Sampai Jakar cari ikan bakar, Journey to Sarikei part 4

26 February 2021, 2:55 pm

Sampai Jakar cari ikan bakar, Journey to #Sarikei part 4.

Sebelum Jakar ⁽¹⁾, terdapat satu lagi pusat rehat di antara simpang Saratok & Jakar iaitu di Sebangkoi, tapi dah tutup. Ramai pengguna jalan berhenti rehat di Sebangkoi Park pula sekarang.

Selain daripada itu, sepanjang perjalanan ini agak kosong, tak banyak kampung, pekan atau simpang ke tempat² tumpuan, selain ke Roban & Kabong. Lain kali saya nak ke pekan² & kampung² di sebelah pesisir pulak, nak tengok pantai kat Kabong 🏖.

Tak jauh sebelum Jakar, terdapat lorong memotong yang paling tak kondusif. Jaraknya dah la pendek, pastu naik turun bukit & ada selekoh. Mana² kenderaan nak memotong pun terpaksa perlahankan kenderaan sebab rupa jalan yang tak dapat nak laju.

Lebuhraya #PanBorneo untuk bahagian jalan ini termasuk dalam pakej Sungai Awik – Bintangor (WPC 06) ⁽²⁾.

Tonton video #dashcamdrive ini di #YT:

▶️ youtu.be/gLejWulvsJQ

⁽¹⁾ azwan082.my/2021/02/tugu-pokok-lada-mercu-tanda-pekan-jakar
⁽²⁾ www.panborneo.com.my/project/sab

Pin It Send Copy Link

Hantaran sohor kini:

Nama tempat unik di Journey to Sarikei part 3

18 February 2021, 1:55 pm

Nama tempat unik di Journey to Sarikei part 3.

Untuk part ke-3 dalam siri ini, saya bermula dari Petronas Betong, dekat Pusat Rehat Mid Layar, sehingga simpang #Saratok. Sepanjang perjalanan hampir 50km ni, ada beberapa tempat dengan nama yang unik, agak pelik, macam Menyalin Asal, Menyalin Baru, Kaki Wong, pastu ada juga papan tanda untuk ke Tempat Mandi Wong Besi 😅.

Dalam bahagian perjalanan ini juga saya melalui simpang ke Pusa, di mana inilah simpang yang diambil untuk menggunakan jalan pesisir ke Maludam, Sebuyau, dan seterusnya hingga ke Samarahan & Kuching. Feri² yang kena dilalui adalah Feri Pusa / Saribas & Feri Maludam / Triso.

Laluan Pan Borneo yang dilalui masih dalam pembinaan bagi pakej Batang Skrang – Sungai Awik (WPC 05) ⁽¹⁾, betul² sebelum simpang Saratok.

Tengok video penuh #dashcamdrive ini di #YT:

▶️ youtu.be/LxTEpPiAMps

⁽¹⁾ www.panborneo.com.my/project/ssa

Pin It Send Copy Link

Mencari oasis di Pan Borneo Highway, Journey to Sarikei part 2

11 February 2021, 6:55 pm

Mencari oasis di Pan Borneo Highway, Journey to Sarikei part 2.

Sambung lagi perjalanan di #PanBorneo pakej Simpang Pantu – Batang Skrang (WPC 04) ⁽¹⁾. Kemudian dari Skrang, ada pakej pembinaan lain iaitu Batang Skrang – Sungai Awik (WPC 05) ⁽²⁾, dekat simpang ke Saratok.

Selalunya kalau memandu dari Kuching ke Sibu / Bintulu / Miri, dah sampai kawasan ni sewaktu matahari tinggi atas kepala, dan ikut cuaca semasa, memandu kat sini rasa macam memandu kat padang pasir 🥵.

Tambah² lagi dengan kerja² pembinaan Pan Borneo sekarang, jalan berdebu, cuaca panas, tak dapat nak laju, memang kering rasa badan. Tu yang bila sampai kat Pusat Rehat Mid Layar dekat #Betong ni, rasa macam terjumpa oasis ⁽³⁾. Dapat la pegi makan minum, buang air, rehat, solat & isi petrol.

Tengok video #dashcamdrive ni kat #YT:

▶️ youtu.be/p89uPV8zd64

⁽¹⁾ www.panborneo.com.my/project/pjs
⁽²⁾ www.panborneo.com.my/project/ssa
⁽³⁾ azwan082.my/post/10534

Pin It Send Copy Link

Semalam ikut Evo Drive ke Borneo Highland Resort guna Viva jak

8 February 2021, 7:55 pm

Semalam ikut Evo Drive ke Borneo Highland Resort guna Viva jak.

Ini drive ke-2 untuk #aurizn Evo Club Sarawak. Yang pertama hari tu hanya pergi ke Santubong, dah selalu sangat #jalan ke sana.

① – Kali ni ke Borneo Highland Resort (www.facebook.com/aurizn/posts/10157796187741080), saya belum pernah lagi sampai ke Puncak Borneo, jadi boleh join sekali sambil ambil² gambar 📸.

Siapa² yang nak ikut, berkumpul di Saradise jam 0700. Sebelum berkumpul saya berhenti di Petronas sekejap untuk isi tangki penuh. Jam 0730 konvoi kereta super yang diketuai Ferrari California, diikuti beberapa biji Porche, dan juga kereta² BMW M4, Merc AMG, Subaru WRX, Honda Civic dan banyak lagi, mula bergerak ke pintu masuk Borneo Highland Resort.

Kami tak memandu dalam satu kumpulan besar, sebaliknya masing² ikut halaju sendiri (own pace). Saya mula gerak dari Saradise dalam 0740, dapat juga mengejar kumpulan yang dah gerak awal, di jalan Borneo Height dekat simpang Empangan Bengoh.

② – Dalam 0835, kami berhenti sekejap di entrance Borneo Highland Resort. Tak ada bayaran untuk masuk, cuma ada pengawal keselamatan yang menjaga laluan.

Kat depan saya ada beberapa biji Honda Civic & Integra, kat belakang ada Rav4 mengekori rapat. #vivaturbo ni tak ketinggalan jauh, boleh juga rapat dengan Integra merah kat depan. Waktu jalan naik, dapat sampai 60 km/j, pada gear 3 & boost maksimum. Ada kalanya kereta kat depan memperlahankan halaju pada selekoh, jadi kalau saya nak tambah laju lagi lepas tu, disebabkan guna gear auto, kena tukar ke low gear (gear 2), bila dah laju sikit, tukar ke gear 3. Kiranya nak kawal gear waktu naik bukit secara laju ni macam guna manual, hanya main gear 2 dan 3.

③ – Jam 0850, kat Simangas Waterfall, kami berhenti sekejap, tengok² alam sekitar, tengok sungai. Selekoh kat depan jambatan ini ditutup satu lorong, jadi kena extra berhati², takut ada kenderaan yang sedang turun. Dalam gambar, ini Porche Cayman GT4, nice car bro!

④ – Kami masuk ke kawasan Borneo Highland Resort pada 0920, dengan cuaca mendung & sedikit hujan renyai², suhu kat luar sejuk macam kat Cameron Highland, tapi Kundasang lagi sejuk 🥶.

Di sini kami berhenti lepak² lagi ambil gambar, ambil video. Saya ingat nak ambil gambar panorama 360, tapi disebabkan cuaca mendung & kabus yang semakin menebal, tak jadilah kali ni.

Saya juga plan nak buat video #dashcamdrive, tapi terlupa bawa bolt pengikat mounting GoPro, tapi ada bawa mounting untuk phone kat tripod, jadi hanya guna phone saja untuk ambil video driving ni. Itu sebab video banyak gegar² 😬.

