mengamalkan kebersihan (guna hand sanitizer) dan penjarakan fizikal. Satu lagi perkara kebiasaan baru yang semua sedang buat bila ke satu² tempat, yang banyak membantu mengelakkan negara daripada kembali kepada PKP iaitu langkah pengesanan kontak (contact tracing), sama ada dengan menulis nama secara manual, ataupun menggunakan aplikasi mudah alih (mobile app) MySejahtera atau Qmunity.

Dengan adanya sistem merekod lokasi pergerakan individu, jika terdapat kes baru atau kluster baru, lokasi di mana pesakit ini telah lawat dapat dikesan dan orang² yang melawat tempat sama dapat dihubungi untuk menjalankan saringan.

Waktu mula² PKP bulan Mac lalu, kita belum ada lagi semua sistem MySejahtera, ataupun tulis nama bila nak masuk kedai, jadi waktu tu, belum dapat mengesan ke mana pesakit² ni telah pergi, dan siapa yang telah menjadi kontak rapat kepada pesakit. Jadi sukar untuk mengawal penularan wabak, justeru langkah kawalan pergerakan dilaksanakan.

Penyakit tak dapat dikawal, jadi orang ramai jangan jalan² merata tempat, duduk dalam rumah sampai semua kontak rapat dapat dikesan & dirawat. Itulah yang berlaku bulan Mac hingga April lalu.

Dan sebab itu juga sekarang seluruh negara tak dikenakan PKP, cuma sesetengah kawasan seperti beberapa daerah di Sabah, Kedah dan mukim Klang di Selangor yang dikenakan PKP bersyarat & PKP diperketatkan. Semuanya sebab ada sistem pengesanan kontak rapat pesakit, jadi jangan terlalu risau dengan nombor yang tinggi ini. Kita hanya perlu teruskan dengan amalan norma baru dan patuhi SOP oleh MKN.

Screenshot – covid-19.moh.gov.my/terkini/102020/situasi-terkini-06-oktober-2020

Pin It Send Copy Link