Unboxing Indoor Digital Antenna MyTV USB powered.

Unboxing Indoor Digital Antenna HDTV USB powered.

Aerial ini khas digunakan untuk mendapatkan signal digital TV pada dekoder #MyTV. Model yang saya dapatkan ini sesuai untuk lokasi dalam lingkungan 40 km dari stesen pemancar. Stesen pemancar kat sini adalah di Gunung #Serapi, jaraknya dalam berbelas km, jadi ok lah.

Produk ini adalah jenis powered antenna, ia mendapatkan tenaga elektrik daripada USB port bagi menggandakan (amplify) kekuatan signal yang diterima dari stesen pemancar. Kat dekoder MyTV ada 2 USB port, boleh cucuk terus kat situ.

Tempat yang paling sesuai untuk diletakkan aerial ini adalah berdekatan dengan tingkap, ataupun di tempat yang tinggi. Saya letakkan di atas rak besi 5 tingkat (tinggi 6 kaki). Tapak aerial ini bermagnet, jadi bila letak kat atas rak, terus melekat, tak risau akan jatuh.

Beli kat sini 👉🏻 c.lazada.com.my/t/c.bz1eiu?url=https%3A%2F%2Fwww.lazada.com.my%2Fproducts%2Fnew-digital-tv-uhf-indoor-antenna-35dbi-with-usb-booster-dtv-sgmytv-i955348191-s2441792974.html

#YT: youtu.be/sr37Z_-Ikq4

Pin It Send

Hantaran sohor kini:

Unboxing ORICO 10 Ports USB3.0 Hub with Power Adapter A3H10-V2

Unboxing ORICO 10 Ports USB3.0 Hub with Power Adapter A3H10-V2

Sebahagian daripada proses #upgrademacmini, saya nak sambung banyak peralatan komputer kepada #Apple #Mac mini, tapi USB port dia ada 4 saja. Jadi dalam banyak² USB hub, kenapa saya pilih model ini?

Saya mencari USB hub yang jenis powered, iaitu jenis yang mendapat bekalan elektrik daripada luaran seperti power adapter, dan bukannya melalui USB port itu sendiri.

USB hub jenis powered ni sesuai untuk peralatan yang menggunakan tenaga yang banyak seperti external hard drive, printer & scanner.

Saya plan nak guna banyak external hard drive, untuk simpan banyak video sama ada yang dirakam dari kamera, atau pun video download dari internet. Nak install banyak hard drive dalam Mac mini memang tak dapatlah, dah la susah nak buat & perlukan special tools semua. Jadi USB hub macam ni lah cara terbaik.

USB port lain kat Mac mini boleh la digunakan untuk sambung iPhone, iPad, thumbdrive, barang² yang guna kurang tenaga, kipas USB pun boleh, lampu meja USB pun boleh 😁.

Beli kat sini 👉🏻 c.lazada.com.my/t/c.bCEEnU?url=https%3A%2F%2Fwww.lazada.com.my%2Fproducts%2Forico-a3h-aluminium-siri-kelajuan-tinggi-4710-port-usb-30-hub-dengan-penyesuai-kuasa-12v-sokongan-bc12-mengecas-splitter-untuk-macbook-i1372822054-s4303588512.html

#YT: youtu.be/zXuimcJSjrE

Pin It Send

Dalam hidup kita berjumpa dengan orang ‘pelik’ merupakan satu peluang untuk kita belajar.

12 June 2020, 12:05 pm

Dalam hidup kita berjumpa dengan orang ‘pelik’ merupakan satu peluang untuk kita belajar.

Maksud pelik di sini bukanlah aneh, janggal atau songsang, ataupun apa² yang membawa maksud negatif. Maksud saya, orang yang unik, lain daripada yang lain, dalam maksud positif.

Dalam artikel ini saya nak hadkan konteks kepada pemakanan, orang yang cara makannya unik. Secara specifiknya, #vegan.

Vegan atau vegetarian, adalah orang yang diet makanannya berasaskan tumbuhan.

Tujuan seseorang menjadi vegan, secara umumnya ada 2 sebab:

• Menentang kekejaman terhadap haiwan (animal cruelty).

Di sesetengah tempat, terutamanya luar negara, haiwan ternakan diperlakukan dengan kejam untuk mendapatkan daging sebagai makanan, termasuk bahagian² lain seperti kulit dan bulu sebagai pakaian dsb. Ramai yang sudah memiliki kesedaran terhadap amalan penternakan yang salah ini, memprotes dengan tidak mengambil makanan berasaskan haiwan, tidak memakai pakaian yang berasal daripada haiwan, dan tidak menggunakan apa² produk yang mengandungi bahan berasaskan haiwan.

• Menyokong kelestarian alam sekitar.

Industri penternakan haiwan menghasilkan banyak bahan buangan yang menggugat kebersihan alam sekitar. Sisa buangan haiwan yang tidak diuruskan dengan baik, apabila dilepaskan hingga mengalir ke parit, sungai dan laut, akan merosakkan ekosistem hidupan air. Selain itu, bau busuk daripada ladang ternakan yang mengganggu kehidupan penduduk setempat beserta lalat yang banyak, ini salah satu daripada contoh kerosakan alam sekitar yang disebabkan oleh industri penternakan haiwan.

Dulunya saya ada mengenali beberapa kawan yang vegan, tapi tak berapa ambil tahu sangat. Persepsi saya waktu itu, makanan orang vegan hanyalah #sayur salad. Ya, mangkuk besar berisi sayur daun yang banyak tu saja yang saya ingat mereka #makan 😅.

Sehinggalah saya mengikut channel Handeeman di Youtube (www.youtube.com/channel/UCb0s0qC96lCcx2pO2za6mcw), dalam siri pembinaan rumah kecil atas trailer (tiny house on trailer). Waktu tu saya tengah nak belajar cara² woodworking DIY. Dia ada menunjukkan makan tengahari vegan dia, yang pada mulanya saya lihat macam nasi lemak, sebab ada sambal. Tapi bukan, itu adalah red lentil chili, ataupun kita sini mungkin sebut kuah dhal cili, campur dengan nasi beras jasmin.

Selepas tu saya tengok lagi kesemua video Handeeman yang ada dalam channel Youtube dia. Persepsi saya berkenaan vegan bertukar. Sehinggakan roti kosong, ataupun kerepek pisang yang dijual di kedai, juga boleh dianggap vegan. Asalkan penghasilan makanan tersebut tidak memasukkan bahan berasaskan haiwan.

Handeeman juga memiliki satu channel Youtube lain, iaitu Unconventional Living (www.youtube.com/user/UnRealLivingHQ). Di channel ini dia berkongsi banyak berkenaan cara hidup alternatif, law of attraction, dan juga projek berbasikal di seluruh Asia Tenggara, termasuk Malaysia. Ya, Handeeman pernah berbasikal sampai ke Teluk Bahang, Pulau Pinang untuk merasai durian Musang King kat sana, yang sekarang tengah musim berbuah. Satu lagi, dia berbasikal beratus² kilometer dari Vietnam ke Thailand, pastu di pesisir pantai Australia, dengan hanya makan pisang saja (ok, ini mungkin overclaim, tapi tengok dulu video² dia).

Handeeman, ataupun nama sebenarnya Derek Howlett, telah pun berkahwin dengan seorang lagi Youtuber terkenal di US iaitu High Carb Hannah (www.youtube.com/user/Rawkaholics). Hannah juga seorang vegan, dan dia menumpukan channel Youtubenya untuk usaha menurunkan berat badan dengan cara diet vegan. Di sini juga saya banyak belajar tentang masakan, cara makan untuk mengurangkan berat badan dan nutrition makanan.

Kesimpulannya, dalam hidup ini anda mungkin pernah mengenali atau berjumpa dengan orang yang cara hidupnya tidak sama dengan anda. Mungkin anda tidak bersetuju, ataupun ada yang sampai membenci, tapi anda kena berhenti sekejap, dan buka minda untuk mempelajari kenapa orang tersebut memilih gaya hidup tersebut. Mungkin anda akan mempelajari sesuatu yang baru, yang dapat diadaptasi dalam kehidupan seharian, untuk kebaikan diri sendiri juga.

Channel Handeeman & High Carb Hannah banyak mempengaruhi saya dalam cara memilih makanan, cara berbelanja & jimat #duit, cara hidup #minimalis, termasuk juga menginspirasikan saya untuk mencuba membuat kerja² pertukangan #DIY. Banyak lagi perkara menarik yang mungkin saya akan kongsikan pada masa akan datang yang saya pelajari daripada pasangan Youtube #YT ini.

Pin It Send

Sempat join kelas online Youtube Cardock semalam

3 April 2020, 9:30 am

Sempat join kelas online Youtube Cardock semalam, dapat sedikit ilmu berkenaan jenis kandungan video yg tidak boleh dimonetize, atau dimasukkan iklan. Sempat jugak mendapat shout out drpd Cardock, thank you bro 👍.

Cardock jadi cikgu dlm #YT live #video, viewers jadi pelajar, dekat chat jadi tempat bertanya, pastu Cardock jawab bila baca komen.

Rasanya ok lah setup / susunatur begini untuk buat kelas pembelajaran, terutamanya untuk #sekolah menengah, kolej dan universiti. Untuk kelas² teori yg tidak memerlukan kehadiran fizikal di kelas, ini cukup bagus untuk menjalankan proses pembelajaran.

Sebelum ni pun saya ada ambil online course School of Aquaponics, menggunakan format video, tapi yg pre-recorded. Cikgu akan menerangkan subjek menggunakan video dan kemudian melakukan pop quiz sebelum satu² chapter tu boleh ditanda sebagai complete. Kalau ada soalan, kena tanya kat forum section, tapi agak lambat la untuk dapat respon dari cikgu. Berbanding live video, cikgu boleh terus jawab & kat situ ada high level of engagement, lebih rasa menyertai sesi pembelajaran.

Memang ada byk kelemahan buat cara live video ni, seperti masalah kehadiran, ada yg menyemak / spamming dlm ruang chat, ada yg online saja tp tengok benda lain 🙄 dsb.

Masalah ini mungkin boleh di atasi dgn mengubah sedikit sistem pendidikan, seperti menjadikan kelas² pembelajaran ini eksklusif, hanya yg menghadirinya dapat memperoleh akses kepada sesuatu peluang atau kerja. Contohnya, mereka yg menghadiri kelas online photography A ini saja yg mendapat job photography session B yg akan diadakan bulan depan.

Yg pentingnya orang yg menghadiri kelas ini adalah org yg betul² mahu mempelajari ilmu yg diajar dalam kelas, dan bukan yg hanya mahukan sijil.

Pin It Send

Dah macam kartun nak pasang rak besi ni 😁.

Dah macam kartun nak pasang rak besi ni 😁.

Rak ni 5 tingkat, bagus sbb modular, boleh setkan tinggi paras rak ikut sendiri suka.

Rak jenis besi mcm ni juga bagus sbb takkan dimakan anai².

Harga dia bawah 200 ringgit kat DC Rack, Jalan Green. #YT #DIY

Pin It Send