Ini nasi goreng pattaya, tapi menu ini bukanlah berasal dari Pattaya, Thailand.

8 July 2020, 9:20 pm

Ini nasi goreng pattaya, tapi menu ini bukanlah berasal dari Pattaya, Thailand. Belum diketahui lagi bagaimana nasi goreng yang dibungkus dengan telur goreng ni boleh dapat nama pattaya.

Kalau di Indonesia, ia disebut nasi goreng amplop. Amplop tu maksudnya ‘envelope’ atau sampul, ertinya nasi yang diletak dalam sampul telur goreng 😅.

Kalau di Jepun atau Korea pula disebut omurice, kependekan kepada omelette rice.

Lokasi kedai #makan – pasar open air #Serian.

Pin It Send

Hantaran sohor kini:

Limbang nak jadi pengeluar keju kerbau halal utama di Malaysia 🧀.

5 July 2020, 10:10 am

Limbang nak jadi pengeluar keju kerbau halal utama di Malaysia 🧀.

Kerbau dalam English adalah nama salah satu baka buffalo, iaitu carabao ataupun swamp-type buffalo. Kerbau asalnya dari Filipina.

Kat #Limbang, lepas lintas imigresen, pastu dekat Jambatan Batu Danau dapat tengok banyak kerbau berkubang di padang ternak sepanjang tepi jalan.

Malaysia mengimport RM400 juta keju dari luar negara setiap tahun. Dengan adanya pengeluaran keju tempatan, dijangka dapat mengurangkan kebergantungan kepada keju import, di samping menjamin status halal keju.

Menarik ni, nak juga rasa cheese cake daripada keju susu kerbau. Katanya rendah lemak berbanding lembu. Lagipun orang sini apa saja makanan tambah cheese mesti laku, #makan jak. Tapi saya tak suka pisang goreng dengan cheese, tekstur dan rasa tak padan 🤭.

Gambar: monumen kerbau kat #Serian, sekarang ni tak tau kat mana dah diletak, dah kena alih waktu construction jalan.

www.theborneopost.com/2020/07/03/sarawak-interested-in-premium-buffalo-cheese-production-2

Pin It Send

Kalau kena cirit-birit, baik minum susu probiotik.

19 June 2020, 5:30 pm

Kalau kena cirit-birit, baik minum susu probiotik.

Antara jenama minuman susu probiotik yang banyak di kedai adalah seperti Vitagen, Yakult, Solivite dll. Nama lain bagi minuman jenis ini adalah kefir susu.

Di dalam minuman ini mengandungi probiotik, iaitu kultur hidup Lactobacillus, yang diperlukan usus manusia untuk menjalankan fungsi penghadaman dengan sempurna.

Kalau usus tak cukup probiotik ni, itu yang boleh menyebabkan cirit-birit, tapi ia bukanlah satu²nya punca cirit-birit. Kalau penyakit berlarutan beberapa hari, pergilah ke klinik.

Makanan tempatan kita terutamanya jenis diawet seperti pekasam, jeruk, cencaluk, budu, tempe dsb. juga mengandungi banyak probiotik. Bagi yang kurang atau tidak #makan makanan seperti di atas, sebaiknya amalkan minum susu probiotik. Saya sendiri mengambil Vitagen atau Yakult sebulan sekali ✌🏻.

Pin It Send

Tips beli pisang kat kedai – kempen makan buah.

16 June 2020, 3:25 pm

Tips beli pisang kat kedai – kempen #makan buah.

Ini jenis pisang cavendish.

Kalau nak dihabiskan dalam beberapa hari, pilih buah yang masih ada sedikit warna hijau dihujung. Buah macam ni masih sedikit kelat & keras. Simpan kat atas meja makan dalam 1-3 hari & semua buah akan cukup masak. Dalam beberapa hari habis la semua buah tu.

Kalau nak dihabiskan terus, beli buah pisang yang dah kuning semua, dan buah tu agak lembut sikit. Confirm semua dah masak. Ajak satu rumah makan sama² 😁.

