Guna Apple Magic Keyboard kat iPad Mini

Jumaat, 30 April 2021, 12:00 pm

Guna Magic Keyboard kat iPad Mini.

Salah satu masalah semasa menaip teks untuk kandungan di blog menggunakan Windows, ialah tak ada ciri text replacement yang menyeluruh. Kalau dalam OS, kat Preferences > Keyboard > Text, ada ciri untuk menggantikan teks yang ditaip dengan teks lain atau simbol lain, yang berfungsi dalam semua aplikasi dalam MacOS, terutamanya Notes.

Hari ini dalam sejarah:

Topik hangat:

Apple dashcamdrive DIY duit ekonomi emau gitar hargapetrol howto jalan kebun kereta kpop Kuching lagu laptop LigaMalaysia LigaSuper2020 LigaSuper2021 Mac makan mercutanda minimalis Miri muzik PanBorneo panorama360 pasaraya Perodua politik puasa raya resipi RunningMan sayur Serian Sibu Simanggang spotify StreetView Thinkpad TSMY vivaturbo workout YT

Perbezaan keyboard Windows vs MacOS

Rabu, 31 Mac 2021, 11:00 am

Perbezaan keyboard Windows vs MacOS.

Pengguna biasa mungkin pernah dengar tentang Ctrl+C dan Ctrl+V, yang merupakan shortcut untuk copy & paste. Tapi ini sebenarnya eksklusif hanya untuk system operasi Windows, kalau guna MacOS, lain shortcut keyboard yang digunakan.

Hantaran sohor kini:

Laptop ni minta diganti baru, untuk jadi hadiah Krismas 🎄

Jumaat, 25 Disember 2020, 11:45 am

Laptop ni minta diganti baru, untuk jadi hadiah Krismas 🎄.

Lepas saya upgrade mini ⁽¹⁾, Macbook Pro ni dah jarang diguna. Kelmarin bila pasang ni, tengok status bateri tak masuk charge. Pastu saya pun buka & cuci dalaman laptop ni, tengok² dapat tak kalau pakai book tanpa bateri. Bila pasang balik, tak dapat nak on laptop. Lampu sleep Macbook tunjuk error code ada masalah memory module.

Unboxing ORICO 10 Ports USB3.0 Hub with Power Adapter A3H10-V2

Jumaat, 4 September 2020, 11:50 am

Unboxing ORICO 10 Ports USB3.0 Hub with Power Adapter A3H10-V2

Sebahagian daripada proses , saya nak sambung banyak peralatan komputer kepada mini, tapi USB port dia ada 4 saja. Jadi dalam banyak² USB hub, kenapa saya pilih model ini?

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 4. Mana pergi hard disk & RAM lama?

Khamis, 6 Ogos 2020, 5:00 pm

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 4. Mana pergi hard disk & RAM lama?

① - Hard disk lama ni saya guna balik, lagipun saiz dia 1TB, rugi kalau tak pakai untuk simpan macam².

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 3

Rabu, 5 Ogos 2020, 5:30 pm

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 3.

Lepas buka hard disk pastu pasang SSD baru, ertinya tak ada operating system dalam storage untuk run mini ni. Jadi kena install operating system baru, MacOS Catalina, pun secara

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 2

Selasa, 4 Ogos 2020, 5:20 pm

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 2.

Sekarang proses untuk pasang balik SSD & RAM ke dalam mini ni secara . Langkah² pemasangan ini saya berpandukan kepada artikel www.imore.com/how-upgrade-2012-mac-mini.

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 1

Isnin, 3 Ogos 2020, 5:50 pm

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 1.

Ini mini saya, model hujung 2012, datang dengan 1TB hard disk & 4GB RAM. Punyalah sikit RAM, dah ketinggalan zaman, telefon Android pun ada yang pakai 8GB. Jadi untuk disesuaikan dengan tahun 2020, saya nak upgrade storage ke SSD dan RAM ke 16GB secara

Macbook Pro 13 inci 2020 kembali menggunakan keyboard dengan scissor mechanism

Rabu, 6 Mei 2020, 8:20 am

Macbook Pro 13 inci 2020 kembali menggunakan keyboard dengan scissor mechanism.

Papan kekunci (keyboard) yang terdapat pada Pro ataupun Magic Keyboard dahulunya dikenali sebagai keyboard yang paling selesa dan paling tinggi kadar ketepatan penggunaannya. Selain , keyboard yang terdapat pada juga antara yang paling selesa digunakan.