Cara pasang dual monitor pada Mac mini.

21 August 2020, 4:10 pm

Cara pasang dual monitor pada Mac mini.

#Apple #Mac mini tahun 2012 ni ada dua port untuk sambung monitor: HDMI dan Mini DisplayPort a.k.a Thunderbolt.

Saya dah ada monitor Acer X203H (sebelah kanan) sejak dari UTP lagi, agak² dalam tahun 2006-2007. Paparan skrin dia pun dah menguning. Yang bagusnya monitor Acer ni dia ada speaker, sambungkan headphone jack ke audio input kat belakang monitor ni, boleh la cukup nyaring jadi speaker backup.

Untuk monitor Acer ni, saya sambungkan menggunakan kabel VGA. Tapi nak dicucuk kat Mac mini, kena beli adapter Mini DisplayPort to VGA (c.lazada.com.my/t/c.bocusU?url=https%3A%2F%2Fwww.lazada.com.my%2Fproducts%2Fthunderbolt-mini-dp-display-port-to-vga-cable-adapter-mini-displayport-converter-i1252096551-s3743114404.html).

Monitor sebelah kiri ni, LG Flatron E2041, baru beli melalui FB marketplace, ada penjual kat Unicentral nak jual sebagai preloved item. Harga pun murah, bawah RM200. Ini pun satu tips macam mana nak dapat beli harga murah – beli 2nd hand.

Kedua² monitor bersaiz 20 inci, dan dua² hanya ada port VGA dan DVI saja. Jadi disebabkan MiniDisplay Port dah dipakai, saya cari HDMI to VGA adapter. Tapi yang saya beli kat Mr DIY ni, adapter warna hitam kat atas meja tu, tak dapat nak pakai. Bila pasang, skrin jadi off. Bila pegi Google sekejap, rupanya VGA to HDMI dan HDMI to VGA tu ada beza dia, tak dapat nak pakai tukar² (interchangeable).

VGA to HDMI = dari VGA port kat komputer, ke HDMI kat monitor
HDMI to VGA = dari HDMI port kat komputer, ke VGA kat monitor

Kiranya dah betul la apa yang saya beli kalau diikutkan apa yang ditulis pada kotak pakej, tapi mungkin kedai yang buat packaging pun tak tau beza kedua² adapter tu.

Jadi saya beli pulak kabel HDMI to DVI (c.lazada.com.my/t/c.boXYyC?url=https%3A%2F%2Fwww.lazada.com.my%2Fproducts%2Funitek-1080p-dvi-to-hdmi-hdmi-to-dvi-cable-2-waybi-directional-support-ps4-i240622451-s912154874.html). Tak pakai lagi kabel VGA tadi, terus pakai kabel baru, cucuk terus ke port HDMI kat Mac mini.

Lepas semua kabel dah cucuk pasang, on saja Mac mini, terus dapat pakai, tak da nak install driver apa² bagai. Cuma mungkin nak setting sebelah mana skrin kiri, sebelah mana kanan. Kiri tengok source code, kanan tengok result kat browser 👀..

#DIY #upgrademacmini

Pin It Send

Hantaran sohor kini:

Buat jalan depan rumah kebun DIY, minggu 5.

19 August 2020, 11:55 am

Buat jalan depan rumah kebun #DIY, minggu 5.

Projek #buatjalan kat rumah #kebun #Serian part korek² tanah dah nak habis.

① – Lapisan ke-3 tanah dah dikorek sampai habis, menghampiri pagar. Tapi tak betul² kat pagar, sebab pintu pagar tu nak dialihkan ke dalam sikit nanti.

Nanti jugak mungkin akan tebang dahan rambutan yang kat atas jalan ni. Dah macam nak kena Unser tu.

② – Tanah kat depan rumah ni dah diratakan habis. Sekarang hanya nak dibiarkan untuk beberapa minggu supaya mendap & padat, sebelum dilapis dengan batu.

③ – Sekarang jalan ni dah sama level dengan lantai depan rumah. Kiranya projek ni, untuk fasa ini, dah siap 😄.

Masih ada lagi fasa lain, tunggu~.

Pin It Send

Buat jalan depan rumah kebun DIY, minggu 4.

18 August 2020, 11:00 am

Buat jalan depan rumah kebun #DIY, minggu 4.

Ada lagi sambungan projek #buatjalan kat rumah #kebun #Serian ni.

① – Minggu ni proses mengorek tanah lapisan ke-3 hanya siap ¾ saja, lepas tu hari pun hujan.

Sedikit tanah dipindahkan ke tepi rumah sini, bagi mengawal aliran air hujan yang selalu akan bertakung di tepi rumah. Air hujan sebaiknya mengalir menjauhi rumah, kalau bertakung kat tepi rumah, mungkin memberi kesan kepada asas tapak rumah.

② – Tanah yang kat depan rumah pun dah diratakan sedikit. Bagus jugak ada hujan turun, dapat tolong mendapkan & padatkan tanah yang baru dipindahkan tu, sambil kami berjalan & pijak² tanah tu.

Tanah kat jalan yang baru dikorek tu licin kena hujan, hampir² Unser ni tersangkut tak dapat nak gostan.

Pin It Send

Buat jalan depan rumah kebun DIY, minggu 3.

17 August 2020, 11:20 am

Buat jalan depan rumah kebun #DIY, minggu 3.

Projek cangkul-mencangkul tanah #buatjalan diteruskan lagi dengan mengorek lapisan ke-2 tanah untuk jalan di rumah #kebun di #Serian ni.

① – Sama seperti minggu lalu, kami korek tanah sini menggunakan cakar, pastu pindah ke depan rumah dengan kereta sorong. Tak perlu special skill apapun, yang sukar untuk buat kerja ni hanyalah kekuatan fizikal. Sebab tu kerja angkut tanah ni dikira #workout.

② – Dapat dilihat di sini tanah yang dipindahkan ke depan rumah semakin banyak.

Pokok² yang di depan rumah tu akan ditebang. Pokok² bunga atau pokok lain yang senang jumpa tak susah nak pindah. Cuma pokok yang besar satu tu, pokok alpukat / avocado (anak panah kuning), susah nak jumpa benih, kena tunggu bapak saya tutkan pokok tu untuk dipindahkan ke tempat lain.

③ – Lapisan ke-2 ni sikit saja, tak sampai ke pagar, kiranya macam nak potong bonggol tanah yang jadi tebing curam tu.

Jadi kami mulakan pula mengorek lapisan ke-3, dengan lebih dalam. Tapi hanya siap kira² ¼ saja. Hujung minggu sambung lagi.

Kereta pun dah tak dapat nak parking dekat rumah lagi, dah jadi laluan tempat bekerja. Tebing jalan baru ni pun agak tinggi, nasib baik Unser ni ground clearance dia tinggi.

Pin It Send

Buat jalan depan rumah kebun DIY, minggu 2.

14 August 2020, 11:40 am

Buat jalan depan rumah kebun #DIY, minggu 2.

Sambung lagi projek #buatjalan kat rumah #kebun #Serian.

① – Minggu lalu lapisan pertama, yang ni lapisan ke-2 permukaan tanah kami korek lagi, tapi tak sampai habis ke pagar, sebab nak bagi kurang sedikit curam kat bahagian ni. Tak la kereta bila lalu tersangkut kat bahagian bawah.

Kaedah yang kami gunakan di sini, menggunakan cakar tanah untuk gali permukaan tanah, dalam kira² 4-6 inci, untuk menggemburkan permukaan tanah. Lepas tu guna cangkul untuk kumpul & ratakan tanah tadi.

② – Kemudian dengan menggunakan bakul tanah, angkut tanah ke dalam kereta sorong dan pindahkan ke kawasan depan rumah ni.

Kali ni pun masa kerja kira² dalam 3 jam, tapi mungkin sebab cuaca yang agak panas & kering, bila dah nak balik saya rasa badan panas nak demam. Nasib baik dapat panadol daripada pakcik saya, kalau tak, tak lepas nak masuk kedai makan orang check tembak suhu dahi 🤒.

Hari ni dah ready bawa ubat minyak gamat, nasib tak da kena sengat lagi.

Pin It Send

Buat jalan depan rumah kebun DIY, minggu 1.

13 August 2020, 11:25 am

Buat jalan depan rumah kebun #DIY, minggu 1.

Projek korek² tanah #buatjalan kat rumah #kebun #Serian bermula. Saya dengan adik saya menggunakan cangkul untuk membuang rumput dan tanah pada permukaan. Kaedah yang kami guna adalah dengan mengorek lapisan demi lapisan tanah sehingga dapat kecerunan permukaan jalan yang dikehendaki.

① – Dah habis korek dari depan rumah hingga ke pagar. Agak sukar nak kerjakan tanah ni sebab banyak batu dan akar tumbuhan termasuk akar pokok rambutan yang besar kat sebelah kanan tu.

Pastu cangkul pun ada satu dengan pemegang yang OK, cukup berat untuk mengorek tanah. Satu lagi cangkul adik saya DIY-kan pemegang dia, tapi hanya ada jumpa kayu yang ringan yang dapat dibuat pemegang, terpaksa hayun cangkul kuat² untuk masuk ke dalam tanah.

② – Dari sini sampai ke depan pagar, ambil masa kira² 3 jam lebih nak korek buang rumput & tanah. Letih woo exercise cardio 💪🏻🥵.

Pakcik kitorang ada datang tengok² jadi ‘supervisa’ 🤠. Bincang punya bincang, nanti minggu depan dia nak bagi pinjam pencakar supaya senang nak korek tanah, dan jugak nanti dia guna chainsaw saja untuk potong akar rambutan yang ada di laluan (pokok sebelah kiri).

③ – Tanah dan rumput yang dikorek tadi dikumpulkan di depan rumah untuk meninggikan permukaan tanah sini, sebab bila hujan, air selalu bertakung di sini.

Lagipun nanti kereta nak masuk senang saja, permukaan jalan sama rata dengan depan rumah.

Nak dijadikan cerita, tangan saya disengat 2 kali hari tu, first waktu tutup pagar, mungkin kena semut api, lepas tu waktu tengah rehat² semasa kerja korek tanah, mungkin kena penyengat kecil tu, tak tau apa nama dia. Balik rumah malam hari, tangan sebelah kiri lagi besar dari tangan kanan 🤕.

Pin It Send

Bukan setakat jalan², tapi juga buat jalan sendiri DIY.

12 August 2020, 11:11 am

Bukan setakat jalan², tapi juga buat jalan sendiri #DIY.

Ni projek #buatjalan kat #kebun adik saya kat #Serian, dah mula sejak bulan Jun lalu. Tujuan jalan ini dibuat adalah supaya kereta dapat diletakkan di depan rumah, di bawah bumbung, baru tak kena hujan ☔️ & dekat nak angkat barang.

Nak upah orang boleh saja, tapi isunya masa nak cari orang tu yang agak sukar, hanya ada hujung minggu untuk ke Serian dan uruskan hal ni. Lagipun, benda boleh buat sendiri, lain kali lah upah² orang. Sekarang kekuatan badan masih mampu, kekuatan duit jak masih belum cukup mampu 😁.

① – Keadaan permukaan tanah yang sedikit mencuram ni perlu dikorek menjadi rata. Dan tanah di depan & tepi rumah akan ditambak supaya sama rata dengan lantai depan rumah, tempat kat mana Unser tu tengah parking.

② – Sini saya buat tanda atau garisan dulu di mana kedudukan jalan yang nak dikorek. Kemudian saya buang sedikit rumput & tanah di permukaan menggunakan cangkul. Ini sikit saja dulu, hujung minggu baru buat sampai ke depan pagar.

Pin It Send

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 4.

6 August 2020, 5:00 pm

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 4. Mana pergi hard disk & RAM lama?

① – Hard disk lama ni saya guna balik, lagipun saiz dia 1TB, rugi kalau tak pakai untuk simpan macam².

Saya nak gunakan hard disk ni sebagai external hard disk, oleh itu saya dapatkan satu external enclosure, brand Orico (c.lazada.com.my/t/c.bcRwWx?url=https%3A%2F%2Fwww.lazada.com.my%2Fproducts%2Forico-2577u3-tool-free-25-inch-sata-usb-30-hard-disk-solid-state-drive-enclosure-hdd-ssd-casing-i504910425-s952242310.html)

② – Yang bagusnya enclosure ni tak payah nak guna screwdriver untuk buka pasang. Cuma buka secara sliding, macam buka penutup bateri remote.

③ – Untuk RAM pula, saya nak jual murah, COD area Kuching & Samarahan saja. Lai³~ PM tepi 🤙🏻.

RAM: Elpida 2GB 1RX8 DDR3 1600MHz PC3-12800S-11-10-B2 x 2 pcs.

#Apple #Mac #DIY #upgrademacmini

Pin It Send

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 3.

5 August 2020, 5:30 pm

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 3.

Lepas buka hard disk pastu pasang SSD baru, ertinya tak ada operating system dalam storage untuk run #Apple #Mac mini ni. Jadi kena install operating system baru, MacOS Catalina, pun secara #DIY.

① – Bila start / boot up pertama kali lepas upgrade, saya tekan Option+Command+R untuk aktifkan Recovery Mode. Kemudian skrin hitam ni keluar.

Saya rasa waktu ni Mac ni sedang memuatkan fail² untuk Recovery Mode dari internet, ertinya info untuk WiFi masih lagi disimpan tapi tak tau kat mana. Storage & memory dah tukar baru, tak mungkin dah ada kat situ. Entah² ada disimpan dalam chip motherboard mana² 🤔.

② – Kira² lepas 15 minit, baru Recovery Mode boleh start & tunjukkan skrin ini. Mula² saya pilih Disk Utility dulu untuk format SSD, kemudian baru teruskan dengan Reinstall MacOS.

③ – Proses install semula MacOS ni ambil masa ikut berapa laju internet. Saiz operating system Mac OS Catalina ni saja dah lebih 8GB, dengan guna sambungan gentian optik Unifi, siap download dalam kira² 40-50 minit.

④ – Semasa proses reinstall, komputer akan restart berkali², sehinggalah skrin ini keluar, tandanya installation dah siap & boleh setup Mac sebagai komputer baru~ 😁.

⑤ – Keseluruhan proses reinstall & setup mengambil masa kira² 1 jam 15 minit. Lepas tu saya adjust balik settings & preferences ikut sama macam kat laptop.

P.s: nampak tua betul monitor yang saya pakai ni. Rasanya beli waktu masih kat UTP dulu, dalam tahun 2007-2008. Next step, upgrade monitor 😎.

#upgrademacmini

Pin It Send

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 2.

4 August 2020, 5:20 pm

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 2.

Sekarang proses untuk pasang balik SSD & RAM ke dalam #Apple #Mac mini ni secara #DIY. Langkah² pemasangan ini saya berpandukan kepada artikel www.imore.com/how-upgrade-2012-mac-mini.

① – Untuk pasang balik SSD, kena guna kad seperti kad bank, di sini saya gunakan kad simkad Celcom lama masih ada disimpan 😅.

Sebab nak kena guna kad adalah untuk pastikan skru di tepi SSD tu masuk ke alur khas yang ada dalam casing.

② – Nak masukkan SSD ni mudah saja, tapi nak adjust sampai betul² di tempatnya tu yang ambil sampai 3-4 kali ulang langkah ni. Bahagian connector SATA (anak panah biru) ni kena selari dengan soket baru ditekan untuk dipasang. Kena hati², dah la connector ni kecil sangat, kalau rosak abis la melayang uang 💸.

③ – Kemudian, pasang balik kipas & modul WiFi. Plat stainless steel modul WiFi ni agak sukar sikit nak adjust masuk ke dalam casing, jadi kena buat pelan² dan steadayy. Last sekali, pasang RAM dengan hanya tekan & klik ke dalam slot RAM tersebut 👍🏻.

#upgrademacmini

Pin It Send