iPhone DuaBelas kembali dengan design tepi rata (flat edge).

19 October 2020, 1:15 pm

iPhone DuaBelas kembali dengan design tepi rata (flat edge).

Pada pendapat saya, design macam ni lebih ergonomik, sebab telefon lebih senang dipegang, daripada tepi melengkung (rounded edge) sejak #iPhone 6 hingga iPhone 11, yang mudah tergelincir dari genggaman tangan.

Ada macam² ciri baru kat telefon ni, banyak pihak media lain dah senaraikan, tak perlulah saya tulis lagi.

Tapi yang paling banyak orang komplen & buat hasut maya (troll) adalah ketiadaan pengecas & earphone disertakan dalam pakej pembelian iPhone 12. Antara tujuannya menurut #Apple ialah, kotak pakej iPhone dapat dikecilkan, oleh itu sebiji lori atau kontena kapal dapat memuatkan lebih banyak kotak iPhone. Dengan itu dapat mengurangkan bilangan penghantaran, sebab sekali jalan dapat hantar lebih banyak kotak, dulu kotak tebal mungkin dapat hantar 100,000 biji, sekarang dah dapat hantar 200,000 biji, contoh saja.

Pada pendapat saya, ia mungkin salah satu strategi pemasaran percuma (free marketing). Apple mengambil langkah yang agak kontroversi begini supaya orang ramai & media ada perkara untuk dicakapkan & dibincangkan. Lebih ramai yang bercakap & memberi respon, sampai ada sesetengah orang yang tak beli pun, tapi rajin betul buat video & kartun troll pasal produk mereka, oleh itu lebih ramai yang menyedari (aware) akan kemunculan produk baru ini.

Tapi jangan pulak lepas 2-3 tahun nanti Samsung, Xiaomi, OnePlus, Vivo atau Oppo ikut tak bagi charger sama 😏.

Pin It Send

Hantaran sohor kini:

Jalan ini merupakan jasa peninggalan arwah Tok Nan.

18 October 2020, 10:00 am

Jalan ini merupakan jasa peninggalan arwah Tok Nan.

Sini adalah penghujung #jalan yang menghubungkan Kampung Pugu dengan #Lundu, terletak di muara Sungai Serayan Besar. Di seberang sungai ini ialah pekan #Sematan.

Dalam tahun 2016 saya pernah ke sepanjang jalan kampung tepi pantai kat Lundu ni, tapi hanya setakat Pantai Pandan. Saya lihat jalan ini masih lagi jalan batu, ingatkan ia lorong menuju ke rumah orang sebab lebar jalan yang sempit. Tapi rupanya ia bersambung jauh hingga dekat dengan Sematan di seberang sungai.

Sekarang jalan sudah bertar & kondisinya bagus. Banyak pantai, resort & juga tapak perkemahan di sini. Contohnya Pantai Tenang, Pantai Pugu, Permata Pugu Camping Site, dan dekat Pantai Pugu ada Deen Chalet untuk bermalam. Budak² kampung merempit pun ramai kat jalan sini.

Kat Pantai Pugu ataupun Turtle Beach Pugu ni saya sempat berbual dengan salah seorang owner resort. Pantai ni dibuka dari 7 pagi hingga 6 petang, tapi saya sampai tepat² pukul 6, tak ada plan pun nak ke pantai, hanya nak raon² jak 😅.

Pantai berkenaan mengenakan caj RM2 untuk sebuah kereta, mereka kira ikut berapa banyak kenderaan yang parking, tak kira berapa ramai orang yang datang. Ada banyak pondok² atau gazebo disediakan, termasuk tempat untuk barbecue, untuk buat aktiviti sukan tepi pantai, juga untuk berkhemah atau camping. Semua kemudahan dikenakan caj² tertentu, kena tanya balik kepada pekerja di sini, saya tak ingat dah 😅.

Kalau tak nak camping, boleh juga menginap di Deen Chalet, seberang jalan saja, harga dalam RM150 semalam, satu bilik maksimum 6 orang, check-in dan check-out ikut masa hotel, 2 petang & 12 tengahari. Kalau check-in untuk tempoh yang singkat, kalau tak silap saya dalam pukul 6 petang hingga 10 pagi, dapat harga yang lebih rendah.

Kat sini belum ada kedai makan atau restoran, kalau nak makan sama ada bawa bekal, atau kat hujung jalan dekat muara sungai ni ada gerai makanan tempatan.

Tandas ada disediakan, juga dengan caj. Tapi ada juga disediakan macam pakej sewa tapak pondok untuk berkelah termasuk sekali dengan caj ke tandas, sebab kalau semasa berkelah, mandi laut atau buat aktiviti hingga kotor & berpeluh, tak perlulah bayar setiap kali nak ke tandas.

Lokasi ke Pantai Pugu: goo.gl/maps/WBYwWPLZG5bzKEK7A

P.s: Lain kali datang pergi jalan² kat pantai pulak 🏖.

Pin It Send

Harga petrol minggu ke-3 Oktober 2020.

17 October 2020, 10:50 am

Harga petrol minggu ke-3 Oktober 2020.

Ingatkan #hargapetrol naik mendadak, rupanya satu sen saja. Jadi tak banyak sangatlah perbezaan dari minggu lalu.

Ini stesen #Petronas di #Lundu. Jalan #PanBorneo dari Moyan Square hingga Lundu masih dalam pembinaan, banyak jalan lencongan yang hanya ditabur batu saja. Jadi waktu kering, banyak debu, kalau hujan, kereta hitam jadi putih, pastu banyak lopak² air.

Memang kurang selesa dalam perjalanan, tapi bila dah sampai Lundu, banyak pantai² dan resort jadi tempat berehat. Jom melancong dalam negeri, sambil menyokong ekonomi tempatan 👍🏻.

🟡 RON 95 – 1.68 (+0.01)
🟢 RON 97 – 1.98 (+0.01)
⚫️ Diesel – 1.74 (+0.05)

Pin It Send

Banyak betul ‘dumbbell’? Nak buka gym sendiri?

16 October 2020, 1:20 pm

Banyak betul ‘dumbbell’? Nak buka gym sendiri? 🤣

40 biji ‘dumbbell’ ni berharga RM12 saja 😱.

Untuk ketatkan, guna sepana saiz 13. 😒

Bolt & nat ni digunakan untuk memasang slotted angle bar. Saya tak pasti saiz bolt & nat ni, cuma nak kongsi tip nak beli kat kedai. Pastikan ada contoh, kemudian pergi ke kedai hardware, tanya dengan tauke kalau ada jual bolt & nat yang sama dengan contoh.

Kalau tak ada contoh, boleh cuba tanya tauke ‘bolt & nat untuk slotted angle bar’.

#DIY

Pin It Send

Meal prep sushi tuna 🍣.

15 October 2020, 11:31 am

Meal prep sushi tuna 🍣.

Selalunya kalau nak buat #sushi atau #kimbap, ramai fikir kena pakai bahan² yang khas, mahal atau import. Di sini saya nak tunjukkan boleh saja buat #resipi sushi guna bahan² ringkas yang mudah didapati di kebanyakan pasaraya.

① – Untuk nasi, hanya guna beras biasa, saya gunakan beras Uncle Tan. Lepas masak nasi, biar beberapa minit menjadi suam tapi jangan buka penutup periuk, sebab nak kekalkan wap air & kelembapan nasi tu. Tak perlu juga tambah cuka beras.

Nori ataupun kepingan rumpai laut (seaweed sheet) daripada Thien Lee Marketing ni pun boleh didapati di kedai runcit. Tadi nasi saya biarkan suam sebab kalau nasi masih panas, nori boleh jadi lembut & susah nak digulung.

Untuk inti, saya guna crab stick, tuna mayonis dalam tin dan frozen vegetables. Sayuran beku tu panaskan dengan microwave sebelum dicampur dengan tuna.

Anda boleh letak apa saja sebagai inti, bergantung kepada selera dan kreativiti, seperti telur goreng, ataupun potongan timun dan lobak merah. Saya pernah beli sushi kat Emart yang hanya ada nasi diletak potongan kecil cheese saja di atas 😅.

② – Nak gulungkan pun saya tak pakai rolling mat, hanya gulungkan nori tu tadi. Nasi kena letak sedikit, kalau tak nanti sushi tu besar / tebal sangat, tak muat masuk mulut untuk satu suap.

