Harga bahan api fosil minggu ke-1 Julai 2020.

4 July 2020, 9:00 am

Harga bahan api fosil minggu ke-1 Julai 2020.

#hargapetrol mengalami sedikit penurunan disebabkan jangkaan permintaan yang akan menurun, susulan gelombang kedua pandemik #Covid19 di Beijing dan Amerika.

Trump kata nak buat sambutan hari US merdeka daripada empayar British secara besar²an hari ni (4th of July), tengok bunga api kat Gunung Rushmore, meskipun bilangan kes kekal tinggi malah semakin meningkat di beberapa lokasi seperti Florida, California dan Texas.

🟡 RON 95 – 1.65 (-0.04)
🟢 RON 97 – 1.95 (-0.04)
⚫️ Diesel – 1.84 (-0.02)

#Petronas

Pin It Send

Hantaran sohor kini:

Muhajirin dan Unser.

26 June 2020, 11:50 am

Muhajirin dan Unser.

Ikut plan asal, sepatutnya saya pindah keluar dari rumah sewa pada hujung bulan Mac. Tapi disebabkan wabak #Covid19, #MCO dilaksanakan dan lori pindah tak dapat nak hantar barang merentas daerah.

Di sini saya nak petik sedikit daripada channel Handeeman. Asalnya nama channel ini ialah Life Inside A Box. Box yang dimaksudkan ialah #rumah, rupa bentuk macam kotak.

“Good bye box number one. On to box number two”, kata Handeeman sewaktu berpindah dari Minnesota ke Tucson.

Keluar rumah sewa ni, dah kira 3 boxes saya duduk. Tapi lepas ni dapat akses ke 4 biji boxes di berlainan lokasi, walaupun bukan semua milik sendiri. Box nombor 5 masih dalam perancangan, akan datang 😎.

P.S: Handeeman sekarang tengah dalam proses membina box nombor 4 dia, rumah saiz penuh tetap mereka di Arizona menggunakan teknologi ICF, microrebar, rainwater harvesting dan juga mengaplikasikan prinsip passive solar heating. Boleh tengok kat www.youtube.com/c/Handeeman.

Pin It Send

Jalan² melihat pemandangan matahari petang di Lebuhraya Kuching – Samarahan.

10 June 2020, 2:25 pm

Jalan² melihat pemandangan matahari petang di Lebuhraya Kuching – Samarahan.

3 bulan #MCO jumlah kenderaan di jalan raya berkurangan secara drastik. Hasilnya, atmosfera bumi pun semakin bersih dan pulih. Sehingga dapat menikmati pemandangan yang cantik & jelas seperti ini.

Sekarang dengan PKPP, semakin banyak kenderaan memenuhi #jalan, kesesakan jalan raya pun akan meningkat, kilang² akan beroperasi semula, petani² mula membakar kebun untuk menyediakan tapak tanaman musim baru, ini semua bakal mengisi balik ruang atmosfera dengan gas² ekzos, asap dan zarah terampai.

Nikmati suasana ini sementara masih sempat. Dalam bulan Ogos – September biasanya akan berlaku jerebu 😷.

Berita: Mulai hari ini pergerakan merentas daerah dibenarkan tanpa perlu permit.

Berita: Di USA dah lebih 2 juta orang dijangkiti #Covid19.

Pin It Send

Pelan jana semula ekonomi negara (Penjana).

5 June 2020, 4:25 pm

Pelan jana semula #ekonomi negara (Penjana).

Ok, memang banyak butiran yang diperkenalkan oleh PM dalam ucapan kali ni. Ini antara beberapa perkara yang saya sempat ambil nota:

• Pengecualian cukai pendapatan jika majikan belikan peralatan seperti laptop & telefon pintar untuk kegunaan untuk kerja dari rumah.

• Internet percuma sebanyak 1GB (sehingga hujung tahun) untuk membantu kerja dari rumah atau belajar dari rumah, untuk buat panggilan video, termasuk untuk melawat laman web berkaitan #Covid19 kerajaan.

• Geran bantuan kepada PKS untuk pendigitalan operasi perniagaan. Ini ada peluang bisnes, PM tepi 😁.

• Pengecualian duti setem untuk pembelian rumah. Yang nak beli rumah dapat kurangkan beban sikit.

• Pengecualian cukai jualan 100% kereta pemasangan tempatan (CKD) dan 50% kereta pemasangan luar (CBU). Harapnya harga kereta ada kurang sikit.

• Pelarasan masa operasi UTC. Tak la nanti pergi UTC Kuching lain masa buka, UTC Sibu lain, UTC Miri lain.

• Terdapat pengecualian cukai pelancongan dan cukai² lain berkaitan pelancongan, tak berapa tangkap tadi. Lepas ni saya plan nak buat travel series ke seluruh Borneo, harapnya kos penginapan & melancong tak naik. Kalau turun bagus jugak, jimat sikit #duit.

• Skim pembiayaan agromakanan, menggalakkan pertanian bandar. Mari belajar tanam sayur secara hidroponik / akuaponik & masukkan elemen automasi.

• Penggubalan rang undang² Covid-19. Kalau ada bisnes atau individu yang tak mampu untuk mematuhi kontrak atau agreement, rang undang² ini adalah untuk melindungi mereka daripada diisytihar muflis / bankrap.

• Sukuk PRIHATIN RM 500 juta. Ini untuk para pelabur untuk menambah portfolio pelaburan mereka, sambil membantu peniaga seluruh negara.

Antara nama yang disebut PM kali ni, Kak Rabiah pengusaha taska & Datuk Lim businessman. Macam nama cikgu kat sekolah Sainsku dulu ✌🏻.

Infografik untuk butiran lanjut: www.facebook.com/214066990599/posts/10158498118075600 #TSMY

Pin It Send

Jalan² tengok gunung Santubong.

28 May 2020, 2:35 pm

Jalan² tengok gunung Santubong.

Pemandangan gunung Santubong ni dapat dilihat melalui Jalan Lingkaran Semariang, #jalan dari kawasan Taman #Semariang Aman hingga ke simpang menuju ke #Santubong. Kawasan ni kiranya masih baru lagi, terdapat banyak projek perumahan baru dibuka dan dalam pembinaan.

Dulunya sini kawasan paya wetland, mungkin sebab dah ada teknologi untuk membina jalan atas tanah gambut, maka jadilah jalan kat sini. Tapi kualiti jalan agak buruk, terdapat banyak permukaan berlubang dan permukaan mendap. Mungkin sebab masih banyak dilalui lori² yang membuat pembinaan rumah.

Saya ingat nak pandu #kereta buat fun drive kat sini sambil tengok pemandangan gunung Santubong, sebab jalan ni sedikit trafik, tapi kualiti jalan yang banyak rosak ni menyebabkan memandu di sini kurang memuaskan.

Kat jalan ni ada banyak jambatan, dan banyak juga kaki pancing yang menghentikan kenderaan di atas jambatan. Setahu saya sekarang masih #MCO bersyarat, masih belum boleh lagi keluar memancing. Ramai² lagi tu berbaris di tepi jambatan. Pulis mana pulis 👮🏻‍♂️?

Selain itu, jalan ni juga menyambungkan terus ke Pantai Pasir Pandak (goo.gl/maps/NRSHnQ13WBtaxxVP6) dan Borneo Semariang Resort (sentoria.com.my/borneo-samariang-resort-city).

Berita sampingan hari ini: mangsa #Covid19 di Amerika mencecah 100,000 orang 😳.

Pin It Send

Dah tengok dah perangai US macam ni sebelum ni.

5 May 2020, 12:10 pm

Dah tengok dah perangai US macam ni sebelum ni.

Waktu tu tahun 2003, Amerika masih lagi dalam mood perang menentang keganasan (war on terrorism). Lepas balas dendam kat Osama dan al-Qaeda kat Afghanistan, presiden Amerika waktu tu, George Bush, buat cerita kat Iraq ada senjata pemusnah besar-besaran (weapon of mass destruction).

Kononnya waktu tu nak jadi polis dunia untuk menghukum mana² pihak yang memiliki senjata haram, dan mengembalikan keamanan. Tapi semua tahu, itu semua cerita bohong Amerika nak jajah Iraq untuk dapatkan minyak mentah di sana. Sampai sekarang mana ada senjata pemusnah kat Iraq.

Sekarang ni nak tuduh² China pulak, sebab Donald D̶u̶c̶k̶ Trump tak lama lagi nak menghadap pilihanraya presiden, kena tunjuk hero sikit untuk dapat sokongan rakyat. Dia kena menang perang perdagangan.

Dasar protectionist Trump ni yang mendahulukan rakyat Amerika dan mengecam imigran telah berjaya menarik hati pengundi. Jalan cerita yang sama nak digunakan untuk pilihanraya akan datang, America for American, orang Amerika semua kuat semua hebat, ada #Covid19 pun tak payah nak lockdown, konon mereka nanti yang pertama jumpa vaksin. Sebab tu dia tuduh China macam², supaya rakyat melihat dia sebagai Kim Jong Un versi Amerika.

