Hari ni hari last untuk buat urusniaga di ASB

21 December 2020, 12:30 pm

Hari ni hari last untuk buat urusniaga di ASB.

Esok kaunter dah tutup untuk memberi laluan pengiraan & pengagihan pendapatan untuk tahun ini, nanti 4 Januari tahun depan akan buka balik. Time ni ramai yang start berkira² berapa agaknya dividen akan dapat & fikir² nak digunakan untuk bayar apa.

Tahun ni #ekonomi agak gawat disebabkan Covid-19 & PKP / lockdown yang dilaksanakan di seluruh dunia. Tahun lalu dividen ASB merekodkan kadar yang terendah dalam sejarah. Jadi tahun ini, ada kemungkinan kadar tersebut akan menurun lagi.

Bagi yang ada mengambil ASB financing (loan ASB), kalau kadar interest yang bank bagi lebih tinggi daripada kadar dividen, lebih baik berhenti meneruskan pembayaran loan, dan simpan #duit secara terus ke ASB. Korang bayar bulanan lebih daripada apa yang korang terima secara dividen.

Tambah lagi adanya moratorium 6 bulan tahun ini, ertinya 6 bulan tak perlu bayar bulanan financing ASB, jadi agaknya akan mempengaruhi kadar dividen yang akan diumumkan nanti. 🙏🏻💸

Pin It Send Copy Link

Hantaran sohor kini:

‘Barang tak berfaedah’ ni agak subjektif

14 December 2020, 10:45 am

‘Barang tak berfaedah’ ni agak subjektif.

Kebanyakan masanya bergantung kepada keperluan dan minat seseorang (personal preference), untuk menilai satu² pembelian itu berfaedah atau tak.

Orang yang minat bercamping akan membeli peralatan memasak atau BBQ yang khas untuk mudah dibawa di dalam beg. Tapi orang yang minat memasak di dapur akan mempersoalkan tindakan membeli peralatan tersebut, katanya, baik lagi beli oven, air fryer, mesin blender segala macam yang lebih memudahkan.

Orang yang minat mengembara dengan memandu sendiri, ada yang memilih menggunakan & membina sendiri campervan. Bagi yang tak minat, katanya benda itu membazir dan menyusahkan, baik book bilik hotel bajet.

Orang yang suka mengambil gambar, dan mahukan kualiti dan kawalan terhadap setiap shot gambar yang diambil, akan membeli kamera DSLR yang mencecah ribuan ringgit. Tapi bagi yang tak kisah ambil gambar senget², bergegar atau kabur tak fokus, katanya guna handphone pun dah dapat ambil gambar.

Sebaiknya, nasihat untuk mereka yang mengeluarkan #duit dari akaun 1 KWSP, adalah untuk membelanjakan pada benda yang halal² saja. Jangan guna untuk buat jenayah atau cari penyakit, contohnya pergi beli dadah atau berjudi pulak ☠️🚨.

Saya minat nak jalan² jauh jadi kalau dapat saya nak beli kereta cash, tak dapat AE101, E36 pun jadi lah 😆.

Artikel: www.bharian.com.my/rencana/minda-pembaca/2020/12/763542/usah-guna-wang-kwsp-beli-barang-tak-berfaedah

Pin It Send Copy Link

Harga petrol minggu ke-5 September 2020 + ketidakstabilan politik ganggu pembangunan

26 September 2020, 9:30 am

Harga petrol minggu ke-5 September 2020 + ketidakstabilan #politik ganggu pembangunan.

Beberapa hari lalu #DSAI mendakwa ada majoriti untuk membentuk kerajaan persekutuan, tapi sampai hari ni belum ada lagi kerajaan baru. Ramai yang memberi respon yang ini bukan masa sesuai untuk perebutan kuasa ⁽¹⁾. Dengan masalah #Covid19 & kegawatan #ekonomi, ketidakstabilan politik akan ganggu proses pemulihan. Bursa saham pun ada jatuh sedikit ⁽²⁾.

Kalau dibandingkan dengan situasi politik kat Sarawak, kiranya lebih stabil. Tak ada peristiwa tukar² parti memerintah. Walau bagaimanapun, tetap juga lambat nak tengok projek² infrastruktur siap.

Contohnya projek naiktaraf #jalan Matang ke Taman Malihah kepada 2 lorong. Dengar² dijanjikan sejak Taib masih lagi CM, sampai sekarang belum nampak jalan baru dibuat. Semak tepi jalan yang ditebas dah tumbuh pokok balik. Jambatan hanya baru siap piling, tiang belum ada. Dijadualkan siap dalam 2 tahun, kiranya tahun depanlah, tapi nampaknya nak kena tunggu sampai 3-4 tahun kalau macam ni. Terfikir jugak kenapa tak dibuat saja jalan dulu? Tiang² & paip utiliti dialihkan dulu, sementara menunggu jambatan siap 🤔.

Satu lagi, sepanjang Lebuhraya Kuching – Samarahan ni, kat setiap bulatan katanya nak dipasang lampu isyarat, dah diluluskan dekat 2 tahun dulu ⁽³⁾, tapi belum nampak apa² pun. Tiba² pulak ada kerja isi tanah kat pembahagi jalan sampai menyesakkan jalan time orang balik kerja. Dalam musim hujan sekarang, jalan jadi bertanah, habis kotor #kereta & buat jalan jadi licin. Kalau nak dipasang lampu trafik, takkanlah nak ambil sampai 2-3 tahun, tempat lain ada yang hanya 2-3 bulan dah beroperasi lampu trafik baru 🚦.

Kalau isunya duit, dah dapat duit cukai #Petronas berbiliun tu, tak patut alasan takda #duit lagi, Abg Jo 🤷🏻‍♂️.

Antara contoh lain infrastruktur yang tak siap², Hospital Petra Jaya ⁽⁴⁾ & Hospital Sri Aman ⁽⁵⁾. Ada ura² mengatakan kedua²nya setakat ini wujud di alam bunian 👻.

#hargapetrol:

🟡 RON 95 – 1.68 (+0.05)
🟢 RON 97 – 1.98 (+0.05)
⚫️ Diesel – 1.71 (+0.04)

⁽¹⁾ www.sinarharian.com.my/article/102313/BERITA/Politik/Anwar-tidak-prihatin-kesusahan-rakyat-kata-Wan-Saiful
⁽²⁾ www.astroawani.com/berita-politik/anwar-buka-mulut-saja-pasaran-saham-jatuh-merudum-ahmad-amzad-260590
⁽³⁾ www.utusanborneo.com.my/2020/06/19/atasi-kesesakan-lampu-isyarat-akan-dipasang-di-kota-samarahan
⁽⁴⁾ www.theborneopost.com/2020/08/24/petra-jaya-hospital-project-currently-in-tender-evaluation-stage-deputy-health-minister
⁽⁵⁾ www.nst.com.my/news/nation/2020/01/556690/sri-aman-hospital-be-fully-operational-june

Pin It Send Copy Link

Semalam pengumuman siapa lebih mendapat perhatian? DSAI vs TSMY

24 September 2020, 2:00 pm

Semalam pengumuman siapa lebih mendapat perhatian? #DSAI vs #TSMY.

DSAI – Pada sidang media tergempar, Anwar Ibrahim mengumumkan telah mendapat sokongan majoriti menghampiri 2 per 3 untuk membentuk kerajaan persekutuan ⁽¹⁾, tapi belum lagi menghadap YDP Agong sebab baginda sedang gering. Kita akan dapat PM baru, atau sekadar sandiwara saja? 🤔

TSMY – Mengumumkan KITA PRIHATIN (Pakej Kerangka Inisiatif Tambahan Prihatin) dengan peruntukan RM10 bilion ⁽²⁾. Yang mendapat perhatian ramai ialah Bantuan Prihatin Nasional (BPN) 2.0:

B40
• Keluarga – RM1000
• Bujang – RM500

M40
• Keluarga – RM600
• Bujang – RM300

Bayaran akan dibuat pada hujung Oktober 2020 dan Januari 2021.

⁽¹⁾ www.thestar.com.my/news/nation/2020/09/24/anwar-claims-strong-majority
⁽²⁾ www.astroawani.com/berita-malaysia/kita-prihatin-kerajaan-umum-bpn-20-dengan-peruntukan-rm7-bil-260608
#politik #ekonomi #duit

Pin It Send Copy Link

Sampai Phua Chu Kang pun berjoget dangdut dengan Shopee 🕺🏻

9 September 2020, 2:30 pm

Sampai Phua Chu Kang pun berjoget dangdut dengan Shopee 🕺🏻.

Shopping is entertainment. Ini yang Shopee bagitau semasa e-commerce forum tahun lalu. Shopee mahu pengguna menghiburkan diri sambil melihat barang² yang dijual, sama seperti window shopping, tapi bukan kat shopping mall, ini shopping dalam smartphone atau depan komputer.

Logiknya, semakin lama pengguna berada dalam app atau website Shopee, semakin tinggi kemungkinan untuk membeli. Pengguna selalunya membeli menerusi Shopee pada waktu ofis & waktu malam, sebelum tidur.

Next big thing bagi Shopee adalah live streaming selling, terdapat case study di China yang menunjukkan live streaming menghasilkan 250 ribu jualan dalam 5 minit. Malam tadi pun Shopee dah buat live kat Youtube pasal 9.9 shopping day ni.

Selain itu, urban clothing – pakaian orang bandar, latest trend semua tu, ada potensi besar dalam pembelian dalam talian. Mana² pengusaha pakaian yang nak masuk sektor jualan online, urban clothing adalah antara produk yang besar market & tinggi permintaannya.

#ecommerce #duit #ekonomi

Pin It Send Copy Link

Carpark Plaza Merdeka kat Kuching dah guna sistem pengesanan nombor plat kenderaan

23 August 2020, 11:25 am

Carpark Plaza Merdeka kat #Kuching dah guna sistem pengesanan nombor plat kenderaan.

Cara nak guna sistem ni mudah saja. Semasa memandu ke tempat letak kenderaan bawah tanah, kat pagar masuk automatik tu ada kamera yang mengesan nombor plat kenderaan, pastu akan memaparkan nombor pada paparan tulisan LED. Proses scanning tak lama, bawah 5 saat, dah boleh drive #kereta masuk.

Nak bayar #parking pula, boleh ke kaunter kat aras 1 parking. Hanya bagitau nombor plat kenderaan pastu bayar secara #duit tunai.

Cara lain yang lebih mudah untuk bayar parking, secara tanpa tunai adalah dengan menggunakan app Pay & Go.

Android – play.google.com/store/apps/details?id=com.FAME.payandgo
iOS – apps.apple.com/my/app/pay-go/id1502880837

Ataupun gunakan Sarawak Pay. Saya belum lagi cuba guna kedua² apps ini jadi tak dapat nak komen. Kalau line internet laju pastu server Pay & Go dan Sarawak Pay tak under heavy load, boleh saja bayar dengan cepat, tak payah nak berbaris.

Time nak keluar pun sama jugak, kamera kat pagar keluar akan scan nombor plat, pastu kalau semua ok, dah bayar, boleh keluar ✌🏻.

P.s: yang pakai design plat fancy² tu tak tau la kalau sistem ni dapat scan ka tidak, apa² masalah nak masuk atau keluar parking sini, kena tanggung sendiri la 🤪.

Pin It Send Copy Link

Cara nak bayar secara self-checkout kat Emart Tabuan

20 August 2020, 11:45 am

Cara nak bayar secara self-checkout kat Emart Tabuan.

Pertama kali saya tengok konsep sendiri scan kat kaunter bayaran pasaraya ni adalah di kedai Home Depot di Amerika. Senang betul kat sana, nak beli hardware material macam kayu², plywood & paip² pastu sendiri scan, bayar & sendiri angkut ke dalam trak masing², tak payah nak tunggu² pekerja.

Rasanya ni pun kaunter self-checkout yang pertama kat Kuching. Masih ada beberapa orang pekerja & pak guard yang menjaga laluan kaunter takut² ada yang keluar terus tak bayar 😅.

#Emart #Tabuan ni sebelum ini adalah pasaraya Giant. Tapi Giant dah tutup awal #MCO dulu. Kalau nak bayar secara self-checkout kat sini, boleh guna kat debit / kredit dan e-wallet seperti Sarawak Pay, Boost & Touch ’n Go eWallet.

Tapi kaunter ni untuk mereka yang membeli 10 barangan ke bawah saja. Kalau lebih, kena berbaris kat kaunter lain.

Kat kaunter tu ada skrin touchscreen besar. Mula² dia tanya kalau ada kad membership. Pilih Yes pastu scan kad member. Pastu boleh mula scan barang² yang dibeli, sama macam orang tembak suhu kat dahi, tapi yang ni tembak kod bar kat barangan.

Beg plastik ada disediakan, ada lain² saiz, jadi boleh ambil & bungkus terus barangan. Nak lebih mesra alam, bawa beg shopping sendiri ♻️.

Bila dah habis scan, pilih Pay now. Pilih bayar guna cara e-wallet atau kad debit / kredit. Saya pilih kad debit / kredit, pastu tap kad pada mesin kad, nanti dia scan secara Paywave 💳.

Bila bayaran berjaya, resit kedai akan keluar. Resit bank dari mesin kad pun akan keluar, satu salinan untuk kedai, nanti pekerja atau pak guard akan ambil. Ada pilihan untuk print customer copy, kalau pilih Yes, akan print salinan untuk simpanan anda sendiri.

Sebaiknya lepas guna semua mesin self-checkout tu tadi, terus cuci tangan dengan hand sanitizer. Ini normal baharu, bukan setakat SOP.

Keseluruhan proses, saya kira² tak sampai 2 minit, mungkin sebab beli 3 barang saja. Tapi kalau 10 barang pun takkan terlalu lama. Dulunya yang selalu buat lambat adalah mesin debit / kredit kad, mungkin internet connection yang lembap, tapi kali ni guna Paywave, cepat saja processing, dan dah tak susah kalau lupa bawa #duit syiling 😎. #howto

P.s: dalam Emart Tabuan ada kedai #sushi 🍣 macam dalam Aeon Mall 🤩. Harga set dalam RM6 hingga RM20.

Pin It Send Copy Link

Cara guna duit ePenjana dalam Boost untuk bayar bil

7 August 2020, 11:55 am

Cara guna #duit ePenjana dalam Boost untuk bayar bil.

Inisiatif ePenjana sebanyak RM50 adalah bertujuan untuk merangsang #ekonomi dan menggalakkan penggunaan e-wallet. Sebab tu RM50 yang diperoleh ni tak boleh ditukar jadi tunai, mesti dibelanjakan melalui aplikasi e-wallet seperti Boost.

Tapi apabila telah menuntut wang ini, ia tidak dimasukkan ke dalam wallet Boost. Sebaliknya ia berada dalam wallet partner yang ada dalam aplikasi Boost.

Kiranya Boost simpan wang anda dalam satu wallet, dan kerajaan menyimpan wang ePenjana dalam satu wallet khas.

Apabila hendak membayar bil, seperti bil telefon dalam gambar, secara automatik Boost akan menggunakan jumlah daripada wallet² yang ada dalam aplikasi.

Jadi harapnya lepas ni jangan keliru pulak, kenapa dah claim tapi balance tak naik 😅. #howto

Pin It Send Copy Link

Harga petrol minggu ke-4 Julai 2020 + pengelasan baru isi rumah

25 July 2020, 9:50 am

Harga petrol minggu ke-4 Julai 2020 + pengelasan baru isi rumah.

Harga minyak mentah dunia mengalami sedikit penurunan, jadi #hargapetrol di stesen minyak pun turun sama.

🟡 RON 95 – 1.68 (-0.04)
🟢 RON 97 – 1.98 (-0.04)
⚫️ Diesel – 1.82 (-0.05)

Dalam pada itu, disebabkan perubahan pada had pendapatan garis kemiskinan, jadi pengelasan isi rumah juga telah dikemaskini. Gambar⁽¹⁾ menunjukkan anda dalam kumpulan mana satu, sama ada B40, M40 atau T20 berdasarkan jumlah pendapatan isi rumah baru.

Lihat, gaji 4800 ke bawah dah dikategori sebagai B40, kiranya layak mendapat bantuan sara hidup. Belum afdal lagi untuk menge-loan Civic sepit ketam, kalau nak bayar petrol, maintenance, tol & parking pun dah merinsak 🤪. Tu baru kereta, belum kira lagi bayar bil, bayar rumah & tanggung anak bini.

⁽¹⁾ twitter.com/mysumber/status/1282950319714955264

#duit #ekonomi

Pin It Send Copy Link

Korang dikira golongan miskin kalau gaji bawah RM2200

13 July 2020, 11:40 am

Korang dikira golongan miskin kalau gaji bawah RM2200.

Ini kerana had Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) yang telah dikemaskini 3 hari lalu, mengikut kaedah pengukuran kemiskinan yang baru. RM2208 adalah maksimum jumlah pendapatan isi rumah untuk dikira termasuk dalam golongan miskin. Pendapatan isi rumah bermaksud, jumlah bulanan yang diperoleh oleh satu² rumah dengan mengumpul pendapatan kesemua ahli rumah yang bekerja. Kalau satu rumah diduduki keluarga 3 generasi, datuk nenek ada pencen, mak bapak ada pekerjaan, anak pula ada kerja part time, jadi kena jumlahkan kesemua pendapatan mereka untuk sebulan.

Nombor ini diperoleh berdasarkan harga semasa perkara² asas untuk hidup seperti makanan, tempat tinggal, perubatan, pendidikan dan akses kepada maklumat. Untuk perkara asas makanan, harga barangan tertentu diambil kira daripada barangan yang mempunyai kualiti kesihatan yang lebih baik, contohnya susu pekat manis, digantikan dengan susu tepung.

Apa maksudnya kepada rakyat? Selepas ini, dasar kerajaan akan digubal berpandukan PGK ini. Segala bantuan akan mengambil kira had terkini ini. Harapnya bantuan lebih mudah sampai kepada ramai orang yang gajinya tak sampai pun 2000 sebulan. Ramai saudara mara saya yang tinggal di kampung merungut kerana sukar untuk mendapatkan kelulusan bantuan seperti BSH, BPN, termasuk bantuan kerajaan Sarawak.

www.bharian.com.my/bisnes/lain-lain/2020/07/709280/had-pendapatan-kemiskinan-rm2208-lebih-tepat

#duit #ekonomi

Pin It Send Copy Link