Main game guna Thinkpad X260

Rabu, 28 April 2021, 5:00 pm

Main game guna Thinkpad X260

Antara sebab saya cari adalah untuk main 😅. Kalau guna Macbook, dalam MacOS sikit game, dan kalau dapat run guna Bootcamp atau virtual machine lain pun, hardware dia mungkin tak dapat support – RAM tak cukup, graphic card tak power, processor jadi panas.

① – Saya minat game jenis driving, dan dah lama nak cuba GTA 5. Bila Epic Games beri game ni free tahun lalu, memang tak tunggu² terus rembat ⁽¹⁾. Baru sekarang dapat cuba download & install dalam laptop ni.

X260 ni hanya guna Intel HD Graphics 520, kira general purpose graphic card, dan masih dapat run GTA 5, cuma framerate dia rendah, dalam kira² belasan ke 20+ fps. Jadi grafik nampak agak tersekat² masa main.

Game controller yang saya guna ialah Logitech F310, jenis berkabel USB. Kalau nak jenis wireless, ambil F710. Setakat ni, tak ada masalah guna gamepad ni. Dia ada butang ‘mode’ untuk swap button set sebelah kiri. Asalnya, joy button kat bawah & directional button kat atas, macam controller Playstation, kalau nak swap joy button kat atas & direction button kat bawah macam Xbox controller, boleh tukar guna button ‘mode’ kat tengah² gamepad.

Buat masa sekarang, saya agak jarang buka laptop main game, jadi masih lagi tercari² button yang betul untuk control game ni. Lagi satu, dalam GTA 5 bila mode menembak, memang terpaksa guna mouse sebab saya rasa susah sangat nak aim guna joy button 😅.

Bagi yang nakkan gamepad Logitech F310 macam ni, beli kat Shopee guna link ni: invol.co/cl3r799

② – Seperti yang saya cerita sebelum ni, kualiti warna pada skrin laptop ni kurang memuaskan ⁽²⁾, jadi ada masanya saya cuba main game kat TV terus. Cuma sambung guna kabel HDMI dari port HDMI kat laptop ke TV, pastu pilih input HDMI kat TV. Warna game terus nampak segar 😎.

Di sini saya main satu lagi game driving iaitu Driv3r, kiranya nenek moyang kepada game GTA 5 🤣. Driv3r keluar pada 2004, GTA 5 pula pada 2013. Gameplay dia lebih kurang macam GTA 5, ada mode driving, berlari & menembak, dan ada juga berenang. Boleh drive kereta, lori & motosikal. Tapi seperti kebanyakan game era alaf baru dulu, grafik masih lagi nampak seperti kotak² ditampal kertas wallpaper, dan audio sound effect pun berulang².

③ – Selain daripada GTA 5 & Driv3r, saya juga ada install game Need For Speed yang lama², semua saya download dari website Old Games Download ⁽³⁾. Game² ni pun saya masih lagi cuba satu persatu. Dulu masa kat UTP, saya pernah habiskan game NFS Most Wanted, lepas tu bila NFS Carbon keluar, tak dapat install dalam laptop sebab tak cukup power (RAM tak cukup, graphic card kurang power, hard disk masih 5400 RPM, Windows Vista) 😅.

Game² dari Old Games Download, ada yang kena guna PSX emulator, sebab mungkin penyedia tak jumpa versi untuk Windows, ataupun memang tak dapat nak run kat Windows sebab game lama dah tak compatible. Kalau anda nak cuba game² dari situ, kena ikut arahan untuk install, sebab ada beberapa langkah yang memerlukan ‘Run as administrator’ ataupun kena tukar run guna ‘compatibility mode’ hingga Windows XP.

Selain daripada game driving, saya juga minat game simple² macam main pool atau snuker. Rileks jak masa main tak ada nak terlalu berebut² nak menang 😆. Ada satu lagi game, ada dijual kat Epic Games, yang saya pernah main waktu kecil dulu dalam PS1, iaitu Oddworld. Game ni lebih kepada adventure & fantasy. Yang ini pun ada masa nanti saya nak main lagi versi baru sampai habis. Teringat dulu² bila main game ni, karakter dalam game asyik mati terjatuh atau dimakan anjing ganas, sampai nangis² tak puas hati 🤣🤣🤣.

⁽¹⁾ azwan082.my/2020/05/epic-games-tengah-beri-game-grand-theft-auto-v-gta-5-percuma-hingga-21-5-2020
⁽²⁾ azwan082.my/2021/03/pro-con-thinkpad-x260
⁽³⁾ oldgamesdownload.com

Komentar :

Topik² lain:

Apple dashcamdrive DIY duit ekonomi emau gitar hargapetrol howto jalan kebun kereta kpop Kuching lagu laptop LigaMalaysia LigaSuper2020 LigaSuper2021 Mac makan mercutanda minimalis Miri muzik PanBorneo panorama360 pasaraya Perodua politik puasa raya resipi RunningMan sayur Serian Sibu Simanggang spotify StreetView Thinkpad TSMY vivaturbo workout YT