Cara guna dobi layan diri oleh seorang noob 👶

Jumaat, 8 Januari 2021, 9:30 am

Cara guna dobi layan diri oleh seorang noob 👶.

Biasanya kalau pertama kali guna satu² benda, kita akan baca arahan (instructions) dulu . Biasanya kat kedai layan diri, akan terpampang besar² arahan penggunaan.

Hari ini dalam sejarah:

Topik hangat:

Apple dashcamdrive DIY duit ekonomi emau gitar hargapetrol howto jalan kebun kereta kpop Kuching lagu laptop LigaMalaysia LigaSuper2020 LigaSuper2021 Mac makan mercutanda minimalis Miri muzik PanBorneo panorama360 pasaraya Perodua politik puasa raya resipi RunningMan sayur Serian Sibu Simanggang spotify StreetView Thinkpad TSMY vivaturbo workout YT

Memasang getah pintu baru yang soundproof di Perodua Viva, part 2

Sabtu, 12 Disember 2020, 10:20 am

Memasang getah pintu baru yang soundproof di Perodua Viva, part 2.

Sambungan daripada part 1 (azwan082.my/post/8512) , sebelum ni hanya memasang getah pintu untuk bonet belakang , part ini saya memasang untuk keempat² pintu.

Hantaran sohor kini:

Buang rubber seal soundproof, ganti baru getah pintu bonet Perodua Viva, part 1

Jumaat, 11 Disember 2020, 11:30 am

Buang rubber seal , ganti baru getah pintu bonet Perodua Viva, part 1.

Sambungan daripada post semalam (azwan082.my/post/8499), jalur getah untuk soundproof ini menyebabkan pelbagai masalah seperti pintu sukar dibuka & kotoran banyak melekat. Jadi ini cara yang saya pilih untuk atasi masalah tersebut sambil mengekalkan soundproofing pada ini.

Cara DIY tukar getah luar cermin pintu (door outer moulding) Perodua Viva

Rabu, 9 Disember 2020, 2:10 pm

Cara DIY tukar getah luar cermin pintu (door outer moulding) Perodua Viva.

Getah pada bahagian luar cermin pintu ni selepas 9 tahun dah mula mengeras dan berkecai (brittle). Sekarang senang, alat ganti (replacement part) untuk bahagian ini ada dijual online, saya beli menerusi Shopee pada jualan 11.11 bulan lalu.

Cara nak guna info daripada shared location untuk pergi ke tempat yang dikongsi

Jumaat, 11 September 2020, 2:00 pm

Cara nak guna info daripada shared location untuk pergi ke tempat yang dikongsi.

Dah beberapa kali saya dengar cerita rider tak tahu ke rumah customer walaupun dah diberi location. Info location dah kira tepat coordinate dia, tapi rider tak tahu macam mana nak gunakan info ini.

Cara nak bayar secara self-checkout kat Emart Tabuan

Khamis, 20 Ogos 2020, 11:45 am

Cara nak bayar secara self-checkout kat Emart Tabuan.

Pertama kali saya tengok konsep sendiri scan kat kaunter bayaran pasaraya ni adalah di kedai Home Depot di Amerika. Senang betul kat sana, nak beli hardware material macam kayu², plywood & paip² pastu sendiri scan, bayar & sendiri angkut ke dalam trak masing², tak payah nak tunggu² pekerja.

Cara guna duit ePenjana dalam Boost untuk bayar bil

Jumaat, 7 Ogos 2020, 11:55 am

Cara guna ePenjana dalam Boost untuk bayar bil.

Inisiatif ePenjana sebanyak RM50 adalah bertujuan untuk merangsang dan menggalakkan penggunaan e-wallet. Sebab tu RM50 yang diperoleh ni tak boleh ditukar jadi tunai, mesti dibelanjakan melalui aplikasi e-wallet seperti Boost.

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 4. Mana pergi hard disk & RAM lama?

Khamis, 6 Ogos 2020, 5:00 pm

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 4. Mana pergi hard disk & RAM lama?

① - Hard disk lama ni saya guna balik, lagipun saiz dia 1TB, rugi kalau tak pakai untuk simpan macam².