#politik

Pin It Send

Asas kepada SOP pembukaan semula ekonomi negara adalah tiga perkara ini:

2 May 2020, 4:00 am

Asas kepada SOP pembukaan semula ekonomi negara adalah tiga perkara ini:

• Penjarakan sosial
• Penjagaan kebersihan diri
• Pengawalan keselamatan

Kalau tak faham asas ini, itu yang jadi banyak persoalan, rungutan ataupun troll tak munasabah yang banyak keluar daripada netizen.

☛ Penjarakan sosial

Setiap orang kena jaga jarak minimum 1 meter antara satu sama lain. Oleh itu anda kena elak orang lain dekat² kurang dari satu meter.

Kalau tak dapat nak dikawal jarak ini, ertinya aktiviti tersebut belum lagi dibolehkan dijalankan semasa #MCO.

Kenapa nak jauh² antara satu sama lain? Kerana setiap manusia membebaskan titisan air, sama ada dari hidung, mulut ataupun dari peluh badan, sehingga 1 meter jauhnya dari badan masing². Dalam titisan air ini berkemungkinan mengandungi virus #Covid19, benda inilah yang kita nak elakkan, daripada menjangkiti orang lain.

Siapa yang nak kena kawal jarak ini? Anda sendiri kena jaga jarak sendiri.

Ataupun kalau di kedai, orang kedai akan kawal, dengan menghadkan jumlah orang yang berada dalam kedai pada satu² masa. Kalau di pejabat, majikan, manager atau supervisor akan kawal. Kalau tempat awam macam stesen bas, stesen LRT ataupun shopping mall, pekerja di stesen atau shopping mall tersebut akan kawal.

Sekarang guna otak masing² untuk mentafsirkan aktiviti kerja atau aktiviti sosial masing² adakah ia menepati ciri² penjarakan sosial yang diterangkan di atas?

Kalau penjarakan sosial sukar dilaksanakan, lebih baik aktivitu tersebut tidak dijalankan buat masa sekarang.

Dalam pada itu ada pulak yang troll: balik raya tak boleh, pergi bekerja boleh. Soal diri balik, pergi beraya berkumpul ramai² ada siapa yang nak kawal penjarakan sosial? Mindset dia di situ kalau tak ramai orang, tak meriah lah, bukan raya lah nama nya. Pernah tengok orang beraya duduk jauh² takda bersalam²?

Satu lagi, kalau nak keluar makan satu keluarga, tapi ahli keluarga ada 5 orang, meja makan pula tak cukup, tak dapat nak buat penjarakan sosial, baik janganlah, order tapau makan kat rumah saja.

☛ Penjagaan kebersihan diri

Setiap kali selepas menyentuh objek atau permukaan, terutama sekali objek atau permukaan di tempat awam, mestilah anda mencuci tangan dengan sabun dan air ataupun hand sanitizer.

Kenapa kena buat macam ni? Sebab selepas sentuh objek atau permukaan tersebut, ada kemungkinan virus Covid19 melekat pada tangan anda. Dengan mencuci tangan, virus tersebut dapat dibuang. Selepas itu, jika anda menyentuh muka, tiada risiko virus itu melekat pada mata, hidung atau mulut. Melalui rongga dan organ badan inilah virus masuk dalam badan dan menjangkiti diri anda.

Anggap virus ni macam lumpur yang ada pada semua objek dan permukaan di luar sana, yang melekat pada tangan anda selepas anda menyentuh objek atau permukaan tersebut. Dengan mencuci tangan, lumpur itu akan hilang dari tangan.

Sekarang guna otak masing² sekali lagi. Apakah selepas aktiviti kerja atau sosial yang anda lakukan anda dapat terus mencuci tangan ataupun badan anda?

Jika tidak dapat, sebaiknya tangguhkan dulu aktiviti tersebut.

Namun, terdapat SOP daripada Majlis Keselamatan Negara yang memberi panduan kepada aktiviti yang mana anda tidak dapat kerap mencuci tangan setiap kali melakukan tugasan, iaitu dengan mengguanakan sarung tangan, ataupun memakai PPE (personal protective equipment). Walau bagaimanapun, tempoh pemakaian sarung tangan dan PPE adalah terhad, dan tetap juga anda kena cuci tangan dan badan selepas memakai kelengkapan ini.

Rujuk kembali point di atas – setiap manusia membebaskan titisan air. Sebab itu ada juga SOP setiap orang kena pakai pelitup muka (face mask) apabila berada di luar. Titisan air dari hidung dan mulut lah yang kerap dihembus atau disembur keluar ke sekeliling. Dengan ada pelitup muka, titisan air ini akan diperangkap oleh pelitup muka tersebut, dan mengelakkan terkena pada orang lain.

Sebab tu sukan yang melibatkan sentuhan atau ramai orang macam bola sepak masih belum dapat disambung lagi, takkan nak pakai PPE, setiap kali tackle pemain lawan nak kena pegi mandi dulu baru sambung balik main?

☛ Pengawalan keselamatan.

Pengawalan ini spesifik kepada saringan suhu badan di pintu² masuk.

Sebab tu kalau tengok kedai², pasar² awam atau pusat membeli belah, ada petugas yang menembak suhu di dahi. Kalau suhu terlalu tinggi, individu tersebut tidak dibenarkan masuk, sebab kemungkinan untuk menjangkiti atau dijangkiti penyakit adalah tinggi. Jadi inilah ciri keselamatan yang hendak dijaga, supaya orang yang kurang sihat tersebut tidak dijangkiti Covid-19, ataupun jika dia sendiri adalah pesakit, dia tidak menyebarkan kepada orang lain.

Sekarang semakin banyak sektor pekerjaan atau aktiviti ekonomi yang ingin dimulakan semula. Setiap premis yang menjalankan aktiviti ini, sama ada kedai, pejabat, pengangkutan awam dll. mesti ada petugas yang menyaring suhu badan orang yang ingin masuk ke dalam kawasan tempat kerja.

Antara langkah pengawalan keselamatan lain adalah dengan memakai pelitup muka sepanjang melakukan aktiviti kerja ataupun sosial tadi. Rujuk balik pada penerangan point di atas, berkenaan kenapa perlu memakai pelitup muka.

Ambil contoh orang yang nak beraya tadi. Adakah diorang nak buat saringan ambil suhu badan setiap orang yang datang rumah? Kalau arahan untuk tidak balik beraya pun sudah dipertikaikan, apatah lagi arahan untuk menyaring suhu badan. Penjarakan sosial dalam rumah pun lagi satu hal, ramai yang susah nak ikut arahan.

Kenapa nak dibuka ekonomi? Kalau tak buka ramai yang tak kerja tak dapat pendapatan, seterusnya tak dapat nak menyara diri atau keluarga. Di konteks perniagaan pula, banyak perniagaan tak dapat nak beroperasi, jadi tak dapatlah duit jualan, ramai pekerja tak dapat gaji, hutang pembekal tak dapat bayar, seterusnya perniagaan boleh bungkus, dan ramai lagi yang rugi. Di peringkat kerajaan pula, apabila banyak perniagaan tutup, cukai tak dapat dikutip, perolehan kerajaan juga berkurangan, seterusnya tak dapat nak membiayai pembangunan & meneruskan operasi sektor awam, dan semua akan menerima kesan buruk.

Pihak kerajaan terutamanya Kementerian Kesihatan dan Majlis Keselamatan Negara telah pun berulang kali memberi nasihat dan SOP untuk orang ramai masing² ikuti dan ambil peduli. Kita dapat saja gunakan otak untuk berfikir menggunakan pemikiran logik waras akal untuk mentafsirkan mesej yang disampaikan pihak berkuasa, dan mengaplikasikannya pada kerja sendiri. Tapi terdapat segelintir orang otaknya dah biasa sangat digunakan untuk troll orang lain, memperli² orang lain, sampai perkara serius pun nak dipermain²kan, sampai diri sendiri susah sangat nak faham bahasa. Bila sendiri susah mulalah salahkan orang lain.

SOP Pembukaan Semula Ekonomi oleh Majlis Keselamatan Negara:

Pengenalan – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2390230507746508
Sektor Pengangkutan – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2389786474457578
Sektor Logistik – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2389797491123143
Sektor Makanan – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2389801461122746
Perkhidmatan Ikhtisas & Profesional – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2389816017787957
Sektor Pembuatan – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2389829777786581
Sektor Sosial – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2389839864452239
Sektor Minyak & Gas – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2389845767784982
Sektor Pelbagai – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2389850597784499
Sektor Peruncitan – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2389866884449537
Aktiviti Ar-Rahnu Koperasi & Kredit Koperasi – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2389871474449078
Sektor Sukan & Rekreasi – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2389876547781904
Sektor Agrikomoditi – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2389881857781373
Sektor Kewangan – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2389887311114161
Industri Pertahanan – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2389892731113619
Sektor Pembekalan Elektrik – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2389902004446025
Sektor Pendidikan – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2389906621112230
Sektor Pertubuhan Peladang & Makanan (Padi & Beras) – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2389939557775603
Sektor Perdagangan & Keselamatan – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2389941637775395
Sektor Perikanan – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2389944474441778
Sektor Pertanian – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2389948251108067
Sektor Makanan & Penternakan – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2389951697774389
Sektor Komunikasi – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2389956961107196
Sektor Teknologi Maklumat – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2389959874440238
Sektor E-Dagang – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2389962427773316
Sektor Industri Kreatif – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2389964537773105
Sektor Kebudayaan & Kesenian – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2389969097772649
Sektor Perhotelan – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2389977351105157
Sektor Alam Sekitar – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2390096381093254
Sektor Pembinaan – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2390112074425018
Sektor Perkhidmatan Berkaitan Guaman – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2390114767758082
Sektor Kesihatan – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2390117961091096
Sektor R&D dan Makmal² Ujian – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2390119874424238
Sektor Industri Kawalan Keselamatan Swasta – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2390123051090587
Sektor Kebersihan & Keselamatan – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2390128714423354
Sektor Pembinaan & Pengurusan Strata – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2390130311089861
Sektor Kewangan (Kredit Komunity & Pajak Gadai) – www.facebook.com/MajlisKeselamatanNegara/posts/2390132444422981
#TSMY

Pin It Send

Kenapa kita perlukan masa lebih dari setahun untuk menghapuskan Covid19 sepenuhnya?

28 April 2020, 4:00 pm

Kenapa kita perlukan masa lebih dari setahun untuk menghapuskan #Covid19 sepenuhnya?

Ketua Pengarah Kesihatan menyatakan kebimbangan terhadap sikap penduduk yg berada dalam zon hijau yang semakin selesa untuk tidak mengambil langkah pencegahan Covid19.

Situasi ini sangat merbahaya kerana dalam penduduk ini selesa keluar bersesak, tidak memakai pelitup muka serta lalai membersihkan tangan, bilangan jangkitan boleh melonjak naik secara tiba² dalam masa 1 ke 2 minggu.

Ini beberapa perkara yang perlu diambil kira sebelum anda mahu kembali kepada kebiasaan dulu (bersesak, berada rapat antara satu sama lain, tak perlu sanitasi tangan dll):

• Belum lagi ada vaksin untuk merawat Covid19. Bermaksud penyakit ini hanya bergantung kepada sistem antibodi individu untuk sembuh. Tidak semua orang memiliki kekuatan antibodi melawan penyakit ini, lebih² lagi individu berusia dan yg mempunyai penyakit kronik lain. Mudah kata, ikut nasiblah kalau dapat sembuh.

• Tiada jaminan individu yang yang telah sembuh daripada Covid19, daripada tidak dijangkiti lagi. Seseorang boleh dijangkiti penyakit ini berkali². Walaupun telah sembuh pertama kali, tiada jaminan badan pesakit sudah memiliki antibodi yang cukup untuk melawan jangkitan kali seterusnya. Walaupun ada berita yang melaporkan terdapat pesakit yang sembuh selepas memperoleh plasma yg didermakan daripada pesakit yg telah sembuh. Lagi sekali, nampaknya ia lebih kepada nasib badan.

• Covid19 ini sangat mudah merebak. Walaupun sesorang itu tidak ada gejala seperti demam, batuk atau selsema, tapi masih boleh didiagnos positif. Di zon hijau, entah² ada yg positif, pergi ke pasar atau tempat awam, dia bersin, batuk atau bercakap dgn orang lain, lepas orang lain tersentuh permukaan atau objek yg tercemar dengan titisan cecair (droplets) dari individu ni, lalu terjangkit sama. Lepas dua minggu baru tahu positif, tapi masa tu dah berapa ratus orang lain dah yg terdedah dengan permukaan atau objek yg tercemar, atau bersemuka (contact) dengan penghidap ini.

• Virus SARS-CoV-2 tidak mudah mati apabila didedahkan pada cahaya matahari, mahupun suhu tinggi. Jadi bagi mereka yg selalu menganggap orang putih lebih tahu, lebih pandai, tolong jangan terlalu dengar sangat saranan kerajaan Amerika. Mereka dah berpuluh ribu orang mati pun masih tak nak dengar nasihat pihak WHO.

