Cara guna dobi layan diri oleh seorang noob 👶

8 January 2021, 9:30 am

Cara guna dobi layan diri oleh seorang noob 👶.

Biasanya kalau pertama kali guna satu² benda, kita akan baca arahan (instructions) dulu #howto. Biasanya kat kedai #dobi layan diri, akan terpampang besar² arahan penggunaan.

Secara asasnya, cara guna mesin basuh:

☞ Masukkan pakaian dalam mesin.
☞ Pilih mod cucian, atau suhu air. Untuk cucian biasa, cukup saja pilih air sejuk.
☞ Masukkan syiling atau token.
☞ Tekan butang ‘Start’

Dan cara guna mesin pengering pula (lebih kurang sama):

☞ Masukkan pakaian dalam mesin.
☞ Pilih suhu. Kalau banyak kain nipis, guna suhu sederhana pun cukup, kalau nak cepat kering, pilih suhu tinggi.
☞ Masukkan syiling atau token.
☞ Tekan butang ‘Start’.

Walau bagaimanapun, sebagai seorang noob (newbie a.k.a pertama kali), terdapat langkah yang tak disenaraikan, yang menyebabkan saya terkial² nak pakai 😅. Terutamanya, saya nak tahu adakah mesin:

☞ menerima token sahaja, atau kedua² syiling dan token?
☞ menyediakan sabun sekali, atau kena sedia sendiri?

① – Ini dobi pertama saya guna, TheBubble di #Bintulu. Mesin menerima syiling 50 sen, jadi saya dah ready dengan banyak syiling 50 sen lama dan baru yang dikumpul dalam tabung 😁.

② – Ini kadar harga penggunaan mesin basuh & pengering di TheBubble. Daripada senarai harga ini, dapat tahu yang kita boleh guna detergen yang disediakan oleh pihak dobi, atau guna sabun sendiri.

③ – Ini pula kedai MyDobi di #Miri. Arahan ini yang membuatkan saya agak keliru, sebab ia tidak menyatakan yang pengguna kena pergi tukarkan wang kepada token terlebih dahulu, sebelum menggunakan mesin. Mungkin pemilik kedai boleh update arahan ini supaya lebih mesra pengguna baru.

④ – Ini harga dobi MyDobi. Di sini baru dapat lihat mesej ‘Menerima token sahaja’. Patut la berkali² masukkan syiling tak dapat². Dah macam main game escape room jak, nak kena solve riddle 🤕.

⑤ – Kebanyakan dobi sekarang menyediakan detergen & pelembut secara automatik, dan ia dapat dipastikan menerusi mesin mengepam detergen ini. Kalau nampak mesin pam ni, dan ia menyala dengan tulisan ‘On’, jadi ada lah detergen disediakan, free lagi tu 💸.

⑥ – Akhir sekali, ini kedai Laundrybar di #Simanggang. Arahan penggunaannya jelas menyatakan yang hanya menerima token, dan ada detergen disediakan, sekali dengan pembasmi kuman (sanitizer) lagi tu. Terbaik 👍🏻!

⑦ – Ini senarai harga mesin dobi di Laundrybar.

⑧ – Satu lagi yang saya suka gunakan dobi Laundrybar ialah mesin penukaran token yang mudah. Tak ada guna touchscreen & sistem berkomputer yang saya rasakan, tak perlulah high tech sangat hanya untuk mencuci & mengering baju. Masuk wang kertas, keluar token, sudah.

Dalam berita RTM ada mengatakan cuaca hujan lebat akan melanda barat Sarawak mulai bulan ini sehingga Mac depan, dengan bulan Januari mengalami taburan hujan yang lebih tinggi, sebelum berkurangan pada Februari dan berakhir pada Mac. Ini berikutan perubahan tiupan angin monsun timur laut ⁽¹⁾.

Kalau hari² hujan, tak kering baju macam ni. Lepas ni lebih kerap agaknya ke dobi untuk guna mesin pengering. Bukan belalak hantar dobi, tapi keperluan 😆.

⁽¹⁾ www.bharian.com.my/berita/nasional/2021/01/773157/taburan-hujan-di-negeri-alami-banjir-melebihi-bacaan-purata

Pin It Send Copy Link

Hantaran sohor kini:

Memasang getah pintu baru yang soundproof di Perodua Viva, part 2

12 December 2020, 10:20 am

Memasang getah pintu baru yang soundproof di Perodua Viva, part 2.

Sambungan daripada part 1 (azwan082.my/post/8512) #DIY #soundproof #vivaturbo #howto, sebelum ni hanya memasang getah pintu untuk bonet belakang #kereta, part ini saya memasang untuk keempat² pintu.

Seperti yang saya bagitau di post sebelum ini, kalau hanya mengganti door rubber lama dengan yang baru, tak ada beza sangat pada soundproofing, oleh itu, getah pintu ini juga saya isikan dengan hos PVC transparent a.k.a hos akuarium, supaya bila pintu ditutup, ia lebih kedap & hos PVC tersebut juga tidak mudah mengempis apabila dipakai lama, oleh itu efek soundproofing juga kekal lama.

① – Perkara utama yang perlu dibuat dahulu sebelum membuka & memasang getah pintu baru, ialah membuka door stopper ini, sebab getah tersebut datang dalam satu gelung yang tak putus atau ada hujung terbuka.

Cara nak buka stopper, hanyalah dengan mengetuk keluar besi penahan yang ditunjukkan anak panah dalam gambar dari arah bawah ke atas. Kena juga ada plier untuk menarik besi itu keluar lepas diketuk.

② – Kemudian, getah pintu yang lama boleh dicabut keluar dengan mudah. Ada bahagian getah yang disambungkan dengan pintu menggunakan klip plastik. Apabila getah ditanggalkan, klip plastik ini ada yang tertinggal sebab agak sukar untuk dicabut menggunakan tangan. Kena gunakan plier seperti dalam gambar untuk membuang terus klip plastik ini.

③ – Ini getah pintu yang baru, saya order melalui Shopee bulan lalu, guna keyword ‘viva door rubber’ untuk cari. Kebetulan, hari ini 12.12, korang add to cart apa tu~? 😁

Ok, ini senarai nombor part untuk door rubber ini, setiap pintu mempunyai kod warna tersendiri:

• kalas – depan kanan (67861-BZ040.PG803)
• biru – depan kiri (67862-BZ040.PG804)
• jingga – belakang kanan (67871-BZ040.PG805)
• gadong – belakang kiri (67872-BZ040.PG806)

Disebabkan getah pintu ini satu gelung bersambung tak ada hujung terbuka, jadi agak sukar sikit untuk memasukkan hos transparent ke dalamnya. Kena gunakan pelincir seperti sabun pencuci tangan (hand wash) supaya hos masuk dengan lancar, dan juga mungkin kena potong hos kepada beberapa bahagian supaya dapat dimasukkan dari beberapa bukaan yang ada pada getah.

Hos transparent yang saya beli ada banyak lebih, jadi untuk getah pada pintu depan, saya isi dua dengan dua hos.

④ – Untuk proses memasang balik getah pintu, ini kena ada ketelitian. Pada bahagian yang hanya memerlukan sambungan klip plastik, hanya tekan klip plastik pada lubang pada pintu hingga berbunyi klik.

Pada bahagian yang hanya ada alur seperti dalam gambar, kena jajarkan getah di kedudukan yang betul, kemudian gunakan kunci ataupun pemutar skru kepala rata (flat head screwdriver) untuk menekan getah ke dalam alur pintu, seperti ditunjukkan anak panah.

Buat perlahan² dan kemas², nescaya akan mendapat hasil yang memuaskan 😆.

Bila dah siap pasang getah pintu, pasang balik besi pada door stopper tadi. Ketuk saja dengan pengetuk. “Aini, ambil pengetuk!” 👺.

Kemudian test tutup pintu. Disebabkan pintu depan saya letak 2 hos, jadi nak tutup pintu kena hempas kuat sikit. Pintu belakang pula lebih kurang macam semasa saya gunakan door rubber seal soundproof yang dulu.

Pemasangan untuk keempat² pintu ini mengambil masa dalam 1½ jam.

Kesan daripada pemasangan getah pintu dengan hos transparent ini, efek soundproof tu dapat diperoleh. Bunyi² bising dari luar, terutamanya bunyi berfrekuensi tinggi seperti bunyi tayar pada jalan yang basah, dan juga bunyi turbo tengah spooling, semuanya dah makin kurang. Kiranya bila bawa laju, lebih selesa, tak banyak bunyi² bingit yang meletihkan deria apabila memandu dalam tempoh yang lama 🥴.

Pin It Send Copy Link

Buang rubber seal soundproof, ganti baru getah pintu bonet Perodua Viva, part 1

11 December 2020, 11:30 am

Buang rubber seal #soundproof, ganti baru getah pintu bonet Perodua Viva, part 1.

Sambungan daripada post semalam (azwan082.my/post/8499), jalur getah untuk soundproof ini menyebabkan pelbagai masalah seperti pintu sukar dibuka & kotoran banyak melekat. Jadi ini cara #DIY yang saya pilih untuk atasi masalah tersebut sambil mengekalkan soundproofing pada #kereta #vivaturbo ini. #howto

Untuk part 1, saya fokuskan untuk menggantikan getah pintu pada bahagian bonet belakang. Part seterusnya baru buat pintu pemandu & penumpang.

① – Mula² rubber seal soundproof ini kena dibuang dahulu. Jalur getah tu senang saja dicabut, cuma pelekatnya yang ambil masa sikit untuk ditanggalkan perlahan².

Lebihan pelekat ini saya buang menggunakan sticker remover jenis spray yang boleh didapati di kedai Mr. DIY. Sticker remover ini datang dengan pengikis (scraper) plastik. Lepas spray, kena kikis sisa² pelekat tadi, tak cukup dengan hanya mengelap dengan kain atau tisu.

② – Ini rubber yang baru untuk bonet belakang, saya order dari penjual di Kangar melalui Shopee, boleh cari menggunakan keyword ‘viva bonnet rubber’. Nombor part: 67881-BZ050.

Kalau setakat tukar rubber pintu yang baru, tak berapa banyak beza dengan menggunakan rubber yang datang dari kilang, oleh itu saya gunakan teknik ini:

③ – Rubber pintu bonet ini terdapat rongga kosong di dalamnya, yang apabila makin lama dipakai, makin mengempis. Ruang ini saya isi dengan hos PVC transparent saiz 4.8 mm x 0.75 mm, ataupun hos akuarium.

Hos ini meningkatkan tahap kekedapan pintu apabila ditutup, liang² kecil sekeliling pintu lebih ditebat untuk menghalang bunyi bising masuk. Ia juga tidak mudah mengempis seperti getah pintu original selepas digunakan bertahun², oleh itu soundproofing yang diperoleh akan turut kekal lama.

Untuk memasukkan hos PVC ke dalam rongga getah bonet belakang ini, kena gunakan pelincir seperti cecair sabun cuci tangan (hand wash) untuk mengelakkan hos daripada tersekat² ketika ditolak masuk.

④ – Seterusnya, untuk memasang getah ini pada pintu bonet belakang, terdapat trim plastik yang berdekatan bonnet struts, kiri & kanan, yang kena dibuka dahulu. Terdapat rivet plastik yang boleh dibuka menggunakan skru mata philips, dan trim lain dapat dicabut menggunakan pergerakan menyentak (jerking movement).

Getah pintu bonet yang asal boleh dibuka dengan mencabut begitu saja. Getah yang baru pula dipasang dengan menekan masuk saja ke posisi getah asal di sekeliling bukaan pintu bonet (ikut arah anak panah kuning).

Kalau getah pintu bonet ni terlebih panjang, potong saja lebihan menggunakan pisau pena (pen knife). Walaupun getah ini di dalamnya ada mengandungi kepingan besi nipis yang berfungsi sebagai pencengkam, pisau pena cukup kuat untuk memotong keping besi tersebut.

Lepas habis pasang getah baru, pasang balik trim plastik yang dibuka tadi, dan cuba tutup pintu bonet belakang, tengok kalau ada masalah seperti susah nak tutup atau kalau ada benda yang tersekat.

Ok, pintu bonet belakang siapp! 😅

Pin It Send Copy Link

Cara DIY tukar getah luar cermin pintu (door outer moulding) Perodua Viva

9 December 2020, 2:10 pm

Cara DIY tukar getah luar cermin pintu (door outer moulding) Perodua Viva.

Getah pada bahagian luar cermin pintu #kereta #vivaturbo ni selepas 9 tahun dah mula mengeras dan berkecai (brittle). Sekarang senang, alat ganti (replacement part) untuk bahagian ini ada dijual online, saya beli menerusi Shopee pada jualan 11.11 bulan lalu.

① – Ini getah cermin pada tempat duduk penumpang bahagian belakang yang sudah berlubang. Bahagian lain tak ada yang berlubang, cuma getahnya dah keras, bila² masa akan hancur bila ditekan. Oleh itu saya tukar kesemua 4 tingkap sekali.

Cara nak buka & pasang getah ini secara #DIY mudah saja, tak perlu peralatan, cuma kena guna kekuatan tangan untuk mencabut getah dari tingkap. Tapi kena turunkan tingkap habis² dulu. Nak pasang balik pun cuma masukkan getah ke tempatnya dan tekan. Kalau tak jelas, boleh tengok video ni youtu.be/vy5VqE0xPvI?t=81.

② – Ini nombor part untuk setiap getah cermin yang sesuai untuk Viva.

• 68164-BZ020: kiri belakang
• 68163-BZ020: kanan belakang
• 68162-BZ020: kiri depan
• 68161-BZ020: kanan depan

Kalau nak beli kat Shopee, boleh cari guna keyword ‘viva door outer moulding’. #howto

Pin It Send Copy Link

Kitar semula surat khabar lama sebagai bekas semai (newspaper pots).⠀

3 December 2020, 5:00 pm

Kitar semula surat khabar lama sebagai bekas semai (newspaper pots).⠀

Menyemai benih tumbuhan menggunakan kertas kitar semula seperti surat khabar atau majalah memberi beberapa kelebihan seperti:⠀

• Lebih murah & mudah berbanding menggunakan polibag⠀
• Boleh tanam terus ke tanah & kertas akan lupus sendirinya, tidak seperti polibag⠀
• Kertas² terpakai tidak hanya dibuang tanpa dimanfaatkan kegunaannya⠀

① – Ini benih tomato ceri baru disemai 4 hari, dah mula bercambah 😁.⠀

Cara nak buat bekas semai atapun newspaper pots #DIY ini mudah saja:⠀

② – Secara asasnya, surat khabar atau kertas terpakai hendaklah dipotong memanjang, supaya dapat digulung.⠀

Kemudian dapatkan apa² objek yang berbentuk silinder pada saiz yang sesuai, sebaiknya saiz kecil atau sederhana, seperti botol, bekas peanut butter, atau paip 1”. Di sini saya menggunakan tin sticker remover ini.⠀

Gulungkan saja kertas surat khabar pada tin tersebut. Pada satu hujung kertas, gulungkan di luar tin.⠀

③ – Tujuan hujung kertas ini digulung di luar tin ialah supaya dapat dilipat tutup menjadi dasar bekas.⠀

④ – Letakkan newspaper pots yang dah siap pada bekas lain, sebaiknya isi terus dengan tanah supaya gulungan dan lipatan tidak terbuka balik. #howto

—⠀

Ini baru projek pemula (pilot project), lepas ni saya nak cuba semai bermacam² jenis pokok sayur lagi, seperti capsicum (bell pepper), zucchini, markisa, etc. – tumbuhan² yang jarang orang nak tanam. Kalau ada permintaan untuk anak pokok, boleh saya buat jadi bisnes ni, sumber (tanah #kebun, benih, kertas, air) & tempat untuk buat dah ready 😎.

