Unboxing ORICO 10 Ports USB3.0 Hub with Power Adapter A3H10-V2

Unboxing ORICO 10 Ports USB3.0 Hub with Power Adapter A3H10-V2

Sebahagian daripada proses #upgrademacmini, saya nak sambung banyak peralatan komputer kepada #Apple #Mac mini, tapi USB port dia ada 4 saja. Jadi dalam banyak² USB hub, kenapa saya pilih model ini?

Saya mencari USB hub yang jenis powered, iaitu jenis yang mendapat bekalan elektrik daripada luaran seperti power adapter, dan bukannya melalui USB port itu sendiri.

USB hub jenis powered ni sesuai untuk peralatan yang menggunakan tenaga yang banyak seperti external hard drive, printer & scanner.

Saya plan nak guna banyak external hard drive, untuk simpan banyak video sama ada yang dirakam dari kamera, atau pun video download dari internet. Nak install banyak hard drive dalam Mac mini memang tak dapatlah, dah la susah nak buat & perlukan special tools semua. Jadi USB hub macam ni lah cara terbaik.

USB port lain kat Mac mini boleh la digunakan untuk sambung iPhone, iPad, thumbdrive, barang² yang guna kurang tenaga, kipas USB pun boleh, lampu meja USB pun boleh 😁.

Beli kat sini 👉🏻 c.lazada.com.my/t/c.bCEEnU?url=https%3A%2F%2Fwww.lazada.com.my%2Fproducts%2Forico-a3h-aluminium-siri-kelajuan-tinggi-4710-port-usb-30-hub-dengan-penyesuai-kuasa-12v-sokongan-bc12-mengecas-splitter-untuk-macbook-i1372822054-s4303588512.html

#YT: youtu.be/zXuimcJSjrE

Pin It Send

Hantaran sohor kini:

Cara pasang dual monitor pada Mac mini.

21 August 2020, 4:10 pm

Cara pasang dual monitor pada Mac mini.

#Apple #Mac mini tahun 2012 ni ada dua port untuk sambung monitor: HDMI dan Mini DisplayPort a.k.a Thunderbolt.

Saya dah ada monitor Acer X203H (sebelah kanan) sejak dari UTP lagi, agak² dalam tahun 2006-2007. Paparan skrin dia pun dah menguning. Yang bagusnya monitor Acer ni dia ada speaker, sambungkan headphone jack ke audio input kat belakang monitor ni, boleh la cukup nyaring jadi speaker backup.

Untuk monitor Acer ni, saya sambungkan menggunakan kabel VGA. Tapi nak dicucuk kat Mac mini, kena beli adapter Mini DisplayPort to VGA (c.lazada.com.my/t/c.bocusU?url=https%3A%2F%2Fwww.lazada.com.my%2Fproducts%2Fthunderbolt-mini-dp-display-port-to-vga-cable-adapter-mini-displayport-converter-i1252096551-s3743114404.html).

Monitor sebelah kiri ni, LG Flatron E2041, baru beli melalui FB marketplace, ada penjual kat Unicentral nak jual sebagai preloved item. Harga pun murah, bawah RM200. Ini pun satu tips macam mana nak dapat beli harga murah – beli 2nd hand.

Kedua² monitor bersaiz 20 inci, dan dua² hanya ada port VGA dan DVI saja. Jadi disebabkan MiniDisplay Port dah dipakai, saya cari HDMI to VGA adapter. Tapi yang saya beli kat Mr DIY ni, adapter warna hitam kat atas meja tu, tak dapat nak pakai. Bila pasang, skrin jadi off. Bila pegi Google sekejap, rupanya VGA to HDMI dan HDMI to VGA tu ada beza dia, tak dapat nak pakai tukar² (interchangeable).

VGA to HDMI = dari VGA port kat komputer, ke HDMI kat monitor
HDMI to VGA = dari HDMI port kat komputer, ke VGA kat monitor

Kiranya dah betul la apa yang saya beli kalau diikutkan apa yang ditulis pada kotak pakej, tapi mungkin kedai yang buat packaging pun tak tau beza kedua² adapter tu.

