Semasa park kereta, letak gear P dulu atau tarik handbrake dulu?

3 July 2020, 2:30 pm

Semasa park kereta, letak gear P dulu atau tarik handbrake dulu?

Bagi #kereta transmisi auto, ada pemandu yang menukar gear P dahulu baru tarik handbrake semasa meletak kenderaan, dan ada sebaliknya.

Yang mana satu betul atau salah? Boleh baca di www.wapcar.my/news/parking-your-car-shift-to-%E2%80%9Cp%E2%80%9D-or-pull-the-handbrake-first-3535.

Di sini saya nak tambah, kaedah yang terbaik bagi menjaga kesihatan kotak gear auto kereta anda. Hujah saya berasaskan kepada komponen manakah yang terbaik untuk menahan keseluruhan berat kereta sebelum kereta diparkir.

Bagi saya, sebaiknya gunakan brek kaki, dari mula memberhentikan kenderaan, kemudian letak gear pada P, kemudian tarik handbrake, barulah lepaskan brek kaki. Dengan ini, keseluruhan berat kenderaan ditampung oleh brek.

Kaedah ini sudah jadi tabiat ketika memandu kereta gear manual, sebab tak ada gear P pada manual. Jadi semuanya bergantung kepada brek kaki, iaitu selepas kereta berhenti, kekalkan menekan brek, free-kan gear, tarik handbrake, barulah lepas brek. Hampir sama kaedahnya jika menggunakan transmisi auto, jadi taklah banyak keliru.

Pin It Send

Hantaran sohor kini:

Senarai harga kereta selepas pengecualian cukai jualan 2020.

22 June 2020, 11:30 am

Senarai harga #kereta selepas pengecualian cukai jualan 2020.

Pada pengumuman pelan jana semula ekonomi negara (Penjana) lebih dua minggu lalu, ada disebut pengecualian cukai untuk kenderaan pemasangan tempatan (CKD) sebanyak 100% dan import sepenuhnya (CBU) sebanyak 50%.

Kereta jenama tempatan seperti Proton mengalami penurunan sebanyak RM400 hingga RM7,000. Model² Perodua pula mendapat penurunan harga dari RM723 hingga 4,674.

Untuk senarai penuh, rujuk sumber dari paultan.org/2020/06/13/2020-sst-exemption-all-the-revised-car-price-lists, ataupun menerusi pautan terus mengikut jenama dibawah:

• Audi – s1.paultan.org/image/2020/06/Audi-price-list-2020-SST-exemption-1.jpg
• BMW – s1.paultan.org/image/2020/06/BMW-price-list-2020-SST-exemption-V2-1.jpg
• Citroen / DS Automobiles – s1.paultan.org/image/2020/06/Citroen-DS-price-list-2020-SST-exemption.jpg
• Honda – s1.paultan.org/image/2020/06/Honda-price-list-2020-SST-exemption-1.jpg
• Hyundai – s1.paultan.org/image/2020/06/Hyundai-price-list-2020-SST-exemption-1.jpg
• Kia – s1.paultan.org/image/2020/06/Kia-price-list-2020-SST-exemption-1.jpg
• Lexus – s1.paultan.org/image/2020/06/2020-SST-Lexus-Malaysia-new-price-list.jpg
• Mazda – s1.paultan.org/image/2020/06/Mazda-price-list-2020-SST-exemption-1.jpg
• Mercedes Benz – s1.paultan.org/image/2020/06/2020-SST-Mercedes-Benz-Malaysia-new-price-list-.jpg
• MINI – s1.paultan.org/image/2020/06/MINI-price-list-2020-SST-exemption-1.jpg
• Mitsubishi – s1.paultan.org/image/2020/06/Mitsubishi-price-list-2020-SST-exemption-1-BM.jpg
• Nissan – s1.paultan.org/image/2020/06/Nissan-price-list-2020-SST-exemption-1.jpg
#Peroduas1.paultan.org/image/2020/06/Perodua-price-list-2020-SST-exemption-2.jpg
• Peugeot – s1.paultan.org/image/2020/06/Peugeot-price-list-2020-SST-exemption-1.jpg
• Porsche – s1.paultan.org/image/2020/06/Porsche-price-list-2020-SST-exemption-1.jpg
• Proton – s1.paultan.org/image/2020/06/Proton-price-list-2020-SST-exemption-1.jpg
• Renault – s1.paultan.org/image/2020/06/Renault-SST-discount-prices-1.jpg
• Toyota – s1.paultan.org/image/2020/06/2020-SST-Toyota-Malaysia-new-price-list.jpg
• Volkswagen – s1.paultan.org/image/2020/06/Volkswagen-price-list-2020-SST-exemption-2.jpg
• Volvo – s1.paultan.org/image/2020/06/Volvo-price-list-2020-SST-exemption-2.jpg

Pin It Send

Jalan² hingga ke negeri atas awan.

9 June 2020, 4:50 pm

Jalan² hingga ke negeri atas awan.

Di kawasan tanah tinggi, ketumpatan udara adalah lebih rendah daripada tanah rendah. Sebab tu walaupun udaranya sejuk, tapi prestasi #kereta enjin NA (naturally aspirated) menurun. Enjin tidak mendapat kandungan oksigen yang mencukupi untuk pembakaran petrol secara optimum yang menghasilkan kuasa maksimum 🔥.

Kira² 4 tahun lalu saya ada memandu sehingga ke #Kundasang, dapat rasa enjin NA jadi semput, kat #jalan rata saja pun, bukannya kat jalan mendaki. Walaupun guna gear manual, yang mana dengan gear manual anda mempunyai kawalan penuh terhadap kuasa enjin yang dihantar ke tayar, tapi tetap juga rasa underpowered. Sehinggakan nak naik jalan ke Desa Cattle Dairy Farm pun guna gear 1, sangat perlahan dan rasa macam kereta nak terundur balik ke bawah 😱.

Gambar: Gunung #Serapi dari Jambatan Batang Salak, Jalan FAC di kawasan wetland, selepas hujan & awan semua turun ke darat, suhu pun sejuk ❄️.

Pin It Send

Jalan² tengok matahari terbenam atas Jambatan Sungai Santubong kat Jalan Bako.

4 June 2020, 2:05 pm

Jalan² tengok matahari terbenam atas Jambatan Sungai Santubong kat Jalan Bako.

Pemandangan ini dapat dilihat melalui #jalan arah dari Demak Laut ke Demak Jaya. Tempat ini menjadi salah satu hotspot untuk kaki pancing. Sambil tangkap ikan sambil tengok matahari terbenam & beri makan nyamuk 🦟.

Dalam gambar kalau nampak motosikal yang berhenti tu salah satu daripada banyak lagi #kereta & hilux yg berhenti di tepi jambatan. Selepas jambatan terdapat bahagian jalan lurus yang panjang, banyak yang suka memecut di sini, tapi jaga² ada speed trap.

Geng #basikal pula selalu saya perhati mereka mengayuh di jalan dari arah bertentangan, mungkin mereka meletak kenderaan di kawasan stadium pastu berbasikal sepanjang jalan ini hingga ke simpang Demak Laut sebelum berpatah balik ke stadium 🚲 .

Pin It Send

Mengejar matahari terbenam kat drag strip Sejingkat.

2 June 2020, 1:50 pm

Mengejar matahari terbenam kat drag strip #Sejingkat.

Bagi geng² #kereta, pasti dah tahu tempat ni. Tapi bagi yang baru tahu, sini adalah kawasan perindustrian #Demak, Lorong Demak Indah 6.

Selalu pada hujung² minggu banyak orang kereta buat drag race kat sini, sebab #jalan nya yang lurus & rata. Setakat ni kebanyakan kereta yang saya tengok test power kat sini jenis kereta lama yang di modified, majoriti kereta Jepun, ada la 1-2 kereta Eropah.

Me: nanti cari E36 / E46 pastu restore & tune up, baru race sampai Teluk Melano 🏎.

Pin It Send

Jalan² tengok matahari terbenam kat jambatan Bintawa.

31 May 2020, 1:55 pm

Jalan² tengok matahari terbenam kat jambatan Bintawa.

Kat bandaraya #Kuching, kalau cuaca bagus, dapat selalu tengok pemandangan matahari terbenam yang cantik. Gambar ni diambil semasa saya memandu #kereta di atas Jambatan Tun Salahudin, #jalan arah menuju ke Masjid Darul Hana.

Pin It Send

Jalan² tengok gunung Serapi.

29 May 2020, 2:05 pm

Jalan² tengok gunung Serapi.

Gunung #Serapi adalah salah satu gunung yang dapat dilihat dari bandaraya #Kuching, selain gunung #Santubong. Pemandangan ini saya ambil semasa melalui Jalan Singai – #Matang, ataupun disebut ramai sebagai #jalan Kampung Kolong.

Di Gunung Serapi terletaknya menara pemancaran siaran TV dan radio. Menurut info dari #MyTV (myfreeview.tv/coverage), di sini juga terletaknya pemancar untuk siaran TV digital, tapi kami yang tinggal berdekatan sering mengalami gangguan siaran sampai beberapa saluran tak dapat diperoleh. Ada cerita juga kata stesen pemancar TV digital terletak di Gunung Gading kat Lundu. Kalau betul, patut la signal tak kuat 😩.

Ok, cerita pasal jalan pulak. Saya selalu pandu #kereta buat fun drive kat Jalan Singai – Matang ni sebab banyak selekoh² yang buatkan rasa mahu ambil kona baring. Selalunya saya bermula dari kawasan Kampung Kolong, kemudian keluar melalui Jalan Sungai Moyan. Kat jalan Sungai Moyan ni lah ada beberapa laluan lurus yang panjang, buat rasa nak memecut jak 🏎.

Tapi kalau nak lalu pemandangan nampak Gunung Serapi ni, kena jalan patah balik, dari Jalan Sungai Moyan ke Kampung Kolong. Di sini terdapat beberapa kampung kecil dan rumah² di sepanjang jalan, jadi kalau limpas kawasan banyak rumah atau simpang, kena perlahan sedikit, jalan pun tak berapa lebar. Sekurang²nya kualiti jalan bagus, dapat juga memecut & layan corner.

Jalan Singai – Matang ni hujungnya keluar ke jalan ke Bau, dekat kawasan Tondong. Saya sekarang jarang nak pandu sampai sini, sebab masih #MCO bersyarat, tak pasti kalau ada roadblock kat situ.

Pin It Send

Jalan² tengok gunung Santubong.

28 May 2020, 2:35 pm

Jalan² tengok gunung Santubong.

Pemandangan gunung Santubong ni dapat dilihat melalui Jalan Lingkaran Semariang, #jalan dari kawasan Taman #Semariang Aman hingga ke simpang menuju ke #Santubong. Kawasan ni kiranya masih baru lagi, terdapat banyak projek perumahan baru dibuka dan dalam pembinaan.

Dulunya sini kawasan paya wetland, mungkin sebab dah ada teknologi untuk membina jalan atas tanah gambut, maka jadilah jalan kat sini. Tapi kualiti jalan agak buruk, terdapat banyak permukaan berlubang dan permukaan mendap. Mungkin sebab masih banyak dilalui lori² yang membuat pembinaan rumah.

Saya ingat nak pandu #kereta buat fun drive kat sini sambil tengok pemandangan gunung Santubong, sebab jalan ni sedikit trafik, tapi kualiti jalan yang banyak rosak ni menyebabkan memandu di sini kurang memuaskan.

Kat jalan ni ada banyak jambatan, dan banyak juga kaki pancing yang menghentikan kenderaan di atas jambatan. Setahu saya sekarang masih #MCO bersyarat, masih belum boleh lagi keluar memancing. Ramai² lagi tu berbaris di tepi jambatan. Pulis mana pulis 👮🏻‍♂️?

Selain itu, jalan ni juga menyambungkan terus ke Pantai Pasir Pandak (goo.gl/maps/NRSHnQ13WBtaxxVP6) dan Borneo Semariang Resort (sentoria.com.my/borneo-samariang-resort-city).

Berita sampingan hari ini: mangsa #Covid19 di Amerika mencecah 100,000 orang 😳.

Pin It Send

Tulis tentang sesuatu di FB / IG pastu iklan berkaitannya tiba² keluar?

19 May 2020, 6:45 pm

Tulis tentang sesuatu di FB / IG pastu iklan berkaitannya tiba² keluar?

Ramai mesti pernah tengok situasi macam ni. Terutama sekali lepas search sesuatu kat website shopping, bila buka FB atau IG, iklan tentang barang yang disearch tadi mula keluar.

Kalau difikirkan secara logik teknikal, takda apa yang misteri atau magic sangat. Sebab bila korang tulis update kat FB atau IG, data tentang update tu disimpan dalam database kat server Facebook. Pastu mereka akan proses kandungan update tu untuk cari keyword dan konteks yang ada padanan dengan iklan² yang dibuat oleh advertisers di FB.

Hinggakan sekarang gambar, video dan audio pun diproses untuk dapatkan info atau keyword untuk advertisers. Kalau korang upload gambar kereta, FB dapat detect dalam gambar tu ada kereta, pastu akan cari iklan yang berkaitan kereta untuk ditunjukkan.

Macam saya ada tulis pasal protein dan kurangkan berat badan, lalu banyak iklan protein powder & mesin #workout angkat besi keluar 💪😅.

Bila tulis pasal maintenance #kereta, lalu ada keluar iklan dari Kia, Mitsubishi & Perodua suruh beli kereta baru 🚙.

Kalau tulis pasal makanan, berlobo² iklan KFC, Pizza Hut & iklan makanan lain yang keluar 🍗.

Raya dah dekat, saya terfikir nak buat kelainan, orang lain buat lemang, rendang, kuih muih, saya nak buat sup ayam ginseng pulak lah. Sihat sikit. Dulu pun pernah raya kat Malaya #makan sup ayam ginseng saja 😭. Nak tengok ada tak iklan FB atau IG yang recommend produk sup ayam ginseng 🐓.

Pin It Send

Semalam sempat pergi hantar cat inspection 😹.

18 May 2020, 8:20 pm

Semalam sempat pergi hantar cat inspection 😹.

Si #emau nuning: Bos, air filter dah kotor, mau tukar.

Water pump berbunyi, tukar jugak.

Itu brek disk dah bengkok, bila brek itu stering ada gegar², mau tukar.

Itu gegar² masa limpas bumper jalan, absorber mounting mau tukar.

Tekan minyak abis kereta talak laju, itu #kereta mau tukar 😭.

Pin It Send