Pin It Send Copy Link

Cara nak guna info daripada shared location untuk pergi ke tempat yang dikongsi

11 September 2020, 2:00 pm

Cara nak guna info daripada shared location untuk pergi ke tempat yang dikongsi.

Dah beberapa kali saya dengar cerita rider tak tahu #jalan ke rumah customer walaupun dah diberi location. Info location dah kira tepat coordinate dia, tapi rider tak tahu macam mana nak gunakan info ini.

Ada juga rider yang minta customer screen shot path pada #map, jalan dari lokasi mereka berada hingga ke rumah customer, hadoi! 🤦🏻‍♂️.

Jadi bagi mereka baru nak jadi rider tolong hantar barang untuk peniaga² yang baru nak terlibat dalam sistem delivery ini, ini tutorial untuk anda.

Pertama sekali, setiap rider mesti ada smartphone dengan data connection yang aktif. Ini wajib. Kalau takda internet connection, smartphone tu tak ubah macam telefon cokia. Cari la plan internet yang dapat guna aplikasi maps untuk sehari suntuk, prepaid plan pun ok macam Xpax, Digi Next dll, at least 1-2GB sehari.

Kedua, smartphone mesti dah install aplikasi map. Contohnya: Google Maps atau Waze. iPhone dan Android semua dapat guna kedua² app ni. Untuk telefon Huawei, mungkin tak dapat install app dari Google, boleh cuba HERE WeGo atau MAPS.ME, tapi saya tak dapat nak komen cara guna.

Sekarang dah ada smartphone, aplikasi map dan data internet yang mencukupi, baru lah korang layak menjadi rider.

Apabila nak hantar barang customer, kadang² alamat yang diberi customer mungkin kita tak pernah pergi, jadi customer akan share location. Info location yang dishare selalunya link ke Google Maps, contohnya:

goo.gl/maps/9NVCZXDUjn34P4Ce6

Kalau phone korang dah install Google Maps atau Waze, bila klik link kat atas, bergantung kepada setting phone masing², mungkin akan terus buka aplikasi map, ataupun web browser.

Kalau link tu buka kat browser, untuk phone Android, boleh tukar supaya buka kat Google Maps, rujuk artikel ni www.androidauthority.com/change-default-apps-android-2-633572.

Untuk iPhone tak banyak masalah, secara default link tu akan buka kat Google Maps ataupun Apple Maps.

Dalam gambar, bahagian kiri, macam tu lah rupa link apabila dibuka kat Google Maps. Lepas tu klik button ‘Directions’.

Google Maps akan tunjukkan path untuk ke lokasi tersebut (gambar, bahagian tengah). Korang klik saja button ‘Start’. Bila korang mula bergerak dengan moto atau kereta, map akan update lokasi korang dan akan ada keluar suara beri arahan supaya kena pergi ke kiri, ke kanan, kat bulatan nak keluar lorong mana, berapa jauh lagi nak sampai dsb (gambar, bahagian kanan).

Sekarang dah tak payah susah² nak minta screenshot dari customer, pastu sesat² cari rumah customer sebab tak pandai baca peta. Phone dah ada bagitau arah mana nak ikut. #howto

Pin It Send Copy Link

Cara pasang dual monitor pada Mac mini

21 August 2020, 4:10 pm

Cara pasang dual monitor pada Mac mini.

#Apple #Mac mini tahun 2012 ni ada dua port untuk sambung monitor: HDMI dan Mini DisplayPort a.k.a Thunderbolt.

Saya dah ada monitor Acer X203H (sebelah kanan) sejak dari UTP lagi, agak² dalam tahun 2006-2007. Paparan skrin dia pun dah menguning. Yang bagusnya monitor Acer ni dia ada speaker, sambungkan headphone jack ke audio input kat belakang monitor ni, boleh la cukup nyaring jadi speaker backup.

Untuk monitor Acer ni, saya sambungkan menggunakan kabel VGA. Tapi nak dicucuk kat Mac mini, kena beli adapter Mini DisplayPort to VGA (c.lazada.com.my/t/c.bocusU?url=https%3A%2F%2Fwww.lazada.com.my%2Fproducts%2Fthunderbolt-mini-dp-display-port-to-vga-cable-adapter-mini-displayport-converter-i1252096551-s3743114404.html).

Monitor sebelah kiri ni, LG Flatron E2041, baru beli melalui FB marketplace, ada penjual kat Unicentral nak jual sebagai preloved item. Harga pun murah, bawah RM200. Ini pun satu tips macam mana nak dapat beli harga murah – beli 2nd hand.

Kedua² monitor bersaiz 20 inci, dan dua² hanya ada port VGA dan DVI saja. Jadi disebabkan MiniDisplay Port dah dipakai, saya cari HDMI to VGA adapter. Tapi yang saya beli kat Mr DIY ni, adapter warna hitam kat atas meja tu, tak dapat nak pakai. Bila pasang, skrin jadi off. Bila pegi Google sekejap, rupanya VGA to HDMI dan HDMI to VGA tu ada beza dia, tak dapat nak pakai tukar² (interchangeable).

VGA to HDMI = dari VGA port kat komputer, ke HDMI kat monitor
HDMI to VGA = dari HDMI port kat komputer, ke VGA kat monitor

Kiranya dah betul la apa yang saya beli kalau diikutkan apa yang ditulis pada kotak pakej, tapi mungkin kedai yang buat packaging pun tak tau beza kedua² adapter tu.

Jadi saya beli pulak kabel HDMI to DVI (c.lazada.com.my/t/c.boXYyC?url=https%3A%2F%2Fwww.lazada.com.my%2Fproducts%2Funitek-1080p-dvi-to-hdmi-hdmi-to-dvi-cable-2-waybi-directional-support-ps4-i240622451-s912154874.html). Tak pakai lagi kabel VGA tadi, terus pakai kabel baru, cucuk terus ke port HDMI kat Mac mini.

Lepas semua kabel dah cucuk pasang, on saja Mac mini, terus dapat pakai, tak da nak install driver apa² bagai. Cuma mungkin nak setting sebelah mana skrin kiri, sebelah mana kanan. Kiri tengok source code, kanan tengok result kat browser 👀..

#DIY #upgrademacmini #howto

Pin It Send Copy Link

Cara nak bayar secara self-checkout kat Emart Tabuan

20 August 2020, 11:45 am

Cara nak bayar secara self-checkout kat Emart Tabuan.

Pertama kali saya tengok konsep sendiri scan kat kaunter bayaran pasaraya ni adalah di kedai Home Depot di Amerika. Senang betul kat sana, nak beli hardware material macam kayu², plywood & paip² pastu sendiri scan, bayar & sendiri angkut ke dalam trak masing², tak payah nak tunggu² pekerja.

Rasanya ni pun kaunter self-checkout yang pertama kat Kuching. Masih ada beberapa orang pekerja & pak guard yang menjaga laluan kaunter takut² ada yang keluar terus tak bayar 😅.

#Emart #Tabuan ni sebelum ini adalah pasaraya Giant. Tapi Giant dah tutup awal #MCO dulu. Kalau nak bayar secara self-checkout kat sini, boleh guna kat debit / kredit dan e-wallet seperti Sarawak Pay, Boost & Touch ’n Go eWallet.

Tapi kaunter ni untuk mereka yang membeli 10 barangan ke bawah saja. Kalau lebih, kena berbaris kat kaunter lain.

Kat kaunter tu ada skrin touchscreen besar. Mula² dia tanya kalau ada kad membership. Pilih Yes pastu scan kad member. Pastu boleh mula scan barang² yang dibeli, sama macam orang tembak suhu kat dahi, tapi yang ni tembak kod bar kat barangan.

