Lagu Wasiat Sang Kekasih mengenang tsunami Banten 2 tahun lalu

22 December 2020, 1:45 pm

Lagu Wasiat Sang Kekasih mengenang tsunami Banten 2 tahun lalu.

Hari ini genap 2 tahun tragedi tsunami di Selat Sunda yang berpunca daripada letusan gunung berapi Anak Krakatau.

Kejadian ini umum diingati disebabkan video tular yang menunjukkan tsunami meruntuhkan pentas di mana band Seventeen sedang membuat persembahan ⁽¹⁾.

Musibah ini juga mengorbankan pekerja di bawah naungan pengurusan band Wali, termasuk beberapa ahli keluarga pekerja tersebut.

Band Wali ketika itu baru selesai menjalani penggambaran #muzik video untuk single sebelum ‘Matanyo’, merasa terkesan tatkala membuat pengecaman mayat dan menemukan beberapa orang sahabat & ahli keluarga besar Wali yang sudah tidak bernyawa.

Penulis #lagu ini, yang juga pemain gitar band Wali, Apoy, menyatakan yang seluruh ahli band terpukul oleh kejadian ini, rasanya seperti baru semalam berjumpa, borak sama², dan hari ini sudah terbujur. Kemudian beliau melontarkan pertanyaan, ‘bagaimana jika esok giliran kami pula yang pergi?’ ⁽²⁾

‘Bagaimana jika mereka ada pesan terakhir sebelum mereka pergi?’

Jadi lagu Wasiat Sang Kekasih ini ditulis sebagai pesanan terakhir atau wasiat daripada Wali kepada keluarga dan para peminat, di samping sebagai memori kepada mereka yang terkorban. ⁽³⁾

Menurut Faank, vokalis band Wali, ini lagu yang paling berat untuk dirakamkan vokalnya, setelah lagu ‘Baik-baik Sayang’, kerana melodi & liriknya yang menekan emosi, tambahan tragedi yang berlaku kurang dari 3 minggu yang lepas. Rakaman yang biasanya mengambil 1-2 jam, terpaksa diulang rakam sehingga memakan masa 5 jam ⁽⁴⁾.

#spotify: open.spotify.com/album/6rJlLCkjscpOm0yIoeUWW5

⁽¹⁾ www.youtube.com/watch?v=LdmDX9ZJfJo
⁽²⁾ www.suara.com/entertainment/2019/02/13/192351/band-wali-rilis-wasiat-sang-kekasih-untuk-sahabat-korban-tsunami
⁽³⁾ republika.co.id/berita/pmvyho328/wali-rilis-wasiat-kekasih-kisah-dari-tsunami-banten
⁽⁴⁾ youtu.be/Fe8fD4INnYc?t=1014

Pin It Send Copy Link

Hantaran sohor kini:

‘Cry For Me’ ni boleh dikatakan bonus track untuk album ‘Eyes Wide Open’

18 December 2020, 2:40 pm

‘Cry For Me’ ni boleh dikatakan bonus track untuk album ‘Eyes Wide Open’.

Album ‘Eyes Wide Open’ oleh artis #kpop Twice dikeluarkan 2 bulan lalu ⁽¹⁾, dengan title track ‘I Can’t Stop Me’, namun #lagu tersebut kurang mendapat sambutan dalam pasaran tempatan Korea ⁽²⁾. Saya rasa lagu dengan rentak retro elektropop tersebut mungkin kekurangan wow elemen pada #muzik dan nyanyiannya. Dan disebabkan lagu ini jenis dance song, lagu ini mungkin hanya dapat dinikmati apabila disertakan dengan persembahan koreografi tarian.

2 minggu kemudian, Twice mengeluarkan single lagu Jepun mereka pula, bertajuk Better ⁽³⁾. Saya rasa lagu ni memang lebih baik literally, mungkin sebab kurangnya elemen retro yang bagi saya ia memberikan mood lagu yang agak ketinggalan (outdated). Rentak yang lebih laju, bersemangat (uplifting) dan ada elemen J-pop, ada rasa dengar lagu anime sikit.

