Mencuba sushi dari kedai LePapa.

29 October 2020, 12:45 pm

Mencuba sushi dari kedai LePapa.

Harga dia kira murah, RM5 saja, tapi isipadunya agak kurang. Hanya ada 9 potongan #sushi dengan inti sosej, telur goreng, timun & lobak merah, semuanya hirisan kecil, nasi pun nipis saja. Tambahan pula, tak ada paket kicap sushi diberi.

Untuk #makan alas perut, ok lah. Tapi kalau nak yang berbaloi, bagus lagi sushi yang dijual kat Emart, yang jenis harga RM6.80, ada macam² jenis inti, dan 6 potongan yang diberi lebih besar & lebih mengenyangkan, kicap pun ada disertakan sekali 🍣.

Pin It Send

Hantaran sohor kini:

Nak buat salsa tapi jadi acar sayur 😅.

22 October 2020, 1:15 pm

Nak buat salsa tapi jadi acar sayur 😅.

① – Bahan² yang saya guna untuk buat #resipi salsa ni: tomato, bawang besar, bawang putih, daun sup, cili besar, lemon tempatan & serbuk perasa daripada mi Maggi ayam.

Saya tukar beberapa bahan daripada resipi asal sebab saya target untuk dapatkan semua bahan dari satu kedai saja iaitu Emart Batu Kawa.

Antaranya daun sup untuk menggantikan daun ketumbar. Walaupun rasa kedua²nya berlainan, tapi saya suka lagi rasa daun sup. Lebih rasa macam sup 😂.

Resipi asal dari Mexico guna jalapeño (sebutan: halapinio), sejenis buah cili yang kurang pedas tapi aroma pedasnya unik, takda dijual di sini jadi saya gantikan dengan cili besar. Ingat nak cuba guna capsicum hijau tapi tak jumpa jugak.

Untuk menambah perasa, resipi asal guna garam, lada dan serbuk jintan putih (cumin). Ini terpulang kepada masing² nak bagi perasa macam mana, guna serbuk perasa Maggi ayam pun jadi.

② – Cara buat mudah saja. Cincang semua bahan pastu campurkan dalam satu bekas. Bubuh serbuk perasa dari mi Maggi dan perah lemon ke atas semua bahan. Gaulkan rata & simpan dalam peti sejuk.

Resipi asal ada banyak varian, ada yang guna tomato dipotong dadu dalam tin (diced canned tomato), ada yang kisar (blend) bahan selepas diadukkan, ada juga yang panggang tomato sedikit sehingga ada kesan terbakar untuk bagi rasa hangus² sikit (char flavor).

③ – Ini hasil selepas simpan beberapa jam. Boleh jugak sebenarnya terus #makan lepas digaulkan.

Kalau mengikut sukatan yang saya gunakan – 5 biji tomato, 2 biji cili besar, setengah ikat daun sup, 2 biji bawang besar, 6 ulas bawang putih, 5 biji lemon – dapat hasilkan sebanyak 2 kontena plastik begini, cukup makan untuk 6-7 hari.

Walau bagaimanapun, lain kali ada sedikit pengubahsuaian yang kena saya lakukan, sebab rasa masam dari lemon tu kuat sangat, pastu kurang rasa masin dari serbuk perasa. Mungkin saya akan tukar lemon dengan limau kasturi, bagi lebih masam manis sikit. Bawang besar pun mungkin dikurangkan sebab kuat sangat aroma bawang.

Lepas tu nak tambah lagi serbuk perasa, hampir tak ada rasa masin. Entah² garam dah larut, rasa masin pun kurang, yang tinggal hanya kandungan sodium yang tinggi dalam sayur. Nak kena jaga² juga tu 👨🏻‍⚕️.

Pin It Send

Meal prep sushi tuna 🍣.

15 October 2020, 11:31 am

Meal prep sushi tuna 🍣.

Selalunya kalau nak buat #sushi atau #kimbap, ramai fikir kena pakai bahan² yang khas, mahal atau import. Di sini saya nak tunjukkan boleh saja buat #resipi sushi guna bahan² ringkas yang mudah didapati di kebanyakan pasaraya.

① – Untuk nasi, hanya guna beras biasa, saya gunakan beras Uncle Tan. Lepas masak nasi, biar beberapa minit menjadi suam tapi jangan buka penutup periuk, sebab nak kekalkan wap air & kelembapan nasi tu. Tak perlu juga tambah cuka beras.

Nori ataupun kepingan rumpai laut (seaweed sheet) daripada Thien Lee Marketing ni pun boleh didapati di kedai runcit. Tadi nasi saya biarkan suam sebab kalau nasi masih panas, nori boleh jadi lembut & susah nak digulung.

Untuk inti, saya guna crab stick, tuna mayonis dalam tin dan frozen vegetables. Sayuran beku tu panaskan dengan microwave sebelum dicampur dengan tuna.

Anda boleh letak apa saja sebagai inti, bergantung kepada selera dan kreativiti, seperti telur goreng, ataupun potongan timun dan lobak merah. Saya pernah beli sushi kat Emart yang hanya ada nasi diletak potongan kecil cheese saja di atas 😅.

② – Nak gulungkan pun saya tak pakai rolling mat, hanya gulungkan nori tu tadi. Nasi kena letak sedikit, kalau tak nanti sushi tu besar / tebal sangat, tak muat masuk mulut untuk satu suap.

Di satu hujung nori (dalam gambar, hujung sebelah kiri) tak perlu bubuh nasi, nanti bila gulung bahagian tu yang akan jadi ‘penutup’ kepada gulungan sushi & takda lah lebih² nasi terkeluar.

Lepas gulung, bahagian hujung tu tadi letak kat bawah sushi supaya gulungan tak terbuka, pastu terus potong & letak dalam bekas. Pastikan pisau tajam & dibasahkan sedikit supaya nasi kurang melekat pada bilah.

③ – Saya masak 2 kong nasi, dan menggunakan 6 batang crab stick, 6 keping nori dan satu tin tuna mayonis, yang menghasilkan sushi sebanyak 3 bekas kontena plastik macam ni.

Bagi saya, satu kontena ni boleh #makan untuk sehari, setengah untuk tengahari, dan selebihnya untuk malam.

④ – Waktu nak makan pula, saya suka cicah dengan kicap Kikkoman ni, rasa dia sama macam kicap sushi yang dijual di Aeon & Emart.

Nota: Walaupun dapat disimpan sehingga 3 hari, tapi saya dapati nasi sushi jadi agak keras selepas 3 hari. Jadi saya terpaksa panaskan dengan microwave, walaupun biasanya kita makan sushi yang sejuk.

いただきます! 잘먹겠습니다!

Pin It Send

Nasi ayam sos thai kat Boulevard food court, RM6.50.

14 September 2020, 12:30 pm

Nasi ayam sos thai kat Boulevard food court, RM6.50.

Saya bagi 7/10, sedikit pedas, ayam goreng berminyak dengan kulit berlemak tu yang buat rasa sedap tu, tapi tak dapat selalu #makan, naik balik kolestrol nanti. Kalau ada rasa pening² nak pitam waktu bangun berdiri dari duduk walaupun tak mengejut, tu tanda kolestrol tinggi tu 😨.

Pin It Send

Nasi ayam penyet kat food court Emart Batu Kawa.

26 August 2020, 11:20 am

Nasi ayam penyet kat food court Emart Batu Kawa.

Harganya dalam RM8, kira ok lah. Kuantiti pun ok. Saya suka sayur ulam dia banyak, daun ubi kayu dan kobis, dicelur dalam air panas. Cuma yang kureng adalah sambal dia pedas sangat 🥵. Tak dapat #makan sambal ni, takut nanti datang balik gastritis.

Saya suka lagi sambal yang seimbang rasanya – cukup rasa masin dari belacan, rasa manis dari bawang, rasa masam dari asam jawa atau tomato, dan rasa pedas dari cili padi. Yang ni rasa pedas menutup semua rasa lain. Tapi kalau anda jenis suka kunyah cili padi hijau, sambal ini untuk anda 🔥.

Satu lagi yang best makan kat food court ni – teh o atau kopi o, panas atau ais, harga dia RM1 saja 👍🏻.

Pin It Send

Menu nasi ada bentuk hati pulak 💛.

25 August 2020, 11:50 am

Menu nasi ada bentuk hati pulak 💛.

Ini nasi ayam krispi thai, kat food court Emart Batu Kawa (goo.gl/maps/uEFZnYGR8F6CnsT58), harga dalam RM6.80, berbaloi sebab isipadu makanan banyak.

Saya suka pergi makan kat food court ni sebab ruang yang luas, ada aircond & servis pun laju. Order kat salah satu gerai, pastu pergi order minuman, tengah tunggu air siap, menu di order tadi pun dah siap, ching² 🛎 bunyi loceng panggil.

Kalau banding dengan kedai makan lain, terutamanya jenis banyak gerai peniaga dalam satu lot kedai, kebanyakannya jenis terbuka & berdekatan dengan jalan. Kurang selesa dengan bising jalan & hangat dari luar, pastu selalunya sesak, tak dapat nak penjarakan fizikal. Kat food court Emart ni jugak dapat #makan dengan selesa.

Pin It Send

Nasi ayam banyak ni agak² berapa harga dia?

24 August 2020, 10:50 am

Nasi ayam banyak ni agak² berapa harga dia?

Saya beli kat food court Boulevard shopping mall (goo.gl/maps/4kqCwzbcv6ENdwaV9), harga dia hanya RM5 🙀.

5 ringgit dapat nasi ayam banyak macam ni, berbaloi! Sayur pun banyak. Kedai lain ada yang letak hanya 2 keping timun jak. #makan kat food court ni memang best 👍🏻.

Pin It Send

Sampai jadi, hari² bikin jam 🕰 pertama kali (?)

10 August 2020, 10:05 am

Sampai jadi, hari² bikin jam 🕰 pertama kali (?)

Mula dari bawah,
Ramai orang makan nasi tapi tak pernah pergi sawah.

Mula dari kampung,
Ramai orang makan roti tapi tak pandai uli tepung.

Mula dari kiri,
Ramai orang makan lamb chop tapi tak ternak biri-biri.

Mulakan sendiri,
Ramai orang makan sardin tapi rupanya ikan tenggiri.

Mula nak berpaut,
Ramai orang makan sushi tapi tak pernah pergi laut.

Muka ada senyum,
Ramai orang makan pasta tapi tak pernah tanam gandum.

Mula tanam bayam,
Ada orang makan kepsi tapi takut nak pegang ayam.

Mula ikat sanggul,
Kami orang makan kimchi tapi tak ngegeh nak cakap hangul.

Mula pakai sarung,
Kami orang makan bakso tapi tak komplen rasa tepung.

Mula dapat mesej,
Ramai orang makan sosej tapi tak tahu apa dalam sosej 😳.

#emau #makan

Pin It Send

Ini nasi goreng pattaya, tapi menu ini bukanlah berasal dari Pattaya, Thailand.

8 July 2020, 9:20 pm

Ini nasi goreng pattaya, tapi menu ini bukanlah berasal dari Pattaya, Thailand. Belum diketahui lagi bagaimana nasi goreng yang dibungkus dengan telur goreng ni boleh dapat nama pattaya.

Kalau di Indonesia, ia disebut nasi goreng amplop. Amplop tu maksudnya ‘envelope’ atau sampul, ertinya nasi yang diletak dalam sampul telur goreng 😅.

Kalau di Jepun atau Korea pula disebut omurice, kependekan kepada omelette rice.

Lokasi kedai #makan – pasar open air #Serian.

Pin It Send

Limbang nak jadi pengeluar keju kerbau halal utama di Malaysia 🧀.

5 July 2020, 10:10 am

Limbang nak jadi pengeluar keju kerbau halal utama di Malaysia 🧀.

Kerbau dalam English adalah nama salah satu baka buffalo, iaitu carabao ataupun swamp-type buffalo. Kerbau asalnya dari Filipina.

Kat #Limbang, lepas lintas imigresen, pastu dekat Jambatan Batu Danau dapat tengok banyak kerbau berkubang di padang ternak sepanjang tepi jalan.

Malaysia mengimport RM400 juta keju dari luar negara setiap tahun. Dengan adanya pengeluaran keju tempatan, dijangka dapat mengurangkan kebergantungan kepada keju import, di samping menjamin status halal keju.

Menarik ni, nak juga rasa cheese cake daripada keju susu kerbau. Katanya rendah lemak berbanding lembu. Lagipun orang sini apa saja makanan tambah cheese mesti laku, #makan jak. Tapi saya tak suka pisang goreng dengan cheese, tekstur dan rasa tak padan 🤭.

Gambar: monumen kerbau kat #Serian, sekarang ni tak tau kat mana dah diletak, dah kena alih waktu construction jalan.

www.theborneopost.com/2020/07/03/sarawak-interested-in-premium-buffalo-cheese-production-2

Pin It Send