Masalah garam & garam masalah

24 December 2020, 1:55 pm

Masalah garam & garam masalah.

Masalah garam – kalau #makan banyak sangat, boleh mengakibatkan tekanan darah tinggi, yang seterusnya menyebabkan komplikasi #kesihatan lain seperti strok, sakit jantung & masalah buah pinggang.

Kaitan antara garam & tekanan darah tinggi ialah (ini menurut pendapat peribadi saya), kandungan garam yang tinggi dalam darah membuatkan darah jadi pekat. Darah yang pekat ini tidak dapat mengalir dengan cukup lancar menyebabkan sesetengah organ badan mengalami masalah:

• jantung kena pam lebih kuat
• oksigen tak dapat dihantar ke seluruh badan pada kadar yang mencukupi
• buah pinggang kena kerja lebih untuk tapis darah yang pekat

Sebagai analogi, darah dalam badan manusia ni lebih kurang macam air yang mengalir dalam paip. Kalau air yang dibekalkan kotor, pam air, paip & sistem penapis air semua akan bekerja lebih untuk menghantar air ke pili. Pam air selalu tersumbat, penapis air juga kena selalu ditukar, tapi badan manusia, buah pinggang tak dapat ditukar selalu, melainkan buat pembedahan pemindahan buah pinggang.

twitter.com/KKMPutrajaya/status/1340168406260060160

Ada yang kata kalau tak masin tak sedap. Sebenarnya ini agak relatif, kerana lidah yang dah terlalu biasa makan garam, boleh dikatakan semakin lali dengan rasa masin, oleh itu sentiasa mahu menambah lebih banyak garam.

Sebaiknya kena belajar untuk sukakan makanan yang tawar. Cuba amalkan makan kurang masin untuk seminggu, serta kerap minum air kosong. Kemudian teruskan dengan makan tak ada garam langsung selama 2-3 minggu. Pada bulan baru, lidah akan di-reset untuk menerima rasa garam yang sebenar. Lidah anda juga akan lebih menghargai rasa makanan sebenar, contohnya kalau makan lobak merah (carrot), akan dapat merasa manis pada sayur tersebut.

Garam masala – ini bukannya garam yang bermasalah 😅, tapi sejenis rempah yang selalu digunakan untuk #masakan India. Ia diperbuat daripada beberapa jenis rempah yang dipanggang sehingga naik aroma kemudian dikisar menjadi serbuk. Terdapat pelbagai jenis campuran rempah untuk membuat garam masala, tapi umumnya menggunakan jintan putih, ketumbar, lada hitam, kayu manis, bunga cengkih dan buah pala.

🍛

Pin It Send Copy Link

Hantaran sohor kini:

Resipi sayur stir-fry rasa macam ada tambah daging 🥩

16 December 2020, 3:15 pm

Resipi sayur stir-fry rasa macam ada tambah daging 🥩.

Tapi sebenarnya #resipi ini vegan 🥦, hanya mengandungi bahan berasaskan tumbuhan saja:

• Cendawan shiitake
• Cendawan tiram
• Capsicum / bell pepper / lada benggala hijau
• Tauhu
• Kacang tanah
• Bawang merah besar

Saya dapati rasa cendawan shiitake apabila bercampur dengan kacang tanah dan tauhu, menghasilkan rasa macam daging, tak rasa #makan #sayur pun. Mungkin sebab tekstur dari ketiga² bahan utama ini dengan bau dan rasa dari cendawan shiitake yang unik menghasilkan rasa daging ini.

Bahan perasa saya bubuh serbuk perasa dari mi Myojo & serbuk bawang putih. Untuk menumis, saya guna minyak canola, sebab kalau guna minyak sawit, minyak pada sayur lepas dimasak jadi macam lebih ‘tebal’ dan pekat. Minyak canola ni lebih ‘nipis’ minyaknya.

P.s: Dah macam cakap pasal minyak enjin pulak, tebal nipis, 5W-30 😆.

P.s 2: Dah dapat benih capsicum, nanti semai lagi guna newspaper pot (azwan082.my/post/8377).

