Pantai Tanjung Lobang, Miri, dalam album panorama 360

24 February 2021, 4:15 pm

Pantai Tanjung Lobang, Miri, dalam album panorama 360.

Dulu² kalau ke #Miri, mesti ramai melancong ke Pantai Tanjung Lobang. Di pantai ini ada tanjung berbatu, yang mana pengunjung dapat berjalan dari pantai ke sana untuk bergambar & lepak² ambil angin.

Hujung tahun lalu semasa saya melawat ke sini, keadaan laut sangat bergelora, ombak besar di pantai menyebabkan tak dapat untuk ke tanjung tersebut.

Sekarang keadaan di kawasan pantai nampak semakin usang, dengan tebing yang semakin terhakis oleh ombak besar & kemudahan awam yang banyak dah roboh & tidak diselenggara.

Walaupun begitu, berdekatan sini masih banyak gerai², kedai makan, restoran & medan selera yang terletak pada jarak yang tidak terlalu dekat dengan tepi pantai yang semakin terhakis.

Tengok persekitaran tempat ini secara menyeluruh di album #panorama360 ini, untuk fahami apa yang saya maksudkan:

🌐 azwan082.my/pano/pantai-tanjung-lobang-miri-2020

Beberapa hari selepas saya ke sini, ada berita tentang bom lama dijumpai ⁽¹⁾ di pantai ini 😱.

⁽¹⁾ www.theborneopost.com/2021/01/05/polices-bomb-squad-destroys-bomb-found-at-tanjung-lobang-beach

Pin It Send Copy Link

Hantaran sohor kini:

Sesat kat UTC sebab nombor aras lif dan nombor tingkat kat pintu tulis lain²

23 February 2021, 11:45 am

Sesat kat UTC sebab nombor aras lif dan nombor tingkat kat pintu tulis lain².

① – Sewaktu ke Miri awal tahun ini, saya kena singgah UTC #Miri, mencari pejabat Borneo Parking System untuk jelaskan saman #parking. Saya letak kereta kat level L4A.

Keluar kereta, tengok sekeliling, hanya ada satu pintu untuk ke lif. Tak tahu ke mana nak pergi, saya turun ke tingkat paling bawah untuk bertanya kat kaunter. Pekerja di sana kata kena pergi ke tingkat 2.

② – Bila naik lif tingkat 2, saya keluar & lihat nombor tingkat yang ditulis kat luar ialah L3A. Bila keluar dari pintu lif, ia hanya terus ke tempat parking. Mengelirukan.

Rupa²nya ada 2 pintu di tingkat tersebut untuk masuk ke bangunan, satu untuk ke lif, satu lagi ke lot² pejabat. Tak nampak papan tanda yang jelas menunjukkan kena pergi ke pintu masuk yang satu lagi tu, untuk ke pejabat Borneo Parking System, kena cari sendiri.

🤯 Hadoi!

③ – Ini pula di #Sibu, tapi bukanlah masalah nombor tingkat tulis lain². Di SMC multi storey carpark, lif di sini hanya berhenti di tingkat nombor genap. Jadi kalau nak ke luar, kena turun tingkat 2, kemudian guna tangga untuk ke tingkat paling bawah.

Sekurang²nya carpark ini kalau nak bayar, boleh guna mesin autopay.

Kat UTC Miri, dan juga di Bintang Megamall, nak bayar parking, masih guna cara lama, pandu sehingga pintu keluar, kemudian bayar kat pondok tol di situ. Nasib baik sedikit kereta hari tu, kalau tak, panjang lah baris 🥱.

Sekian perkongsian hari ni 🤪.

UTC Kuching dulu pun ramai yang keliru dengan tingkat lif & tingkat bangunan. Bila dah letak papan tanda, barulah senang nak cari. Kat UTC Miri ni kena tambah banyak lagi papan tanda supaya tak susahkan pengunjung.

Pin It Send Copy Link

The Grand Old Lady, Miri

12 February 2021, 2:00 pm

The Grand Old Lady, #Miri.

Telaga Minyak No. 1 digali pada 10 Ogos 1910. Dua bulan kemudian minyak ditemui di paras dalam 137.8 m (452 kaki). Ia mula mengeluarkan hasil pada 22 Disember 1910. Selepas digerudi lagi, ia mencapai kedalaman 1,096 kaki. Cara menggerudi yang dipakai ialah cara “cable tool” seperti yang digunakan oleh orang Cina seawal 221 T.M. untuk mendapatkan garam dari bawah tanah.

Tugu peringatan petroleum ini adalah satu penghormatan daripada penduduk Miri untuk Telaga Minyak No. 1.

Telaga ini yang dikenali sebagai “Grand Old Lady Of Miri”, adalah sebuah tugu negeri Kerajaan Sarawak.

Ia mula mengeluarkan hasil pada tahun 1901 dan terus berkhidmat selama 62 tahun sehingga ditutup tahun 1972.

Kini ia berdiri megah untuk selamanya menghadap bandaraya Miri yang telah dibantu bina olehnya.

Taman peringatan ini dibentuk pada tahun 1973. Sementara Galeri Pembangunan Semula ini siap dibina pada 2003.

Galeri ini merangkumi Telaga Minyak No 1 dan memaparkan sejarah industri minyak dan gas di Miri dari permulaan yang kecil pada tahun 1880-an sehingga ia menjadi pelopor teknologi petroleum di dunia.

Pada masa itu, semua peralatan dan bekalan perlu dijana oleh tenaga manusia dan diheret ke atas lereng Bukit Kanada yang curam.

Pada mulanya, minyak dipam menggunakan enjin stim yang terletak kira-kira 15.2 m (50 kaki) dari telaga. Pada 1920, penggunaan enjin stim digantikan dengan rumah pam berpusat.

Ketika Perang Dunia Kedua, telaga ini tidak mengalami sebarang kerosakan dan ia beroperasi selama 12 bulan dalam tempoh tiga tahun setengah penjajahan Jepun.

Lewat Abad Ke-19: Penghuni tempatan di kawasan Baram, Sarawak menemui petroleum dan menggali telaga dengan tangan bagi mendapatkan “minyak tanah” untuk dijadikan bahan tampalan lubang perahu dan bahan api.

1882: C.C. de Cresplgny, Resident Daerah Baram pertama kali merekodkan 18 buah telaga yang serupa dijumpai.

1903: Charles Hose, Resident Baram pada tahun 1888 memeta dan merekodkan data titisan minyak.

1909: Rajah Sarawak, Sir Charles Brooke menandatangani Perjanjian Perlombongan Minyak Sarawak yang pertama dengan syarikat Anglo-Saxon Petroleum.

1909: Syarikat minyak yang pertama beroperasi di Miri ialah Anglo-Saxon Petroleum Company daripada kumpulan Shell Royal / Dutch.

1910: Penghasilan pertama Telaga Minyak No. 1 sebanyak 83 tong sehari.

1913: Eksport pertama 500 tan minyak mentah Sarawak.

1914: Loji Penapisan Minyak yang pertama dibina dan pada tahun 1916 ia dipindahkan ke Lutong.

1917: Pemasangan saluran paip dasar laut di Lutong yang juga merupakan terpanjang di dunia pada masa itu.

1921: Sarawak Oilfields Ltd ditubuhkan.

1941: Perang Dunia Kedua – Semua telaga minyak ditutup sebelum serangan tentera Jepun. Jepun berjaya membuka semula beberapa telaga dan memulakan operasi.

1945: Kerja Pemulihan dimulakan selepas perang, termasuk menyelamatkan telaga-telaga dan padang minyak yang terbakar (Jun – Sept).

1946: Pembinaan semula Loji Penapisan Minyak Lutong (Ogos).

1952: Pemberian hak perlombongan minyak yang baru kepada Sarawak Oilfields Limited.

1954: Perjanjian perlombongan diperluaskan ke kawasan luar pantai.

1956: Pencarian minyak yang pertama di kawasan luar pantai di kilometer 30 Barat Daya Miri.

1958: Sarawak Shell Oilfields Ltd (SSOL) dibentuk.

1968: Penghasilan minyak di kawasan luar pantai yang pertama bermulai dari Lapangan Lutong Barat.

1968: Sarawak Shell Berhad (SSB) mengambil alih kegiatan SSOL.

1972: Penutupan Lapangan darat Miri.

1974: PETRONAS, Syarikat minyak negara Malaysia diperbadankan di bawah Akta Pembangunan Petroleum (1974)

1976: Kontrak Perkongsian Hasil Pengeluaran ditandatangani di antara PETRONAS, SSB, dan Syarikat Sabah Shell Petroleum.

Lawat tempat ini secara maya (virtual tour) di album #panorama360:

🌐 azwan082.my/pano/the-grand-old-lady-miri-2020

Pin It Send Copy Link

Tugu sarang burung walit, mercu tanda pekan Batu Niah

7 February 2021, 2:35 pm

Tugu sarang burung walit, mercu tanda pekan Batu Niah.

Landmark Batu Niah.

Pekan ini terletak di seberang Sungai Niah, bertentangan dengan Taman Negara Niah, di mana terletaknya Gua Niah, lokasi penempatan manusia terawal di Malaysia timur ⁽¹⁾.

Walaupun terletak antara Bintulu dan #Miri, Batu Niah jarang di singgah sebab lokasinya yang kena jalan masuk jauh dari simpang jalan utama iaitu jalan pesisir Bintulu – Miri.

Kalau ada yang sampai ke sini, pasti akan ternampak binaan tulisan selamat datang ke Batu Niah. Tapi mungkin sedikit atau tak tahu langsung wujudnya tugu sarang burung walit ini. Terletak kat Batu Niah Central Park, tempatnya pun nampak terbiar.

Antara aktiviti ekonomi di sini ialah mengutip sarang burung yang terdapat di Gua Niah, dan disebabkan itulah tugu ini menjadi #mercutanda. Lihat persekitaran tugu ini dalam album #panorama360:

🌐 azwan082.my/pano/tugu-sarang-burung-walit-batu-niah-2021

🦇

⁽¹⁾ www.abc.net.au/science/slab/niahcave/history.htm

Pin It Send Copy Link

Tugu Buah Sawit, mercu tanda pekan Bekenu

28 January 2021, 12:45 pm

Tugu Buah Sawit, mercu tanda pekan Bekenu.

Landmark Bekenu.

#Bekenu merupakan sebuah pekan yang terletak di tepi Sungai Sibuti di dalam Daerah Subis. Subis dahulunya merupakan daerah kecil di bawah pentadbiran Majlis Perbandaran #Miri, telah dinaiktaraf ke status daerah pada Ogos 2015 ⁽¹⁾.

Aktiviti ekonomi utama penduduk Bekenu sebelum ini adalah menjadi nelayan. Sejak adanya projek penanaman kelapa sawit pada 1998 ⁽²⁾, semakin ramai penduduk terlibat dalam aktiviti ini. Hampir kesemua keluarga memiliki tanaman sawit, dengan bilangan pokok yang berbeza mengikut berapa besar tanah yang dimiliki ⁽³⁾.

Menyedari betapa pentingnya tanaman sawit dalam menjana ekonomi setempat, maka sebuah tugu buah sawit dibina di tengah² pekan ini sebagai #mercutanda. Lihat persekitaran tugu ini di dalam album gambar #panorama360:

🌐 azwan082.my/pano/tugu-buah-sawit-bekenu-2020

⁽¹⁾ sarawak.gov.my/web/home/news_view/223/5360
⁽²⁾ doa.sarawak.gov.my/modules/web/pages.php?lang=bm&mod=webpage&sub=page&id=366
⁽³⁾ www.theborneopost.com/2016/04/18/bekenu-of-blue-tears-oil-palms-rural-devt

Pin It Send Copy Link

Review Hotel 91 Street Boutique Inn, Miri

27 January 2021, 3:10 pm

Review Hotel 91 Street Boutique Inn, Miri.

Hotel ini terletak di kawasan perniagaan Marina Parkcity, #Miri. Banyak bangunan kedai di sini, dan tempat letak kereta juga mudah didapati, tak perlu guna kupon.

Tempat tumpuan ramai seperti Coco Cabana & Miri Central Park jaraknya hanya dalam 1 km dari hotel ini. Petang² ramai yang pergi berjoging ke tempat² tersebut sambil menikmati suasana matahari terbenam.

Lobi hotel 91 Street Boutique Inn ini terletak di aras ke-2 bangunan kedai, kat bawahnya ada kedai elektrik. Saya dapat bilik di aras ke-3, dan tak ada lif disediakan. Jadi, exercise naik tangga angkat beg 💪🏻.

Berkenaan WiFi pula, tak ada password diberi pada kunci kad, dan saya tak pulak check kat lobi. Tak apa, sebab line Celcom 4G bagus, dapat tengok Buletin Utama live di Youtube, sebab TV bilik tak ada signal langsung.

Ulasan selanjutnya untuk #reviewhotel ini boleh anda baca di album #panorama360 ini:

🌐 azwan082.my/pano/review-91-street-boutique-inn-miri-2021

Terdapat beberapa kekurangan pada bilik hotel ini yang perlu diperbaiki, dan dengan harga kira² RM52 satu malam, saya bagi ★★☆☆☆. Kira cukup makan lah 😐.

Pin It Send Copy Link

Cara guna dobi layan diri oleh seorang noob 👶

8 January 2021, 9:30 am

Cara guna dobi layan diri oleh seorang noob 👶.

Biasanya kalau pertama kali guna satu² benda, kita akan baca arahan (instructions) dulu #howto. Biasanya kat kedai #dobi layan diri, akan terpampang besar² arahan penggunaan.

Secara asasnya, cara guna mesin basuh:

☞ Masukkan pakaian dalam mesin.
☞ Pilih mod cucian, atau suhu air. Untuk cucian biasa, cukup saja pilih air sejuk.
☞ Masukkan syiling atau token.
☞ Tekan butang ‘Start’

Dan cara guna mesin pengering pula (lebih kurang sama):

☞ Masukkan pakaian dalam mesin.
☞ Pilih suhu. Kalau banyak kain nipis, guna suhu sederhana pun cukup, kalau nak cepat kering, pilih suhu tinggi.
☞ Masukkan syiling atau token.
☞ Tekan butang ‘Start’.

Walau bagaimanapun, sebagai seorang noob (newbie a.k.a pertama kali), terdapat langkah yang tak disenaraikan, yang menyebabkan saya terkial² nak pakai 😅. Terutamanya, saya nak tahu adakah mesin:

☞ menerima token sahaja, atau kedua² syiling dan token?
☞ menyediakan sabun sekali, atau kena sedia sendiri?

① – Ini dobi pertama saya guna, TheBubble di #Bintulu. Mesin menerima syiling 50 sen, jadi saya dah ready dengan banyak syiling 50 sen lama dan baru yang dikumpul dalam tabung 😁.

② – Ini kadar harga penggunaan mesin basuh & pengering di TheBubble. Daripada senarai harga ini, dapat tahu yang kita boleh guna detergen yang disediakan oleh pihak dobi, atau guna sabun sendiri.

③ – Ini pula kedai MyDobi di #Miri. Arahan ini yang membuatkan saya agak keliru, sebab ia tidak menyatakan yang pengguna kena pergi tukarkan wang kepada token terlebih dahulu, sebelum menggunakan mesin. Mungkin pemilik kedai boleh update arahan ini supaya lebih mesra pengguna baru.

④ – Ini harga dobi MyDobi. Di sini baru dapat lihat mesej ‘Menerima token sahaja’. Patut la berkali² masukkan syiling tak dapat². Dah macam main game escape room jak, nak kena solve riddle 🤕.

⑤ – Kebanyakan dobi sekarang menyediakan detergen & pelembut secara automatik, dan ia dapat dipastikan menerusi mesin mengepam detergen ini. Kalau nampak mesin pam ni, dan ia menyala dengan tulisan ‘On’, jadi ada lah detergen disediakan, free lagi tu 💸.

⑥ – Akhir sekali, ini kedai Laundrybar di #Simanggang. Arahan penggunaannya jelas menyatakan yang hanya menerima token, dan ada detergen disediakan, sekali dengan pembasmi kuman (sanitizer) lagi tu. Terbaik 👍🏻!

⑦ – Ini senarai harga mesin dobi di Laundrybar.

⑧ – Satu lagi yang saya suka gunakan dobi Laundrybar ialah mesin penukaran token yang mudah. Tak ada guna touchscreen & sistem berkomputer yang saya rasakan, tak perlulah high tech sangat hanya untuk mencuci & mengering baju. Masuk wang kertas, keluar token, sudah.

Dalam berita RTM ada mengatakan cuaca hujan lebat akan melanda barat Sarawak mulai bulan ini sehingga Mac depan, dengan bulan Januari mengalami taburan hujan yang lebih tinggi, sebelum berkurangan pada Februari dan berakhir pada Mac. Ini berikutan perubahan tiupan angin monsun timur laut ⁽¹⁾.

Kalau hari² hujan, tak kering baju macam ni. Lepas ni lebih kerap agaknya ke dobi untuk guna mesin pengering. Bukan belalak hantar dobi, tapi keperluan 😆.

⁽¹⁾ www.bharian.com.my/berita/nasional/2021/01/773157/taburan-hujan-di-negeri-alami-banjir-melebihi-bacaan-purata

Pin It Send Copy Link

Formasi batu kepala singa pulak dijumpai di Pantai Tusan, Miri

5 January 2021, 11:40 am

Formasi batu kepala singa pulak dijumpai di Pantai Tusan, #Miri.

① – Kali terakhir saya ke Pantai Tusan adalah pada 2016. Waktu tu belum ada apa² binaan di sini kecuali gerai² kecil yang dibina menggunakan kayu & buluh. Di tebing tinggi tepi pantai pula hanya ada bangku papan.

② – Sekarang dah ada bangunan besar baru, projek rakyat kerajaan Sarawak. Nampak sangat berbeza & moden, nampak lebih ‘upmarket’. Saya ingat nak turun ke pantai, tapi terdapat beberapa ekor anjing liar berkeliaran, takut pulak kalau ada rabies 😱.

Ada yang kata pembangunan inilah yang jadi penyebab formasi batu kepala kuda runtuh bulan Februari tahun lalu. Wallahualam, benda yang dah jadi, maka jadilah ia 😎.

③ – Berdasarkan papan maklumat projek, projek ni dijadualkan siap bulan Mei tahun lalu, tapi kawasan letak kereta belum buka lagi. Kedai² pun belum ada apa lagi.

Sesetengah pengunjung memandu menggunakan laluan bertanah yang ada di sekeliling bangunan ini untuk ke pantai. Saya tak ikut pun, takut kereta tersangkut, tak ada 4WD 😅.

④ – 4 tahun lalu, saya datang waktu tengahari terik, tak dapat nak #jalan jauh hingga ke formasi batu kepala kuda. Hanya dapat tengok dari jauh saja (anak panah).

Baru² ni, formasi kepala singa pulak dijumpai ⁽¹⁾, lokasinya kira² 30 minit berjalan kaki dari kepala kuda. Nak ke sana hanya dapat pada waktu air surut, kalau waktu pasang atau laut bergelora, tak dapat nak berjalan kaki di kawasan pantai.

⁽¹⁾ www.theborneopost.com/2020/12/31/newly-discovered-lions-head-rock-formation-set-to-draw-visitors

Pin It Send Copy Link

Ada pokok anggur tumbuh subur kat gerai di Coco Cabana

3 January 2021, 8:55 am

Ada pokok anggur tumbuh subur kat gerai di Coco Cabana.

Mungkin ramai yang terlepas pandang, tapi bila saya terlihat daun #pokok menjalar ni, nampak familiar. Tengok² lagi, nampak banyak buah anggur bergantung kat atas atap gerai.

Tapi anggur ni setahu saya, rasanya masam. Selalu orang guna untuk buat wine. Mungkin baka anggur ini saja yang mudah tumbuh di iklim khatulistiwa.

Lokasi: Coco Cabana, Marina Bay, #Miri.

Pin It Send Copy Link

Harga petrol tahun baru 2021 + reban arnab di stesen Petronas

2 January 2021, 9:00 am

Harga petrol tahun baru 2021 + reban arnab di stesen #Petronas.

Jarang jumpa stesen Petronas yang menggunapakai ruang di sekitar kedai untuk tujuan lain, lebih² lagi untuk menginang arnab.

Ini sangat menarik. Sambil² berehat & ke tandas, dapat juga main dengan arnab kat luar.

Lokasi: Petronas Lutong, #Miri.

#hargapetrol:

🟡 RON 95 – 1.84 (+0.04)
🟢 RON 97 – 2.14 (+0.04)
⚫️ Diesel – 2.01 (+0.03)

Pin It Send Copy Link