Dalam perjalanan turun, saya yang di belakang sekali, dan rasanya itu keputusan yang betul, sebab berlaku satu ‘kejadian’ 😅. Disebabkan kejadian itu, saya tak jadi ikut konvoi yang meneruskan perjalanan menerusi jalan Padawan, tembus ke highway Kuching – Serian dekat Tapah, kemudian balik ke Kuching dan singgah di Coffee Factory Cafe di Kota Sentosa (Batu 7). Lagi pun target saya pun hanya nak sampai kat Puncak Borneo, kiranya sasaran tercapai dah. Nak tau apa yang berlaku tu, tengok video #YT kat sini:

Saya tak ada gambar keseluruhan kereta peserta, jadi saya pinjam gambar oleh bos Evo Club Sarawak, Alex Stmrock. Cuba cari di mana si Viva 😁 (www.facebook.com/aurizn/photos/pcb.10157796187741080/10157796182111080).

Yang menariknya drive ini, bukan supercar atau kereta high performance saja yang join. Selain saya, ada juga Daihatsu Charade old school yang join belakang Porche, dan juga sebiji Kancil yang join bila kami dah sampai di Borneo Highland Resort. Everyone was having fun driving 🎉.

Next drive, apa kata dari Bau, guna jalan Jambusan-Semadang, pastu dari jalan Padawan tembus hingga ke Tebedu. Tambah² lagi #dropthetop kat jalan penuh pokok & hutan, lagi syok 👍🏻!

Pin It Send Copy Link

Ini baru betul Journey To Sarikei, part 1

5 February 2021, 4:50 pm

Ini baru betul Journey To Sarikei, part 1.

Dulu² waktu zaman Friendster, pernah viral video yang menggunakan potongan filem dengan voice dubbing berbahasa Melayu Sarawak, yang dinamakan Journey to Sarikei.

Bukan setakat dialog, bunyi kereta, bunyi pintu dibuka semua guna suara manusia. Kreatif juga sampai banyak video parodi dibuat menggunakan idea yang sama.

Daripada tajuk video itu, saya namakan siri #dashcamdrive kali ini Journey To Sarikei. Perjalanan dari #Simanggang, Sri Aman hingga Sarikei, menggunakan jalan #PanBorneo dalam pembinaan.

Untuk part 1, saya memandu dari Petronas Sri Aman ke Terminal Bas Jelukong. Jalan di sini merupakan sebahagian daripada pakej Pan Borneo WPC 04, Simpang Pantu ke Batang Skrang. Kat Jelukong juga nanti ada dibina R&R untuk lebuhraya ini.

Pemanduan kat jalan raya dalam pembinaan ni agak mencabar, sebab banyak jalan berbatu & lencongan. Sambil ke Sarikei, saya ada singgah beberapa tempat di sepanjang perjalanan untuk mengambil gambar panorama 360, tu yang kena memandu ‘kasar’ sikit, kalau tak, lambat sampai ke Sibu 😅.

Tengok video ni di #YT:

▶️ youtu.be/UV953MwHgiU

Pin It Send Copy Link

Habis satu Kuching jalan pusing seraon

29 January 2021, 1:50 pm

Habis satu Kuching jalan pusing seraon.

Part terakhir dalam siri #dashcamdrive Raon Kuching, ada melintas jejambat batu 4 dalam pembinaan, pastu ada lalu beberapa shopping mall seperti Aeon Mall, dan The Podium yang juga masih dalam pembinaan.

Jejambat batu 3 kena tutup waktu tu, sebab ada kerja memasang rumble strip.

Tengok video ini di #YT:

▶️ youtu.be/cdEbVfVLGE0

Siri berikutnya, kita tengok jalan Pan Borneo dalam pembinaan 😬🚧.

Pin It Send Copy Link

Dua tahun lagi kita tengok apa perubahan pada jalan ini, Raon Kuching part 4

25 January 2021, 1:55 pm

Dua tahun lagi kita tengok apa perubahan pada jalan ini, Raon Kuching part 4.

