Sesat kat UTC sebab nombor aras lif dan nombor tingkat kat pintu tulis lain²

23 February 2021, 11:45 am

Sesat kat UTC sebab nombor aras lif dan nombor tingkat kat pintu tulis lain².

① – Sewaktu ke Miri awal tahun ini, saya kena singgah UTC #Miri, mencari pejabat Borneo Parking System untuk jelaskan saman #parking. Saya letak kereta kat level L4A.

Keluar kereta, tengok sekeliling, hanya ada satu pintu untuk ke lif. Tak tahu ke mana nak pergi, saya turun ke tingkat paling bawah untuk bertanya kat kaunter. Pekerja di sana kata kena pergi ke tingkat 2.

② – Bila naik lif tingkat 2, saya keluar & lihat nombor tingkat yang ditulis kat luar ialah L3A. Bila keluar dari pintu lif, ia hanya terus ke tempat parking. Mengelirukan.

Rupa²nya ada 2 pintu di tingkat tersebut untuk masuk ke bangunan, satu untuk ke lif, satu lagi ke lot² pejabat. Tak nampak papan tanda yang jelas menunjukkan kena pergi ke pintu masuk yang satu lagi tu, untuk ke pejabat Borneo Parking System, kena cari sendiri.

🤯 Hadoi!

③ – Ini pula di #Sibu, tapi bukanlah masalah nombor tingkat tulis lain². Di SMC multi storey carpark, lif di sini hanya berhenti di tingkat nombor genap. Jadi kalau nak ke luar, kena turun tingkat 2, kemudian guna tangga untuk ke tingkat paling bawah.

Sekurang²nya carpark ini kalau nak bayar, boleh guna mesin autopay.

Kat UTC Miri, dan juga di Bintang Megamall, nak bayar parking, masih guna cara lama, pandu sehingga pintu keluar, kemudian bayar kat pondok tol di situ. Nasib baik sedikit kereta hari tu, kalau tak, panjang lah baris 🥱.

Sekian perkongsian hari ni 🤪.

UTC Kuching dulu pun ramai yang keliru dengan tingkat lif & tingkat bangunan. Bila dah letak papan tanda, barulah senang nak cari. Kat UTC Miri ni kena tambah banyak lagi papan tanda supaya tak susahkan pengunjung.

Pin It Send Copy Link

Hantaran sohor kini:

Carpark Plaza Merdeka kat Kuching dah guna sistem pengesanan nombor plat kenderaan

23 August 2020, 11:25 am

Carpark Plaza Merdeka kat #Kuching dah guna sistem pengesanan nombor plat kenderaan.

Cara nak guna sistem ni mudah saja. Semasa memandu ke tempat letak kenderaan bawah tanah, kat pagar masuk automatik tu ada kamera yang mengesan nombor plat kenderaan, pastu akan memaparkan nombor pada paparan tulisan LED. Proses scanning tak lama, bawah 5 saat, dah boleh drive #kereta masuk.

Nak bayar #parking pula, boleh ke kaunter kat aras 1 parking. Hanya bagitau nombor plat kenderaan pastu bayar secara #duit tunai.

Cara lain yang lebih mudah untuk bayar parking, secara tanpa tunai adalah dengan menggunakan app Pay & Go.

Android – play.google.com/store/apps/details?id=com.FAME.payandgo
iOS – apps.apple.com/my/app/pay-go/id1502880837

Ataupun gunakan Sarawak Pay. Saya belum lagi cuba guna kedua² apps ini jadi tak dapat nak komen. Kalau line internet laju pastu server Pay & Go dan Sarawak Pay tak under heavy load, boleh saja bayar dengan cepat, tak payah nak berbaris.

Time nak keluar pun sama jugak, kamera kat pagar keluar akan scan nombor plat, pastu kalau semua ok, dah bayar, boleh keluar ✌🏻.

P.s: yang pakai design plat fancy² tu tak tau la kalau sistem ni dapat scan ka tidak, apa² masalah nak masuk atau keluar parking sini, kena tanggung sendiri la 🤪.

Pin It Send Copy Link