Beg plastik ada disediakan, ada lain² saiz, jadi boleh ambil & bungkus terus barangan. Nak lebih mesra alam, bawa beg shopping sendiri ♻️.

Bila dah habis scan, pilih Pay now. Pilih bayar guna cara e-wallet atau kad debit / kredit. Saya pilih kad debit / kredit, pastu tap kad pada mesin kad, nanti dia scan secara Paywave 💳.

Bila bayaran berjaya, resit kedai akan keluar. Resit bank dari mesin kad pun akan keluar, satu salinan untuk kedai, nanti pekerja atau pak guard akan ambil. Ada pilihan untuk print customer copy, kalau pilih Yes, akan print salinan untuk simpanan anda sendiri.

Sebaiknya lepas guna semua mesin self-checkout tu tadi, terus cuci tangan dengan hand sanitizer. Ini normal baharu, bukan setakat SOP.

Keseluruhan proses, saya kira² tak sampai 2 minit, mungkin sebab beli 3 barang saja. Tapi kalau 10 barang pun takkan terlalu lama. Dulunya yang selalu buat lambat adalah mesin debit / kredit kad, mungkin internet connection yang lembap, tapi kali ni guna Paywave, cepat saja processing, dan dah tak susah kalau lupa bawa #duit syiling 😎. #howto

P.s: dalam Emart Tabuan ada kedai #sushi 🍣 macam dalam Aeon Mall 🤩. Harga set dalam RM6 hingga RM20.

Pin It Send Copy Link

Cara guna duit ePenjana dalam Boost untuk bayar bil

7 August 2020, 11:55 am

Cara guna #duit ePenjana dalam Boost untuk bayar bil.

Inisiatif ePenjana sebanyak RM50 adalah bertujuan untuk merangsang #ekonomi dan menggalakkan penggunaan e-wallet. Sebab tu RM50 yang diperoleh ni tak boleh ditukar jadi tunai, mesti dibelanjakan melalui aplikasi e-wallet seperti Boost.

Tapi apabila telah menuntut wang ini, ia tidak dimasukkan ke dalam wallet Boost. Sebaliknya ia berada dalam wallet partner yang ada dalam aplikasi Boost.

Kiranya Boost simpan wang anda dalam satu wallet, dan kerajaan menyimpan wang ePenjana dalam satu wallet khas.

Apabila hendak membayar bil, seperti bil telefon dalam gambar, secara automatik Boost akan menggunakan jumlah daripada wallet² yang ada dalam aplikasi.

Jadi harapnya lepas ni jangan keliru pulak, kenapa dah claim tapi balance tak naik 😅. #howto

Pin It Send Copy Link

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 4. Mana pergi hard disk & RAM lama?

6 August 2020, 5:00 pm

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 4. Mana pergi hard disk & RAM lama?

① – Hard disk lama ni saya guna balik, lagipun saiz dia 1TB, rugi kalau tak pakai untuk simpan macam².

Saya nak gunakan hard disk ni sebagai external hard disk, oleh itu saya dapatkan satu external enclosure, brand Orico (c.lazada.com.my/t/c.bcRwWx?url=https%3A%2F%2Fwww.lazada.com.my%2Fproducts%2Forico-2577u3-tool-free-25-inch-sata-usb-30-hard-disk-solid-state-drive-enclosure-hdd-ssd-casing-i504910425-s952242310.html)

② – Yang bagusnya enclosure ni tak payah nak guna screwdriver untuk buka pasang. Cuma buka secara sliding, macam buka penutup bateri remote.

③ – Untuk RAM pula, saya nak jual murah, COD area Kuching & Samarahan saja. Lai³~ PM tepi 🤙🏻.

RAM: Elpida 2GB 1RX8 DDR3 1600MHz PC3-12800S-11-10-B2 x 2 pcs.

#Apple #Mac #DIY #upgrademacmini #howto

Pin It Send Copy Link