Windows 11 lebih nampak macam KDE daripada MacOS

Jumaat, 18 Jun 2021, 10:25 pm

Windows 11 lebih nampak macam KDE daripada MacOS.

Dalam beberapa gambar bocor 11, dapat lihat design baru start menu, dengan app icon yang hanya tunjuk icon aplikasi yang tengah running tanpa label nama aplikasi, sekarang disusun di tengah taskbar.

Hari ini dalam sejarah:

Topik hangat:

Apple dashcamdrive DIY duit ekonomi emau gitar hargapetrol howto jalan kebun kereta kpop Kuching lagu laptop LigaMalaysia LigaSuper2020 LigaSuper2021 Mac makan mercutanda minimalis Miri muzik PanBorneo panorama360 pasaraya Perodua politik puasa raya resipi RunningMan sayur Serian Sibu Simanggang spotify StreetView Thinkpad TSMY vivaturbo workout YT

Windows 11 keluar bulan ni?

Jumaat, 4 Jun 2021, 5:00 pm

Windows 11 keluar bulan ni?

Pada 24 Jun nanti Microsoft dijadualkan mengadakan acara maya (virtual event) bagi mempamerkan generasi seterusnya OS. Versi terbaru nanti akan datang dengan design baru kat Start menu, Action center, File Explorer & Taskbar, dengan tambahan rupa baru yang lebih moden.

Hantaran sohor kini:

Lepas upgrade SSD, laptop ni berkomplot nak menguasai dunia 😱

Selasa, 18 Mei 2021, 8:20 pm

Lepas upgrade SSD, laptop ni berkomplot nak menguasai dunia 😱.

Antara perkara baru saya belajar semasa proses upgrade hard disk ke SSD untuk ini, ialah cara nak buat installation media untuk 10 & setting BIOS supaya boot dari thumbdrive.

Guna Apple Magic Keyboard kat iPad Mini

Jumaat, 30 April 2021, 12:00 pm

Guna Magic Keyboard kat iPad Mini.

Salah satu masalah semasa menaip teks untuk kandungan di blog menggunakan Windows, ialah tak ada ciri text replacement yang menyeluruh. Kalau dalam OS, kat Preferences > Keyboard > Text, ada ciri untuk menggantikan teks yang ditaip dengan teks lain atau simbol lain, yang berfungsi dalam semua aplikasi dalam MacOS, terutamanya Notes.

Main game guna Thinkpad X260

Rabu, 28 April 2021, 5:00 pm

Main game guna Thinkpad X260

Antara sebab saya cari adalah untuk main 😅. Kalau guna Macbook, dalam MacOS sikit game, dan kalau dapat run guna Bootcamp atau virtual machine lain pun, hardware dia mungkin tak dapat support - RAM tak cukup, graphic card tak power, processor jadi panas.

Epic Games tengah beri game Grand Theft Auto V (GTA 5) percuma hingga 21/5/2020

Jumaat, 15 Mei 2020, 8:00 pm

Epic Games tengah beri game Grand Theft Auto V (GTA 5) percuma hingga 21/5/2020.

Pegi ke www.epicgames.com pastu register account kalau belum ada akaun. Boleh register guna akaun Facebook.