Pengisytiharan proklamasi darurat 11/1/2021 hingga 1/8/2021

12 January 2021, 11:55 am

Pengisytiharan proklamasi darurat 11/1/2021 hingga 1/8/2021.

Semalam tengok #TSMY umum PKP, hari ni pasal darurat pulak. #YDPA telah mengisytiharkan proklamasi darurat di seluruh negara bermula hari ini hingga 1 Ogos.

Darurat kali ini diadakan kerana terdapat ancaman terhadap kehidupan rakyat & ekonomi negara, iaitu pandemik Covid-19 & bencana banjir di beberapa negeri di pantai timur Malaya. Ia bukanlah darurat rampasan kuasa, dan tiada perintah berkurung dikenakan.

Berikut merupakan beberapa perkara yang saya sempat ambil nota:

📌 Kerajaan awam terus berfungsi seperti biasa, dan jemaah menteri masih bertugas dalam kementerian masing² mengikut perlembagaan.

📌 Kuasa² perlu kerajaan, untuk menggunakan fasiliti hospital swasta untuk merawat pesakit Covid-19, dan juga melakukan apa² tindakan bagi memastikan rawatan cepat disampaikan.

📌 ATM diberi kuasa membantu fungsi kesihatan awam

📌 Tentera, polis & imigresen diberi kuasa menjaga sempadan, termasuk menangkap PATI.

📌 Kerajaan boleh meningkatkan penalti kepada sesiapa yang melanggar peraturan dalam langkah² mencegah penularan penyakit berjangkit.

📌 Dalam sektor ekonomi, penguatkuasaan & hukuman lebih berat boleh dilaksanakan terhadap apa² tindakan sabotaj, monopoli, atau menaikkan harga barang sesuka hati.

📌 Ordinan ini akan diwartakan oleh YDPA & dipamerkan kepada rakyat – www.facebook.com/1452870318149203/posts/3076495505786668.

📌 Kuasa² eksekutif persekutuan masih kekal, kecuali berkenaan agama, adat, bahasa, dan imigresen.

📌 Pilihanraya umum, negeri atau kecil, tidak diadakan. Parlimen juga tidak akan bersidang.

📌 Jawatankuasa khas bebas ditubuhkan, untuk menasihati YDPA sama ada darurat akan diteruskan atau tamat lebih awal.

📌 TSMY memilih untuk tidak adakan pilihanraya sebab mahu menjaga nyawa. Pilihanraya akan diadakan sebaik darurat ditamatkan.

📌 Badan kehakiman terus berfungsi sepanjang darurat. Kerajaan PN jamin kebebasan badan kehakiman.

📌 Aktiviti ekonomi diteruskan, namun mesti mengikut SOP PKP.

Kenyataan daripada Istana Negara: www.facebook.com/IstanaNegaraOfficial/posts/266791898204681

Jadi pilihanraya negeri Sarawak tak akan diadakan melainkan darurat ditamatkan. Cepat² siapkan jalan & jambatan, Abg Jo, boh gago berjanji #politik jak 😎.

Pin It Send Copy Link

Hantaran sohor kini:

Kena darurat perintah berkurung kat luar rumah emau ni 🤨

20 November 2020, 4:30 pm

Kena darurat perintah berkurung kat luar rumah #emau ni 🤨.

Selepas kawasan Parlimen Batu Sapi kat Sabah diisytihar darurat ⁽¹⁾, ada ura² mengatakan seluruh Sarawak pun mungkin akan dikenakan darurat, supaya #pilihanraya negeri dapat ditangguhkan ⁽²⁾.

Ini berikutan situasi kes jangkitan #Covid19 yang tak nampak akan menurun dalam masa terdekat. Sekarang dah dekat sebulan kes terbaru berlegar sekitar seribu lebih orang setiap hari.

Ini semua pasal pilihanraya negeri Sabah hujung September dulu, sekarang kes Covid-19 seluruh Malaysia tak kebah² lagi.