Tengahari tadi single terbaru ‘Cry For Me’ pula dikeluarkan. Lagu ini tidak dirancang untuk dikeluarkan, namun Twice telah membuat persembahan lagu ini di Mnet Asian Music Award (MAMA) 2020, dan ramai peminat telah meminta untuk lagu ini dihasilkan dalam bentuk single rasmi ⁽⁴⁾. Yang menariknya lagu ini, nyanyiannya mengingatkan saya pada lagu² pop yang dikeluarkan pada sekitar 2000-an dulu, mungkin ada persamaan melodi atau feel yang sama.

Konsep visual, fesyen dan koreografi untuk lagu ini agak berbeza daripada imej Twice yang telah ramai kenal sebagai gadis comel (cute girl) & ceria (bubbly). Kali ini ia nampak lebih kepada imej matang (matured) & wanita tabah (strong woman).

Pada pendapat saya, perubahan imej ini mungkin disebabkan banyak agensi hiburan di Korea yang melihat kejayaan Blackpink di seluruh dunia dalam membawa imej matured & strong woman ini, lebih daripada imej cute atau sexy. Oleh itu dalam proses untuk mengglobalisasikan (globalize) artis mereka, imej baru kena diterapkan.

#spotify: open.spotify.com/album/2aRAPmBCEdo9pWimsI5l87

P.s: Saya suka dengar lagu Bring It Back 😁.
🎶 Bring it back, bring it back,
🎶 Bring, bring, bring it back,
🎶 Bring it back to me.

⁽¹⁾ www.allkpop.com/video/2020/10/twice-are-a-force-to-reckon-with-in-mv-for-retro-pop-eyes-wide-open-comeback
⁽²⁾ www.allkpop.com/article/2020/10/netizens-talk-about-the-music-chart-ranking-of-twices-new-song-i-cant-stop-me
⁽³⁾ www.allkpop.com/video/2020/11/twice-work-retro-and-hip-hop-vibes-in-better-japanese-mv
⁽⁴⁾ www.allkpop.com/video/2020/12/listen-to-twices-brand-new-single-cry-for-me

Pin It Send Copy Link

Dua lagu baru System of a Down selepas 15 tahun

7 November 2020, 10:20 am

Dua lagu baru System of a Down selepas 15 tahun.

Sebelum ini #SOAD telah beberapa kali cuba kembali semula dengan album baru, selepas album terakhir, Hypnotize, pada tahun 2005, tapi sering tidak sependapat dalam proses penghasilan #lagu. Kali ini, disebabkan oleh perang di Nagorno-Karabakh, ataupun dipanggil Artsakh oleh orang Armenia, barulah mereka setuju untuk bergabung semula dan menghasilkan lagu di bawah label kumpulan System of a Down.

Lagu ‘Protect the Land’ ditulis oleh Daron Malakian 1½ tahun lalu, selepas menulis lagu ‘Lives’ untuk album Dictator oleh Scars on Broadway. Lagu ‘Genocidal Humanoidz’ juga ditulis oleh Daron kira² 2-3 tahun lalu semasa sesi jamming bersama ahli SOAD yang lain, John Dolmayan, Shavo Odadjian & Serj Tankian, tapi Serj pada masa itu enggan memberi komitmen untuk menghasilkan album penuh, lalu lagu itu diabaikan.

Secara #muzik, melodi lagu² ini lebih condong kepada bunyi Scars on Broadway sebab kesemuanya ditulis Daron. Lebih banyak irama metal dan riff gitar yang berat, berbanding muzik yang dibawa Serj dalam beberapa album solonya, yang lebih melodik, lebih bunyi orkestra / simfoni yang dicampur dengan elemen metal dan irama timur tengah.

Tujuan SOAD menerbitkan lagu² ini sekarang adalah untuk menyebarkan kesedaran ramai tentang perang di Artsakh. Kesemua ahli SOAD merupakan keturunan Armenia yang terselamat daripada genocide yang dilakukan kerajaan Uthmaniyah pada tahun 1915. Menurut mereka, perang kali ini merupakan ulangan kepada genocide kerana Turki menyokong Azerbaijan dalam cubaan menghapuskan orang Armenia termasuk sejarah & budaya Armenia dari tanah Artsakh.

Isu #politik ini sudah diulas oleh ARW di www.thepatriots.asia/apa-yang-korang-perlu-tahu-pasal-konflik-armenia-azerbaijan, jadi tak perlulah dipanjangkan. Cuma kena sedar yang ini bukanlah ‘perang suci’ oleh sebab Azerbaijan negara majoriti Muslim dan Armenia majoriti Kristian, ini hanyalah perang disebabkan masalah legasi Soviet Union dulu. Bagi saya, mereka kena buat cara diplomasi Malaysia – hentikan serangan & kembali ke meja rundingan, settle cara aman.

Sumber: www.rollingstone.com/music/music-features/system-of-a-down-new-songs-protect-the-land-genocidal-humanoidz-1085942

#spotify: open.spotify.com/album/00OQIrRjQgZmacSnjK8L7M

Pin It Send Copy Link

Lagu tema hari ini, wake me up when September ends

30 September 2020, 1:00 pm

Lagu tema hari ini, wake me up when September ends.

#spotify: open.spotify.com/track/3479kk78dx3GFt048Udq54

Lagu akustik rock ini merupakan single ke-4 dan trek ke-11 dalam album ke-7 Green Day bertajuk American Idiot yang diterbitkan pada tahun 2004. #muzik

Lagu yang ditulis oleh Billie Joe berkenaan ayahnya yang meninggal pada 1 September 1982, semasa Billie berumur 10 tahun. Sewaktu pengebumian ayahnya, Billie Joe lari balik ke rumah dan mengunci dirinya di dalam bilik. Apabila ibunya tiba di rumah dan mengetuk pintu bilik, Billie hanya menjawab, ‘wake me up, when September ends’, yang menjadi inspirasi kepada tajuk #lagu ini.

Dalam lirik lagu, ayat ‘seven years has gone so fast’ merujuk kepada 7 tahun selepas ayahnya meninggal, Billie Joe dan Mike Dirnt menubuhkan kumpulan Sweet Children, yang seterusnya dinamakan Green Day seperti yang kita kenal hari ini.

Ayat ’20 years has gone so fast’ pula merujuk kepada tahun Billie Joe menulis lagu ini, 20 tahun selepas kematian ayahnya. Lagu ini telah dirancang untuk dimasukkan ke dalam album Shenanigans, tahun 2002. Tapi Billie Joe belum bersedia secara emosi waktu itu, oleh itu ditunda dan disertakan dalam album American Idiot.

Dalam tempoh pandemik sekarang, tajuk American Idiot ini menjadi sangat tepat. Berapa ramai rakyat Amerika yang terpesong akibat terlalu percaya pada retorik Donald Trump & terlalu taksub kepada ‘American liberty’, hinggakan memakai pelitup muka dikatakan pengaruh komunis China yang menggugat kebebasan rakyat Amerika 🤦🏻‍♂️. #politik

Rujukan:
en.wikipedia.org/wiki/Wake_Me_Up_When_September_Ends
www.songfacts.com/facts/green-day/wake-me-up-when-september-ends

Pin It Send Copy Link

Esok tarikh tutup untuk mengisi borang banci e-Census secara online

29 September 2020, 10:45 am

Esok tarikh tutup untuk mengisi borang banci e-Census secara online.

Cepat register & hantar data penduduk rumah masing² kat ecensus.mycensus.gov.my, esok dah nak tutup, lepas tu #banci akan dilakukan secara bersemuka. Kalau tak tahu cara nak buat, ada manual disediakan di ecensus.mycensus.gov.my/assets/brand/manual_guide_bm.pdf.

#emau ni pun nak join sekali nyanyi #lagu benci, eh, lagu banci! 😅 – www.mycensus.gov.my/index.php/ms/info-banci/lagu-banci.

Pin It Send Copy Link

Pasang lagu tema Pink Panther sambil tengok emau ni berjalan mengiring 😂

25 September 2020, 1:55 pm

Pasang #lagu tema Pink Panther sambil tengok #emau ni berjalan mengiring 😂.

Lokasi: Damai Central, #Santubong. Kawasan pantai, kedai & restoran masih buka time #MCO pemulihan sekarang, cuma jalan masuk dihadkan, hanya boleh masuk dari satu lorong di bangunan utama Damai Central.

Pin It Send Copy Link

Hari ni nak kongsi chord gitar lagu Wali, semalam dah cukup raya sehari jak

25 May 2020, 2:00 pm

Hari ni nak kongsi chord #gitar #lagu Wali, semalam dah cukup #raya sehari jak.

Hari cuti hari untuk ‘mengenteng’ gitar 😅.

Kebanyakan chord gitar yang ada kat internet, terutamanya lagu daripada Wali, tak berapa tepat, walaupun guna standard tuning. Jadi, ini 4 lagu Wali yang sempat saya cari chord dia guna standard tuning. Kalo ada chord yang guna not sharp (♯) tu, boleh klip capo kat gitar untuk mudahkan jari tekan chord. Tak pun main kat power chord saja, mudah lagi.

🎸 Serpihan Hatiku – azwan082.my/post/2371/wali-band-serpihan-hatiku-guitar-chord
🎸 Baik-baik Sayang – azwan082.my/post/2373/wali-band-baik-baik-sayang-guitar-chord
🎸 Langit Bumi – azwan082.my/post/2402/wali-band-langit-bumi-guitar-chord
🎸 Sayang Lahir Batin – azwan082.my/post/2404/wali-band-sayang-lahir-batin-guitar-chord

Chord lagu² lain next time cari 😁.

Gambar: gitar saya ni mungkin ada problem, tali E kecil tu boleh putus sendiri 😱.

Pin It Send Copy Link

Perintah kawalan pergerakan (bersyarat) dilanjutkan sehingga 9/6/2020, iaitu 4 minggu lagi

10 May 2020, 2:35 pm

Perintah kawalan pergerakan (bersyarat) dilanjutkan sehingga 9/6/2020, iaitu 4 minggu lagi.

Apa khabar saudara dan saudari semua? 😁

Ok, ini beberapa ringkasan ucapan TSMY tadi:

• Balik kampung tak dibenarkan! Berkumpul beraya tak boleh! Termasuk nak bergawai dgn tadau kaamatan.
• Namun, kelonggaran diberi kepada ahli keluarga yang tinggal berjauhan sejak mula #MCO untuk melakukan pergerakan rentas sempadan negeri untuk kembali ke pangkuan keluarga masing². Apply guna app Gerak Malaysia, atau melalui balai polis terdekat
• Bagi permohonan Bantuan Prihatin Nasional (BPN) yang ditolak, tempoh rayuan dilanjutkan sehingga 31 Mei ini.
• Beberapa minggu akan datang adalah tempoh kritikal untuk negara. Jika terdapat peningkatan kes yang ketara, perintah kawalan pergerakan diperketatkan (EMCO) akan dilaksanakan di kawasan bertumpu.

Akhir sekali, pemasangan #lagu Dendang Perantau adalah dihadkan sama sekali 😂 untuk mengurangkan rasa sedih orang ramai takpat balik #raya.

Pasang la lagu raya rock la wei, baru syok! 🤘🏻 (#spotify: open.spotify.com/album/5oc4fRKq4X7zqchtw7ykAd). #TSMY

Pin It Send Copy Link

Kisah pahlawan bermasker

21 April 2020, 11:15 am

Kisah pahlawan bermasker.

Aku kerja untukmu,
pagi siang dan malam,
kamu kerja untukku,
cukup di rumah aja.

Jangan ke mana-mana,
jangan korbankan semua,
diam-diam di sana,
cukup di rumah aja.

Makan ku susah,
minum pun ku susah,
kamar mandi susah,
tidur juga susah.

Tapi tak apa, ku cinta kalian,
ku pertaruhkan semua,
jiwa dan keluarga.

– Wali (open.spotify.com/track/6G5dUwQGhP5JTUM0arE5ta)

#MCO hari ke-35. #spotify #muzik #lagu

Pin It Send Copy Link

Main Spotify kat TV guna Chromecast

13 April 2020, 2:30 pm

Main Spotify kat #TV guna #Chromecast.

Sekarang internet rumah saya menggunakan hotspot dari iPhone. Semua peranti yg memerlukan akses internet kena sambung ke hotspot ini. Chromecast, iPad, laptop, semua sambung ke hotspot yang sama, barulah dapat main lagu dari Spotify kat TV.

Siang² hari, kalau cerita kat TV tak best, pastu tak dapat nak duduk tgk video Youtube, sebab tgh buat kerja lain, jadi pasang saja lagu² kat Spotify. Buka Spotify kat iPad, sambung output player ke Chromecast, pastu pilih lagu. Spotify kat iPad dpt pilih lagu yg nak dimain, kat iPhone tak boleh, hanya boleh shuffle play. Hari ni layan #lagu #kpop 모모렌드 sempena birthday 낸시 😊.

🎶 Everyday I’m shuffling… 🎵

#MCO hari ke-27.

Pin It Send Copy Link