Pagi hujung minggu jalan ni tak jem, Raon Kuching part 2

11 January 2021, 11:50 am

Pagi hujung minggu jalan ni tak jem, Raon Kuching part 2.

Perjalanan kali ini melalui beberapa kawasan perindustrian, seperti Demak Laut, Pending, Muara Tabuan & Sama Jaya. Dekat BCCK ada kawasan perindustrian Bintawa, tapi tak #jalan masuk.

BCCK ialah pusat konvensyen, tempat banyak majlis, event & konvensyen dalam negara dan antarabangsa dilangsungkan. Di sini juga diadakan Asean International Film Festival & Awards (AIFFA) ⁽¹⁾, di mana Donnie Yen (Ip Man 🥋) pernah datang ⁽²⁾.

Waktu AIFFA 2015 dulu, pernah tersebar cerita #RunningMan nak buat episod kat Empangan Bakun, Sarawak. Rupa²nya team produksi hanya datang nak buat location scouting 🗣.

Tahun 2016 saya pernah hantar kereta dari Malaya ke Sarawak, dan tempat untuk mengambil balik kenderaan adalah di Pelabuhan Kuching, dekat dengan Jambatan Isthmus, ada melimpas dalam video.

Di jalan ke Pusat Makanan Laut Pending, terdapat kedai Boon Seng Seafood Industries, kat sinilah tempat terbaik kalau nak cari ikan² dan makanan laut yang fresh.

Pada hari bekerja terutamanya waktu kemuncak, simpang jalan Bako dan kawasan seafood Pending, Kampung Tabuan hinggalah ke Tabuan Tranquility, jalan² inilah yang sesak teruk. Dah berlaku beberapa kali saya lihat kemalangan di simpang Kpg Tabuan.

Tonton #dashcamdrive ni kat #YT:

▶️ youtu.be/xuRmsS3hvB4

⁽¹⁾ www.theborneopost.com/2015/03/21/kuching-to-host-aiffa-2015-on-april-9-11
⁽²⁾ www.facebook.com/120360911366479/videos/1317960598273165

Pin It Send Copy Link

Hantaran sohor kini:

Ahli Running Man tunjuk ekspresi emosi hanya melalui wajah

5 October 2020, 2:30 pm

Ahli Running Man tunjuk ekspresi emosi hanya melalui wajah.

Dalam episod ini, 4 orang ahli Running Man menyertai cabaran tarian hula dari Hawaii. Antara perkara yang perlu dipelajari ialah mengekspresikan emosi hanya melalui wajah. Cikgu yang mengajar meminta mereka menunjukkan contoh bagaimana emosi itu disampaikan.

① – Mula² Jong-kook dulu. Emosi yang ditunjukkan adalah cinta (love), gembira (joy) dan syukur (gratitude). Jong-kook tak banyak macam, dia tunjuk secara serius.

② – Giliran Suk-jin pulak. Wajah untuk emosi cinta dia tunjuk macam tak ikhlas pulak. Jadi Jong-kook pun minta Suk-jin tunjuk wajah gembira sekali lagi, kemudian wajah gembira apabila isteri dia pergi melawat orang tua dia 😆.

③ – Ji-hyo hanya sempat tunjukkan contoh wajah emosi cinta, eye-contact dah bagus, tapi nampak lain macam jak 😅.

④ – Kwang-su punya ekspresi wajah tak boleh blah. Untuk emosi cinta, muka macam minta pelempang, kemudian emosi gembira dia pun sama. Wajah emosi syukur dia pulak makin membongkok 😂.

⑤ – Disebabkan ekspresi wajah Kwang-soo lawak sangat diorang tengok, mereka tambah satu lagi emosi, iaitu sedih. Tapi muka sedih dia ni semua orang tengok berguling ketawa 🤣.

Tonton video penuh #RunningMan episod 520 di kshow123.net/show/running-man/episode-520.html. Dalam episod ni banyak lagi babak lucu sampai menangis korang ketawa, terutamanya part mereka belajar tarian hula & samba, kemudian part mereka belajar & bertanding nyanyian acapella.

Pin It Send Copy Link

Final game Running Man terbaru

27 August 2020, 3:30 pm

Final game Running Man terbaru.

Dulu² waktu kecil kalau ada masih ingat gameshow Istana Takeshi, final game diorang selalu main tembak pistol air. Setiap peserta dan konco² bos Istana Takeshi akan ada helmet dengan kertas bulat kat helmet masing², siapa yang kertas tu berlubang kena tembak, akan terkeluar. Untuk bos selalunya ada kertas target yang tidak adil – tinggi sangat la, besar sangat, pistol lagi besar la, sampai rasanya macam tak pernah tengok ada peserta yang menang 🤔.

Untuk #RunningMan pulak, game ikonik diorang dari mula bersiaran dulu, ialah cabut tag nama kat belakang baju masing². Siapa yang nametag nya dah dicabut, akan terkeluar daripada game.

Ada juga variasi final game Running Man iaitu game pistol air. Diorang tembak name tag dengan dakwat berwarna. Siapa kena tembak, terkeluar. Ada jugak beberapa variasi dan perubahan peraturan untuk game cabut tag nama ini sepanjang episod Running Man yang dah masuk 10 tahun sekarang.