Ingat, kita sedang menentang musuh yg menyerang dalam senyap, dan hanya boleh tahu sama ada kita jadi mangsa selepas beberapa hari. Kalau kita jadi selesa selepas beberapa laporan yg menunjukkan penurunan kes, lihatlah lepas 2 minggu, ada kemungkinan kes naik semula seperti di Singapura dan Jepun. Kita sudah tentu tak mahu melihat gelombang jangkitan melanda berkali², sehingga mengambil masa bertahun² untuk reda.

Oleh itu teruskan patuhi peraturan #MCO walaupun di zon hijau. Duduk rumah, keluar hanya utk urusan sangat penting, jaga penjarakan sosial, jangan dekat sangat dgn orang ramai, dan amalkan kebersihan diri, kerap cuci tangan selepas menyentuh permukaan atau objek di luar.

Rujukan:
www.hmetro.com.my/mutakhir/2020/04/569676/antibodi-bukan-jaminan-tidak-dijangkiti-semula
www.nytimes.com/2020/04/24/health/coronavirus-summer-ultraviolet-light.html
www.thepatriots.asia/koronavirus-liat-kena-suhu-panas

Pin It Send

Seorang pemimpin barat menyarankan menyuntik cecair pembasmi kuman ke dalam badan untuk merawat Covid19.

26 April 2020, 2:40 pm

Seorang pemimpin barat menyarankan menyuntik cecair pembasmi kuman ke dalam badan untuk merawat #Covid19.

🤨❓

Dalam pada itu, China menghantar pasukan perubatan dan doktor ke negara² lain seperti Malaysia dan Korea Utara, untuk membantu mengurus dan mengendalikan wabak.

WHO pula menubuhkan inisiatif untuk mempercepatkan pembangunan rawatan Covid19 secara usahasama global. Malaysia juga turut serta dalam inisiatif yg digelar ACT (Access to Covid19 Tools) ini. Inisiatif ini bukan sahaja untuk membangunkan penawar wabak ini, tapi juga memastikan akses kepada alatan diagnostik, kaedah rawatan dan vaksin dapat dicapai oleh semua negara.

Lepas tu boleh pulak orang putih tu bagitau kenyataan dia tu adalah sindiran semata². Dalam situasi beribu² orang yang mati, dan beratus ribu lagi separuh mati bekerja keras merawat dan membendung wabak, boleh lagi itik sekor ni melawak 🦆.

Suka atau tidak, ini yg saya katakan kemungkinan kuasa dunia akan beralih ke timur pada abad ini 🧐.

Pin It Send

Perintah kawalan pergerakan dilanjutkan sehingga 12/5/2020.

24 April 2020, 8:15 am

Perintah kawalan pergerakan dilanjutkan sehingga 12/5/2020.

Ini adalah #MCO fasa ke-4, bermula pada 29 April hingga 12 Mei. Terdapat sedikit kelonggaran diberikan:

• Pelajar² yang terperangkap di pusat pengajian atau kampus dibenarkan untuk pulang.
• Individu yang terperangkap di kampung atau tempat lain selain rumah sendiri akan dibenarkan untuk pulang ke rumah masing².

Namun pergerakan ini akan dikawal secara ketat dan memerlukan koordinasi bersama pihak polis supaya mengurangkan risiko jangkitan #Covid19.

Sepanjang MCO fasa ke-4 nanti juga, situasi semasa akan dipantau, dan beberapa sektor perniagaan dan sosial, akan dibenarkan beroperasi semula, tertakluk kepada syarat² ketat berkenaan keselamatan pekerja, penjarakan sosial dan kebersihan tempat bekerja.

Turut ditekankan, ada kemungkinan tinggi MCO diteruskan lagi sehingga hujung Mei, bermaksud sambut raya dalam rumah saja. Oleh itu:

• Teruskan duduk di rumah, jaga kebersihan diri dan tempat tinggal.
• Keluar hanya apabila perlu. Kalau nak beli makanan sungkai atau sahur, order saja online.
• Banyakkan bersabar, kurangkan kemahuan diri, banyak sangat mahu benda macam² ni lah yg sering menyebabkan rasa kecewa dan marah. Hiduplah secara #minimalis.

MCO hari ke-38, #puasa hari ke-1. #TSMY

Pin It Send