Pasal darurat ni, jangan risau sangatlah. Kehidupan masih macam biasa, tak ada pemerintahan ala tentera ⁽³⁾. Keputusan ni hanya supaya pilihanraya dapat ditangguh atau dibatalkan secara sah di sisi undang². #politik

⁽¹⁾ www.theborneopost.com/2020/11/18/agong-declares-emergency-for-batu-sapi-parliamentary-constituency
⁽²⁾ www.theborneopost.com/2020/11/20/king-empowered-to-declare-emergency-on-swak-to-defer-polls
⁽³⁾ www.bharian.com.my/berita/nasional/2020/11/755682/darurat-batu-sapi-kehidupan-seperti-biasa-tiada-pemerintahan-ala

Pin It Send Copy Link

McDonald Trump, what we’re gonna do?

15 November 2020, 1:15 pm

McDonald Trump, what we’re gonna do?

Minggu lalu pada 7/11, Joe Biden telah diumumkan sebagai pemenang #pilihanraya presiden Amerika, selepas berjaya mengumpul 270 undi electoral ⁽¹⁾.

Donald Trump waktu tu baru nak pegi main golf, sempat lagi tweet kata dia yang sepatutnya menang ⁽²⁾.

China mulanya kata keputusan tersebut masih belum muktamad, baru mengucapkan tahniah kepada Joe Biden dua hari lalu ⁽³⁾.

Trump tak nak mengaku kalah, katanya pilihanraya kali ini ada penipuan ⁽⁴⁾.

Naib presiden, Mike Pence, pula mencanang cerita yang penggal kedua pentadbiran Trump akan diteruskan ⁽⁵⁾.

Trump mula menggantikan jawatan di Pentagon dengan penyokong setianya, mencetuskan kebimbangan Trump akan menjadi diktator ⁽⁶⁾.

Semalam, penyokong Trump berkumpul beramai² waktu Covid-19 sekarang ni untuk membantah keputusan pilihanraya ⁽⁷⁾.

Presiden borek, rakyat rintik 🤷🏻‍♂️.

So,

🎶 Donald Trump, what we’re gonna do?
🎶 Inject him with the fruit bat poo
🎶 Inject him with the fruit, bat, poo~

⁽¹⁾ apnews.com/article/media-calls-joe-biden-winner-bee69f9d1d32e84d68e6164ea956e67a
⁽²⁾ www.washingtonpost.com/nation/2020/11/10/photographers-trump-golfing-election
⁽³⁾ www.nst.com.my/world/world/2020/11/640853/china-finally-sends-congratulations-biden-election-win
⁽⁴⁾ edition.cnn.com/2020/11/13/politics/transition-agencies-wait-biden/index.html
⁽⁵⁾ www.businessinsider.com/pence-trump-to-be-in-place-for-4-more-years-2020-11
⁽⁶⁾ www.businessinsider.com/trump-installs-loyalists-at-the-pentagon-officials-sound-alarm-2020-11
⁽⁷⁾ www.npr.org/2020/11/14/934957728/trump-supporters-descend-on-d-c-for-events-contesting-election-results
Gambar: www.washingtonpost.com/nation/2020/11/10/photographers-trump-golfing-election, edition.cnn.com/2020/11/07/politics/joe-biden-wins-us-presidential-election/index.html, www.insider.com/borat-2-sacha-baron-cohen-shares-angry-protestor-footage-2020-10

#politik

Pin It Send Copy Link

Dua lagu baru System of a Down selepas 15 tahun

7 November 2020, 10:20 am

Dua lagu baru System of a Down selepas 15 tahun.

Sebelum ini #SOAD telah beberapa kali cuba kembali semula dengan album baru, selepas album terakhir, Hypnotize, pada tahun 2005, tapi sering tidak sependapat dalam proses penghasilan #lagu. Kali ini, disebabkan oleh perang di Nagorno-Karabakh, ataupun dipanggil Artsakh oleh orang Armenia, barulah mereka setuju untuk bergabung semula dan menghasilkan lagu di bawah label kumpulan System of a Down.

Lagu ‘Protect the Land’ ditulis oleh Daron Malakian 1½ tahun lalu, selepas menulis lagu ‘Lives’ untuk album Dictator oleh Scars on Broadway. Lagu ‘Genocidal Humanoidz’ juga ditulis oleh Daron kira² 2-3 tahun lalu semasa sesi jamming bersama ahli SOAD yang lain, John Dolmayan, Shavo Odadjian & Serj Tankian, tapi Serj pada masa itu enggan memberi komitmen untuk menghasilkan album penuh, lalu lagu itu diabaikan.

