Unboxing Indoor Digital Antenna MyTV USB powered.

Unboxing Indoor Digital Antenna HDTV USB powered.

Aerial ini khas digunakan untuk mendapatkan signal digital TV pada dekoder #MyTV. Model yang saya dapatkan ini sesuai untuk lokasi dalam lingkungan 40 km dari stesen pemancar. Stesen pemancar kat sini adalah di Gunung #Serapi, jaraknya dalam berbelas km, jadi ok lah.

Produk ini adalah jenis powered antenna, ia mendapatkan tenaga elektrik daripada USB port bagi menggandakan (amplify) kekuatan signal yang diterima dari stesen pemancar. Kat dekoder MyTV ada 2 USB port, boleh cucuk terus kat situ.

Tempat yang paling sesuai untuk diletakkan aerial ini adalah berdekatan dengan tingkap, ataupun di tempat yang tinggi. Saya letakkan di atas rak besi 5 tingkat (tinggi 6 kaki). Tapak aerial ini bermagnet, jadi bila letak kat atas rak, terus melekat, tak risau akan jatuh.

Beli kat sini 👉🏻 c.lazada.com.my/t/c.bz1eiu?url=https%3A%2F%2Fwww.lazada.com.my%2Fproducts%2Fnew-digital-tv-uhf-indoor-antenna-35dbi-with-usb-booster-dtv-sgmytv-i955348191-s2441792974.html

#YT: youtu.be/sr37Z_-Ikq4

Pin It Send

Hantaran sohor kini:

Liga Malaysia bersambung lepas 5 bulan terhenti.

30 August 2020, 1:55 pm

Liga Malaysia bersambung lepas 5 bulan terhenti.

Sebelum ni saya tengok game #LigaMalaysia kat TV saja, tapi buat masa sekarang, aerial TV masih belum habis pasang lagi, jadi #MyTV ni belum dapat guna lagi. Nasib baik Chromecast dah dapat pakai balik.

Saya baru tahu yang channel Unifi kat Youtube (www.youtube.com/channel/UCIwyESkw2cF4zqXC-a5_6Hg) ada buat live game. Jadi saya cast live video dari Youtube ke Chromecast untuk tengok kat TV.

Saya sempat tengok 2 match:

• Pahang vs JDT – Farizal Marlias (keeper) nak gelecek striker Pahang (Faisal Halim)? 😂
• PDRM vs Kedah – tak fokus tengok game, tengok separuh masa saja, tengah busy 😅.

Berikut adalah keputusan perlawanan minggu ini:

22/8
PJ City 0 – 2 Terengganu

28/8
Pahang 2 – 3 JDT
Felda Utd 0 – 1 UiTM
Perak 0 – 1 Melaka Utd

29/8
PDRM 0 – 2 Kedah FA
Terengganu 4 – 0 Sabah
Selangor 0 – 0 PJ City

Kedudukan semasa #LigaSuper2020:

JDT – 4|1|0 – 13
Terengganu – 3|1|1 – 10 (↑7)
Perak – 2|2|1 – 8 (↓1)
Kedah – 2|1|2 – 7 (↑4)
UiTM – 2|1|2 – 7 (↑5)
Melaka Utd – 3|0|2 – 6 (↓3)
Pahang – 2|0|3 – 6 (↓3)
Selangor – 1|3|1 – 6 (↓1)
Felda Utd – 1|2|2 – 5 (↓3)
PJ City – 1|2|2 – 5 (↑1)
Sabah – 1|2|2 – 5 (↓6)
PDRM – 0|1|4 – -2

Pin It Send

Jalan² tengok gunung Serapi.

29 May 2020, 2:05 pm

Jalan² tengok gunung Serapi.

Gunung #Serapi adalah salah satu gunung yang dapat dilihat dari bandaraya #Kuching, selain gunung #Santubong. Pemandangan ini saya ambil semasa melalui Jalan Singai – #Matang, ataupun disebut ramai sebagai #jalan Kampung Kolong.

Di Gunung Serapi terletaknya menara pemancaran siaran TV dan radio. Menurut info dari #MyTV (myfreeview.tv/coverage), di sini juga terletaknya pemancar untuk siaran TV digital, tapi kami yang tinggal berdekatan sering mengalami gangguan siaran sampai beberapa saluran tak dapat diperoleh. Ada cerita juga kata stesen pemancar TV digital terletak di Gunung Gading kat Lundu. Kalau betul, patut la signal tak kuat 😩.

Ok, cerita pasal jalan pulak. Saya selalu pandu #kereta buat fun drive kat Jalan Singai – Matang ni sebab banyak selekoh² yang buatkan rasa mahu ambil kona baring. Selalunya saya bermula dari kawasan Kampung Kolong, kemudian keluar melalui Jalan Sungai Moyan. Kat jalan Sungai Moyan ni lah ada beberapa laluan lurus yang panjang, buat rasa nak memecut jak 🏎.

Tapi kalau nak lalu pemandangan nampak Gunung Serapi ni, kena jalan patah balik, dari Jalan Sungai Moyan ke Kampung Kolong. Di sini terdapat beberapa kampung kecil dan rumah² di sepanjang jalan, jadi kalau limpas kawasan banyak rumah atau simpang, kena perlahan sedikit, jalan pun tak berapa lebar. Sekurang²nya kualiti jalan bagus, dapat juga memecut & layan corner.

Jalan Singai – Matang ni hujungnya keluar ke jalan ke Bau, dekat kawasan Tondong. Saya sekarang jarang nak pandu sampai sini, sebab masih #MCO bersyarat, tak pasti kalau ada roadblock kat situ.

Pin It Send