Makanan kucing komersial penyebab kucing sakit?

Jumaat, 21 Jun 2019, 6:11 pm0

Waktu kecil² dulu di Gedong, kami memelihara banyak kucing dan memberi mereka makan apa yang kami makan, seperti isi & tulang ikan atau ayam, dicampur dengan nasi.

Selalunya kami beri makan ikan kembung rebus – ikan² di kedai yang dah lama tak terjual, kami beli murah banyak². Ikan² kemudian direbus, dan digaul bersama nasi. Air rebusan juga dicampur dalam nasi, membuatkan kucing² menghabiskan semua makanan yang diberi.

Lepas mereka makan, mereka akan duduk menjilat² bulu, dan bulu mereka akan menjadi licin & berkilat. Cuma jangan bubuh garam dalam makanan yang diberi, nanti bulu mereka luruh.

Kucing² kami waktu itu tidak diberi makan makanan komersial seperti Whiskas, satu jenama yang sinonim dengan makanan kucing (sama seperti kita menyebut Milo untuk semua minuman coklat dan Colgate untuk semua ubat gigi). Dan pada pemerhatian saya, kesemuanya sihat² belaka.

Sekarang kebanyakan kucing diberi makanan komersial yang ada pelbagai jenama dan perisa. Tapi saya lihat kucing² ini tidak sesihat dulu. Banyak juga jadi seperti ‘kucing malas’, hanya duduk di sekitar rumah dan kurang bermain.

Banyak juga kucing menjadi gemuk apabila diberi makanan diproses ini. Mungkin makanan tersebut mengandungi karbohidrat atau gula berlebihan, atau pewarna atau perisa tiruan yang memudaratkan kucing.

Kucing² kami mudah dijangkit penyakit selesema dan hidung berhingus. Walaupun sudah dirujuk ke klinik haiwan, diberi ubat dan vaksin, tapi masih juga kucing² kami sakit dan mati disebabkan penyakit selesema tersebut.

Kami selalu sebut makanan komersial kucing ini sebagai ‘keropok kucing’, kerana ia makanan diproses dalam bentuk kering. Jenis makanan kucing basah pula memang tak nampak macam keropok, tapi ia juga makanan diproses.

Jika kita manusia setiap hari makan jajan dan jeruk, sudah tentu tidak bagus untuk kesihatan. Begitu juga dengan kucing.

Kalau ada pembaca yang merupakan doktor haiwan atau berpengetahuan berkenaan topik ini, boleh kongsikan di sini untuk kebaikan pencinta kucing yang lain.

Ikuti Instagram dan Facebook saya untuk mendapatkan pengumuman kandungan terbaru blog ini.

Tulis komen: