Nasib baik si emau bayar guna online banking jak

Ahad, 6 Jun 2021, 9:05 pm

Nasib baik si bayar guna online banking jak.

Malam tadi dah mula promosi jualan Shopee 6.6, ramai yang komplen ShopeePay tak dapat pakai, lepas topup, kredit tak masuk², pastu tak dapat nak pilih ShopeePay untuk membayar ⁽¹⁾.

Hari ini dalam sejarah:

Topik hangat:

Apple dashcamdrive DIY duit ekonomi emau gitar hargapetrol howto jalan kebun kereta kpop Kuching lagu laptop LigaMalaysia LigaSuper2020 LigaSuper2021 Mac makan mercutanda minimalis Miri muzik PanBorneo panorama360 pasaraya Perodua politik puasa raya resipi RunningMan sayur Serian Sibu Simanggang spotify StreetView Thinkpad TSMY vivaturbo workout YT

Hari ni hari last untuk buat urusniaga di ASB

Isnin, 21 Disember 2020, 12:30 pm

Hari ni hari last untuk buat urusniaga di ASB.

Esok kaunter dah tutup untuk memberi laluan pengiraan & pengagihan pendapatan untuk tahun ini, nanti 4 Januari tahun depan akan buka balik. Time ni ramai yang start berkira² berapa agaknya dividen akan dapat & fikir² nak digunakan untuk bayar apa.

Hantaran sohor kini:

‘Barang tak berfaedah’ ni agak subjektif

Isnin, 14 Disember 2020, 10:45 am

‘Barang tak berfaedah’ ni agak subjektif.

Kebanyakan masanya bergantung kepada keperluan dan minat seseorang (personal preference), untuk menilai satu² pembelian itu berfaedah atau tak.

Harga petrol minggu ke-5 September 2020 + ketidakstabilan politik ganggu pembangunan

Sabtu, 26 September 2020, 9:30 am

Harga petrol minggu ke-5 September 2020 + ketidakstabilan ganggu pembangunan.

Beberapa hari lalu mendakwa ada majoriti untuk membentuk kerajaan persekutuan, tapi sampai hari ni belum ada lagi kerajaan baru. Ramai yang memberi respon yang ini bukan masa sesuai untuk perebutan kuasa ⁽¹⁾. Dengan masalah & kegawatan , ketidakstabilan politik akan ganggu proses pemulihan. Bursa saham pun ada jatuh sedikit ⁽²⁾.

Semalam pengumuman siapa lebih mendapat perhatian? DSAI vs TSMY

Khamis, 24 September 2020, 2:00 pm

Semalam pengumuman siapa lebih mendapat perhatian? vs

DSAI - Pada sidang media tergempar, Anwar Ibrahim mengumumkan telah mendapat sokongan majoriti menghampiri 2 per 3 untuk membentuk kerajaan persekutuan ⁽¹⁾, tapi belum lagi menghadap YDP Agong sebab baginda sedang gering. Kita akan dapat PM baru, atau sekadar sandiwara saja? 🤔

Sampai Phua Chu Kang pun berjoget dangdut dengan Shopee 🕺🏻

Rabu, 9 September 2020, 2:30 pm

Sampai Phua Chu Kang pun berjoget dangdut dengan Shopee 🕺🏻.

Shopping is entertainment. Ini yang Shopee bagitau semasa e-commerce forum tahun lalu. Shopee mahu pengguna menghiburkan diri sambil melihat barang² yang dijual, sama seperti window shopping, tapi bukan kat shopping mall, ini shopping dalam smartphone atau depan komputer.

Carpark Plaza Merdeka kat Kuching dah guna sistem pengesanan nombor plat kenderaan

Ahad, 23 Ogos 2020, 11:25 am

Carpark Plaza Merdeka kat dah guna sistem pengesanan nombor plat kenderaan.

Cara nak guna sistem ni mudah saja. Semasa memandu ke tempat letak kenderaan bawah tanah, kat pagar masuk automatik tu ada kamera yang mengesan nombor plat kenderaan, pastu akan memaparkan nombor pada paparan tulisan LED. Proses scanning tak lama, bawah 5 saat, dah boleh drive masuk.

Cara nak bayar secara self-checkout kat Emart Tabuan

Khamis, 20 Ogos 2020, 11:45 am

Cara nak bayar secara self-checkout kat Emart Tabuan.

Pertama kali saya tengok konsep sendiri scan kat kaunter bayaran pasaraya ni adalah di kedai Home Depot di Amerika. Senang betul kat sana, nak beli hardware material macam kayu², plywood & paip² pastu sendiri scan, bayar & sendiri angkut ke dalam trak masing², tak payah nak tunggu² pekerja.

Cara guna duit ePenjana dalam Boost untuk bayar bil

Jumaat, 7 Ogos 2020, 11:55 am

Cara guna ePenjana dalam Boost untuk bayar bil.

Inisiatif ePenjana sebanyak RM50 adalah bertujuan untuk merangsang dan menggalakkan penggunaan e-wallet. Sebab tu RM50 yang diperoleh ni tak boleh ditukar jadi tunai, mesti dibelanjakan melalui aplikasi e-wallet seperti Boost.

Harga petrol minggu ke-4 Julai 2020 + pengelasan baru isi rumah

Sabtu, 25 July 2020, 9:50 am

Harga petrol minggu ke-4 Julai 2020 + pengelasan baru isi rumah.

Harga minyak mentah dunia mengalami sedikit penurunan, jadi di stesen minyak pun turun sama.