Pin It Send Copy Link

Resipi sayur stir-fry rasanya manis~

19 November 2020, 4:15 pm

Resipi sayur stir-fry rasanya manis~.

① – Sayur² berikut merupakan bahan yang menghasilkan rasa manis #resipi #sayur stir-fry ini:

• Kubis cina (napa cabbage)
• Lobak merah (carrot)
• Kucai (garlic chives)

Bahan² lain termasuklah bawang merah, cendawan shiitake & kacang tanah. Untuk menumis saya gunakan mentega, bukan marjerin ya, pure butter unsalted, baru ada rasa² susu cheese sikit.

Kacang tanah bagi menambahkan tekstur rangup, manakala cendawan shiitake menambah rasa² daging (meaty taste) dalam masakan.

② – Langkah² memasak:

• Tumis bawang merah dan kacang tanah dulu menggunakan mentega, hingga kacang jadi garing dan bawang merah jadi caramelized (ada hangus sikit).

• Masukkan kubis cina, gaulkan hingga layu.

• Campurkan sayur² lain – lobak merah, cendawan shiitake dan kucai. Pada masa ini, masukkan serbuk perasa pilihan masing², kalau suka Maggi Cukup Rasa atau Knorr Pasti Sedap, bubuhkan. Saya bubuh perasa Maggi Mi Kari dengan serbuk bawang putih. Kalau awal tadi dah tumis sekali dengan bawang putih, tak perlulah serbuk bawang putih lagi.

• Akhir sekali, bila mentega untuk menumis tadi dah mengering, tambahkan air, dan biarkan mendidih sekejap dalam 2 minit.

③ – Saya #makan sayur ni dengan nasi dan 3 biji telur rebus, 1 telur kuning. Kuantitinya sebanyak sebiji bekas plastik ni saja, sudah cukup. Sejak dari mula PKP bulan Mac dulu dah makan banyak ni, lepas tu berat badan pun menurun, sekarang lepas 7 bulan masih kekal pada paras BMI yang normal 😎.

Pin It Send Copy Link

Mencuba sushi dari kedai LePapa

29 October 2020, 12:45 pm

Mencuba sushi dari kedai LePapa.

Harga dia kira murah, RM5 saja, tapi isipadunya agak kurang. Hanya ada 9 potongan #sushi dengan inti sosej, telur goreng, timun & lobak merah, semuanya hirisan kecil, nasi pun nipis saja. Tambahan pula, tak ada paket kicap sushi diberi.

Untuk #makan alas perut, ok lah. Tapi kalau nak yang berbaloi, bagus lagi sushi yang dijual kat Emart, yang jenis harga RM6.80, ada macam² jenis inti, dan 6 potongan yang diberi lebih besar & lebih mengenyangkan, kicap pun ada disertakan sekali 🍣.

Pin It Send Copy Link

Nak buat salsa tapi jadi acar sayur 😅

22 October 2020, 1:15 pm

Nak buat salsa tapi jadi acar sayur 😅.

① – Bahan² yang saya guna untuk buat #resipi salsa ni: tomato, bawang besar, bawang putih, daun sup, cili besar, lemon tempatan & serbuk perasa daripada mi Maggi ayam.

Saya tukar beberapa bahan daripada resipi asal sebab saya target untuk dapatkan semua bahan dari satu kedai saja iaitu Emart Batu Kawa.

Antaranya daun sup untuk menggantikan daun ketumbar. Walaupun rasa kedua²nya berlainan, tapi saya suka lagi rasa daun sup. Lebih rasa macam sup 😂.

Resipi asal dari Mexico guna jalapeño (sebutan: halapinio), sejenis buah cili yang kurang pedas tapi aroma pedasnya unik, takda dijual di sini jadi saya gantikan dengan cili besar. Ingat nak cuba guna capsicum hijau tapi tak jumpa jugak.

Untuk menambah perasa, resipi asal guna garam, lada dan serbuk jintan putih (cumin). Ini terpulang kepada masing² nak bagi perasa macam mana, guna serbuk perasa Maggi ayam pun jadi.

② – Cara buat mudah saja. Cincang semua bahan pastu campurkan dalam satu bekas. Bubuh serbuk perasa dari mi Maggi dan perah lemon ke atas semua bahan. Gaulkan rata & simpan dalam peti sejuk.

Resipi asal ada banyak varian, ada yang guna tomato dipotong dadu dalam tin (diced canned tomato), ada yang kisar (blend) bahan selepas diadukkan, ada juga yang panggang tomato sedikit sehingga ada kesan terbakar untuk bagi rasa hangus² sikit (char flavor).

③ – Ini hasil selepas simpan beberapa jam. Boleh jugak sebenarnya terus #makan lepas digaulkan.

Kalau mengikut sukatan yang saya gunakan – 5 biji tomato, 2 biji cili besar, setengah ikat daun sup, 2 biji bawang besar, 6 ulas bawang putih, 5 biji lemon – dapat hasilkan sebanyak 2 kontena plastik begini, cukup makan untuk 6-7 hari.

Walau bagaimanapun, lain kali ada sedikit pengubahsuaian yang kena saya lakukan, sebab rasa masam dari lemon tu kuat sangat, pastu kurang rasa masin dari serbuk perasa. Mungkin saya akan tukar lemon dengan limau kasturi, bagi lebih masam manis sikit. Bawang besar pun mungkin dikurangkan sebab kuat sangat aroma bawang.

Lepas tu nak tambah lagi serbuk perasa, hampir tak ada rasa masin. Entah² garam dah larut, rasa masin pun kurang, yang tinggal hanya kandungan sodium yang tinggi dalam sayur. Nak kena jaga² juga tu 👨🏻‍⚕️.

Pin It Send Copy Link

Meal prep sushi tuna 🍣

15 October 2020, 11:31 am

Meal prep sushi tuna 🍣.

Selalunya kalau nak buat #sushi atau #kimbap, ramai fikir kena pakai bahan² yang khas, mahal atau import. Di sini saya nak tunjukkan boleh saja buat #resipi sushi guna bahan² ringkas yang mudah didapati di kebanyakan pasaraya.

① – Untuk nasi, hanya guna beras biasa, saya gunakan beras Uncle Tan. Lepas masak nasi, biar beberapa minit menjadi suam tapi jangan buka penutup periuk, sebab nak kekalkan wap air & kelembapan nasi tu. Tak perlu juga tambah cuka beras.

Nori ataupun kepingan rumpai laut (seaweed sheet) daripada Thien Lee Marketing ni pun boleh didapati di kedai runcit. Tadi nasi saya biarkan suam sebab kalau nasi masih panas, nori boleh jadi lembut & susah nak digulung.

Untuk inti, saya guna crab stick, tuna mayonis dalam tin dan frozen vegetables. Sayuran beku tu panaskan dengan microwave sebelum dicampur dengan tuna.

Anda boleh letak apa saja sebagai inti, bergantung kepada selera dan kreativiti, seperti telur goreng, ataupun potongan timun dan lobak merah. Saya pernah beli sushi kat Emart yang hanya ada nasi diletak potongan kecil cheese saja di atas 😅.

② – Nak gulungkan pun saya tak pakai rolling mat, hanya gulungkan nori tu tadi. Nasi kena letak sedikit, kalau tak nanti sushi tu besar / tebal sangat, tak muat masuk mulut untuk satu suap.

Di satu hujung nori (dalam gambar, hujung sebelah kiri) tak perlu bubuh nasi, nanti bila gulung bahagian tu yang akan jadi ‘penutup’ kepada gulungan sushi & takda lah lebih² nasi terkeluar.

Lepas gulung, bahagian hujung tu tadi letak kat bawah sushi supaya gulungan tak terbuka, pastu terus potong & letak dalam bekas. Pastikan pisau tajam & dibasahkan sedikit supaya nasi kurang melekat pada bilah.

③ – Saya masak 2 kong nasi, dan menggunakan 6 batang crab stick, 6 keping nori dan satu tin tuna mayonis, yang menghasilkan sushi sebanyak 3 bekas kontena plastik macam ni.

Bagi saya, satu kontena ni boleh #makan untuk sehari, setengah untuk tengahari, dan selebihnya untuk malam.

④ – Waktu nak makan pula, saya suka cicah dengan kicap Kikkoman ni, rasa dia sama macam kicap sushi yang dijual di Aeon & Emart.

Nota: Walaupun dapat disimpan sehingga 3 hari, tapi saya dapati nasi sushi jadi agak keras selepas 3 hari. Jadi saya terpaksa panaskan dengan microwave, walaupun biasanya kita makan sushi yang sejuk.

いただきます! 잘먹겠습니다!

Pin It Send Copy Link

Nasi ayam sos thai kat Boulevard food court, RM6.50

14 September 2020, 12:30 pm

Nasi ayam sos thai kat Boulevard food court, RM6.50.

Saya bagi 7/10, sedikit pedas, ayam goreng berminyak dengan kulit berlemak tu yang buat rasa sedap tu, tapi tak dapat selalu #makan, naik balik kolestrol nanti. Kalau ada rasa pening² nak pitam waktu bangun berdiri dari duduk walaupun tak mengejut, tu tanda kolestrol tinggi tu 😨.

Pin It Send Copy Link

Nasi ayam penyet kat food court Emart Batu Kawa

26 August 2020, 11:20 am

Nasi ayam penyet kat food court Emart Batu Kawa.

Harganya dalam RM8, kira ok lah. Kuantiti pun ok. Saya suka sayur ulam dia banyak, daun ubi kayu dan kobis, dicelur dalam air panas. Cuma yang kureng adalah sambal dia pedas sangat 🥵. Tak dapat #makan sambal ni, takut nanti datang balik gastritis.

Saya suka lagi sambal yang seimbang rasanya – cukup rasa masin dari belacan, rasa manis dari bawang, rasa masam dari asam jawa atau tomato, dan rasa pedas dari cili padi. Yang ni rasa pedas menutup semua rasa lain. Tapi kalau anda jenis suka kunyah cili padi hijau, sambal ini untuk anda 🔥.

Satu lagi yang best makan kat food court ni – teh o atau kopi o, panas atau ais, harga dia RM1 saja 👍🏻.

Pin It Send Copy Link

Menu nasi ada bentuk hati pulak 💛

25 August 2020, 11:50 am

Menu nasi ada bentuk hati pulak 💛.

Ini nasi ayam krispi thai, kat food court Emart Batu Kawa (goo.gl/maps/uEFZnYGR8F6CnsT58), harga dalam RM6.80, berbaloi sebab isipadu makanan banyak.

Saya suka pergi makan kat food court ni sebab ruang yang luas, ada aircond & servis pun laju. Order kat salah satu gerai, pastu pergi order minuman, tengah tunggu air siap, menu di order tadi pun dah siap, ching² 🛎 bunyi loceng panggil.

Kalau banding dengan kedai makan lain, terutamanya jenis banyak gerai peniaga dalam satu lot kedai, kebanyakannya jenis terbuka & berdekatan dengan jalan. Kurang selesa dengan bising jalan & hangat dari luar, pastu selalunya sesak, tak dapat nak penjarakan fizikal. Kat food court Emart ni jugak dapat #makan dengan selesa.

Pin It Send Copy Link

Nasi ayam banyak ni agak² berapa harga dia?

24 August 2020, 10:50 am

Nasi ayam banyak ni agak² berapa harga dia?

Saya beli kat food court Boulevard shopping mall (goo.gl/maps/4kqCwzbcv6ENdwaV9), harga dia hanya RM5 🙀.

5 ringgit dapat nasi ayam banyak macam ni, berbaloi! Sayur pun banyak. Kedai lain ada yang letak hanya 2 keping timun jak. #makan kat food court ni memang best 👍🏻.

Pin It Send Copy Link