Di satu hujung nori (dalam gambar, hujung sebelah kiri) tak perlu bubuh nasi, nanti bila gulung bahagian tu yang akan jadi ‘penutup’ kepada gulungan sushi & takda lah lebih² nasi terkeluar.

Lepas gulung, bahagian hujung tu tadi letak kat bawah sushi supaya gulungan tak terbuka, pastu terus potong & letak dalam bekas. Pastikan pisau tajam & dibasahkan sedikit supaya nasi kurang melekat pada bilah.

③ – Saya masak 2 kong nasi, dan menggunakan 6 batang crab stick, 6 keping nori dan satu tin tuna mayonis, yang menghasilkan sushi sebanyak 3 bekas kontena plastik macam ni.

Bagi saya, satu kontena ni boleh #makan untuk sehari, setengah untuk tengahari, dan selebihnya untuk malam.

④ – Waktu nak makan pula, saya suka cicah dengan kicap Kikkoman ni, rasa dia sama macam kicap sushi yang dijual di Aeon & Emart.

Nota: Walaupun dapat disimpan sehingga 3 hari, tapi saya dapati nasi sushi jadi agak keras selepas 3 hari. Jadi saya terpaksa panaskan dengan microwave, walaupun biasanya kita makan sushi yang sejuk.

いただきます! 잘먹겠습니다!

Pin It Send

Buat tyre rotation lagi, dah lebih 10,000 km.

14 October 2020, 5:15 pm

Buat tyre rotation lagi, dah lebih 10,000 km.

Bulan Mac lalu semasa mileage #kereta #vivaturbo dalam 110,000 km dah buat tyre rotation (azwan082.my/post/44), sekarang dah lebih 123,000 km, #tayar kena di-rotate depan belakang.

Untuk kenderaan pacuan roda depan (front wheel drive), tayar depan kiri & kanan di bawa ke belakang, dengan dikekalkan kedudukan kiri & kanan. Tayar belakang pula dibawa ke depan, dan disilangkan, tayar belakang kiri bawa ke kanan depan & belakang kanan bawa ke kiri depan.

Sebelum ni saya ada sebut plan nak tukar guna rim Axia dengan tayar nipis sedikit (azwan082.my/post/6406), tapi lepas Google, tayar saiz 175/55 ni susah sikit nak cari. Jadi mungkin kekal guna saiz standard, 175/65, lebih mudah nak cari tayar sebab Axia, Bezza & Myvi semua pakai saiz yang sama untuk rim 14”. Tapi tayar belakang mungkin akan sagat fender bila bawa barang berat (azwan082.my/post/41), jadi saya terfikir kalau tukar spring yang lebih keras, spring Alza mungkin boleh solve problem ni? 🤔 Komen² sikit.

Pin It Send

Jumpa pun air tin Milo versi tahun 70-an.

13 October 2020, 6:30 pm

Jumpa pun air tin #Milo versi tahun 70-an.

Design dia simple, hanya logo Milo, takda gambar² tambahan. Ini baru design #minimalis.

Eh, takda dengar berita hari ni, kita dah ada perdana menteri baru belum? 😁

Pin It Send

Keputusan perlawanan terakhir ke-11 Liga Malaysia 2020.

12 October 2020, 11:30 am

Keputusan perlawanan terakhir ke-11 Liga Malaysia 2020.

Minggu ni tak sempat nak tengok mana² perlawanan, tengah sibuk menyukat jalan 😆, lagi pun dah tahu JDT juara Liga Super. Cuma Kedah & Perak yang berebut tempat ke Piala AFC. Kedah cuma perlu seri dan Perak mesti menang. Akhirnya nasib menyebelahi Kedah selepas menang mengatasi Perak.

