Gerhana matahari separa Jun 2020.

21 June 2020, 6:30 pm

Gerhana matahari separa Jun 2020.

Kat kawasan Kuching, kemuncak #gerhana pada jam 4.17 petang tadi.

Saya guna kertas kotak yang dilubangkan untuk melihat bentuk matahari yang melalui lubang tersebut. Ingat nak letak 4 bulatan pastu buat macam logo Audi, tapi bentuk gerhana tak berapa jelas dalam gambar 😅.

Kalau perhati betul² ada la sikit lekuk bayang bulan kat bentuk matahari ni.

Pin It Send

Hantaran sohor kini:

Gerhana bulan penumbra Jun 2020.

6 June 2020, 2:30 pm

Gerhana bulan penumbra Jun 2020.

Pagi tadi berlaku fenomena #gerhana bulan penumbra. Penumbra bermaksud kawasan bayang² bumi yang kurang gelap, umbra pula kawasan yg sepenuhnya dibayangi & gelap habis.

Juga dikenali strawberry full moon, bukan sebab bentuk atau warna macam strawberry, tapi berdasarkan rujukan masa lampau di mana bulan Jun adalah musim menuai strawberry di hemisfera utara.

Kalau diikutkan pemerhatian mata kasar, gerhana bulan penumbra ni tak ketara sangat perbezaannya dengan tanpa gerhana, kerana saya dapati sinaran cahaya masih lagi terang.

Gambar menggunakan kamera telefon ni saya ambil pada ketika mendekati kemuncak gerhana iaitu pada 3.20 pagi. Saiz sebenar bulan adalah lebih kecil, cuma cahaya dia melalui kanta membuatkan nampak besar.

Nak kena upgrade kamera jugak ni 🤑.

Sumber: www.utusanborneo.com.my/2020/06/05/gerhana-bulan-penumbra-disaksikan-di-sarawak-esok

Pin It Send