Sarung parang DIY guna paip PVC

24 January 2021, 9:50 am

Sarung parang #DIY guna paip PVC.

Dulu² selalu tengok sarung parang diperbuat daripada kayu. Dua keping papan dipahat alur pada belah yang bertentangan, kemudiannya diapit kedua² papan tersebut menghasilkan ruang di tengah antara papan untuk menyimpan parang.

Sekarang, ini cara yang mudah dan cepat untuk menghasilkan sarung parang. Hanya gunakan paip PVC yang sesuai.

Saya ada 2 parang, yang satu mempunyai lebar kira² 3 cm, lebih panjang & nipis, sesuai untuk kerja² menebas. Paip PVC 1 inci sesuai digunakan untuk dibuat sarung. Saiznya cun² muat.

Parang satu lagi lebarnya dalam 5 cm, lebih pendek & tebal, sesuai untuk menebang kayu & buluh. Paip yang sesuai mungkin dalam saiz 1.5 inci, tapi saya hanya ada paip 2 inci warna putih. Agak terlebih besar (oversized).

Cara nak buat paip jadi sarung parang ni tak perlu banyak langkah. Saya gunakan dapur portable ini untuk memanaskan paip, kemudian gunakan sarung tangan atau kain tebal untuk menekan paip sehingga leper ketika paip sudah lembut.

Mula² fokus untuk meleperkan paip sedikit demi sedikit, dari satu hujung ke hujung. Kemudian baru panaskan lagi bahagian yang nak dibengkokkan mengikut bentuk parang.

Kena uji (test) masuk keluarkan parang supaya dapat bentuk sarung yang sesuai. Bila dah dapat bentuk yang terbaik, baru leperkan habis sisi yang terkena bilah tajam parang. Hujung sarung ditutup tapi biar ada bukaan sikit supaya kalau ada air masuk, air tak bertakung & menyebabkan parang berkarat.

Seterusnya, sarung parang ini biasanya diikat dengan tali, kemudian tali itu diikat pada pinggang supaya mudah untuk mengambil dan menyimpan balik parang apabila bekerja di #kebun.

Untuk cara penyimpanan parang pula, saya akan bersihkan parang daripada kotoran & asah sehingga tajam dahulu. Kemudian saya sapu minyak enjin yang saya dapat daripada lebihan hantar servis kereta. Ini supaya permukaan besi parang terlindung daripada air & kelembapan dan tidak mudah berkarat. Dalam sarung pun boleh juga bubuh sikit minyak, sebagai pelincir untuk mudah parang masuk keluar.

🌴🤺

Pin It Send Copy Link

Hantaran sohor kini:

Memasang getah pintu baru yang soundproof di Perodua Viva, part 2

12 December 2020, 10:20 am

Memasang getah pintu baru yang soundproof di Perodua Viva, part 2.

Sambungan daripada part 1 (azwan082.my/post/8512) #DIY #soundproof #vivaturbo #howto, sebelum ni hanya memasang getah pintu untuk bonet belakang #kereta, part ini saya memasang untuk keempat² pintu.

Seperti yang saya bagitau di post sebelum ini, kalau hanya mengganti door rubber lama dengan yang baru, tak ada beza sangat pada soundproofing, oleh itu, getah pintu ini juga saya isikan dengan hos PVC transparent a.k.a hos akuarium, supaya bila pintu ditutup, ia lebih kedap & hos PVC tersebut juga tidak mudah mengempis apabila dipakai lama, oleh itu efek soundproofing juga kekal lama.

① – Perkara utama yang perlu dibuat dahulu sebelum membuka & memasang getah pintu baru, ialah membuka door stopper ini, sebab getah tersebut datang dalam satu gelung yang tak putus atau ada hujung terbuka.

Cara nak buka stopper, hanyalah dengan mengetuk keluar besi penahan yang ditunjukkan anak panah dalam gambar dari arah bawah ke atas. Kena juga ada plier untuk menarik besi itu keluar lepas diketuk.

② – Kemudian, getah pintu yang lama boleh dicabut keluar dengan mudah. Ada bahagian getah yang disambungkan dengan pintu menggunakan klip plastik. Apabila getah ditanggalkan, klip plastik ini ada yang tertinggal sebab agak sukar untuk dicabut menggunakan tangan. Kena gunakan plier seperti dalam gambar untuk membuang terus klip plastik ini.

③ – Ini getah pintu yang baru, saya order melalui Shopee bulan lalu, guna keyword ‘viva door rubber’ untuk cari. Kebetulan, hari ini 12.12, korang add to cart apa tu~? 😁

Ok, ini senarai nombor part untuk door rubber ini, setiap pintu mempunyai kod warna tersendiri:

• kalas – depan kanan (67861-BZ040.PG803)
• biru – depan kiri (67862-BZ040.PG804)
• jingga – belakang kanan (67871-BZ040.PG805)
• gadong – belakang kiri (67872-BZ040.PG806)

Disebabkan getah pintu ini satu gelung bersambung tak ada hujung terbuka, jadi agak sukar sikit untuk memasukkan hos transparent ke dalamnya. Kena gunakan pelincir seperti sabun pencuci tangan (hand wash) supaya hos masuk dengan lancar, dan juga mungkin kena potong hos kepada beberapa bahagian supaya dapat dimasukkan dari beberapa bukaan yang ada pada getah.

Hos transparent yang saya beli ada banyak lebih, jadi untuk getah pada pintu depan, saya isi dua dengan dua hos.

④ – Untuk proses memasang balik getah pintu, ini kena ada ketelitian. Pada bahagian yang hanya memerlukan sambungan klip plastik, hanya tekan klip plastik pada lubang pada pintu hingga berbunyi klik.

Pada bahagian yang hanya ada alur seperti dalam gambar, kena jajarkan getah di kedudukan yang betul, kemudian gunakan kunci ataupun pemutar skru kepala rata (flat head screwdriver) untuk menekan getah ke dalam alur pintu, seperti ditunjukkan anak panah.

Buat perlahan² dan kemas², nescaya akan mendapat hasil yang memuaskan 😆.

Bila dah siap pasang getah pintu, pasang balik besi pada door stopper tadi. Ketuk saja dengan pengetuk. “Aini, ambil pengetuk!” 👺.

Kemudian test tutup pintu. Disebabkan pintu depan saya letak 2 hos, jadi nak tutup pintu kena hempas kuat sikit. Pintu belakang pula lebih kurang macam semasa saya gunakan door rubber seal soundproof yang dulu.

Pemasangan untuk keempat² pintu ini mengambil masa dalam 1½ jam.

Kesan daripada pemasangan getah pintu dengan hos transparent ini, efek soundproof tu dapat diperoleh. Bunyi² bising dari luar, terutamanya bunyi berfrekuensi tinggi seperti bunyi tayar pada jalan yang basah, dan juga bunyi turbo tengah spooling, semuanya dah makin kurang. Kiranya bila bawa laju, lebih selesa, tak banyak bunyi² bingit yang meletihkan deria apabila memandu dalam tempoh yang lama 🥴.

Pin It Send Copy Link

Buang rubber seal soundproof, ganti baru getah pintu bonet Perodua Viva, part 1

11 December 2020, 11:30 am

Buang rubber seal #soundproof, ganti baru getah pintu bonet Perodua Viva, part 1.

Sambungan daripada post semalam (azwan082.my/post/8499), jalur getah untuk soundproof ini menyebabkan pelbagai masalah seperti pintu sukar dibuka & kotoran banyak melekat. Jadi ini cara #DIY yang saya pilih untuk atasi masalah tersebut sambil mengekalkan soundproofing pada #kereta #vivaturbo ini. #howto

Untuk part 1, saya fokuskan untuk menggantikan getah pintu pada bahagian bonet belakang. Part seterusnya baru buat pintu pemandu & penumpang.

① – Mula² rubber seal soundproof ini kena dibuang dahulu. Jalur getah tu senang saja dicabut, cuma pelekatnya yang ambil masa sikit untuk ditanggalkan perlahan².

Lebihan pelekat ini saya buang menggunakan sticker remover jenis spray yang boleh didapati di kedai Mr. DIY. Sticker remover ini datang dengan pengikis (scraper) plastik. Lepas spray, kena kikis sisa² pelekat tadi, tak cukup dengan hanya mengelap dengan kain atau tisu.

② – Ini rubber yang baru untuk bonet belakang, saya order dari penjual di Kangar melalui Shopee, boleh cari menggunakan keyword ‘viva bonnet rubber’. Nombor part: 67881-BZ050.

Kalau setakat tukar rubber pintu yang baru, tak berapa banyak beza dengan menggunakan rubber yang datang dari kilang, oleh itu saya gunakan teknik ini:

③ – Rubber pintu bonet ini terdapat rongga kosong di dalamnya, yang apabila makin lama dipakai, makin mengempis. Ruang ini saya isi dengan hos PVC transparent saiz 4.8 mm x 0.75 mm, ataupun hos akuarium.

Hos ini meningkatkan tahap kekedapan pintu apabila ditutup, liang² kecil sekeliling pintu lebih ditebat untuk menghalang bunyi bising masuk. Ia juga tidak mudah mengempis seperti getah pintu original selepas digunakan bertahun², oleh itu soundproofing yang diperoleh akan turut kekal lama.

Untuk memasukkan hos PVC ke dalam rongga getah bonet belakang ini, kena gunakan pelincir seperti cecair sabun cuci tangan (hand wash) untuk mengelakkan hos daripada tersekat² ketika ditolak masuk.

④ – Seterusnya, untuk memasang getah ini pada pintu bonet belakang, terdapat trim plastik yang berdekatan bonnet struts, kiri & kanan, yang kena dibuka dahulu. Terdapat rivet plastik yang boleh dibuka menggunakan skru mata philips, dan trim lain dapat dicabut menggunakan pergerakan menyentak (jerking movement).

Getah pintu bonet yang asal boleh dibuka dengan mencabut begitu saja. Getah yang baru pula dipasang dengan menekan masuk saja ke posisi getah asal di sekeliling bukaan pintu bonet (ikut arah anak panah kuning).

Kalau getah pintu bonet ni terlebih panjang, potong saja lebihan menggunakan pisau pena (pen knife). Walaupun getah ini di dalamnya ada mengandungi kepingan besi nipis yang berfungsi sebagai pencengkam, pisau pena cukup kuat untuk memotong keping besi tersebut.

Lepas habis pasang getah baru, pasang balik trim plastik yang dibuka tadi, dan cuba tutup pintu bonet belakang, tengok kalau ada masalah seperti susah nak tutup atau kalau ada benda yang tersekat.

Ok, pintu bonet belakang siapp! 😅

Pin It Send Copy Link

Review 3 tahun menggunakan car door rubber seal untuk soundproof pintu kereta

10 December 2020, 11:25 am

Review 3 tahun menggunakan car door rubber seal untuk soundproof pintu #kereta.

Tujuan saya memasang jalur getah #soundproof #DIY (www.instagram.com/p/BVcVajKhLCR) adalah untuk mengurangkan lagi bunyi bising dari luar #vivaturbo ini, terutama sekali bunyi tayar dan bunyi angin semasa laju.

Memang berkesan, kabin kereta lebih senyap, tapi selepas 3 tahun, ini antara beberapa perkara yang saya dapati:

① – Pelekat yang digunakan untuk melekatkan jalur getah ini menyebabkan pintu kereta susah nak dibuka sebab ‘melekat’, terutama sekali pintu belakang sebelah kiri. Ini kerana semasa menutup pintu, getah pintu asal pada sebelah daun pintu menekan jalur getah ini sehingga teralih dan mendedahkan pelekat.

② – Disebabkan pelekat ini terdedah, jadi banyaklah kotoran melekat padanya. Lebih² lagi pada bahagian bawah pintu, apabila penumpang masuk dan keluar, kasut atau selipar terkena pada jalur getah tersebut dan melekatlah tanah atau kotoran.

③ – Selain itu, getah pintu asal ini nampaknya semakin kempis. Kalau jalur getah soundproof tu saya tanggalkan, kemungkinan getah pintu ini semakin kurang berkesan dalam menyerap hentakan semasa menutup pintu ataupun menebat bunyi dari luar.

Antara perkara lain yang timbul semasa menggunakan jalur getah soundproof ini ialah pintu semakin sukar ditutup, tapi bagi saya, ia adalah ciri yang kena saya terima jika mahu dapatkan fungsi soundproof tersebut.

Walau bagaimanapun, jalur getah ini masih lagi berfungsi dalam menebat bunyi dari luar, kabin kereta masih lagi kurang bising.

Masalah paling besar saya terhadap jalur getah ini ialah pintu melekat & menyebabkan kotoran. Jadi saya mahu tanggalkannya dan gantikan dengan cara lain untuk soundproof pintu kereta ini. Oleh itu, nantikan post seterusnya, saya akan kongsikan bagaimana caranya.

Pin It Send Copy Link

Cara DIY tukar getah luar cermin pintu (door outer moulding) Perodua Viva

9 December 2020, 2:10 pm

Cara DIY tukar getah luar cermin pintu (door outer moulding) Perodua Viva.

Getah pada bahagian luar cermin pintu #kereta #vivaturbo ni selepas 9 tahun dah mula mengeras dan berkecai (brittle). Sekarang senang, alat ganti (replacement part) untuk bahagian ini ada dijual online, saya beli menerusi Shopee pada jualan 11.11 bulan lalu.

① – Ini getah cermin pada tempat duduk penumpang bahagian belakang yang sudah berlubang. Bahagian lain tak ada yang berlubang, cuma getahnya dah keras, bila² masa akan hancur bila ditekan. Oleh itu saya tukar kesemua 4 tingkap sekali.

Cara nak buka & pasang getah ini secara #DIY mudah saja, tak perlu peralatan, cuma kena guna kekuatan tangan untuk mencabut getah dari tingkap. Tapi kena turunkan tingkap habis² dulu. Nak pasang balik pun cuma masukkan getah ke tempatnya dan tekan. Kalau tak jelas, boleh tengok video ni youtu.be/vy5VqE0xPvI?t=81.

② – Ini nombor part untuk setiap getah cermin yang sesuai untuk Viva.

• 68164-BZ020: kiri belakang
• 68163-BZ020: kanan belakang
• 68162-BZ020: kiri depan
• 68161-BZ020: kanan depan

Kalau nak beli kat Shopee, boleh cari guna keyword ‘viva door outer moulding’. #howto

Pin It Send Copy Link

Kitar semula surat khabar lama sebagai bekas semai (newspaper pots).⠀

3 December 2020, 5:00 pm

Kitar semula surat khabar lama sebagai bekas semai (newspaper pots).⠀

Menyemai benih tumbuhan menggunakan kertas kitar semula seperti surat khabar atau majalah memberi beberapa kelebihan seperti:⠀

• Lebih murah & mudah berbanding menggunakan polibag⠀
• Boleh tanam terus ke tanah & kertas akan lupus sendirinya, tidak seperti polibag⠀
• Kertas² terpakai tidak hanya dibuang tanpa dimanfaatkan kegunaannya⠀

① – Ini benih tomato ceri baru disemai 4 hari, dah mula bercambah 😁.⠀

Cara nak buat bekas semai atapun newspaper pots #DIY ini mudah saja:⠀

② – Secara asasnya, surat khabar atau kertas terpakai hendaklah dipotong memanjang, supaya dapat digulung.⠀

Kemudian dapatkan apa² objek yang berbentuk silinder pada saiz yang sesuai, sebaiknya saiz kecil atau sederhana, seperti botol, bekas peanut butter, atau paip 1”. Di sini saya menggunakan tin sticker remover ini.⠀

Gulungkan saja kertas surat khabar pada tin tersebut. Pada satu hujung kertas, gulungkan di luar tin.⠀

③ – Tujuan hujung kertas ini digulung di luar tin ialah supaya dapat dilipat tutup menjadi dasar bekas.⠀

④ – Letakkan newspaper pots yang dah siap pada bekas lain, sebaiknya isi terus dengan tanah supaya gulungan dan lipatan tidak terbuka balik. #howto

—⠀

Ini baru projek pemula (pilot project), lepas ni saya nak cuba semai bermacam² jenis pokok sayur lagi, seperti capsicum (bell pepper), zucchini, markisa, etc. – tumbuhan² yang jarang orang nak tanam. Kalau ada permintaan untuk anak pokok, boleh saya buat jadi bisnes ni, sumber (tanah #kebun, benih, kertas, air) & tempat untuk buat dah ready 😎.

Pin It Send Copy Link

Salah satu hasil tuaian 11.11, bateri baru untuk iPhone SE

22 November 2020, 10:20 am

Salah satu hasil tuaian 11.11, bateri baru untuk iPhone SE.

Sekarang senang dah nak tukar bateri iPhone secara #DIY, kat Shopee ada banyak dijual bateri, termasuk sekali dengan perkakas (tools) dan pelekat untuk memasang bateri.

Pastu kalau nak tahu cara buka & pasang bateri, cari saja tutorial kat Youtube, banyak dah orang buat.

Yang best lagi, sesetengah bateri untuk model #iPhone tertentu ditawarkan dengan kapasiti yang lebih besar daripada yang datang dari kilang. Ini membolehkan iPhone digunakan lebih lama untuk sekali cas.

Upgrade bateri phone merupakan cara mudah & murah untuk rasa pakai phone baru & untuk mengelakkan daripada membazir dengan membeli iPhone baru tapi complain tak datang dengan charger 🤭.

Skrin lain kali lah tukar, belum ada keperluan lagi. Lagipun sekarang kegunaan iPhone SE ni cuma untuk saya ambil gambar & video saja.

P.s: Esok dah mula pulak jualan 12.12 Shopee 💸.

Pin It Send Copy Link

Pasang soundproof kat bumbung kereta Viva secara DIY

28 October 2020, 11:30 am

Pasang soundproof kat bumbung kereta Viva secara #DIY.

Tujuan saya memasang #soundproof pada bumbung #kereta adalah untuk mengurangkan bunyi bising daripada titisan air hujan. Kepingan besi (sheet metal) bumbung kereta adalah nipis, dan apabila diketuk, menghasilkan bunyi seperti tin kosong, bergema & berfrekuensi tinggi.

① – Oleh kerana sheet metal bumbung yang nipis, cara untuk menambah soundproofing adalah dengan menambah ketebalan kepingan besi dengan bahan lain. Di sini saya menggunakan flashband ini, ataupun disebut sebagai plumbers tape, untuk menambah ketebalan sheet metal kat bumbung.

Flashband ini biasanya digunakan untuk membaiki kebocoran pada paip, bumbung atau dinding. Ia diperbuat daripada getah dan mempunyai lapisan aluminium nipis di bahagian luar, rupanya lebih kurang macam cellotape.

Ada dua jenis flashband yang saya tahu setakat ini.
• Satu jenis getahnya berwarna hitam, dan tebalnya kira² 2-3mm.
• Satu lagi jenis getahnya berwarna putih, dan lebih nipis, kira² 1mm tebal, tapi getahnya lebih melekit berbanding yang warna hitam.

Sebaiknya gunakan yang jenis warna hitam, sebab lebih tebal & dapat menyerap getaran pada permukaan sheet metal dengan lebih baik, seterusnya mengurangkan lagi bunyi bising.

Kebiasaannya soundproofing kereta dilakukan menggunakan bahan bitumen dengan aluminium foil, contohnya jenama daripada STP Autofun. STP Autofun ni yang saya gunakan untuk soundproof pada pintu (www.instagram.com/p/BVcVajKhLCR) dan lantai (www.instagram.com/p/BWWao0aBvYl) kereta ni kira² 3 tahun dulu. Tapi kali ni saya nak cuba guna flashband pulak sebab nak jimatkan kos. Dulu guna STP untuk cover 4 pintu, lantai depan & penumpang belakang, kosnya kalau tak silap dalam RM800 lebih.

② – Ini bumbung #vivaturbo saya yang dah dipasang dengan flashband sebagai bahan soundproof. Tapi di sini saya gunakan flashband jenis putih, sebab dah terbeli banyak, pakai sajalah.

Untuk keseluruhan bumbung Viva ini, saya gunakan kira² 3 gelung flashband bersaiz kira² 1½” lebar dan 10 meter panjang, segelung dalam RM16. Ada sedikit lebihan, saya lekatkan dua lapisan pada permukaan bumbung yang lebih luas bagi menambah ketebalan.