Minggu lalu, episod 517, ada final game baru Running Man. Setiap orang kena pasang belon kat belakang, kemudian menggunakan nerf gun, diorang kena tembak belon sampai pecah. Siapa yang belon²nya habis pecah ditembak, akan terkeluar.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, peraturan game Running Man semakin lama semakin kompleks, sebab mereka tak nak recycle game yang pernah dimain. Tapi game guna nerf gun ni, ringkas saja peraturan dia, dan jelas nampak siapa menang siapa kalah. Tak da lah asyik tengok diorang bertengkar cari siapa jadi spy 😅.

Harapnya diorang main lagi game ni di minggu akan datang, best pulak tengok game tembak belon ni. Macam paintball, tapi jelas nampak siapa kena tembak.

P.s: Kwangsoo dah makin pandai strategi game menembak ni, cari tempat lebih tinggi. Pastu ada trick tak nak bagi belon mudah meletup, tapi akhirnya macam tu jugak 😂.

Pin It Send Copy Link

Selamat hari ulang tahun ke-10 program Running Man

11 July 2020, 10:30 am

Selamat hari ulang tahun ke-10 program Running Man.

Tidak banyak program candawara yang bertahan selama lebih 10 tahun. Selain #RunningMan, program lain yang berjaya bertahan adalah Infinite Challenge, yang bersiaran sejak 2005 dah pun tamat 2 tahun lalu.

Sempena ulang tahun ini, rancangan Running Man minggu ini akan disiarkan secara langsung, cuma belum tahu formatnya bagaimana.

Sebagai peminat yang dah menonton dari episod pertama lagi, saya sampaikan dah kenal pengarah program (PD), seperti Jo PD, Hyung-taek PD & Myuk PD yang bertugas pada tahun² awal siaran. Myuk PD terkenal dengan gaya bersahaja yang menyakitkan hati ahli² Running Man.

Kemudian generasi penolong pengarah mula menjadi PD utama, seperti Hwan-jin PD & Chul-min PD. Beberapa projek istimewa yang ditayangkan sepanjang 2018 & 2019 adalah idea Chul-min PD.

Sekarang pengarah utamanya ialah Bo-pil PD, kiranya generasi ke-2 penolong pengarah.

Berkenaan tetamu yang hadir dalam episod Running Man, jika anda penonton tegar dari awal, mesti teka Nickhun (2PM) dan Yong-hwa (CNBlue) yang paling banyak menyertai sebagai tetamu. Tapi sebenarnya, dalam episod² 1-2 tahun kebelakangan ini, ada ramai selebriti yang hadir lebih banyak kali, seperti Kang Han-na, Hong Jin-young, Lee Sang-yeob & Son Na-eun (A-Pink).

Sepanjang bersiaran, Running Man telah ada 11 orang ahli tetap, iaitu Yoo Jae-seok, Haha, Ji Seok-jin, Kim Jong-kook, Lee Kwang-soo, Song Ji-hyo, Jeon So-min, Yang Se-chan, termasuk bekas ahli iaitu Song Joong-ki, Lizzy (After School) dan Kang Gary.

Pin It Send Copy Link

Stage costume Nayeon (Twice) utk comeback album macam nak sambut Gawai 😅

1 June 2020, 9:30 am

Stage costume Nayeon (Twice) utk comeback album macam nak sambut Gawai 😅.

Kalau diperhatikan design pakaian yang dipakai Nayeon untuk comeback album #kpop Twice yang release hari ni, More & More, nampak macam ada elemen design & corak #fesyen tradisional Dayak sikit. Mungkin jugak elemen orang asli Amerika Selatan. Twice kata kali ni mereka membawa konsep hippy look, entah la, mata saya nampak jenis design indigenous people. Mungkin fashion designer boleh ulas sikit.

Selamat Hari #Gawai, kalau mabok jangan deraibing 👮‍♂️.

Update: #RunningMan minggu depan Twice jadi guest 🤩.

Pin It Send Copy Link

Apakah nama penuh Presiden Rusia? Member Running Man jawab

11 May 2020, 5:40 pm

Apakah nama penuh Presiden Rusia? Member Running Man jawab.

Semua tahu Putin, tapi nama depan tu majoriti tak ingat. Hint dia, 5 suku kata dlm tulisan Korea, dia akhiri dengan suku kata ‘-r’.

① – Mula² Se-chan jawab, macam nama atlet MMA 😄.

② – Ji-hyo pulak teka sebarang 😆.

③ – Pastu Jong-kook pulak teka, tak cukup 4 suku kata 🤨.

④ – Seok-jin ingat nama orang Rusia tu dekat dengan orang Turki 😂.

⑤ – Haha pulak clueless 😆.

⑥ – Kwang-soo pun sama clueless macam Haha 🤣.

⑦ – So-min pun dua kali lima, ingat nama supplemen kali 🤪.

⑧ – Jae-seok saja yang jawab dengan betul 😎.

Screenshot dari #RunningMan episod 479.

Pin It Send Copy Link