Harga bahan api fosil minggu ke-1 Julai 2020.

4 July 2020, 9:00 am

Harga bahan api fosil minggu ke-1 Julai 2020.

#hargapetrol mengalami sedikit penurunan disebabkan jangkaan permintaan yang akan menurun, susulan gelombang kedua pandemik #Covid19 di Beijing dan Amerika.

Trump kata nak buat sambutan hari US merdeka daripada empayar British secara besar²an hari ni (4th of July), tengok bunga api kat Gunung Rushmore, meskipun bilangan kes kekal tinggi malah semakin meningkat di beberapa lokasi seperti Florida, California dan Texas.

🟡 RON 95 – 1.65 (-0.04)
🟢 RON 97 – 1.95 (-0.04)
⚫️ Diesel – 1.84 (-0.02)

#Petronas

Pin It Send

Hantaran sohor kini:

Semasa park kereta, letak gear P dulu atau tarik handbrake dulu?

3 July 2020, 2:30 pm

Semasa park kereta, letak gear P dulu atau tarik handbrake dulu?

Bagi #kereta transmisi auto, ada pemandu yang menukar gear P dahulu baru tarik handbrake semasa meletak kenderaan, dan ada sebaliknya.

Yang mana satu betul atau salah? Boleh baca di www.wapcar.my/news/parking-your-car-shift-to-%E2%80%9Cp%E2%80%9D-or-pull-the-handbrake-first-3535.

Di sini saya nak tambah, kaedah yang terbaik bagi menjaga kesihatan kotak gear auto kereta anda. Hujah saya berasaskan kepada komponen manakah yang terbaik untuk menahan keseluruhan berat kereta sebelum kereta diparkir.

Bagi saya, sebaiknya gunakan brek kaki, dari mula memberhentikan kenderaan, kemudian letak gear pada P, kemudian tarik handbrake, barulah lepaskan brek kaki. Dengan ini, keseluruhan berat kenderaan ditampung oleh brek.

Kaedah ini sudah jadi tabiat ketika memandu kereta gear manual, sebab tak ada gear P pada manual. Jadi semuanya bergantung kepada brek kaki, iaitu selepas kereta berhenti, kekalkan menekan brek, free-kan gear, tarik handbrake, barulah lepas brek. Hampir sama kaedahnya jika menggunakan transmisi auto, jadi taklah banyak keliru.

Pin It Send

2 minggu lagi kembali ke sekolah.

2 July 2020, 10:55 am

2 minggu lagi kembali ke sekolah.

Pada bulan Mac, #MCO mula dilaksanakan pada 18/3, semasa tempoh cuti sekolah pertengahan penggal (14/3 – 22/3).

Sejak hari tu budak² semua tak pergi sekolah sampai hari ini. Tapi ada juga yang bersekolah secara online, ataupun homeschool oleh ibu bapa sendiri.

Sementara pelajar Tingkatan 5 dan 6 yang akan menduduki peperiksaan awam telah pun menyambung persekolahan minggu lalu (24/6), untuk pelajar sekolah menengah Tingkatan 6 semester 1, Tingkatan 1 hingga 4 serta pelajar sekolah Tahun 5 dan 6, akan kembali ke sekolah pada 15/7, selepas 124 hari kat rumah. Manakala pelajar sekolah rendah Tahun 1 hingga 4 pula akan kembali ke sekolah pada 22/7, selepas 131 hari tak ke sekolah (www.facebook.com/KemPendidikan/posts/3277975655574407).

Boleh start cari balik mana uniform, kasut, buku alat tulis semua. Jangan² semua kucing yang dah pakai 😹.

P.S: Kalau diingatkan kembali waktu sekolah dulu, agak mustahil nak wajibkan semua pelajar pakai pelitup muka sepanjang berada di sekolah. Sedangkan uniform pun banyak yang pakai tak lengkap. Sekurang²nya penjarakan sosial & kebersihan diri mesti dilaksanakan, seperti meja dijarakkan, hadkan bilangan pelajar pada satu² sesi, setiap kelas ada hand sanitizer dll., itu yang lebih utama.

Pin It Send

Jalan² baru di sekitar Sarawak diumumkan bulan lalu.

1 July 2020, 12:10 pm

Jalan² baru di sekitar Sarawak diumumkan bulan lalu.