Pin It Send

Masak ayam kukus atas nasi kena buang kulit.

15 June 2020, 12:30 pm

Masak ayam kukus atas nasi kena buang kulit.

Ini daripada #resipi kat azwan082.my/post/2125. Kulit ayam ni mengandungi lemak yang tinggi. Memang sedap kalau digoreng disalut tepung macam KFC.

Tapi kalau kukus atas nasi macam ni, lain cerita. Kadang² kulit saja ada rasa masin, isi kat dalam tak kena serbuk perasa.

Sebaiknya buang kulit dulu, baru perap. Kulit ayam sekarang banyak sangat lemak, dan rasa kulit ayam ni pun ada yang pelik dah. Apa jak yang ayam tu #makan.

Satu lagi yang saya perhatikan apabila makan makanan berlemak macam kulit ayam ni. Sebab saya ada buat #senaman harian, makanan ada lemak macam ni buat badan tak berapa sedap, rasa macam lambat sembuh dari #workout dari hari sebelumnya, masih ada sakit².

Lain kalau makan tinggi protein, seperti isi ayam, telur atau ikan tuna, esok hari selepas workout badan rasa segar & bertenaga. Tapi makan kena ikut jadual la, dan tak berlebihan. Kalau terlebih nasi pun esok hari letih jugak badan nak hadam semua nasi tu.

Pin It Send

Dalam hidup kita berjumpa dengan orang ‘pelik’ merupakan satu peluang untuk kita belajar.

12 June 2020, 12:05 pm

Dalam hidup kita berjumpa dengan orang ‘pelik’ merupakan satu peluang untuk kita belajar.

Maksud pelik di sini bukanlah aneh, janggal atau songsang, ataupun apa² yang membawa maksud negatif. Maksud saya, orang yang unik, lain daripada yang lain, dalam maksud positif.

Dalam artikel ini saya nak hadkan konteks kepada pemakanan, orang yang cara makannya unik. Secara specifiknya, #vegan.

Vegan atau vegetarian, adalah orang yang diet makanannya berasaskan tumbuhan.

Tujuan seseorang menjadi vegan, secara umumnya ada 2 sebab:

• Menentang kekejaman terhadap haiwan (animal cruelty).

Di sesetengah tempat, terutamanya luar negara, haiwan ternakan diperlakukan dengan kejam untuk mendapatkan daging sebagai makanan, termasuk bahagian² lain seperti kulit dan bulu sebagai pakaian dsb. Ramai yang sudah memiliki kesedaran terhadap amalan penternakan yang salah ini, memprotes dengan tidak mengambil makanan berasaskan haiwan, tidak memakai pakaian yang berasal daripada haiwan, dan tidak menggunakan apa² produk yang mengandungi bahan berasaskan haiwan.

• Menyokong kelestarian alam sekitar.

Industri penternakan haiwan menghasilkan banyak bahan buangan yang menggugat kebersihan alam sekitar. Sisa buangan haiwan yang tidak diuruskan dengan baik, apabila dilepaskan hingga mengalir ke parit, sungai dan laut, akan merosakkan ekosistem hidupan air. Selain itu, bau busuk daripada ladang ternakan yang mengganggu kehidupan penduduk setempat beserta lalat yang banyak, ini salah satu daripada contoh kerosakan alam sekitar yang disebabkan oleh industri penternakan haiwan.

Dulunya saya ada mengenali beberapa kawan yang vegan, tapi tak berapa ambil tahu sangat. Persepsi saya waktu itu, makanan orang vegan hanyalah #sayur salad. Ya, mangkuk besar berisi sayur daun yang banyak tu saja yang saya ingat mereka #makan 😅.

Sehinggalah saya mengikut channel Handeeman di Youtube (www.youtube.com/channel/UCb0s0qC96lCcx2pO2za6mcw), dalam siri pembinaan rumah kecil atas trailer (tiny house on trailer). Waktu tu saya tengah nak belajar cara² woodworking DIY. Dia ada menunjukkan makan tengahari vegan dia, yang pada mulanya saya lihat macam nasi lemak, sebab ada sambal. Tapi bukan, itu adalah red lentil chili, ataupun kita sini mungkin sebut kuah dhal cili, campur dengan nasi beras jasmin.

Selepas tu saya tengok lagi kesemua video Handeeman yang ada dalam channel Youtube dia. Persepsi saya berkenaan vegan bertukar. Sehinggakan roti kosong, ataupun kerepek pisang yang dijual di kedai, juga boleh dianggap vegan. Asalkan penghasilan makanan tersebut tidak memasukkan bahan berasaskan haiwan.

Handeeman juga memiliki satu channel Youtube lain, iaitu Unconventional Living (www.youtube.com/user/UnRealLivingHQ). Di channel ini dia berkongsi banyak berkenaan cara hidup alternatif, law of attraction, dan juga projek berbasikal di seluruh Asia Tenggara, termasuk Malaysia. Ya, Handeeman pernah berbasikal sampai ke Teluk Bahang, Pulau Pinang untuk merasai durian Musang King kat sana, yang sekarang tengah musim berbuah. Satu lagi, dia berbasikal beratus² kilometer dari Vietnam ke Thailand, pastu di pesisir pantai Australia, dengan hanya makan pisang saja (ok, ini mungkin overclaim, tapi tengok dulu video² dia).

Handeeman, ataupun nama sebenarnya Derek Howlett, telah pun berkahwin dengan seorang lagi Youtuber terkenal di US iaitu High Carb Hannah (www.youtube.com/user/Rawkaholics). Hannah juga seorang vegan, dan dia menumpukan channel Youtubenya untuk usaha menurunkan berat badan dengan cara diet vegan. Di sini juga saya banyak belajar tentang masakan, cara makan untuk mengurangkan berat badan dan nutrition makanan.

Kesimpulannya, dalam hidup ini anda mungkin pernah mengenali atau berjumpa dengan orang yang cara hidupnya tidak sama dengan anda. Mungkin anda tidak bersetuju, ataupun ada yang sampai membenci, tapi anda kena berhenti sekejap, dan buka minda untuk mempelajari kenapa orang tersebut memilih gaya hidup tersebut. Mungkin anda akan mempelajari sesuatu yang baru, yang dapat diadaptasi dalam kehidupan seharian, untuk kebaikan diri sendiri juga.

Channel Handeeman & High Carb Hannah banyak mempengaruhi saya dalam cara memilih makanan, cara berbelanja & jimat #duit, cara hidup #minimalis, termasuk juga menginspirasikan saya untuk mencuba membuat kerja² pertukangan #DIY. Banyak lagi perkara menarik yang mungkin saya akan kongsikan pada masa akan datang yang saya pelajari daripada pasangan Youtube #YT ini.

Pin It Send

Gegelung lapan rasa Fusipim.

8 June 2020, 11:40 am

Gegelung lapan rasa Fusipim.

Diperbuat daripada kek ikan (fish cake) yang digulung dengan isi seperti kepingan rumpai laut (seaweed sheet) & isi ketam tiruan (crab stick).

Soalan hari ini, senaraikan 8 rasa yang ada dalam gegelung fish cake ini.

🤔?

Rasa tepung
Rasa rumput
Rasa kenyang
Rasa seram
Rasa bersalah
Rasa kuat
Rasa sayang hey
Rasa nak #makan lagi

🙄…

Me: Start balik makan bergoreng ni, abis la diet. Tambah satu lagi rasa: rasa gemuk balik 😭.

Pin It Send

Juadah buka puasa hari terakhir Ramadan 1440H.

27 May 2020, 6:50 pm

Juadah buka puasa hari terakhir Ramadan 1440H.

2 hari sebelum raya, saya rasa nak #makan makanan bazaar Ramadan, jadi saya pergi cari makanan kat mana² gerai tepi jalan. Saya selalu memandu sekeliling kawasan Jalan FAC-Matang hingga Semariang, dan ada terjumpa beberapa gerai tepi jalan yang menjual juadah berbuka #puasa.

