Media K1 untuk penapis bio

Sabtu, 9 Mac 2019, 10:18 pm0

1 – Hydroton dan media K1 dah pun diasingkan. Selain daripada media K1, ada banyak jenis media bio lain, seperti K2, K3, bio balls, jenis seramik dan sebagainya. Jenis K1 adalah yang paling banyak digunakan dalam aquaponics kerana ia praktikal – jumlah permukaan yang tinggi dalam saiz yang kecil.

Sesetengah orang menggunakan penyedut minuman yang dikerat pendek atau penutup botol plastik sebagai alternatif, namun ia kurang sesuai kerana tidak diketahui spesifikasinya – berapa jumlah keluasan permukaan yang disediakan untuk bakteria nitrifikasi.

2 – Pam udara akuarium disambung ke tangki penapis bio. Tujuannya adalah untuk membekalkan oksigen kepada bakteria pada media bio untuk menjalankan proses menukarkan ammonia kepada nitrat.

Bakteria yang memerlukan oksigen dikenali sebagai bakteria aerobik, manakala yang tidak memerlukan oksigen adalah bakteria anaerobik.

3 – Kaedah penapis bio yang digunakan dalam set aquaponics ini berasal daripada teknologi pengurusan sisa air kumbahan, yang juga dikenali sebagai moving bed bioreactor (MBBR). Cara fungsinya seakan sama dengan kolam kumbahan yang memproses kotoran kepada air yang selamat untuk dilepaskan ke alam sekitar.

Sesetengah set aquaponics tidak memiliki penapis bio, terutamanya jenis kotak batas berisi media (media bed), kerana media yang digunakan (selalunya hydroton), telah pun berfungsi sebagai rumah untuk bakteria nitrifikasi.

Facebook
Instagram

Pin this image:

Tulis komen: