Kereta tak berjalan, buka seat & cuci

Khamis, 17 Jun 2021, 8:55 pm

Kereta tak berjalan, buka seat & cuci.

Saya nak cuba produk ni, foam cleaner brand Getsun, nak tengok berapa berkesan untuk mencuci kotoran pada seat . Dah beli lama sebelum PKP, belum lagi pakai, baru sekarang ada datang rajin sikit nak 😆.

Hari ini dalam sejarah:

Topik hangat:

Apple dashcamdrive DIY duit ekonomi emau gitar hargapetrol howto jalan kebun kereta kpop Kuching lagu laptop LigaMalaysia LigaSuper2020 LigaSuper2021 Mac makan mercutanda minimalis Miri muzik PanBorneo panorama360 pasaraya Perodua politik puasa raya resipi RunningMan sayur Serian Sibu Simanggang spotify StreetView Thinkpad TSMY vivaturbo workout YT

Sarung parang DIY guna paip PVC

Ahad, 24 Januari 2021, 9:50 am

Sarung parang guna paip PVC.

Dulu² selalu tengok sarung parang diperbuat daripada kayu. Dua keping papan dipahat alur pada belah yang bertentangan, kemudiannya diapit kedua² papan tersebut menghasilkan ruang di tengah antara papan untuk menyimpan parang.

Hantaran sohor kini:

Memasang getah pintu baru yang soundproof di Perodua Viva, part 2

Sabtu, 12 Disember 2020, 10:20 am

Memasang getah pintu baru yang soundproof di Perodua Viva, part 2.

Sambungan daripada part 1 (azwan082.my/post/8512) , sebelum ni hanya memasang getah pintu untuk bonet belakang , part ini saya memasang untuk keempat² pintu.

Buang rubber seal soundproof, ganti baru getah pintu bonet Perodua Viva, part 1

Jumaat, 11 Disember 2020, 11:30 am

Buang rubber seal , ganti baru getah pintu bonet Perodua Viva, part 1.

Sambungan daripada post semalam (azwan082.my/post/8499), jalur getah untuk soundproof ini menyebabkan pelbagai masalah seperti pintu sukar dibuka & kotoran banyak melekat. Jadi ini cara yang saya pilih untuk atasi masalah tersebut sambil mengekalkan soundproofing pada ini.

Review 3 tahun menggunakan car door rubber seal untuk soundproof pintu kereta

Khamis, 10 Disember 2020, 11:25 am

Review 3 tahun menggunakan car door rubber seal untuk soundproof pintu

Tujuan saya memasang jalur getah (www.instagram.com/p/BVcVajKhLCR) adalah untuk mengurangkan lagi bunyi bising dari luar ini, terutama sekali bunyi tayar dan bunyi angin semasa laju.

Cara DIY tukar getah luar cermin pintu (door outer moulding) Perodua Viva

Rabu, 9 Disember 2020, 2:10 pm

Cara DIY tukar getah luar cermin pintu (door outer moulding) Perodua Viva.

Getah pada bahagian luar cermin pintu ni selepas 9 tahun dah mula mengeras dan berkecai (brittle). Sekarang senang, alat ganti (replacement part) untuk bahagian ini ada dijual online, saya beli menerusi Shopee pada jualan 11.11 bulan lalu.

Salah satu hasil tuaian 11.11, bateri baru untuk iPhone SE

Ahad, 22 November 2020, 10:20 am

Salah satu hasil tuaian 11.11, bateri baru untuk iPhone SE.

Sekarang senang dah nak tukar bateri iPhone secara , kat Shopee ada banyak dijual bateri, termasuk sekali dengan perkakas (tools) dan pelekat untuk memasang bateri.

Pasang soundproof kat bumbung kereta Viva secara DIY

Rabu, 28 Oktober 2020, 11:30 am

Pasang soundproof kat bumbung kereta Viva secara

Tujuan saya memasang pada bumbung adalah untuk mengurangkan bunyi bising daripada titisan air hujan. Kepingan besi (sheet metal) bumbung kereta adalah nipis, dan apabila diketuk, menghasilkan bunyi seperti tin kosong, bergema & berfrekuensi tinggi.

Beranda ini sudah kembali menjadi ruang yang berguna (usable space)

Jumaat, 23 Oktober 2020, 12:30 pm

Beranda ini sudah kembali menjadi ruang yang berguna (usable space).

Sebelum ini, beranda ni jadi tempat menyimpan barang² yang dah rosak & tak dapat dipakai lagi. Habis segala kotoran, habuk, tanah berkumpul di sini, hinggakan jadi tempat kucing membuang hajat & tempat mereka simpan hasil buruan (burung & tikus mati).