① – Jalan #Limbang ke #Miri tanpa melalui Brunei. Potongan #jalan yang menyambungkan Bawang Obor, Mentawai, Gunung Buda dan Gunung Mulu sedang rancak dalam pembinaan. Saya tak dapat peta lengkap jalan ini, jadi saya plot sendiri kedudukan tempat berdasarkan info yang ada. Kampung Bawang Obor tak ada dalam Google Map, tapi ia berada dalam kawasan Batu Danau. Tanah Merah di Upper Medamit pun tak jumpa, jadi saya letak Nanga Medamit saja. Kiranya jalan ni berada di sepanjang Sungai Limbang, hinggalah ke Lapangan Terbang Gunung Mulu.

Projek pembinaan jalan telah bermula tahun lalu, dan kini baru mencapai fasa pertama. Tak dinyatakan bila tarikh dijangka siap.

www.theborneopost.com/2020/06/14/road-to-end-border-crossings-hassle

② – Naik taraf Jalan Datuk Mohd Musa dari 2 lorong ke 4 lorong. Jalan dari Kem Penrissen ke bulatan Unimas. Saya selalu guna jalan ini kalau balik dari #Samarahan. Tempat yang selalu sesak adalah di simpang masuk ke Taman Samarindah & Bandar Riyal. Kalau waktu ambil budak² dari sekolah, jalan ni memang tersangkut habis.

Jalan sepanjang 11.6 km dijangka siap pada pertengahan 2023 (36 bulan) sekarang baru saja lepas majlis pecah tanah & bermula kerja² pembinaan.

www.theborneopost.com/2020/06/27/fadillah-road-upgrading-project-would-help-resolve-traffic-congestion-in-kota-samarahan

③ – Laluan pelengkap Jalan #Sibu#Kapit, dari Ngemah ke Temelat. Jalan sepanjang 9.5 km ini adalah sebahagian daripada jalan penghubung Kanowit ke Kapit sejauh 83 km. Sekarang berada pada tahap 76.2% siap, masih lagi di dalam landasan, dan dijangka siap pada Oktober tahun ini.

www.theborneopost.com/2020/06/28/sibu-kapit-road-missing-link-to-be-completed-by-october

④ – Jalan penyambung Kpg Segedup ke Kpg Sg Maong. Jalan baru ni menarik sebab terletak berdekatan Sg Sarawak, dan ada perancangan untuk membina perumahan di sini. Kalau ada kompleks apartment di tepi sungai macam Prima Bintawa, best diam kat sini.

Projek jalan sepanjang 3.6 km ini baru saja bermula lepas majlis pecah tanah kelmarin, dan dijangka siap pada Januari 2022 (18 bulan). Boleh jadi shortcut untuk yang dari #Matang nak ke Emart Batu Kawa.

www.theborneopost.com/2020/07/01/new-jln-sg-maong-segedup-route-to-provide-immediate-long-term-benefits-dcm

Pin It Send

Apakah maksud laluan kontra?

30 June 2020, 11:35 am

Apakah maksud laluan kontra?

Laluan kontra bermaksud laluan sementara pada #jalan raya atau lebuhraya yang menggunakan lorong pada arah trafik yang berlainan daripada yang asalnya.

Contohnya pada gambar, lorong dari arah bertentangan di sebelah kiri digunakan untuk trafik dari arah asal di sebelah kanan.

Tujuan laluan kontra diwujudkan adalah sama ada untuk menguruskan kecemasan ⁽¹⁾, menyelenggara jalan ⁽²⁾, atau pun untuk mengurangkan kesesakan trafik ⁽³⁾.

⁽¹⁾ www.bernama.com/bm/news.php?id=1855566

⁽²⁾ www.capitalpost.com.my/2020/06/22/jambatan-kedua-pp-ditutup-untuk-kerja-selenggara

⁽³⁾ www.bharian.com.my/taxonomy/term/2644/2016/07/177220/mex-buka-laluan-kontra-percubaan-km115

Pin It Send

Bubu & nuning vs labu & labi.

29 June 2020, 5:00 pm

Bubu & nuning vs labu & labi.

“Eh, budak² setan, kau belum tidur lagi!?”
“Hai, tengah malam buta kau main teng² di atas serambi ya. Besok pagi tak boleh ke main teng² di halaman?”
“Ku lesing kau nanti kau baru tau. Tido!”

😆 #emau

Pin It Send

Kucing adalah haiwan crepuscular.

28 June 2020, 11:40 am

Kucing adalah haiwan crepuscular.

Crepuscular bermaksud aktif di waktu twilight, iaitu tempoh waktu senja (matahari terbenam) dan tempoh waktu fajar (matahari terbit). Tidak seperti sangkaan ramai, kucing bukanlah nocturnal, iaitu aktif di waktu malam. Manusia pula diurnal, bermaksud aktif di waktu siang.

Ini kerana pada waktu tempoh tersebut kucing akan pergi memburu, sama seperti singa, harimau dan #emau. Kucing tidur pada kebanyakan waktu siang untuk menjana semula tenaga untuk memburu, dan juga untuk mengelak daripada pemangsa. Sebab tu kucing selalu tidur di tempat tinggi atau tempat yang tersembunyi, hingga kita susah nak jumpa.

Kucing tidur sekitar 16 ke 20 jam sehari. Untuk anak kucing yang baru lahir pula, ada yang tidur seharian. Tapi kalau cuaca sejuk atau hujan, kucing akan tidur lebih lama. Kalau dah naik atas pangku tu, start bunyi rrrrr 😆.

Kucing juga mempunyai fasa tidur seakan manusia, tapi kurang bilangan fasanya.

• Mula² kucing akan terlelap, memasuki fasa gelombang otak perlahan (slow-wave sleep).
• Kemudian terus memasuki fasa REM (rapid eye movement), di mana gelombang otak akan menjadi lebih aktif berbanding sewaktu bangun.

Di fasa REM ini, kucing akan mengalami mimpi. Kalau pernah tengok kucing tidur sambil kaki, ekor atau misai dia bergerak², itu tandanya kucing tengah bermimpi. Mungkin tengah mimpi kena kejar kucing gengster jalanan, atau tengah makan sedap² 🙀.

Pin It Send

Harga bahan api fosil minggu ke-5 Jun 2020.

27 June 2020, 9:10 am

Harga bahan api fosil minggu ke-5 Jun 2020.

Trend #hargapetrol sekarang sentiasa menaik, jadi takda cerita baru sangat pasal ni.

Bagi peminat Liverpool ⚽️, tahniah sebab lepas 30 tahun baru menang English Premier League. Nak celebrate boleh, tapi jangan kumpul ramai², masih kena buat social distancing. Salah orang yang menang piala.

🟡 RON 95 – 1.69 (+0.10)
🟢 RON 97 – 1.99 (+0.10)
⚫️ Diesel – 1.86 (+0.09)

#Petronas

Pin It Send

Muhajirin dan Unser.

26 June 2020, 11:50 am

Muhajirin dan Unser.

Ikut plan asal, sepatutnya saya pindah keluar dari rumah sewa pada hujung bulan Mac. Tapi disebabkan wabak #Covid19, #MCO dilaksanakan dan lori pindah tak dapat nak hantar barang merentas daerah.

Di sini saya nak petik sedikit daripada channel Handeeman. Asalnya nama channel ini ialah Life Inside A Box. Box yang dimaksudkan ialah #rumah, rupa bentuk macam kotak.

“Good bye box number one. On to box number two”, kata Handeeman sewaktu berpindah dari Minnesota ke Tucson.

Keluar rumah sewa ni, dah kira 3 boxes saya duduk. Tapi lepas ni dapat akses ke 4 biji boxes di berlainan lokasi, walaupun bukan semua milik sendiri. Box nombor 5 masih dalam perancangan, akan datang 😎.

P.S: Handeeman sekarang tengah dalam proses membina box nombor 4 dia, rumah saiz penuh tetap mereka di Arizona menggunakan teknologi ICF, microrebar, rainwater harvesting dan juga mengaplikasikan prinsip passive solar heating. Boleh tengok kat www.youtube.com/c/Handeeman.

Pin It Send

PKPP masih ada roadblock.

25 June 2020, 12:45 pm

PKPP masih ada roadblock.

Semasa saya memandu dari Kuching hingga ke #Sematan minggu lalu, saya dapati masih terdapat sekatan #jalan raya dilakukan di jalan #PanBorneo ke Lundu, di simpang ke Sampadi.

Dari pemerhatian, masih ada pihak askar yang mengawal waktu saya ke #Lundu, dan giliran polis yang menjaga waktu saya nak balik ke Kuching.

Sekatan pergerakan antara daerah sudah dimansuhkan sekarang #MCO pemulihan, agaknya apa yang diorang periksa ya?

Gambar: jalan dari Teluk Melano, dekat Sematan, background banjaran Gunung Rumput.

Pin It Send