Susah nak jumpa terung asam kat sini
Ahad, 20 Oktober 2024, 1:30 pm0
Menu terakhir #resipisarawak oleh Lifespantree, ini ikan makerel dengan terung asam.
Masakan ikan biasanya kalau tambah komponen asam mesti padan, contohnya ikan bakar cicah asam.
Komponen asam tu boleh guna apa² bahan yang rasanya masam, seperti terung asam ini yang biasanya digunakan untuk masak rebus ikan sungai kat Sarawak.
Cicah air asam biasanya guna asam jawa & limau kasturi. Ada pelbagai buah rasa masam yang mungkin boleh dijadikan pengganti kalau nak eksperimen, seperti buah mangga, kuini atau strawberry lowland.
Menu ikan terung asam dalam tin ini ada beberapa potongan kecil terung asam. Dalam senarai ramuan, ada tulis kacang hijau tapi tak jumpa waktu #makan.
Dan juga kuahnya diperbuat daripada pes tomyam.
Nyam3 .
P.s: cerita belanjawan, ikan salmon nak dinaikkan cukai? Tak boleh jadi ni, mesti turun ke jalanan, protes .
24 Oktober 2024
18 Oktober 2024