Limbang nak jadi pengeluar keju kerbau halal utama di Malaysia 🧀.

5 July 2020, 10:10 am

Limbang nak jadi pengeluar keju kerbau halal utama di Malaysia 🧀.

Kerbau dalam English adalah nama salah satu baka buffalo, iaitu carabao ataupun swamp-type buffalo. Kerbau asalnya dari Filipina.

Kat #Limbang, lepas lintas imigresen, pastu dekat Jambatan Batu Danau dapat tengok banyak kerbau berkubang di padang ternak sepanjang tepi jalan.

Malaysia mengimport RM400 juta keju dari luar negara setiap tahun. Dengan adanya pengeluaran keju tempatan, dijangka dapat mengurangkan kebergantungan kepada keju import, di samping menjamin status halal keju.

Menarik ni, nak juga rasa cheese cake daripada keju susu kerbau. Katanya rendah lemak berbanding lembu. Lagipun orang sini apa saja makanan tambah cheese mesti laku, #makan jak. Tapi saya tak suka pisang goreng dengan cheese, tekstur dan rasa tak padan 🤭.

Gambar: monumen kerbau kat #Serian, sekarang ni tak tau kat mana dah diletak, dah kena alih waktu construction jalan.

www.theborneopost.com/2020/07/03/sarawak-interested-in-premium-buffalo-cheese-production-2

Pin It Send

Komen sikit: