Nama baru kedai Tesco di Sibu 😅

28 February 2021, 3:40 pm

Nama baru kedai Tesco di Sibu 😅.

Lokasi: Star Mega Mall. Kalau memandu dari Bintulu, menuju ke pusat bandar #Sibu, selepas simpang Hospital Sibu, ia berada di sebelah kiri.

Star Mega Mall merupakan hypermarket terbesar di kawasan tengah Sarawak ⁽¹⁾. Kat sini boleh dikatakan semua kategori barang nak dicari boleh jumpa – kedai makan, kedai elektrik, kedai phone, kedai hardware, kedai mainan, kedai souvenir, farmasi, tempat cucuk duit, tempat buang air, macam² ada 😆.

Daesco merupakan penyewa utama (anchor tenant), #pasaraya terletak di tingkat 2 & tingkat 3. Tingkat 2 adalah hypermarket, menjual barang² dapur & barang peralatan rumah. Tingkat 3 adalah departmental store, menjual pakaian, beg, aksesori dll.

Hypermarket ni siap pada 2011. Biasanya saya #jalan ke Sibu, hanya singgah bermalam & tak masuk pusat bandar. Tu yang rasa macam tak pernah dengar shopping mall ni. Sekali dah sampai, lain kali hanya nak singgah sini saja kalau nak beli apa² barang keperluan 👍🏻.

⁽¹⁾ www.thestar.com.my/news/community/2010/08/11/mega-mall-for-sibu-next-july

Pin It Send Copy Link

Hantaran sohor kini:

Pekan Tebakang banyak pokok kapok

22 February 2021, 4:05 pm

Pekan Tebakang banyak pokok kapok.

Pokok kapok atau kekabu, menghasilkan buah yang mengandungi bahan seperti kapas yang dulunya selalu digunakan sebagai bahan isi dalam tilam dan bantal.

Sekarang dah jarang jumpa bantal atau tilam dengan isi kapok, sebab kapas kapok ni kalau dah lama pakai & menyerap kelembapan, akan jadi bergumpal & berketul², kena rajin jemurkan tilam & bantal tu kalau nak ia empuk balik.

① – Ini salah satu pokok kapok tinggi di tebing sungai dekat pekan #Tebakang.

② – Ini rupa salah satu buah kapok yang dah gugur & isinya boleh diambil untuk mengisi bantal.

③ – Saya dapati yang daun pokok kapok nampak macam daun pokok bandung (sebelah kiri).

Pekan Tebakang terletak di tepi Sungai Kayan, termasuk Kampung Tebakang Dayak & Tebakang Melayu di seberang sungai. Dekat padang di pekan ini boleh nampak banyak pokok kapok ni, mungkin #kebun yang ditanam oleh penduduk tempatan.

Saya tinggal di Tebakang semasa tahun 1990-an, semasa masih kanak². Lepas lebih 20 tahun, pekan ini tak banyak berubah, cuma banyak kedai dah tutup. Gelanggang badminton yang terletak di antara baris rumah kedai ni masih lagi ada pasu bunga tersusun kat sana 😅.

Semalam #evodrive Sarawak 004/2020 memandu ke sini ⁽¹⁾, dan seperti biasa, saya tak dapat bangun awal pagi & ikut serta, jadi saya #jalan waktu petang sajalah 😆.

⁽¹⁾ www.facebook.com/aurizn/posts/10157828052486080

Pin It Send Copy Link

Jalan² tengok Gedong dah maju 😂

21 February 2021, 12:45 pm

Jalan² tengok Gedong dah maju 😂.

① – Kelmarin dalam post tentang benak ⁽¹⁾, saya ada menyebut tentang #Gedong. Saya tinggal di sana dalam tahun 2000-an, dan seperti kebanyakan tempat di Sarawak waktu tu, kemajuan infrastruktur agak lambat untuk direalisasikan. Jalan raya, sekolah, klinik, kedai, tempat riadah semuanya semakin usang, hanya rumah YB yang makin cantik 😏.

② – Beberapa minggu lalu saya datang balik ke Gedong & lihat kedai lama di sini dah tak ada lagi, digantikan dengan Anjung Usahawan yang lebih baru & moden. Dulu bangunan kayu, sekarang bangunan konkrit. Depan kedai ni dulu hanya gelanggang badminton kecil & semak samun, sekarang dah luas dapat budak² kampung main futsal & ada tempat letak kereta lagi.

Kat kawasan depan kedai inilah ada diletakkan buaya² yang ditangkap di Sungai Krang waktu banyak kes² orang kena serang buaya di sini dulu.

③ – Dulu kami tinggal di kuarters klinik ini, waktu tu rumah ni gayanya dah nak roboh, dengan tanah yang sering digenangi air paya. Sekarang dah disimen habis & dibuat #jalan bertar. Rumah kuarters pun dah cat baru, tingkap aluminium sliding baru. Dulu guna tingkap nako dengan netting nyamuk, punyalah berhabuk dalam rumah, dengan design siling dalam rumah tak ada loteng, bila cuaca panas, berbekum dalam rumah 🥵.

④ – Menara jam ini boleh jadi #mercutanda Gedong yang baru. Di tepinya ada dipaparkan motif daripada songket Sarawak, oleh Permata Songket Gedong.

Bertentangan dengan menara jam ini ada medan selera (food court), dengan banyak tempat parkir. Hujung² minggu kalau nak keluar dari bandar nak cari tempat santai makan² lepas buat weekend drive, kat sini nampak best 👍🏻.

⁽¹⁾ azwan082.my/2021/02/taman-panorama-benak-simanggang

Pin It Send Copy Link

PKPB di Sarawak dilanjutkan hingga 1/3/2021

15 February 2021, 2:00 pm

PKPB di Sarawak dilanjutkan hingga 1/3/2021.

#MCO bersyarat yang dijadualkan tamat semalam, dilanjutkan lagi hari ini hingga bulan depan ⁽¹⁾. Zon² terlibat juga semakin banyak, dan pergerakan antara zon tidak dibenarkan ⁽²⁾. Pasaraya & kedai hanya beroperasi dari 6 pagi hingga 10 malam.

Lokasi gambar: Bengoh Dam Resettlement Site, kat Jalan Jambusan-Semadang, #Siburan.

Semalam ada lagi #evodrive 003/2021 ⁽³⁾, dari Kuching → Tapah → Jalan Borneo Height → Jalan Jambusan-Semadang → Bau. Saya tak dapat ikut, tak dapat bangun awal pagi 😅. Petang² baru #jalan buat drive sendiri sambil cari tempat menarik untuk bergambar 📸.

⁽¹⁾ www.facebook.com/SarawakDisasterInfo/posts/756178691761568
⁽²⁾ www.facebook.com/SarawakDisasterInfo/posts/756556081723829
⁽³⁾ www.facebook.com/aurizn/posts/10157811578631080

Pin It Send Copy Link

Semalam ikut Evo Drive ke Borneo Highland Resort guna Viva jak

8 February 2021, 7:55 pm

Semalam ikut Evo Drive ke Borneo Highland Resort guna Viva jak.

Ini drive ke-2 untuk #aurizn Evo Club Sarawak. Yang pertama hari tu hanya pergi ke Santubong, dah selalu sangat #jalan ke sana.

① – Kali ni ke Borneo Highland Resort (www.facebook.com/aurizn/posts/10157796187741080), saya belum pernah lagi sampai ke Puncak Borneo, jadi boleh join sekali sambil ambil² gambar 📸.

Siapa² yang nak ikut, berkumpul di Saradise jam 0700. Sebelum berkumpul saya berhenti di Petronas sekejap untuk isi tangki penuh. Jam 0730 konvoi kereta super yang diketuai Ferrari California, diikuti beberapa biji Porche, dan juga kereta² BMW M4, Merc AMG, Subaru WRX, Honda Civic dan banyak lagi, mula bergerak ke pintu masuk Borneo Highland Resort.

Kami tak memandu dalam satu kumpulan besar, sebaliknya masing² ikut halaju sendiri (own pace). Saya mula gerak dari Saradise dalam 0740, dapat juga mengejar kumpulan yang dah gerak awal, di jalan Borneo Height dekat simpang Empangan Bengoh.

② – Dalam 0835, kami berhenti sekejap di entrance Borneo Highland Resort. Tak ada bayaran untuk masuk, cuma ada pengawal keselamatan yang menjaga laluan.