Jadi saya beli pulak kabel HDMI to DVI (c.lazada.com.my/t/c.boXYyC?url=https%3A%2F%2Fwww.lazada.com.my%2Fproducts%2Funitek-1080p-dvi-to-hdmi-hdmi-to-dvi-cable-2-waybi-directional-support-ps4-i240622451-s912154874.html). Tak pakai lagi kabel VGA tadi, terus pakai kabel baru, cucuk terus ke port HDMI kat Mac mini.

Lepas semua kabel dah cucuk pasang, on saja Mac mini, terus dapat pakai, tak da nak install driver apa² bagai. Cuma mungkin nak setting sebelah mana skrin kiri, sebelah mana kanan. Kiri tengok source code, kanan tengok result kat browser 👀..

#DIY #upgrademacmini

Pin It Send

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 4.

6 August 2020, 5:00 pm

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 4. Mana pergi hard disk & RAM lama?

① – Hard disk lama ni saya guna balik, lagipun saiz dia 1TB, rugi kalau tak pakai untuk simpan macam².

Saya nak gunakan hard disk ni sebagai external hard disk, oleh itu saya dapatkan satu external enclosure, brand Orico (c.lazada.com.my/t/c.bcRwWx?url=https%3A%2F%2Fwww.lazada.com.my%2Fproducts%2Forico-2577u3-tool-free-25-inch-sata-usb-30-hard-disk-solid-state-drive-enclosure-hdd-ssd-casing-i504910425-s952242310.html)

② – Yang bagusnya enclosure ni tak payah nak guna screwdriver untuk buka pasang. Cuma buka secara sliding, macam buka penutup bateri remote.

③ – Untuk RAM pula, saya nak jual murah, COD area Kuching & Samarahan saja. Lai³~ PM tepi 🤙🏻.

RAM: Elpida 2GB 1RX8 DDR3 1600MHz PC3-12800S-11-10-B2 x 2 pcs.

#Apple #Mac #DIY #upgrademacmini

Pin It Send

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 3.

5 August 2020, 5:30 pm

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 3.

Lepas buka hard disk pastu pasang SSD baru, ertinya tak ada operating system dalam storage untuk run #Apple #Mac mini ni. Jadi kena install operating system baru, MacOS Catalina, pun secara #DIY.

① – Bila start / boot up pertama kali lepas upgrade, saya tekan Option+Command+R untuk aktifkan Recovery Mode. Kemudian skrin hitam ni keluar.

Saya rasa waktu ni Mac ni sedang memuatkan fail² untuk Recovery Mode dari internet, ertinya info untuk WiFi masih lagi disimpan tapi tak tau kat mana. Storage & memory dah tukar baru, tak mungkin dah ada kat situ. Entah² ada disimpan dalam chip motherboard mana² 🤔.

② – Kira² lepas 15 minit, baru Recovery Mode boleh start & tunjukkan skrin ini. Mula² saya pilih Disk Utility dulu untuk format SSD, kemudian baru teruskan dengan Reinstall MacOS.

③ – Proses install semula MacOS ni ambil masa ikut berapa laju internet. Saiz operating system Mac OS Catalina ni saja dah lebih 8GB, dengan guna sambungan gentian optik Unifi, siap download dalam kira² 40-50 minit.

④ – Semasa proses reinstall, komputer akan restart berkali², sehinggalah skrin ini keluar, tandanya installation dah siap & boleh setup Mac sebagai komputer baru~ 😁.

⑤ – Keseluruhan proses reinstall & setup mengambil masa kira² 1 jam 15 minit. Lepas tu saya adjust balik settings & preferences ikut sama macam kat laptop.

P.s: nampak tua betul monitor yang saya pakai ni. Rasanya beli waktu masih kat UTP dulu, dalam tahun 2007-2008. Next step, upgrade monitor 😎.

#upgrademacmini

Pin It Send

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 2.

4 August 2020, 5:20 pm

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 2.

Sekarang proses untuk pasang balik SSD & RAM ke dalam #Apple #Mac mini ni secara #DIY. Langkah² pemasangan ini saya berpandukan kepada artikel www.imore.com/how-upgrade-2012-mac-mini.

① – Untuk pasang balik SSD, kena guna kad seperti kad bank, di sini saya gunakan kad simkad Celcom lama masih ada disimpan 😅.

Sebab nak kena guna kad adalah untuk pastikan skru di tepi SSD tu masuk ke alur khas yang ada dalam casing.

② – Nak masukkan SSD ni mudah saja, tapi nak adjust sampai betul² di tempatnya tu yang ambil sampai 3-4 kali ulang langkah ni. Bahagian connector SATA (anak panah biru) ni kena selari dengan soket baru ditekan untuk dipasang. Kena hati², dah la connector ni kecil sangat, kalau rosak abis la melayang uang 💸.

③ – Kemudian, pasang balik kipas & modul WiFi. Plat stainless steel modul WiFi ni agak sukar sikit nak adjust masuk ke dalam casing, jadi kena buat pelan² dan steadayy. Last sekali, pasang RAM dengan hanya tekan & klik ke dalam slot RAM tersebut 👍🏻.

#upgrademacmini

Pin It Send

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 1.

3 August 2020, 5:50 pm

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 1.

Ini #Apple #Mac mini saya, model hujung 2012, datang dengan 1TB hard disk & 4GB RAM. Punyalah sikit RAM, dah ketinggalan zaman, telefon Android pun ada yang pakai 8GB. Jadi untuk disesuaikan dengan tahun 2020, saya nak upgrade storage ke SSD dan RAM ke 16GB secara #DIY.

① – Untuk SSD, saya pilih Kingston A400 480GB (c.lazada.com.my/t/c.bcVaZs?url=https%3A%2F%2Fwww.lazada.com.my%2Fproducts%2Fkingston-a400-ssd-sata3-25-sa400s37480gb960gb-i491136516-s870110015.html).

Bagi RAM pula saya pilih Crucial 2Rx8, 8GB 2 keping (c.lazada.com.my/t/c.bcV6uT?url=https%3A%2F%2Fwww.lazada.com.my%2Fproducts%2F2pcs-8gb-crucial-kits-8gb-2rx8-pc3l-12800s-ddr3-1600mhz-sodimm-laptop-memory-ram-suitable-for-all-brands-of-laptops-i1276048559-s3858166357.html)

② – Langkah² untuk memasang SSD & RAM ni saya berpandukan pada artikel ini (www.imore.com/how-upgrade-2012-mac-mini). Namun ada beberapa langkah yang saya nak ulas lanjut.

Contohnya skru pada kipas ini, 2 daripadanya tidak perlu / tidak dapat dikeluarkan daripada lubang pemegang pada kipas ini.

Modul WiFi pada bahagian kanan gambar (yang ada plat stainless steel berlubang²) kena tolak sedikit ke kiri & kanan untuk mengeluarkannya daripada casing Mac mini yang kecil ni.

③ – Plastik yang menutupi bawah hard disk ni kena ditanggalkan dulu sebelum menanggalkan connector SATA.

④ – Macam ni rupa dalam Mac mini lepas hard disk dikeluarkan. Sebenarnya boleh muat 2 hard disk atau SSD saiz 2.5” tapi kena ada tambah cable adapter seperti ini: c.lazada.com.my/t/c.bc9Vfl?url=https%3A%2F%2Fwww.lazada.com.my%2Fproducts%2Freplacement-hard-drive-hdd-ssd-sata-cable-connector-for-mac-mini-a1347-820-1044-a-821-1004-a-821-1500-a-kits-i902008990-s2235338753.html

#upgrademacmini

Pin It Send