Secara #muzik, melodi lagu² ini lebih condong kepada bunyi Scars on Broadway sebab kesemuanya ditulis Daron. Lebih banyak irama metal dan riff gitar yang berat, berbanding muzik yang dibawa Serj dalam beberapa album solonya, yang lebih melodik, lebih bunyi orkestra / simfoni yang dicampur dengan elemen metal dan irama timur tengah.

Tujuan SOAD menerbitkan lagu² ini sekarang adalah untuk menyebarkan kesedaran ramai tentang perang di Artsakh. Kesemua ahli SOAD merupakan keturunan Armenia yang terselamat daripada genocide yang dilakukan kerajaan Uthmaniyah pada tahun 1915. Menurut mereka, perang kali ini merupakan ulangan kepada genocide kerana Turki menyokong Azerbaijan dalam cubaan menghapuskan orang Armenia termasuk sejarah & budaya Armenia dari tanah Artsakh.

Isu #politik ini sudah diulas oleh ARW di www.thepatriots.asia/apa-yang-korang-perlu-tahu-pasal-konflik-armenia-azerbaijan, jadi tak perlulah dipanjangkan. Cuma kena sedar yang ini bukanlah ‘perang suci’ oleh sebab Azerbaijan negara majoriti Muslim dan Armenia majoriti Kristian, ini hanyalah perang disebabkan masalah legasi Soviet Union dulu. Bagi saya, mereka kena buat cara diplomasi Malaysia – hentikan serangan & kembali ke meja rundingan, settle cara aman.

Sumber: www.rollingstone.com/music/music-features/system-of-a-down-new-songs-protect-the-land-genocidal-humanoidz-1085942

#spotify: open.spotify.com/album/00OQIrRjQgZmacSnjK8L7M

Pin It Send Copy Link

Persidangan Parlimen dipendekkan + statistik Covid19 sejak 9 hari lalu

2 November 2020, 7:05 pm

Persidangan Parlimen dipendekkan + statistik #Covid19 sejak 9 hari lalu.

Mesyuarat ke-3, penggal ke-3 Parlimen ke-14 hari ini ditangguhkan pada 1 petang & akan bersambung semula esok 10 pagi. Ini disebabkan pegawai salah seorang senator Dewan Negara dikesan positif Covid-19 ⁽¹⁾. #politik

24/10 – 1228 kes baru, 7 kematian, 671 pulih
25/10 – 823 kes baru, 8 kematian, 579 pulih
26/10 – 1240 kes baru ‼️, 7 kematian, 691 pulih
27/10 – 835 kes baru, 2 kematian, 674 pulih
28/10 – 801 kes baru, 8 kematian, 573 pulih
29/10 – 649 kes baru, 0 kematian, 685 pulih
30/10 – 799 kes baru, 3 kematian, 491 pulih
31/10 – 659 kes baru, 0 kematian, 1000 pulih
1/11 – 957 kes baru, 0 kematian, 972 pulih
2/11 – 834 kes baru, 2 kematian, 900 pulih

Sebulan lalu kes meningkat sekitar 200-300 orang sehari, pastu tiba² meningkat hingga 800 lebih sehari, ramai orang mula panik & risau. Sekarang dah dekat sebulan kes tak turun² di bawah 700 kes sehari, orang ramai nampak dah kurang risau. Politikus pun gaduh² nak adakan #pilihanraya ⁽²⁾. Selebriti nak berparti² macam ‘normal’ ⁽³⁾. Agaknya satu lagi normal baharu ialah:

😳 “800 lebih orang dijangkiti kobid?”
😨 “Sekolah tutup?”
😱 “Sekatan jalan raya?”
😒 “Biasa la tu…”

⁽¹⁾ twitter.com/SenatorRasAdiba/status/1322795941062008833
⁽²⁾ www.astroawani.com/berita-malaysia/kerajaan-teliti-sop-ketat-prk-batu-sapi-prn-sarawak-perdana-menteri-266148
⁽³⁾ www.theguardian.com/lifeandstyle/2020/oct/28/kim-kardashian-west-tweets-birthday-party-private-island

Pin It Send Copy Link

Lagu tema hari ini, wake me up when September ends

30 September 2020, 1:00 pm

Lagu tema hari ini, wake me up when September ends.

#spotify: open.spotify.com/track/3479kk78dx3GFt048Udq54

Lagu akustik rock ini merupakan single ke-4 dan trek ke-11 dalam album ke-7 Green Day bertajuk American Idiot yang diterbitkan pada tahun 2004. #muzik

Lagu yang ditulis oleh Billie Joe berkenaan ayahnya yang meninggal pada 1 September 1982, semasa Billie berumur 10 tahun. Sewaktu pengebumian ayahnya, Billie Joe lari balik ke rumah dan mengunci dirinya di dalam bilik. Apabila ibunya tiba di rumah dan mengetuk pintu bilik, Billie hanya menjawab, ‘wake me up, when September ends’, yang menjadi inspirasi kepada tajuk #lagu ini.

Dalam lirik lagu, ayat ‘seven years has gone so fast’ merujuk kepada 7 tahun selepas ayahnya meninggal, Billie Joe dan Mike Dirnt menubuhkan kumpulan Sweet Children, yang seterusnya dinamakan Green Day seperti yang kita kenal hari ini.

Ayat ’20 years has gone so fast’ pula merujuk kepada tahun Billie Joe menulis lagu ini, 20 tahun selepas kematian ayahnya. Lagu ini telah dirancang untuk dimasukkan ke dalam album Shenanigans, tahun 2002. Tapi Billie Joe belum bersedia secara emosi waktu itu, oleh itu ditunda dan disertakan dalam album American Idiot.

Dalam tempoh pandemik sekarang, tajuk American Idiot ini menjadi sangat tepat. Berapa ramai rakyat Amerika yang terpesong akibat terlalu percaya pada retorik Donald Trump & terlalu taksub kepada ‘American liberty’, hinggakan memakai pelitup muka dikatakan pengaruh komunis China yang menggugat kebebasan rakyat Amerika 🤦🏻‍♂️. #politik

Rujukan:
en.wikipedia.org/wiki/Wake_Me_Up_When_September_Ends
www.songfacts.com/facts/green-day/wake-me-up-when-september-ends

Pin It Send Copy Link

Menang sorak, kampung tergadai?

27 September 2020, 10:50 am

Menang sorak, kampung tergadai?

Dalam #pilihanraya negeri Sabah semalam, Gabungan Rakyat Sabah (GRS) memenangi majoriti mudah untuk membentuk kerajaan.

Majoriti mudah diperoleh daripada 38 kerusi yang dimenangi oleh parti² komponen iaitu Perikatan Nasional (PN) – 17 kerusi, Barisan Nasional (BN) – 14 kerusi dan Parti Bersatu Sabah (PBS) – 7 kerusi.

Warisan Plus pula hanya memenangi 32 kerusi, lima kerusi lagi baru dapat majoriti, daripada parti² komponen iaitu Parti Warisan Sabah (Warisan) – 29 kerusi, United Progressive Kinabalu Organisation (UPKO) – 1 kerusi dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) – 2 kerusi.

Selebihnya dimenangi 3 calon bebas ⁽¹⁾. #politik

Dalam kehangatan pilihan raya, isu utama yang dikhuatiri ialah kes #Covid19 yang tinggi di Sabah. Terdapat beberapa kes positif di Malaya yang dikesan daripada individu yang baru tiba dari Sabah ⁽²⁾. Sarawak juga dalam keadaan berjaga² kerana ramai akan balik dari Sabah, terutamanya anggota polis yang bertugas di zon merah di sana ⁽³⁾.

Oleh itu, semua yang baru pulang dari Sabah dikehendaki menjalani kuarantin, walaupun tak ada simptom demam², selsema dan batuk². Duduk rumah 14 hari.

⁽¹⁾ www.facebook.com/bernamaofficial/photos/pcb.10158954405615555/10158954405280555
⁽²⁾ www.facebook.com/publichealthmalaysia/posts/2752054195084435
⁽³⁾ www.theborneopost.com/2020/09/25/sarawak-enters-state-of-red-alert-as-it-expects-more-to-return-from-sabah-after-polling-day

Pin It Send Copy Link

Harga petrol minggu ke-5 September 2020 + ketidakstabilan politik ganggu pembangunan

26 September 2020, 9:30 am

Harga petrol minggu ke-5 September 2020 + ketidakstabilan #politik ganggu pembangunan.

Beberapa hari lalu #DSAI mendakwa ada majoriti untuk membentuk kerajaan persekutuan, tapi sampai hari ni belum ada lagi kerajaan baru. Ramai yang memberi respon yang ini bukan masa sesuai untuk perebutan kuasa ⁽¹⁾. Dengan masalah #Covid19 & kegawatan #ekonomi, ketidakstabilan politik akan ganggu proses pemulihan. Bursa saham pun ada jatuh sedikit ⁽²⁾.

Kalau dibandingkan dengan situasi politik kat Sarawak, kiranya lebih stabil. Tak ada peristiwa tukar² parti memerintah. Walau bagaimanapun, tetap juga lambat nak tengok projek² infrastruktur siap.

Contohnya projek naiktaraf #jalan Matang ke Taman Malihah kepada 2 lorong. Dengar² dijanjikan sejak Taib masih lagi CM, sampai sekarang belum nampak jalan baru dibuat. Semak tepi jalan yang ditebas dah tumbuh pokok balik. Jambatan hanya baru siap piling, tiang belum ada. Dijadualkan siap dalam 2 tahun, kiranya tahun depanlah, tapi nampaknya nak kena tunggu sampai 3-4 tahun kalau macam ni. Terfikir jugak kenapa tak dibuat saja jalan dulu? Tiang² & paip utiliti dialihkan dulu, sementara menunggu jambatan siap 🤔.

Satu lagi, sepanjang Lebuhraya Kuching – Samarahan ni, kat setiap bulatan katanya nak dipasang lampu isyarat, dah diluluskan dekat 2 tahun dulu ⁽³⁾, tapi belum nampak apa² pun. Tiba² pulak ada kerja isi tanah kat pembahagi jalan sampai menyesakkan jalan time orang balik kerja. Dalam musim hujan sekarang, jalan jadi bertanah, habis kotor #kereta & buat jalan jadi licin. Kalau nak dipasang lampu trafik, takkanlah nak ambil sampai 2-3 tahun, tempat lain ada yang hanya 2-3 bulan dah beroperasi lampu trafik baru 🚦.

Kalau isunya duit, dah dapat duit cukai #Petronas berbiliun tu, tak patut alasan takda #duit lagi, Abg Jo 🤷🏻‍♂️.

Antara contoh lain infrastruktur yang tak siap², Hospital Petra Jaya ⁽⁴⁾ & Hospital Sri Aman ⁽⁵⁾. Ada ura² mengatakan kedua²nya setakat ini wujud di alam bunian 👻.

#hargapetrol:

🟡 RON 95 – 1.68 (+0.05)
🟢 RON 97 – 1.98 (+0.05)
⚫️ Diesel – 1.71 (+0.04)

⁽¹⁾ www.sinarharian.com.my/article/102313/BERITA/Politik/Anwar-tidak-prihatin-kesusahan-rakyat-kata-Wan-Saiful
⁽²⁾ www.astroawani.com/berita-politik/anwar-buka-mulut-saja-pasaran-saham-jatuh-merudum-ahmad-amzad-260590
⁽³⁾ www.utusanborneo.com.my/2020/06/19/atasi-kesesakan-lampu-isyarat-akan-dipasang-di-kota-samarahan
⁽⁴⁾ www.theborneopost.com/2020/08/24/petra-jaya-hospital-project-currently-in-tender-evaluation-stage-deputy-health-minister
⁽⁵⁾ www.nst.com.my/news/nation/2020/01/556690/sri-aman-hospital-be-fully-operational-june

Pin It Send Copy Link

Semalam pengumuman siapa lebih mendapat perhatian? DSAI vs TSMY

24 September 2020, 2:00 pm

Semalam pengumuman siapa lebih mendapat perhatian? #DSAI vs #TSMY.

DSAI – Pada sidang media tergempar, Anwar Ibrahim mengumumkan telah mendapat sokongan majoriti menghampiri 2 per 3 untuk membentuk kerajaan persekutuan ⁽¹⁾, tapi belum lagi menghadap YDP Agong sebab baginda sedang gering. Kita akan dapat PM baru, atau sekadar sandiwara saja? 🤔

TSMY – Mengumumkan KITA PRIHATIN (Pakej Kerangka Inisiatif Tambahan Prihatin) dengan peruntukan RM10 bilion ⁽²⁾. Yang mendapat perhatian ramai ialah Bantuan Prihatin Nasional (BPN) 2.0:

B40
• Keluarga – RM1000
• Bujang – RM500

M40
• Keluarga – RM600
• Bujang – RM300

Bayaran akan dibuat pada hujung Oktober 2020 dan Januari 2021.