Kat depan saya ada beberapa biji Honda Civic & Integra, kat belakang ada Rav4 mengekori rapat. #vivaturbo ni tak ketinggalan jauh, boleh juga rapat dengan Integra merah kat depan. Waktu jalan naik, dapat sampai 60 km/j, pada gear 3 & boost maksimum. Ada kalanya kereta kat depan memperlahankan halaju pada selekoh, jadi kalau saya nak tambah laju lagi lepas tu, disebabkan guna gear auto, kena tukar ke low gear (gear 2), bila dah laju sikit, tukar ke gear 3. Kiranya nak kawal gear waktu naik bukit secara laju ni macam guna manual, hanya main gear 2 dan 3.

③ – Jam 0850, kat Simangas Waterfall, kami berhenti sekejap, tengok² alam sekitar, tengok sungai. Selekoh kat depan jambatan ini ditutup satu lorong, jadi kena extra berhati², takut ada kenderaan yang sedang turun. Dalam gambar, ini Porche Cayman GT4, nice car bro!

④ – Kami masuk ke kawasan Borneo Highland Resort pada 0920, dengan cuaca mendung & sedikit hujan renyai², suhu kat luar sejuk macam kat Cameron Highland, tapi Kundasang lagi sejuk 🥶.

Di sini kami berhenti lepak² lagi ambil gambar, ambil video. Saya ingat nak ambil gambar panorama 360, tapi disebabkan cuaca mendung & kabus yang semakin menebal, tak jadilah kali ni.

Saya juga plan nak buat video #dashcamdrive, tapi terlupa bawa bolt pengikat mounting GoPro, tapi ada bawa mounting untuk phone kat tripod, jadi hanya guna phone saja untuk ambil video driving ni. Itu sebab video banyak gegar² 😬.

Dalam perjalanan turun, saya yang di belakang sekali, dan rasanya itu keputusan yang betul, sebab berlaku satu ‘kejadian’ 😅. Disebabkan kejadian itu, saya tak jadi ikut konvoi yang meneruskan perjalanan menerusi jalan Padawan, tembus ke highway Kuching – Serian dekat Tapah, kemudian balik ke Kuching dan singgah di Coffee Factory Cafe di Kota Sentosa (Batu 7). Lagi pun target saya pun hanya nak sampai kat Puncak Borneo, kiranya sasaran tercapai dah. Nak tau apa yang berlaku tu, tengok video #YT kat sini:

Saya tak ada gambar keseluruhan kereta peserta, jadi saya pinjam gambar oleh bos Evo Club Sarawak, Alex Stmrock. Cuba cari di mana si Viva 😁 (www.facebook.com/aurizn/photos/pcb.10157796187741080/10157796182111080).

Yang menariknya drive ini, bukan supercar atau kereta high performance saja yang join. Selain saya, ada juga Daihatsu Charade old school yang join belakang Porche, dan juga sebiji Kancil yang join bila kami dah sampai di Borneo Highland Resort. Everyone was having fun driving 🎉.

Next drive, apa kata dari Bau, guna jalan Jambusan-Semadang, pastu dari jalan Padawan tembus hingga ke Tebedu. Tambah² lagi #dropthetop kat jalan penuh pokok & hutan, lagi syok 👍🏻!

Pin It Send Copy Link

Lebuhraya banyak bulatan, Raon Kuching part 3

19 January 2021, 11:55 am

Lebuhraya banyak bulatan, Raon Kuching part 3.

Expressway #Kuching#Samarahan ini adalah #jalan utama menghubungkan Kota Samarahan dengan Bandaraya Kuching. Ada 4 bulatan dibina sepanjang expressway ini, yang saya lalui dalam video, ada antaranya digelar bulatan terbesar di Malaysia, dan ada juga digelar bulatan sebesar bandar Kapit 😅.

Asalnya bulatan² ini dibina untuk melancarkan pergerakan trafik, tapi pada pendapat saya, bulatan (roundabout) hanyalah solusi kos rendah untuk kadar trafik yang sederhana. Kalau untuk trafik 20 tahun lalu mungkin boleh lah, tapi sekarang dah tak dapat pakai lagi. Kereta lagi banyak daripada orang 🥵.

Ramai pemandu dah tak gemar dan tak cukup mahir nak masuk ke bulatan, yang seterusnya menyebabkan kesesakan jalan yang teruk, terutamanya di bulatan Tabuan Tranquility semasa waktu puncak (pergi / balik kerja).

