Nama produk macam ni patut diarahkan tukar

254687793_420266079543207_1115187670660445529_n.jpg

Selasa, 16 November 2021, 7:50 pm

Nama produk macam ni patut diarahkan tukar.

Dari jauh nampak macam bateri Eveready, dah dekat jadi Expresol! Ini lebih mengelirukan 🤪.

Orang ramai cepat keliru sebab kurang pengetahuan (not informed). Jadi untuk kurangkan kekeliruan, kena banyakkan aktiviti ambil tahu.

Kalau diikutkan, JDT pun asalnya Java Development Toolkit, NFT pula nutrient-film technique, BTS pula behind-the-scene, tapi sekarang nama² atau kependekan ni semua maksudnya dah lain, memang keliru kalau tak ambil tahu.

Bukan orang Malaysia saja keliru dengan bijih fatimah ⁽¹⁾, orang British pun tersasul nak sebut nama jin ⁽²⁾. 🤭

⁽¹⁾ www.astroawani.com/berita-malaysia/kabinet-putuskan-nama-arak-timah-dikekalkan-wee-ka-siong-330738
⁽²⁾ www.scmp.com/lifestyle/food-drink/article/3156060/hong-kong-gin-brands-name-ruled-offensive-uk-and-rebranding

Komentar

Tulis komen

Emel anda tidak akan dipaparkan.

Kandungan berkaitan: