Perintah kawalan pergerakan pemulihan bermula 10/6/2020 hingga 31/8/2020.

7 June 2020, 3:45 pm

Perintah kawalan pergerakan pemulihan bermula 10/6/2020 hingga 31/8/2020.

Dalam tempoh #MCO pemulihan ini, pergerakan rakyat dilonggarkan lagi. Ini antara perkara yang saya sempat tulis:

• Pergerakan rentas negeri dibenarkan. Saya jangkakan pergerakan rentas daerah dalam Sarawak turut juga dibenarkan. Ke Telok Melano ke kita!? 😆

• Kedai gunting rambut dibenarkan dibuka. Bos, potong gondol!

• Konvoi juga dibenarkan. Vroom! 🏎

• Melancong dlm negeri digalakkan. Ni yang ditunggu² ni.

• Sambutan Hari #Raya Aidiladha & korban dibenarkan. Nak sembelih kolok, ada 5 ekor semua jantan, sepanjang masa bergaduh 🦃.

• Sekolah akan buka berperingkat ikut nasihat Kementerian Kesihatan. Budak² sekolah dah rasa tak sabar nak jumpa kawan balik, ke rasa malas nak turun sekolah 🤪.

Namun, ada juga beberapa perkara masih belum boleh buat lagi:

• Sukan yang melibatkan sentuhan seperti bola sepak belum dibenarkan. Belom lagi dapat tengok #LigaMalaysia ni.

• Aktiviti yang melibatkan orang ramai, bersesak² seperti pub, kelab malam, kenduri, perarakan dll juga belum boleh lagi.

Gambar: Sungai Temedak. Kat mana? Pergi cari kat Google Map, ada pantai cantik dekat dengan tempat ni.

Update: Google Maps tak jumpa Sg Temedak? Boleh ditongsampahkan app tu. Sg Temedak terletak di Jalan Trombol, jalan menuju ke Golden Beach, sebelah Telaga Air.

Pin It Send

Hantaran sohor kini:

Hari ni nak kongsi chord gitar lagu Wali, semalam dah cukup raya sehari jak.

25 May 2020, 2:00 pm

Hari ni nak kongsi chord #gitar lagu Wali, semalam dah cukup #raya sehari jak. Hari cuti hari untuk ‘mengenteng’ gitar 😅.

Kebanyakan chord gitar yang ada kat internet, terutamanya lagu daripada Wali, tak berapa tepat, walaupun guna standard tuning. Jadi, ini 4 lagu Wali yang sempat saya cari chord dia guna standard tuning. Kalo ada chord yang guna not sharp (♯) tu, boleh klip capo kat gitar untuk mudahkan jari tekan chord. Tak pun main kat power chord saja, mudah lagi.

🎸 Serpihan Hatiku – azwan082.my/post/2371/wali-band-serpihan-hatiku-guitar-chord
🎸 Baik-baik Sayang – azwan082.my/post/2373/wali-band-baik-baik-sayang-guitar-chord
🎸 Langit Bumi – azwan082.my/post/2402/wali-band-langit-bumi-guitar-chord
🎸 Sayang Lahir Batin – azwan082.my/post/2404/wali-band-sayang-lahir-batin-guitar-chord

Chord lagu² lain next time cari 😁.

Gambar: gitar saya ni mungkin ada problem, tali E kecil tu boleh putus sendiri 😱.

Pin It Send

Jamuan Aidilfitri 1441H – ketupat Aiman Tino.

24 May 2020, 10:10 am

Jamuan Aidilfitri 1441H – ketupat Aiman Tino. Macam mana la dia rebus ketupat sampai hangus 🤣.

Happiness is bila dapat tidur malam sebelum #raya takda diganggu bunyi bising letup². Dah macam gongxi fatt choy dah. Mana pergi budaya Islam bertakbir sampai awal pagi, dah kalah dengan budaya orang. Nak meriah mesti buat bising. Nasib baik taman perumahan sini majoriti Cina & Dayak, tenang sikit malam tadi, kampung lain yg jauh saja kena ambush.

Nah, ni lagu raya untuk tahun ini – open.spotify.com/track/7A0vOaBkmAWZ4xcCJcoCQA

Pin It Send

Raya wajib kat kampung ke? Tak boleh ke beraya kat bandar?

21 May 2020, 8:00 pm

Raya wajib kat kampung ke? Tak boleh ke beraya kat bandar?

Setakat semalam lebih 20 ribu kenderaan dikesan cuba keluar dari kawasan Lembah Klang untuk balik ke kampung menyambut #raya.

Ada yang beralasan takut tak dapat nak bermaafan bersalam raya. Sekarang normal baru penjarakan sosial nak bersalaman apa benda? Teknologi ada macam² untuk call, WhatsApp, FB/IG live, Zoom, Skype orang kat kampung pun dapat bermaafan apa. Tinggal diri sendiri nak mengambil kira penggunaan teknologi tu utk bermaafan sebagai ikhlas ke tidak, mesra ke tidak, bermakna ke tidak. Student luar negara dah lama beraya style ni.

Ada juga kata tak meriah. Definisi meriah selalunya dikaitkan dengan ramai orang. Kalau semua beraya kat bandar, dah ramai² tu kira meriahlah. Tengok macam kami kat bandaraya Kuching.

Syukur kat Kuching, kampung²nya dalam bandar, jadi tak ada sangat istilah balik kampung, kecuali mereka yang asal dari luar bandar lah. Taman perumahan pun macam kampung dah.

Saya sendiri dah beberapa kali beraya jauh dari keluarga. Tak ada rasa ketinggalan nak beraya pun, tahun depan masih ada lagi. Tapi yang saya risau bukanlah lain tahun tak dapat beraya lagi, tapi takut tak sempat nak #puasa lagi. Ingat² ☝🏻.

Update: mulai hari ni mana² kenderaan yg didapati cuba merentas negeri akan dikompaun dulu sebelum diminta berpatah balik.

Pin It Send

Perintah kawalan pergerakan (bersyarat) dilanjutkan sehingga 9/6/2020, iaitu 4 minggu lagi.

10 May 2020, 2:35 pm

Perintah kawalan pergerakan (bersyarat) dilanjutkan sehingga 9/6/2020, iaitu 4 minggu lagi.

Apa khabar saudara dan saudari semua? 😁

Ok, ini beberapa ringkasan ucapan TSMY tadi:

• Balik kampung tak dibenarkan! Berkumpul beraya tak boleh! Termasuk nak bergawai dgn tadau kaamatan.
• Namun, kelonggaran diberi kepada ahli keluarga yang tinggal berjauhan sejak mula #MCO untuk melakukan pergerakan rentas sempadan negeri untuk kembali ke pangkuan keluarga masing². Apply guna app Gerak Malaysia, atau melalui balai polis terdekat
• Bagi permohonan Bantuan Prihatin Nasional (BPN) yang ditolak, tempoh rayuan dilanjutkan sehingga 31 Mei ini.
• Beberapa minggu akan datang adalah tempoh kritikal untuk negara. Jika terdapat peningkatan kes yang ketara, perintah kawalan pergerakan diperketatkan (EMCO) akan dilaksanakan di kawasan bertumpu.

Akhir sekali, pemasangan lagu Dendang Perantau adalah dihadkan sama sekali 😂 untuk mengurangkan rasa sedih orang ramai takpat balik #raya.

Pasang la lagu raya rock la wei, baru syok! 🤘🏻 (open.spotify.com/album/5oc4fRKq4X7zqchtw7ykAd). #TSMY

Pin It Send

Cara membayar zakat fitrah menggunakan portal Baitulmal Kamek.

3 May 2020, 10:20 am

Cara membayar zakat fitrah menggunakan portal Baitulmal Kamek.

① – Log masuk ke pelanggan.tbs.org.my. Jika belum mempunyai akaun, daftar akaun baru. Borang daftar seperti dalam gambar akan dipaparkan. Saya pasti semua boleh membaca dan tahu info apa yang perlu diisi dalam borang ini. Selepas daftar, email pengesahan akan dihantar ke alamat email yang anda beri.