Saiz bulatan yang besar juga menyumbang kepada masalah ini. Kenderaan yang dah masuk bulatan akan sempat memecut laju sehingga kenderaan dari simpang masuk yang lain tak dapat nak masuk bulatan mengikut halaju trafik.

Dalam video dapat dilihat sekarang sudah mula kerja² menaiktaraf bulatan dengan memasang lampu isyarat pintar, dan ada juga bulatan yang akan dibina jalan raya tembus terus (punch through) ⁽¹⁾. Ia merupakan penyelesaian jangka pendek, dan kerja pembinaan dijangka siap pada 14 Januari 2022. Untuk penyelesaian jangka panjang, akan dibina expressway baru dari Santubong terus ke Samarahan ⁽²⁾.

#dashcamdrive #YT:

▶️ youtu.be/HZ7K6Npy8PY

⁽¹⁾ www.theborneopost.com/2020/10/24/cm-state-govt-approves-new-samarahan-expressway-project
⁽²⁾ www.utusanborneo.com.my/2020/10/24/petra-jaya-bakal-dihubungkan-terus-ke-samarahan-menerusi-projek-expressway

Pin It Send Copy Link

Pagi hujung minggu jalan ni tak jem, Raon Kuching part 2

11 January 2021, 11:50 am

Pagi hujung minggu jalan ni tak jem, Raon Kuching part 2.

Perjalanan kali ini melalui beberapa kawasan perindustrian, seperti Demak Laut, Pending, Muara Tabuan & Sama Jaya. Dekat BCCK ada kawasan perindustrian Bintawa, tapi tak #jalan masuk.

BCCK ialah pusat konvensyen, tempat banyak majlis, event & konvensyen dalam negara dan antarabangsa dilangsungkan. Di sini juga diadakan Asean International Film Festival & Awards (AIFFA) ⁽¹⁾, di mana Donnie Yen (Ip Man 🥋) pernah datang ⁽²⁾.

Waktu AIFFA 2015 dulu, pernah tersebar cerita #RunningMan nak buat episod kat Empangan Bakun, Sarawak. Rupa²nya team produksi hanya datang nak buat location scouting 🗣.

Tahun 2016 saya pernah hantar kereta dari Malaya ke Sarawak, dan tempat untuk mengambil balik kenderaan adalah di Pelabuhan Kuching, dekat dengan Jambatan Isthmus, ada melimpas dalam video.

Di jalan ke Pusat Makanan Laut Pending, terdapat kedai Boon Seng Seafood Industries, kat sinilah tempat terbaik kalau nak cari ikan² dan makanan laut yang fresh.

Pada hari bekerja terutamanya waktu kemuncak, simpang jalan Bako dan kawasan seafood Pending, Kampung Tabuan hinggalah ke Tabuan Tranquility, jalan² inilah yang sesak teruk. Dah berlaku beberapa kali saya lihat kemalangan di simpang Kpg Tabuan.

Tonton #dashcamdrive ni kat #YT:

▶️ youtu.be/xuRmsS3hvB4

⁽¹⁾ www.theborneopost.com/2015/03/21/kuching-to-host-aiffa-2015-on-april-9-11
⁽²⁾ www.facebook.com/120360911366479/videos/1317960598273165

Pin It Send Copy Link

Ini pula mercu tanda simbolik bandar Saratok + pengumuman panorama 360

10 January 2021, 10:55 am

Ini pula mercu tanda simbolik bandar Saratok + pengumuman panorama 360.

Landmark Saratok.

Dari simpang #Saratok, yang ada Wadira Food Court, kalau jalan terus ke dalam bandar, di sebelah kiri, bertentangan dengan Sarawak Full Gospel Church, akan ternampak tugu ini.

Tugu simbolik untuk bandar Saratok yang ada arca udang, ikan keli dan buah apong. Err, tu buah apong kan? 😅

Kalau dalam perjalanan tangki petrol dah nak kering, terdapat Petronas & Shell kat bandar ni, kira² 5 km saja dari simpang ke #jalan #PanBorneo.

Saya tak sempat nak drive sampai ke dalam pusat bandar, sebab nak cepat sampai ke Sibu, jadi tak tahu sangat macam mana rupa bandar. Lain kali lah 😌.

Untuk #mercutanda dan tempat² tumpuan ramai lain, saya akan persembahkan menerusi gambar panorama 360°. Format ini membolehkan anda mengalami lawatan maya (virtual tour) tempat² di Sarawak, sama seperti menggunakan Google Street View.

Cuma yang membezakannya ialah kandungan (content) yang saya hasilkan tertumpu pada tempat² yang kereta Google Street View tak lalu, dan juga informasi tambahan yang saya ingin sampaikan.

Album 360° pertama akan saya terbitkan minggu depan. Oleh itu, follow saya di:

👉🏻 FB page: azwan082.my
👉🏻 Instagram: azwan082
👉🏻 Twitter: azwan082
👉🏻 Website: azwan082.my

Pin It Send Copy Link

Harga petrol minggu ke-2 Januari 2021 + stesen Petronas baru di Lachau

9 January 2021, 9:05 am

Harga petrol minggu ke-2 Januari 2021 + stesen #Petronas baru di Lachau.

Pada awal tahun 2015, kami sekeluarga balik kampung dari Kuching ke Limbang dengan memandu. Saya memandu Myvi kuning, bapa saya memandu Kembara, gerak berasingan. Dari Kuching kami ke Ensebang untuk bermalam sebelum memandu terus ke Miri keesokan harinya.

Saya ingat lagi hari tu kami mulakan perjalanan awal pagi. Tapi Kembara bapa saya dah nak kehabisan petrol, lalu berhenti di Lachau. Waktu tu, hanya ada stesen petrol Shell kecil yang ada satu pam minyak saja. Dan disebabkan awal pagi, stesen tersebut belum lagi buka, jadi kena tunggulah tokey buka kedai 😅.

Sekarang Lachau dah ada stesen Petronas baru yang besar & standard macam kat bandar. Nak bayar guna kad pun dapat, tak perlu tunggu tokey buka kedai lagi.

Tak tau kat mana Lachau? Ia adalah pekan terletak di dalam #jalan #PanBorneo ke #Simanggang, kira² 85 km dari #Serian. Jangan salah sebut nama tempat ni, ada yang jeling² nanti 🤭.

#hargapetrol:

🟡 RON 95 – 1.84 (0.00)
🟢 RON 97 – 2.14 (0.00)
⚫️ Diesel – 2.12 (+0.01)

Pin It Send Copy Link

Mercu tanda bandar Simanggang, Sri Aman: Burung merpati

7 January 2021, 11:15 am

Mercu tanda bandar Simanggang, Sri Aman: Burung merpati.

Landmark Simanggang, Sri Aman.

Simanggang adalah nama asal bagi Sri Aman. Nama Sri Aman dah digunakan sejak 1974 sempena perjanjian damai antara kerajaan Sarawak dengan komunis Kalimantan Utara. Pada Oktober 2019, bandar ini dinamakan balik kepada #Simanggang, sementara nama bahagian kekal Sri Aman ⁽¹⁾.

Jarak antara Simanggang dengan Serian adalah kira² 132 km. Kalau memandu, saya mengambil masa kira² 2 jam 30 minit untuk sampai, sebab saya ada berhenti di Petronas Simpang Gedong, pasar Balai Ringin dan Petronas Lachau. Tambahan pula #PanBorneo masih lagi dalam pembinaan, tak dapat nak pecut² sangat.

#mercutanda untuk bandar Simanggang ialah tugu burung merpati ini, terletak di bulatan di tengah² bandar. Kalau memandu terus ke dalam bandar, #jalan utama akan berakhir di bulatan ini.

Kalau anda pertama kali memandu di sini, jangan hairan tengok kenderaan semua bergerak perlahan, orang Simanggang drive slow motion agaknya 😅. Walaupun lebar jalan yang luas, mungkin disebabkan permukaan jalan yang tidak rata, kemudian di jalan utama terdapat banyak simpang masuk keluar, manakala di tengah² bandar jarak antara persimpangan jalan agak pendek, jadi mungkin pemandu tidak dapat nak memandu laju di sini.

Selain daripada tugu burung merpati, terdapat juga monumen lain yang mungkin anda terserempak semasa dalam perjalanan, seperti arca monyet emas ini yang terletak di stesen Shell KSM.

🐒 Munyit~!

⁽¹⁾ www.hmetro.com.my/mutakhir/2019/10/510796/sri-aman-jadi-simanggang-semula

Pin It Send Copy Link