Taman Panorama Benak, Simanggang

19 February 2021, 2:05 pm

Taman Panorama Benak, #Simanggang.

Benak merupakan fenomena ombak di sungai, yang berpunca daripada air pasang yang naik dengan cepat dari laut, ke muara, hingga ke hulu sungai, sehingga menghasilkan ombak 🌊.

Fenomena unik ini hanya terdapat di 65 tempat di seluruh dunia, termasuk 4 tempat di Sarawak, iaitu Batang Lupar, Batang Sadong, Batang Samarahan & Batang Saribas ⁽¹⁾.

Dulu waktu sekolah rendah saya tinggal kat Gedong, dekat dengan pertemuan Batang Sadong & Batang Skrang, selalu dengar bunyi ombak semasa air pasang, sehinggakan dari bilik darjah di sekolah rendah kami nampak air ombak benak di sungai.

Taman Panorama Benak ini dibina bagi menempatkan pengunjung yang datang untuk menyaksikan pesta benak tahunan yang biasanya diadakan pada bulan Mei ⁽²⁾. Cuma tahun lalu tidak diadakan sebab kubit~ 🦠.

Walaupun begitu, masih boleh datang ke sini untuk tengok² tempat, ataupun secara maya (virtual tour) melalui album #panorama360 ini:

🌐 azwan082.my/pano/taman-panorama-benak-2020

⁽¹⁾ www.utusanborneo.com.my/2019/10/25/sri-aman-jadi-tumpuan-pengunjung-dengan-bermula-pesta-benak-2019
⁽²⁾ sarawaktourism.com/blog/watching-the-tidal-bores-in-sri-aman-sarawak-malaysia

Pin It Send Copy Link

Hantaran sohor kini:

Review Hotel Place2Stay @ Sri Aman

16 February 2021, 10:00 am

Review Hotel Place2Stay @ Sri Aman.

Hotel ini nampak baru beroperasi. Terletak di Jalan Bayu, kalau memandu guna jalan utama menuju ke bandar #Simanggang, simpang di sebelah kiri. Kena guna Waze kalau tak jumpa simpang, jalan tu nampak macam masuk ke lorong taman perumahan 😅.

Ia berada di hujung lot bangunan, banyak tempat letak kereta di tepi hotel ini. Ada lif untuk ke semua 3 tingkat.

Bilik di sini tidak menggunakan kad kunci untuk pintu bilik, tapi guna anak kunci biasa. Cuma untuk elektrik, ada diberikan kad akses elektrik, yang ada juga diberi password WiFi pada kad tersebut.

WiFi di hotel ini adalah yang terbaik dalam kesemua hotel yang saya inap sepanjang perjalanan ke Miri hujung tahun lalu. Sambungan internet laju & lancar, dapat tengok Youtube untuk beberapa jam 👍🏻.

Untuk ulasan lanjut #reviewhotel, lihat album #panorama360 di sini:

🌐 azwan082.my/pano/review-hotel-place2stay-sri-aman-2021

Biliknya bersih & masih baru, terdapat beberapa kelemahan yang boleh diperbaiki, dan dengan harga kira² RM60 satu malam, saya bagi ★★★★☆.

🎉

Pin It Send Copy Link

Ini baru betul Journey To Sarikei, part 1

5 February 2021, 4:50 pm

Ini baru betul Journey To Sarikei, part 1.

Dulu² waktu zaman Friendster, pernah viral video yang menggunakan potongan filem dengan voice dubbing berbahasa Melayu Sarawak, yang dinamakan Journey to Sarikei.

Bukan setakat dialog, bunyi kereta, bunyi pintu dibuka semua guna suara manusia. Kreatif juga sampai banyak video parodi dibuat menggunakan idea yang sama.

Daripada tajuk video itu, saya namakan siri #dashcamdrive kali ini Journey To Sarikei. Perjalanan dari #Simanggang, Sri Aman hingga Sarikei, menggunakan jalan #PanBorneo dalam pembinaan.

Untuk part 1, saya memandu dari Petronas Sri Aman ke Terminal Bas Jelukong. Jalan di sini merupakan sebahagian daripada pakej Pan Borneo WPC 04, Simpang Pantu ke Batang Skrang. Kat Jelukong juga nanti ada dibina R&R untuk lebuhraya ini.

Pemanduan kat jalan raya dalam pembinaan ni agak mencabar, sebab banyak jalan berbatu & lencongan. Sambil ke Sarikei, saya ada singgah beberapa tempat di sepanjang perjalanan untuk mengambil gambar panorama 360, tu yang kena memandu ‘kasar’ sikit, kalau tak, lambat sampai ke Sibu 😅.

Tengok video ni di #YT:

▶️ youtu.be/UV953MwHgiU

Pin It Send Copy Link

Harga petrol minggu ke-2 Januari 2021 + stesen Petronas baru di Lachau

9 January 2021, 9:05 am

Harga petrol minggu ke-2 Januari 2021 + stesen #Petronas baru di Lachau.

Pada awal tahun 2015, kami sekeluarga balik kampung dari Kuching ke Limbang dengan memandu. Saya memandu Myvi kuning, bapa saya memandu Kembara, gerak berasingan. Dari Kuching kami ke Ensebang untuk bermalam sebelum memandu terus ke Miri keesokan harinya.

Saya ingat lagi hari tu kami mulakan perjalanan awal pagi. Tapi Kembara bapa saya dah nak kehabisan petrol, lalu berhenti di Lachau. Waktu tu, hanya ada stesen petrol Shell kecil yang ada satu pam minyak saja. Dan disebabkan awal pagi, stesen tersebut belum lagi buka, jadi kena tunggulah tokey buka kedai 😅.

Sekarang Lachau dah ada stesen Petronas baru yang besar & standard macam kat bandar. Nak bayar guna kad pun dapat, tak perlu tunggu tokey buka kedai lagi.

Tak tau kat mana Lachau? Ia adalah pekan terletak di dalam #jalan #PanBorneo ke #Simanggang, kira² 85 km dari #Serian. Jangan salah sebut nama tempat ni, ada yang jeling² nanti 🤭.

#hargapetrol:

🟡 RON 95 – 1.84 (0.00)
🟢 RON 97 – 2.14 (0.00)
⚫️ Diesel – 2.12 (+0.01)

Pin It Send Copy Link

Cara guna dobi layan diri oleh seorang noob 👶

8 January 2021, 9:30 am

Cara guna dobi layan diri oleh seorang noob 👶.

Biasanya kalau pertama kali guna satu² benda, kita akan baca arahan (instructions) dulu #howto. Biasanya kat kedai #dobi layan diri, akan terpampang besar² arahan penggunaan.

Secara asasnya, cara guna mesin basuh:

☞ Masukkan pakaian dalam mesin.
☞ Pilih mod cucian, atau suhu air. Untuk cucian biasa, cukup saja pilih air sejuk.
☞ Masukkan syiling atau token.
☞ Tekan butang ‘Start’

Dan cara guna mesin pengering pula (lebih kurang sama):

☞ Masukkan pakaian dalam mesin.
☞ Pilih suhu. Kalau banyak kain nipis, guna suhu sederhana pun cukup, kalau nak cepat kering, pilih suhu tinggi.
☞ Masukkan syiling atau token.
☞ Tekan butang ‘Start’.

Walau bagaimanapun, sebagai seorang noob (newbie a.k.a pertama kali), terdapat langkah yang tak disenaraikan, yang menyebabkan saya terkial² nak pakai 😅. Terutamanya, saya nak tahu adakah mesin:

☞ menerima token sahaja, atau kedua² syiling dan token?
☞ menyediakan sabun sekali, atau kena sedia sendiri?

① – Ini dobi pertama saya guna, TheBubble di #Bintulu. Mesin menerima syiling 50 sen, jadi saya dah ready dengan banyak syiling 50 sen lama dan baru yang dikumpul dalam tabung 😁.

② – Ini kadar harga penggunaan mesin basuh & pengering di TheBubble. Daripada senarai harga ini, dapat tahu yang kita boleh guna detergen yang disediakan oleh pihak dobi, atau guna sabun sendiri.

③ – Ini pula kedai MyDobi di #Miri. Arahan ini yang membuatkan saya agak keliru, sebab ia tidak menyatakan yang pengguna kena pergi tukarkan wang kepada token terlebih dahulu, sebelum menggunakan mesin. Mungkin pemilik kedai boleh update arahan ini supaya lebih mesra pengguna baru.

④ – Ini harga dobi MyDobi. Di sini baru dapat lihat mesej ‘Menerima token sahaja’. Patut la berkali² masukkan syiling tak dapat². Dah macam main game escape room jak, nak kena solve riddle 🤕.

⑤ – Kebanyakan dobi sekarang menyediakan detergen & pelembut secara automatik, dan ia dapat dipastikan menerusi mesin mengepam detergen ini. Kalau nampak mesin pam ni, dan ia menyala dengan tulisan ‘On’, jadi ada lah detergen disediakan, free lagi tu 💸.

⑥ – Akhir sekali, ini kedai Laundrybar di #Simanggang. Arahan penggunaannya jelas menyatakan yang hanya menerima token, dan ada detergen disediakan, sekali dengan pembasmi kuman (sanitizer) lagi tu. Terbaik 👍🏻!

⑦ – Ini senarai harga mesin dobi di Laundrybar.

⑧ – Satu lagi yang saya suka gunakan dobi Laundrybar ialah mesin penukaran token yang mudah. Tak ada guna touchscreen & sistem berkomputer yang saya rasakan, tak perlulah high tech sangat hanya untuk mencuci & mengering baju. Masuk wang kertas, keluar token, sudah.

Dalam berita RTM ada mengatakan cuaca hujan lebat akan melanda barat Sarawak mulai bulan ini sehingga Mac depan, dengan bulan Januari mengalami taburan hujan yang lebih tinggi, sebelum berkurangan pada Februari dan berakhir pada Mac. Ini berikutan perubahan tiupan angin monsun timur laut ⁽¹⁾.

Kalau hari² hujan, tak kering baju macam ni. Lepas ni lebih kerap agaknya ke dobi untuk guna mesin pengering. Bukan belalak hantar dobi, tapi keperluan 😆.

⁽¹⁾ www.bharian.com.my/berita/nasional/2021/01/773157/taburan-hujan-di-negeri-alami-banjir-melebihi-bacaan-purata

Pin It Send Copy Link

Mercu tanda bandar Simanggang, Sri Aman: Burung merpati

7 January 2021, 11:15 am

Mercu tanda bandar Simanggang, Sri Aman: Burung merpati.

Landmark Simanggang, Sri Aman.

Simanggang adalah nama asal bagi Sri Aman. Nama Sri Aman dah digunakan sejak 1974 sempena perjanjian damai antara kerajaan Sarawak dengan komunis Kalimantan Utara. Pada Oktober 2019, bandar ini dinamakan balik kepada #Simanggang, sementara nama bahagian kekal Sri Aman ⁽¹⁾.

Jarak antara Simanggang dengan Serian adalah kira² 132 km. Kalau memandu, saya mengambil masa kira² 2 jam 30 minit untuk sampai, sebab saya ada berhenti di Petronas Simpang Gedong, pasar Balai Ringin dan Petronas Lachau. Tambahan pula #PanBorneo masih lagi dalam pembinaan, tak dapat nak pecut² sangat.

#mercutanda untuk bandar Simanggang ialah tugu burung merpati ini, terletak di bulatan di tengah² bandar. Kalau memandu terus ke dalam bandar, #jalan utama akan berakhir di bulatan ini.

Kalau anda pertama kali memandu di sini, jangan hairan tengok kenderaan semua bergerak perlahan, orang Simanggang drive slow motion agaknya 😅. Walaupun lebar jalan yang luas, mungkin disebabkan permukaan jalan yang tidak rata, kemudian di jalan utama terdapat banyak simpang masuk keluar, manakala di tengah² bandar jarak antara persimpangan jalan agak pendek, jadi mungkin pemandu tidak dapat nak memandu laju di sini.

Selain daripada tugu burung merpati, terdapat juga monumen lain yang mungkin anda terserempak semasa dalam perjalanan, seperti arca monyet emas ini yang terletak di stesen Shell KSM.

🐒 Munyit~!

⁽¹⁾ www.hmetro.com.my/mutakhir/2019/10/510796/sri-aman-jadi-simanggang-semula

Pin It Send Copy Link

Kat Kuching tak ada pasaraya Doremon ni

28 December 2020, 10:05 am

Kat Kuching tak ada #pasaraya Doremon ni.

Hanya terdapat di Sri Aman, Betong, Sarikei & Sibu, agak popular di kalangan penduduk tempatan.

Nama saja Doremon, tapi bukanlah kedai menjual cenderamata Doraemon, ejaan pun dah lain sikit. Ini kedai barangan runcit.

Kalau kat Kuching, pasaraya yang sebanding dengan kedai Doremon ini adalah seperti Upwell, Everrise & Choice.

Lokasi: #Simanggang.

Pin It Send Copy Link