Jalan Datuk Mohd Musa, sebelum ini dikenali sebagai jalan Muara Tuang, sekarang dalam proses menaiktaraf daripada jalan 2 lorong kepada 4 lorong.

Projek menaiktaraf jalan sepanjang 11.6 km ini dianggarkan menelan belanja RM180 juta, dan dijadualkan siap pada tahun 2023 ⁽¹⁾. Terdapat banyak taman perumahan & beberapa buah sekolah di laluan ini yang sering menyebabkan kesesakan terutamanya semasa waktu kemuncak – pergi balik sekolah & pergi balik kerja.

Jalan tersebut bermula di bulatan Unimas, melintasi Samarindah hingga ke Jalan Penrissen (Batu 8). Dalam video saya tak pandu sampai ke sana, tapi sebaliknya guna jalan Stakan untuk ke Kota Sentosa (Batu 7).

Terdapat beberapa tempat tumpuan ramai sepanjang laluan ini:

• Pasaraya Farley, Bandar Riyal
• Warong Kak Darot, dekat Kampung Stakan Melayu
• Sentosa Sports Center
• Sentosa Theme Park
• The Borneo House Museum

Tonton video #dashcamdrive ini di #YT:

▶️ youtu.be/j-PVdtduNMc

⁽¹⁾ www.theborneopost.com/2020/06/27/fadillah-road-upgrading-project-would-help-resolve-traffic-congestion-in-kota-samarahan

Pin It Send Copy Link

Lebuhraya banyak bulatan, Raon Kuching part 3

19 January 2021, 11:55 am

Lebuhraya banyak bulatan, Raon Kuching part 3.

Expressway #Kuching#Samarahan ini adalah #jalan utama menghubungkan Kota Samarahan dengan Bandaraya Kuching. Ada 4 bulatan dibina sepanjang expressway ini, yang saya lalui dalam video, ada antaranya digelar bulatan terbesar di Malaysia, dan ada juga digelar bulatan sebesar bandar Kapit 😅.

Asalnya bulatan² ini dibina untuk melancarkan pergerakan trafik, tapi pada pendapat saya, bulatan (roundabout) hanyalah solusi kos rendah untuk kadar trafik yang sederhana. Kalau untuk trafik 20 tahun lalu mungkin boleh lah, tapi sekarang dah tak dapat pakai lagi. Kereta lagi banyak daripada orang 🥵.

Ramai pemandu dah tak gemar dan tak cukup mahir nak masuk ke bulatan, yang seterusnya menyebabkan kesesakan jalan yang teruk, terutamanya di bulatan Tabuan Tranquility semasa waktu puncak (pergi / balik kerja).

Saiz bulatan yang besar juga menyumbang kepada masalah ini. Kenderaan yang dah masuk bulatan akan sempat memecut laju sehingga kenderaan dari simpang masuk yang lain tak dapat nak masuk bulatan mengikut halaju trafik.

Dalam video dapat dilihat sekarang sudah mula kerja² menaiktaraf bulatan dengan memasang lampu isyarat pintar, dan ada juga bulatan yang akan dibina jalan raya tembus terus (punch through) ⁽¹⁾. Ia merupakan penyelesaian jangka pendek, dan kerja pembinaan dijangka siap pada 14 Januari 2022. Untuk penyelesaian jangka panjang, akan dibina expressway baru dari Santubong terus ke Samarahan ⁽²⁾.

#dashcamdrive #YT:

▶️ youtu.be/HZ7K6Npy8PY

⁽¹⁾ www.theborneopost.com/2020/10/24/cm-state-govt-approves-new-samarahan-expressway-project
⁽²⁾ www.utusanborneo.com.my/2020/10/24/petra-jaya-bakal-dihubungkan-terus-ke-samarahan-menerusi-projek-expressway

Pin It Send Copy Link

Pagi hujung minggu jalan ni tak jem, Raon Kuching part 2

11 January 2021, 11:50 am

Pagi hujung minggu jalan ni tak jem, Raon Kuching part 2.

Perjalanan kali ini melalui beberapa kawasan perindustrian, seperti Demak Laut, Pending, Muara Tabuan & Sama Jaya. Dekat BCCK ada kawasan perindustrian Bintawa, tapi tak #jalan masuk.

BCCK ialah pusat konvensyen, tempat banyak majlis, event & konvensyen dalam negara dan antarabangsa dilangsungkan. Di sini juga diadakan Asean International Film Festival & Awards (AIFFA) ⁽¹⁾, di mana Donnie Yen (Ip Man 🥋) pernah datang ⁽²⁾.

Waktu AIFFA 2015 dulu, pernah tersebar cerita #RunningMan nak buat episod kat Empangan Bakun, Sarawak. Rupa²nya team produksi hanya datang nak buat location scouting 🗣.

Tahun 2016 saya pernah hantar kereta dari Malaya ke Sarawak, dan tempat untuk mengambil balik kenderaan adalah di Pelabuhan Kuching, dekat dengan Jambatan Isthmus, ada melimpas dalam video.

Di jalan ke Pusat Makanan Laut Pending, terdapat kedai Boon Seng Seafood Industries, kat sinilah tempat terbaik kalau nak cari ikan² dan makanan laut yang fresh.

Pada hari bekerja terutamanya waktu kemuncak, simpang jalan Bako dan kawasan seafood Pending, Kampung Tabuan hinggalah ke Tabuan Tranquility, jalan² inilah yang sesak teruk. Dah berlaku beberapa kali saya lihat kemalangan di simpang Kpg Tabuan.

Tonton #dashcamdrive ni kat #YT:

▶️ youtu.be/xuRmsS3hvB4

⁽¹⁾ www.theborneopost.com/2015/03/21/kuching-to-host-aiffa-2015-on-april-9-11
⁽²⁾ www.facebook.com/120360911366479/videos/1317960598273165

Pin It Send Copy Link

Pagi² jalan pusing satu Kuching, ini siri Raon Kuching dashcamdrive, part 1

6 January 2021, 5:55 pm

Pagi² jalan pusing satu Kuching, ini siri Raon Kuching #dashcamdrive, part 1.

Hujung minggu biasanya #jalan agak lengang. Kalau cuaca baik, ramai pengayuh basikal menunggang di sekitar jalan dalam bandar, sebagai senaman mingguan.

Saya pulak memilih untuk memandu sekeliling bandaraya Kuching. Kuching taklah besar sangat, dalam 1 jam boleh habis raon satu bandar.

Dalam part 1 ini, saya bermula dari Mita Cake House di Satok, ke Emart Xpress Demak Laut. Sepanjang perjalanan dapat dilihat beberapa tempat tumpuan ramai seperti Medan Niaga Satok, Masjid Jamek Negeri Sarawak, Pustaka Negeri, jalan ke stadium² utama Sarawak, dan juga laluan yang sering digunakan oleh pengayuh basikal iaitu jalan ke Demak Laut.

Perhatikan pokok² angsana di sepanjang jalan Tun Abdul Rahman Yakub (berdekatan Masjid Jamek & Pustaka Negeri). Pada masa rakaman, pokok² ini masih dalam proses untuk ditebang kesemuanya, sebab pokok² ini boleh mengancam keselamatan pemandu. Pokok² ini sudah berusia 30-40 tahun, bila ada angin kencang atau ribut, dahan dan ranting dari pokok ini akan jatuh & membahayakan pengguna jalan ⁽¹⁾.

Tonton video ini di Youtube #YT:

▶️ youtu.be/9JGgCFbrKjo

⁽¹⁾ www.theborneopost.com/2020/12/24/felling-of-angsana-trees-for-safety-of-road-users

Pin It Send Copy Link