Cara untuk memasang flashband sangat mudah, rasanya tak perlu nak beri tutorial, hanya perlu sukat, gunting, tanggalkan lapisan plastik jernih pada bahagian getah pelekat dan lekat terus pada bumbung. Cuma getah daripada flashband tu yang agak leceh nak dibersihkan kalau ada terlekat pada kerusi kereta atau pada baju.

Dah berminggu² sekarang ni tiap petang mesti hujan lebat sampai ke malam. Jadi untuk test pemasangan soundproofing ni, saya pun ada pergi jalan² semasa hujan, terutamanya beberapa hari lalu, ada hujan lebat & ribut di bandaraya Kuching sampai banyak pokok tumbang.

Pada pemerhatian saya, soundproof menggunakan flashband ni memang berkesan. Tak ada lagi bunyi air hujan menitik ke atas permukaan besi bumbung. Bunyinya dah kurang, dah kedap, tak bergema lagi macam bunyi tin kosong. Bunyi titisan hujan yang besar & lebat pun kurang, perumpamaannya dulu macam bunyi mengetuk pintu, sekarang macam bunyi mengetuk dinding konkrit.

Cuma bunyi titisan hujan dari cermin kereta saja yang masih kuat, kalau Viva ada acoustic windscreen kan bagus, boleh upgrade lagi 😋.

Pin It Send Copy Link

Beranda ini sudah kembali menjadi ruang yang berguna (usable space)

23 October 2020, 12:30 pm

Beranda ini sudah kembali menjadi ruang yang berguna (usable space).

Sebelum ini, beranda ni jadi tempat menyimpan barang² yang dah rosak & tak dapat dipakai lagi. Habis segala kotoran, habuk, tanah berkumpul di sini, hinggakan jadi tempat kucing membuang hajat & tempat mereka simpan hasil buruan (burung & tikus mati).

Dari mula PKPP bulan 7 lalu (azwan082.my/post/3465), saya mula bersihkan tempat ni dan buang atau jual (azwan082.my/post/6274) barang² yang tak dapat dipakai lagi.

Disebabkan beranda ni ada ruang yang terbuka, saya pasang penutup menggunakan kayu sebagai rangka & jaring dawai, bagi mengelakkan kucing atau burung datang masuk & buat kotor lagi. Penutup ini sementara saja, sebab nanti² ada lagi projek lain.

Ruang beranda ini sekarang dapat digunakan untuk menyidai pakaian, dan saya pasang sinki dengan sambungan paip dibuat dari paip di tingkat bawah #DIY, untuk cuci pinggan, cuci tangan, berus gigi dan lain². Nanti nak cuba resipi pun dapat buat kat sini terus.

Ini maksud yang saya tekankan berkenaan cara hidup #minimalis & masalah hoarding disorder (azwan082.my/post/10). Kebanyakan ruangan dalam rumah dibazirkan dengan menyimpan barang² terpakai, dah lama yang kita sendiri tak tahu bila akan digunakan lagi, sebab diri rasa terlalu sayang nak buang barang² tersebut. Apabila kita buang rasa nak simpan segala barang terpakai (hoarding), kita akan dapat balik ruang yang terbazir tadi, dan dimanfaatkan untuk kegunaan lain yang lebih praktikal, seperti dijadikan dapur dan tempat jemuran seperti yang saya buat ini.

Banyak kali dah kucing naik ke sini nak masuk tapi dah tak dapat dahhh… 😿

Pin It Send Copy Link

Banyak betul ‘dumbbell’? Nak buka gym sendiri?

16 October 2020, 1:20 pm

Banyak betul ‘dumbbell’? Nak buka gym sendiri? 🤣

40 biji ‘dumbbell’ ni berharga RM12 saja 😱.

Untuk ketatkan, guna sepana saiz 13. 😒

Bolt & nat ni digunakan untuk memasang slotted angle bar. Saya tak pasti saiz bolt & nat ni, cuma nak kongsi tip nak beli kat kedai. Pastikan ada contoh, kemudian pergi ke kedai hardware, tanya dengan tauke kalau ada jual bolt & nat yang sama dengan contoh.

Kalau tak ada contoh, boleh cuba tanya tauke ‘bolt & nat untuk slotted angle bar’.

#DIY

Pin It Send Copy Link