Guna Apple Magic Keyboard kat iPad Mini

Jumaat, 30 April 2021, 12:00 pm

Guna Magic Keyboard kat iPad Mini.

Salah satu masalah semasa menaip teks untuk kandungan di blog menggunakan Windows, ialah tak ada ciri text replacement yang menyeluruh. Kalau dalam OS, kat Preferences > Keyboard > Text, ada ciri untuk menggantikan teks yang ditaip dengan teks lain atau simbol lain, yang berfungsi dalam semua aplikasi dalam MacOS, terutamanya Notes.

Hari ini dalam sejarah:

Topik hangat:

Apple dashcamdrive DIY duit ekonomi emau gitar hargapetrol howto jalan kebun kereta kpop Kuching lagu laptop LigaMalaysia LigaSuper2020 LigaSuper2021 Mac makan mercutanda minimalis Miri muzik PanBorneo panorama360 pasaraya Perodua politik puasa raya resipi RunningMan sayur Serian Sibu Simanggang spotify StreetView Thinkpad TSMY vivaturbo workout YT

Main game guna Thinkpad X260

Rabu, 28 April 2021, 5:00 pm

Main game guna Thinkpad X260

Antara sebab saya cari adalah untuk main 😅. Kalau guna Macbook, dalam MacOS sikit game, dan kalau dapat run guna Bootcamp atau virtual machine lain pun, hardware dia mungkin tak dapat support - RAM tak cukup, graphic card tak power, processor jadi panas.

Hantaran sohor kini:

Perbezaan keyboard Windows vs MacOS

Rabu, 31 Mac 2021, 11:00 am

Perbezaan keyboard Windows vs MacOS.

Pengguna biasa mungkin pernah dengar tentang Ctrl+C dan Ctrl+V, yang merupakan shortcut untuk copy & paste. Tapi ini sebenarnya eksklusif hanya untuk system operasi Windows, kalau guna MacOS, lain shortcut keyboard yang digunakan.

Pro & con Thinkpad X260

Khamis, 25 Mac 2021, 12:00 pm

Pro & con Thinkpad X260.

Laptop banyak digunakan oleh orang bisnes, kakitangan kerajaan & programmers, sebab keyboardnya yang ergonomik dan juga ketahanan badan ini. Namun ada juga beberapa kekurangan, khususnya model X260 yang saya baru beli ni ⁽¹⁾.

Bukan hadiah Krismas, tapi jadi hadiah birthday pulak, Thinkpad X260 🎂

Ahad, 21 Mac 2021, 8:00 am

Bukan hadiah Krismas, tapi jadi hadiah birthday pulak, Thinkpad X260 🎂.

Sebelum saya pergi roadtrip hujung tahun lalu, tiba² sedia ada Macbook Pro tahun 2010 tak dapat nak start ⁽¹⁾. Ingat nak ganti terus dengan , tapi tangguh dulu sebab belum dapat nak jalan² jauh kena PKP. Memang tujuan nak ada laptop sebab nak dapat buat kerja bila pergi jalan².

Laptop ni minta diganti baru, untuk jadi hadiah Krismas 🎄

Jumaat, 25 Disember 2020, 11:45 am

Laptop ni minta diganti baru, untuk jadi hadiah Krismas 🎄.

Lepas saya upgrade mini ⁽¹⁾, Macbook Pro ni dah jarang diguna. Kelmarin bila pasang ni, tengok status bateri tak masuk charge. Pastu saya pun buka & cuci dalaman laptop ni, tengok² dapat tak kalau pakai book tanpa bateri. Bila pasang balik, tak dapat nak on laptop. Lampu sleep Macbook tunjuk error code ada masalah memory module.

Macbook Pro 13 inci 2020 kembali menggunakan keyboard dengan scissor mechanism

Rabu, 6 Mei 2020, 8:20 am

Macbook Pro 13 inci 2020 kembali menggunakan keyboard dengan scissor mechanism.

Papan kekunci (keyboard) yang terdapat pada Pro ataupun Magic Keyboard dahulunya dikenali sebagai keyboard yang paling selesa dan paling tinggi kadar ketepatan penggunaannya. Selain , keyboard yang terdapat pada juga antara yang paling selesa digunakan.