Cara DIY tukar getah luar cermin pintu (door outer moulding) Perodua Viva

Rabu, 9 Disember 2020, 2:10 pm

Cara DIY tukar getah luar cermin pintu (door outer moulding) Perodua Viva.

Getah pada bahagian luar cermin pintu ni selepas 9 tahun dah mula mengeras dan berkecai (brittle). Sekarang senang, alat ganti (replacement part) untuk bahagian ini ada dijual online, saya beli menerusi Shopee pada jualan 11.11 bulan lalu.

130799595_209547470615070_3868478251695090876_n.jpg

① – Ini getah cermin pada tempat duduk penumpang bahagian belakang yang sudah berlubang. Bahagian lain tak ada yang berlubang, cuma getahnya dah keras, bila² masa akan hancur bila ditekan. Oleh itu saya tukar kesemua 4 tingkap sekali.

Cara nak buka & pasang getah ini secara mudah saja, tak perlu peralatan, cuma kena guna kekuatan tangan untuk mencabut getah dari tingkap. Tapi kena turunkan tingkap habis² dulu. Nak pasang balik pun cuma masukkan getah ke tempatnya dan tekan. Kalau tak jelas, boleh tengok video ni youtu.be/vy5VqE0xPvI?t=81.

130835178_209547517281732_7209649612128915957_n.jpg

② – Ini nombor part untuk setiap getah cermin yang sesuai untuk Viva.

  • 68164-BZ020: kiri belakang
  • 68163-BZ020: kanan belakang
  • 68162-BZ020: kiri depan
  • 68161-BZ020: kanan depan

Kalau nak beli kat Shopee, boleh cari guna keyword ‘viva door outer moulding’.

Komentar (1)

Tulis komen

Emel anda tidak akan dipaparkan.

Kandungan berkaitan: