Le tuo de Sebuyo 🚲.

20 September 2020, 5:20 pm

Le tuo de Sebuyo 🚲.

Dalam perjalanan dari Samarahan ke Sebuyau, terdapat beberapa kelompok pengayuh #basikal yang menggunakan jalan utama ini untuk aktiviti mereka hujung² minggu. Tak sempat nak ambil gambar, tengah driving kat jalan sibuk & sempit.

Beberapa hari lalu saya dengar berita yang basikal tidak dibenarkan di lebuhraya sebab berbahaya. Betul, banyak #kereta laju, sampai lorong motosikal & lorong kecemasan pun mereka pakai 🏎.

Tapi tak kurangnya bahaya guna #jalan utama persekutuan, macam jalan ni yang menuju ke Sebuyau. Sepanjang jalan dari Samarahan, kelebaran jalan tak cukup, rasanya terlalu sempit, sampai kancil pun nak penuh satu lorong. Kalau lori, habis makan lorong sebelah 🚛.

Paling bahaya kalau ada pengayuh yang tertinggal dari kelompok lain. Dalam trafik yang sibuk, mereka yang berbasikal sorang² atau dua tiga orang pun kadang² terlepas pandang. Kat jalan utama dah tentu orang drive laju², risiko dilanggar tu sangat tinggi, tambah lagi jalan yang tak rata, kualiti rendah, takut ada yang tak sempat brek.

Sementara jalan ni tengah dinaiktaraf untuk jadi jalan utama kedua (2nd trunk road), baik lebarkan jalan, tambah lorong motosikal / basikal di sepanjang jajaran. Kan kerajaan Sarawak dah dapat duit cukai dari Petronas, apa lagi? 😏

Pin It Send

Hantaran sohor kini:

Baru nak kenal saiz tiub tayar basikal.

15 July 2020, 4:55 pm

Baru nak kenal saiz tiub tayar basikal.

Bagi yang mengikuti saya, sebelum ini saya mengalami masalah tayar #basikal bocor ni di azwan082.my/post/18/petang-hari-tayar-basikal-ni-dipam-kemudian-test-sekeliling-rumah. Sebenarnya saya dah pun tampal tiub tayar ini 2 kali dan masih juga bocor.

Hujung minggu lalu saya cari kedai basikal untuk beli tiub baru. Ada 2 masalah saya hadapi – jenis saiz tiub tayar ni saya tak berapa kenal, dan satu lagi, hujung minggu tak banyak kedai basikal buka.

① – Untuk saiz tiub, boleh didapati pada tayar basikal itu sendiri. Basikal ini mempunyai saiz tiub 20×1⅜. Sebelum ni saya periksa tiub di tayar belakang, kelihatan seperti terlebih besar daripada saiz rim. Tapi betullah, tiub tu dah lama, dah kembang & getah dia mengeras, pasal tu lah saiz dia besar & asyik bocor.

② – Sewaktu mencari kedai basikal, saya tahu satu kedai di Batu Kawa Light Industrial Park, dekat MJC. Ingatkan kedai tu buka, skali tengok tengah repair pagar daa 🤦‍♂️. Nasib baik jumpa satu kedai yang buka kat Jalan Green, Ghee Hap Hin (goo.gl/maps/XPzrQPvaenurt4RQ8). Satu tiub ni saya dapat RM18, beli 2 untuk backup.

Sekarang dah dapat sambung buat #senaman cardio #workout dengan berbasikal sekeliling taman perumahan 👍.

Pin It Send

Jalan² tengok matahari terbenam atas Jambatan Sungai Santubong kat Jalan Bako.

4 June 2020, 2:05 pm

Jalan² tengok matahari terbenam atas Jambatan Sungai Santubong kat Jalan Bako.

Pemandangan ini dapat dilihat melalui #jalan arah dari Demak Laut ke Demak Jaya. Tempat ini menjadi salah satu hotspot untuk kaki pancing. Sambil tangkap ikan sambil tengok matahari terbenam & beri makan nyamuk 🦟.

Dalam gambar kalau nampak motosikal yang berhenti tu salah satu daripada banyak lagi #kereta & hilux yg berhenti di tepi jambatan. Selepas jambatan terdapat bahagian jalan lurus yang panjang, banyak yang suka memecut di sini, tapi jaga² ada speed trap.

Geng #basikal pula selalu saya perhati mereka mengayuh di jalan dari arah bertentangan, mungkin mereka meletak kenderaan di kawasan stadium pastu berbasikal sepanjang jalan ini hingga ke simpang Demak Laut sebelum berpatah balik ke stadium 🚲 .

Pin It Send

Petang hari tayar basikal ni dipam, kemudian test sekeliling rumah.

20 February 2020, 11:33 am

Petang hari tayar #basikal ni dipam, kemudian test sekeliling rumah. Malamnya tiba² dengar bunyi mcm orang guna water jet. Skali tengok tayar dah pancit ☹️.

Bila dibuka tayar, bahagian yg bocor adalah dekat atas tiub, bukan bahagian yg menghadap permukaan jalan. Nak kena check dalam tayar ni takut ada benda tajam, ataupun hujung spoke tayar ni ada yg tajam.

Pin It Send