⁽¹⁾ www.thestar.com.my/news/nation/2020/09/24/anwar-claims-strong-majority
⁽²⁾ www.astroawani.com/berita-malaysia/kita-prihatin-kerajaan-umum-bpn-20-dengan-peruntukan-rm7-bil-260608
#politik #ekonomi #duit

Pin It Send Copy Link

Belum daftar pengundi? Ini cara untuk daftar SPR secara online

10 September 2020, 11:40 am

Belum daftar pengundi? Ini cara untuk daftar SPR secara online.

Seramai 4.2 juta orang rakyat Malaysia masih belum berdaftar sebagai pengundi ⁽¹⁾. Dah ramai yang menyeru untuk pergi daftar, tak kurang juga yang menuding jari di atas statistik yang membimbangkan ini. Saya di sini cuma nak tolong tunjuk cara bagaimana nak kurangkan bilangan yang belum berdaftar ini, iaitu dengan mendaftar secara online.

Bagi yang belum tahu, sekarang dah boleh mendaftar sebagai pengundi secara online, di mysprdaftar.spr.gov.my/daftar. Mula² daftar akaun dengan MySPR. Isikan saja butiran diri dalam borang tersebut, dan pastikan maklumat sama seperti di dalam kad pengenalan, terutamanya setiap baris alamat rumah.

Pastikan nombor telefon yang anda isi adalah betul dan aktif, kalau tak ada nombor telefon, pastikan alamat e-mel adalah betul dan dapat anda akses, sebab nanti nombor TAC akan di-SMS ke nombor telefon, atau dihantar ke inbox e-mel.

Kemudian, anda perlu mengambil gambar kad pengenalan, dan juga gambar swafoto anda sambil menunjukkan kad pengenalan anda. Pastikan kedua² gambar adalah jelas, tulisan kat IC nampak, boleh dibaca, dan wajah anda terang, sebaiknya menghadap ke arah tingkap atau pintu supaya wajah diterangi cahaya luar.

Selepas mendaftar akaun dengan MySPR, dan mendapat TAC, log masuk ke portal MySPR tersebut, dan isikan borang A. Dalam borang A, isi butiran diri lebih kurang macam borang daftar MySPR, dan anda perlu mendapatkan seorang saksi. Saksi ini kena mengisi maklumat diri termasuk alamat rumah sama seperti dalam kad pengenalannya. Lepas semua butiran dah lengkap, boleh hantar borang dengan mengklik butang ‘Hantar’.

Selepas borang A dihantar, nama anda akan diproses mengikut Peraturan² Pilihan Raya Pendaftaran Pemilih 2002. Pemerakuan nama tertakluk kepada tempoh pewartaan yang mengambil masa 3-5 bulan. Nama anda akan dipamerkan di Rang Daftar Pemilih Tambahan selama 14 hari pada bulan yang telah ditetapkan, berdasarkan suku tahun bila anda mendaftar. Sekiranya tiada bantahan, nama anda akan diperakukan sebagai pemilih yang sah pada bulan berikutnya. Rujuk jadual di bawah:

Suku 1 (1 Januari – 31 Mac)
• Pameran rang daftar pemilihan tambahan = April
• Pemerakuan = Mei

Suku 2 (1 April – 30 Jun)
• Pameran rang daftar pemilihan tambahan = Julai
• Pemerakuan = Ogos

Suku 3 (1 Julai – 30 September)
• Pameran rang daftar pemilihan tambahan = Oktober
• Pemerakuan = November

Suku 4 (1 Oktober – 31 Disember)
• Pameran rang daftar pemilihan tambahan = Januari
• Pemerakuan = Februari

🎶 Marilah mari, pergi mengundi. Tunaikan kewajipan, tolak rasuah.

⁽¹⁾ www.sinarharian.com.my/article/100343/BERITA/Nasional/42-juta-rakyat-Malaysia-belum-daftar-sebagai-pengundi

#politik #undi #pilihanraya

Pin It Send Copy Link