② – Di sidebar sebelah kiri, atau melalui butang menu di peranti mudah alih (atas kiri), pergi ke Bayaran > Zakat Fitrah. Pilih anda mahu bayar zakat ini untuk berapa orang, kemudian klik ‘Seterusnya’.

③ – Di halaman ringkasan ini, anda boleh pilih cara untuk memungut resit bayaran, sama ada ambil sendiri di cawangan yang anda pilih, atau pun melalui pos. Jika melalui pos seperti saya pilih, masukkan alamat surat-menyurat anda.

④ – Pembayaran boleh dibuat menggunakan online banking (FPX), e-wallet Boost ataupun Sarawak Pay. Selepas pembayaran, resit pembayaran akan diemelkan kepada anda.

#zakat fitrah wajib dilaksanakan setiap muslim yang berpuasa, tempoh masa yang diberikan adalah antara 1 Ramadan sehingga 1 Syawal, sebelum bermulanya solat hari #raya Aidilfitri.

MCO hari ke-47, #puasa hari ke-10.

Pin It Send

Zakat fitrah tahun ni boleh bayar secara online 👍.

19 April 2020, 9:40 am

Zakat fitrah tahun ni boleh bayar secara online 👍.

Menurut Pengurus Besar Lembaga Tabung Baitulmal Sarawak, Datu Hj. Abg Mohd Shibli, pembayaran boleh dilakukan melalui Baitulmal Kamek (pelanggan.tbs.org.my), MyEG (www.myeg.com.my), Maybank2U (www.maybank2u.com.my), dan SnapNPay (www.snapnpay.my).

Biasanya pembayaran dapat dibuat di kaunter² mini yang dibuka di pasaraya, pejabat kerajaan ataupun melalui masjid dan surau, tapi disebabkan #MCO sekarang ni, ia tak dapat dilaksanakan. Walau bagaimanapun, pembayar zakat masih boleh pergi membayar kepada amil² yang dilantik yang bertugas dari rumah masing².

Kadar #zakat fitrah tahun ini ditetapkan sebanyak RM7 seorang.

Sumber – www.theborneopost.com/2020/04/17/zakat-payments-can-be-made-online-says-tbs-general-manager

#puasa #raya #duit

Pin It Send

Bazaar Ramadan 2020 dah confirm batal?

2 April 2020, 11:15 am

Bazaar Ramadan 2020 dah confirm batal? Jadi nanti nak sungkai (buka #puasa / iftar) kena masak sendiri lah 😫?

Setakat hari ni, belum dengar keputusan drpd DBKU, MBKS atau MPP, sama ada nak diteruskan bazaar Ramadan atau nak dibatalkan.

Kalau batal, ok jugak, berbazaar kat online saja lah. Start dari pagi, buat live kat FB atau IG, ambik order dari customer, buat style macam orang nak lelong barang kat cjwowshop. Sambil² tu tunjuk situasi di dapur, proses memasak makanan untuk dijual. Pastu jual, terima bayaran cara cash on delivery.

Bukan apa, broadcast live sebab nak bagi tau kat customer yg order diorang sedang diproses. Lagi pun bulan puasa kan selalu tunjuk rancangan masak², ini pun sama jugak. Kalau ramai yg tengok, esok hari mungkin order pun naik 📈.

Tak jadi #raya 😱?!

Selain itu, ada kemungkinan jugak raya tahun ni dibatalkan. Kalau ikut logik keadaan wabak #Covid19 di China yg mengambil masa sampai 6 bulan baru reda, ditambah pula dengan bantuan kerajaan untuk tempoh 6 bulan, ada kemungkinan kita di sini juga akan menghadap krisis ini hingga bulan 9 nanti. Sebab tu kita kena patuh #MCO, duduk rumah, jarakkan diri antara satu sama lain, kerap basuh tangan, supaya lebih cepat wabak ini reda.

Pin It Send