10/10
Melaka Utd 0 – 5 JDT
PJ City 4 – 1 PDRM
Selangor 6 – 1 Felda Utd

11/10
Terengganu 2 – 1 Pahang
Perak 2 – 3 Kedah

Kedudukan carta #LigaSuper2020

JDT – 9|2|0 [25] – 29
Kedah – 7|1|3 [7] – 22
Terengganu – 6|1|4 [10] – 19 (↑1)
Perak – 5|3|3 [2] – 18 (↓1)
Selangor – 4|5|2 [7] – 17
PJ City – 3|5|3 [1] – 14 (↑3)
Pahang – 4|2|5 [0] – 14 (↓1)
UiTM – 4|2|4 [-1] – 14 (↓1)
Melaka Utd – 4|2|5 [-3] – 11 (↓1)
Sabah – 2|3|5 [-9] – 9
Felda Utd – 1|4|6 [-15] – 7
PDRM – 0|2|9 [-24] – -1

#LigaMalaysia

Pin It Send

Orang yang drive laju² kat jalan kampung ni berapa minit saja dia jimat untuk cepat sampai?

11 October 2020, 3:55 pm

Orang yang drive laju² kat jalan kampung ni berapa minit saja dia jimat untuk cepat sampai?

Ini yang saya terfikir bila lihat sebiji Toyota Wish yang macam pelesit ni 🏎. Jadi saya pun jadi pelesit sama, ikut belakang #kereta ni di belakang bermula dari #jalan ke Tebakang sampailah simpang ke Tebedu dekat Bunan. Keadaan jalan yang berbukit dengan selekoh² yang agak tajam, kalau cuaca kering masih dapat laju ambil corner tu semua.

Dari rakaman dashcam, jarak perjalanan kira² 30km ni mengambil dalam 13 minit saja. Dari pemerhatian saya, masa mungkin dapat dikurangkan, namun ada beberapa perkara yang terbazir, seperti penggunaan petrol yang meningkat, disebabkan keadaan jalan yang naik turun bukit, pastu terpaksa perlahan kenderaan sebab ada objek tepi jalan seperti kenderaan yang diparkir & pejalan kaki. Tiap kali perlahan, kena pecut balik, tu yang makan banyak petrol tu.

Risiko kemalangan juga meningkat, juga disebabkan keadaan jalan. Kalau silap bajet jarak kenderaan dari arah bertentangan atau yang tiba² masuk ke jalan utama, memang nahas. Belum kira lagi dengan pemanduan bersemangat macam ni (spirited driving) boleh meletihkan pemandu dengan cepat, tapi faktor ini dipengaruhi oleh kesihatan pemandu, kondisi kabin kenderaan & kuasa enjin – senang pecut, seat selesa, lebih relax.

Apapun, it was a fun drive. Next time mungkin akan buat proper #dashcamdrive video. Video dari dashcam kali ni agak kuat bergegar, sampai nampak macam gambar tu bergelombang 🌊.

Pin It Send

Projek waterfront Serian + harga petrol minggu ke-2 Oktober 2020.

10 October 2020, 9:31 am

Projek waterfront Serian + harga petrol minggu ke-2 Oktober 2020.

① – Menurut berita bulan lalu ⁽¹⁾, projek waterfront #Serian ini masih dalam cadangan & akan dibentangkan kepada CM Sarawak. Projek akan dilaksanakan berdekatan Kampung Hulu, dan mengikut lakaran projek, mungkin akan dibina di tepi Masjid Daerah Serian, tepi #jalan #PanBorneo.

② – Tapi diikutkan gambar yang bapa saya ambil dua minggu lalu, kerja² pembinaan dah bermula di sekitar masjid. Projek dah start, atau masjid kena roboh? 🤔

Update: betul lah tu masjid ni kena roboh, saya sendiri tengok dari tepi jalan. Mungkin akan dibina baru sekali dengan projek waterfront ni? 🤔

P.s: Taman Danu Serian pulak ada tak rancangan nak diperbaiki? Dulu² 90-an orang ramai sampai boleh main jet ski kat tasik. Stadium Serian yang berdekatan pula pernah menjadi venue untuk Sukma. Tapi sekarang, kapal Jack Sparrow yang terapung lama tu pun dah reput, nak karam tak lama lagi 😫.

🟡 RON 95 – 1.67 (-0.04)
🟢 RON 97 – 1.97 (-0.04)
⚫️ Diesel – 1.69 (-0.01)

#hargapetrol dah turun, lombak ke Serian juh!

⁽¹⁾ www.theborneopost.com/2020/09/05/new-riverfront-project-planned-for-serian

Pin It Send