Kedai tersebut terletak di Jalan Tan Sri Abang Ikhwan, jalan antara Kampung Semariang hingga Kampung Semerah Padi, ada papan tanda Agrobazaar kat atas kedai. Mula² saya cuba mi kari dulu. Dari jauh nampak macam mi jawa, ada bungkus mi kuning dengan kuah, tapi penjual kata ini mi kari. Rasa dia saya bagi 8/10. Kuah tak berapa pedas, cukup rasa manis, masin dan sedikit rasa lemak. Saya asingkan cili, pastu tak hirup kuah mi ni, sebab tak dapat makan pedas sangat sekarang, nanti gastrik lagi.

Hari last puasa saya beli kuetiau goreng dan nasi ayam. Kuetiau goreng dia saya bagi dalam 7/10. Bagi yang biasa makan masin, mungkin kuetiau ni kurang sedap sebab kurang masin. Bagi saya, cukup rasa, dan tak pedas. Nasi ayam pula 8/10. Ayam dia cukup masak, cukup rasa, saya bubuh sedikit saja sos cili, dan ada juga sedikit sayur, rasanya acar sayur campur isi labu. Cuma saya panaskan balik nasi tu dengan microwave oven, menyebabkan nasi dia jadi keras sikit.

Tahun depan nak cuba lagi menu² lain, termasuk gerai² lain yang banyak merata di dalam kampung² di Kuching.

Pin It Send

Time² raya ni, makan sedap², daging ayam rendang semua

26 May 2020, 2:40 pm

Time² raya ni, makan sedap², daging ayam rendang semua, jangan lupa berkongsi dengan #emau anda, dia tengah menunggu kalau ada sisa² yang terjatuh dari tepi meja 😭.

Gambar: 4 fasa menyedari nasib diri dan pasrah 😂.

Me: cukup sehari saja makan sedap², kalau banyak sangat #makan daging, makanan berminyak, nanti datang balik penyakit, dari start #MCO dah control makan, takut nanti sia² saja usaha tu 💪.

Pin It Send

Tulis tentang sesuatu di FB / IG pastu iklan berkaitannya tiba² keluar?

19 May 2020, 6:45 pm

Tulis tentang sesuatu di FB / IG pastu iklan berkaitannya tiba² keluar?

Ramai mesti pernah tengok situasi macam ni. Terutama sekali lepas search sesuatu kat website shopping, bila buka FB atau IG, iklan tentang barang yang disearch tadi mula keluar.

Kalau difikirkan secara logik teknikal, takda apa yang misteri atau magic sangat. Sebab bila korang tulis update kat FB atau IG, data tentang update tu disimpan dalam database kat server Facebook. Pastu mereka akan proses kandungan update tu untuk cari keyword dan konteks yang ada padanan dengan iklan² yang dibuat oleh advertisers di FB.

Hinggakan sekarang gambar, video dan audio pun diproses untuk dapatkan info atau keyword untuk advertisers. Kalau korang upload gambar kereta, FB dapat detect dalam gambar tu ada kereta, pastu akan cari iklan yang berkaitan kereta untuk ditunjukkan.

Macam saya ada tulis pasal protein dan kurangkan berat badan, lalu banyak iklan protein powder & mesin #workout angkat besi keluar 💪😅.

Bila tulis pasal maintenance #kereta, lalu ada keluar iklan dari Kia, Mitsubishi & Perodua suruh beli kereta baru 🚙.

Kalau tulis pasal makanan, berlobo² iklan KFC, Pizza Hut & iklan makanan lain yang keluar 🍗.

Raya dah dekat, saya terfikir nak buat kelainan, orang lain buat lemang, rendang, kuih muih, saya nak buat sup ayam ginseng pulak lah. Sihat sikit. Dulu pun pernah raya kat Malaya #makan sup ayam ginseng saja 😭. Nak tengok ada tak iklan FB atau IG yang recommend produk sup ayam ginseng 🐓.

Pin It Send