Merasa jjajang ramyun oleh Samyang

Jumaat, 26 Mac 2021, 10:00 am

Merasa jjajang ramyun oleh Samyang.

Kalau tengok kat drama atau candawara (variety show) Korea, mereka ada mi jjajang (jjajangmyun, 짜장면), ataupun mi dengan sos kacang hitam (black bean sauce). Saya selalu terfikir macam mana rasa sos jjajang tersebut, adakah rasa macam inti bun kacang merah? Sebab daripada kacang jugak kan? 😅

Hari ini dalam sejarah:

Topik hangat:

Apple dashcamdrive DIY duit ekonomi emau gitar hargapetrol howto jalan kebun kereta kpop Kuching lagu laptop LigaMalaysia LigaSuper2020 LigaSuper2021 Mac makan mercutanda minimalis Miri muzik PanBorneo panorama360 pasaraya Perodua politik puasa raya resipi RunningMan sayur Serian Sibu Simanggang spotify StreetView Thinkpad TSMY vivaturbo workout YT

Taman Panorama Benak, Simanggang

Jumaat, 19 Februari 2021, 2:05 pm

Taman Panorama Benak,

Benak merupakan fenomena ombak di sungai, yang berpunca daripada air pasang yang naik dengan cepat dari laut, ke muara, hingga ke hulu sungai, sehingga menghasilkan ombak 🌊.

Hantaran sohor kini:

Review Hotel Place2Stay @ Sri Aman

Selasa, 16 Februari 2021, 10:00 am

Review Hotel Place2Stay @ Sri Aman.

Hotel ini nampak baru beroperasi. Terletak di Jalan Bayu, kalau memandu guna jalan utama menuju ke bandar , simpang di sebelah kiri. Kena guna Waze kalau tak jumpa simpang, jalan tu nampak macam masuk ke lorong taman perumahan 😅.

Ini baru betul Journey To Sarikei, part 1

Jumaat, 5 Februari 2021, 4:50 pm

Ini baru betul Journey To Sarikei, part 1.

Dulu² waktu zaman Friendster, pernah viral video yang menggunakan potongan filem dengan voice dubbing berbahasa Melayu Sarawak, yang dinamakan Journey to Sarikei.

Harga petrol minggu ke-2 Januari 2021 + stesen Petronas baru di Lachau

Sabtu, 9 Januari 2021, 9:05 am

Harga petrol minggu ke-2 Januari 2021 + stesen baru di Lachau.

Pada awal tahun 2015, kami sekeluarga balik kampung dari Kuching ke Limbang dengan memandu. Saya memandu Myvi kuning, bapa saya memandu Kembara, gerak berasingan. Dari Kuching kami ke Ensebang untuk bermalam sebelum memandu terus ke Miri keesokan harinya.

Cara guna dobi layan diri oleh seorang noob 👶

Jumaat, 8 Januari 2021, 9:30 am

Cara guna dobi layan diri oleh seorang noob 👶.

Biasanya kalau pertama kali guna satu² benda, kita akan baca arahan (instructions) dulu . Biasanya kat kedai layan diri, akan terpampang besar² arahan penggunaan.

Mercu tanda bandar Simanggang, Sri Aman: Burung merpati

Khamis, 7 Januari 2021, 11:15 am

Mercu tanda bandar Simanggang, Sri Aman: Burung merpati.

Landmark Simanggang, Sri Aman.

Kat Kuching tak ada pasaraya Doremon ni

Isnin, 28 Disember 2020, 10:05 am

Kat Kuching tak ada Doremon ni.

Hanya terdapat di Sri Aman, Betong, Sarikei & Sibu, agak popular di kalangan penduduk tempatan.