Cuci dalam Unser, ready nak jadi offroader

Sabtu, 11 September 2021, 8:50 pm

Cuci dalam Unser, ready nak jadi offroader.

Jalan Sabah-Sarawak (SSLR) baru saja nak mula dibina bulan ni ⁽¹⁾, nak kena tunggu 5 tahun lagi baru siap, itu pun kalau ikut jadual. Kalau ikutkan rekod, projek² pancing undi macam ni selalunya 10 tahun lepas umum pun tak confirm siap, lihat Matang-Malihah & Hospital Petra Jaya 🤷‍♂️. Oleh itu, ini langkah pertama nak cuba cari sendiri jalan ke Limbang guna jalan sawit & jalan balak, upgrade Unser jadi offroader.

Pada hari ini, 17 September

Tahun lalu:

Artikel tular:

 
Ucaptama PM ke-9 🎙 23 August 2021+157

Cuti hari Sarawak berkerajaan sendiri

11210_1.jpg

Khamis, 22 July 2021, 12:00 pm

Cuti hari Sarawak berkerajaan sendiri.

Bila bercakap tentang hari Sarawak 22/7, kita mesti teringatkan pada arwah Tok Nan yang menyatukan rakyat Sarawak & tarikh ini menjadi simbolik kepada usaha tersebut. Walaupun tarikh pada tahun 1963 ini bukanlah tarikh kemerdekaan Sarawak secara fakta sejarah ⁽¹⁾, tapi majoriti orang Sarawak bersetuju untuk bersama² meraikan hari ini sebagai hari terbina sebuah identiti Sarawak yang bersatu.

Ada tak pokok kayu GMO?

205740284_331648811738268_6495369361787814726_n.jpg

Selasa, 29 Jun 2021, 9:25 pm

Ada tak pokok kayu GMO?

Kalau makanan boleh kita ubah suai genetik supaya cepat berbuah, ataupun buahnya tahan serangan penyakit, ataupun saiz buah menjadi besar & kurang biji, kenapa belum ada dengar lagi projek pokok yang diubahsuai genetiknya atau GMO (genetically modified organism) supaya kayu pokok tersebut lebih cepat membesar & meninggi, lebih keras, lurus & tahan serangan anai² atau bubuk ⁽¹⁾. Tanam dalam 5 tahun dah boleh ditebang untuk dijadikan kayu balak & plywood.