Three Meals a Day: program candawara macam Family Outing + Invincible Youth tanpa game merepek

Rabu, 9 Jun 2021, 9:55 pm

Three Meals a Day: program macam Family Outing + Invincible Youth tanpa game merepek.

Episod minggu ni bertajuk Three Meals for Jaeseok, parodi kepada rancangan Three Meals a Day. Kebetulan saya tengah follow Three Meals a Day, musim ke-9: Fishing Village 5, di ⁽¹⁾.

Hari ini dalam sejarah:

Topik hangat:

Apple dashcamdrive DIY duit ekonomi emau gitar hargapetrol howto jalan kebun kereta kpop Kuching lagu laptop LigaMalaysia LigaSuper2020 LigaSuper2021 Mac makan mercutanda minimalis Miri muzik PanBorneo panorama360 pasaraya Perodua politik puasa raya resipi RunningMan sayur Serian Sibu Simanggang spotify StreetView Thinkpad TSMY vivaturbo workout YT

Resipi sayur stir-fry rasa macam ada tambah daging 🥩

Rabu, 16 Disember 2020, 3:15 pm

Resipi sayur stir-fry rasa macam ada tambah daging 🥩.

Tapi sebenarnya ini vegan 🥦, hanya mengandungi bahan berasaskan tumbuhan saja:

Hantaran sohor kini:

Resipi sayur stir-fry rasanya manis~

Khamis, 19 November 2020, 4:15 pm

Resipi sayur stir-fry rasanya manis~.

① - Sayur² berikut merupakan bahan yang menghasilkan rasa manis stir-fry ini:

Nak buat salsa tapi jadi acar sayur 😅

Khamis, 22 Oktober 2020, 1:15 pm

Nak buat salsa tapi jadi acar sayur 😅.

① - Bahan² yang saya guna untuk buat salsa ni: tomato, bawang besar, bawang putih, daun sup, cili besar, lemon tempatan & serbuk perasa daripada mi Maggi ayam.

Meal prep sushi tuna 🍣

Khamis, 15 Oktober 2020, 11:31 am

Meal prep sushi tuna 🍣.

Selalunya kalau nak buat atau , ramai fikir kena pakai bahan² yang khas, mahal atau import. Di sini saya nak tunjukkan boleh saja buat sushi guna bahan² ringkas yang mudah didapati di kebanyakan pasaraya.

Masak ayam kukus atas nasi kena buang kulit

Isnin, 15 Jun 2020, 12:30 pm

Masak ayam kukus atas nasi kena buang kulit.

Ini daripada kat azwan082.my/post/2125. Kulit ayam ni mengandungi lemak yang tinggi. Memang sedap kalau digoreng disalut tepung macam KFC.

Resipi nasi ayam masak guna rice cooker saja 🍚🍗

Rabu, 13 Mei 2020, 5:10 pm

Resipi nasi ayam masak guna rice cooker saja 🍚🍗.

Konsep ni, daripada mengukus ayam kat atas air mendidih atas dapur, baik gunakan wap air dan haba daripada nasi yang sedang dimasak tu untuk masakkan ayam. Sekali jalan.

Resipi mi kari segera versi sihat walafiat 🤣

Khamis, 16 April 2020, 10:56 am

Resipi mi kari segera versi sihat walafiat 🤣.

Apa yang membuatkan mi ini ’sihat’ adalah saya mencampurkan mi maggi kari ini dengan beberapa bahan yang menambahkan khasiat, berbanding hanya mi ini kosong.

“Masak sayur pun nak letak kari ka?”

Rabu, 15 April 2020, 11:40 am

“Masak sayur pun nak letak kari ka?”

Ini reaksi kami dulu yg datang ke Malaya, dan tengok menu sayuran yang ada, kalau tak berkari, mesti bersantan. Berbeza dgn di Sarawak, di mana sayur dimasak cara stir fry ataupun rebus, lebih mudah didapati.

Yang goreng² mesti nampak sedap 🍛

Selasa, 7 April 2020, 11:40 am

Yang goreng² mesti nampak sedap 🍛.

Nasi goreng ikan pusuk dengan sayur kubis. Ejaan dia ‘kubis’ bukan ‘kobis’, baru tengok kat twitter DBP minggu lalu. Ikan pusuk tu ikan bilis bagi yg tak tau 😎.