Pernah tengok periuk nasi saiz bekas pensel?

Rabu, 16 Jun 2021, 9:30 pm

Pernah tengok periuk nasi saiz bekas pensel?

Dalam banyak² video pasal yang saya tengok, video daripada Youtuber Jepun ni yang paling unik. Biasanya campervan dibina daripada van terpakai & habis semua isi dalam kenderaan ditanggalkan, dinding lantai ditebuk & diubahsuai.

Hari ini dalam sejarah:

Topik hangat:

Apple dashcamdrive DIY duit ekonomi emau gitar hargapetrol howto jalan kebun kereta kpop Kuching lagu laptop LigaMalaysia LigaSuper2020 LigaSuper2021 Mac makan mercutanda minimalis Miri muzik PanBorneo panorama360 pasaraya Perodua politik puasa raya resipi RunningMan sayur Serian Sibu Simanggang spotify StreetView Thinkpad TSMY vivaturbo workout YT

Hantaran sohor kini:

Semalam ikut Evo Drive ke Borneo Highland Resort guna Viva jak

Isnin, 8 Februari 2021, 7:55 pm

Semalam ikut Evo Drive ke Borneo Highland Resort guna Viva jak.

Ini drive ke-2 untuk Evo Club Sarawak. Yang pertama hari tu hanya pergi ke Santubong, dah selalu sangat ke sana.

Kadar penggunaan petrol 4 bulan lepas bolt-on turbo

Sabtu, 6 Februari 2021, 10:10 am

Kadar penggunaan petrol 4 bulan lepas bolt-on turbo.

Selalunya lepas bolt-on turbo ramai yang kata kuat makan petrol, tapi tak ada yang secara spesifik menyatakan berapa banyak perbezaan & apakah pertukaran (trade-off) yang diperoleh.

Dah cuci kotor balik 😅

Selasa, 29 Disember 2020, 11:10 am

Dah cuci kotor balik 😅.

Waktu saya bermalam di hotel di , kebetulan malam tersebut adalah malam hari Krismas.

Memasang getah pintu baru yang soundproof di Perodua Viva, part 2

Sabtu, 12 Disember 2020, 10:20 am

Memasang getah pintu baru yang soundproof di Perodua Viva, part 2.

Sambungan daripada part 1 (azwan082.my/post/8512) , sebelum ni hanya memasang getah pintu untuk bonet belakang , part ini saya memasang untuk keempat² pintu.

Buang rubber seal soundproof, ganti baru getah pintu bonet Perodua Viva, part 1

Jumaat, 11 Disember 2020, 11:30 am

Buang rubber seal , ganti baru getah pintu bonet Perodua Viva, part 1.

Sambungan daripada post semalam (azwan082.my/post/8499), jalur getah untuk soundproof ini menyebabkan pelbagai masalah seperti pintu sukar dibuka & kotoran banyak melekat. Jadi ini cara yang saya pilih untuk atasi masalah tersebut sambil mengekalkan soundproofing pada ini.

Review 3 tahun menggunakan car door rubber seal untuk soundproof pintu kereta

Khamis, 10 Disember 2020, 11:25 am

Review 3 tahun menggunakan car door rubber seal untuk soundproof pintu

Tujuan saya memasang jalur getah (www.instagram.com/p/BVcVajKhLCR) adalah untuk mengurangkan lagi bunyi bising dari luar ini, terutama sekali bunyi tayar dan bunyi angin semasa laju.

Cara DIY tukar getah luar cermin pintu (door outer moulding) Perodua Viva

Rabu, 9 Disember 2020, 2:10 pm

Cara DIY tukar getah luar cermin pintu (door outer moulding) Perodua Viva.

Getah pada bahagian luar cermin pintu ni selepas 9 tahun dah mula mengeras dan berkecai (brittle). Sekarang senang, alat ganti (replacement part) untuk bahagian ini ada dijual online, saya beli menerusi Shopee pada jualan 11.11 bulan lalu.

Pasang soundproof kat bumbung kereta Viva secara DIY

Rabu, 28 Oktober 2020, 11:30 am

Pasang soundproof kat bumbung kereta Viva secara

Tujuan saya memasang pada bumbung adalah untuk mengurangkan bunyi bising daripada titisan air hujan. Kepingan besi (sheet metal) bumbung kereta adalah nipis, dan apabila diketuk, menghasilkan bunyi seperti tin kosong, bergema & berfrekuensi tinggi.