Saya dah daftar untuk terima kad jimat petrol paling mujarab percuma daripada kerajaan, begini caranya 😏

27 February 2021, 9:00 am

Saya dah daftar untuk terima kad jimat petrol paling mujarab percuma daripada kerajaan, begini caranya 😏.

Ini cara untuk mendaftar bagi mendapatkan vaksinasi #Covid19 melalui aplikasi MySejahtera. Mula², kena install MySejahtera dalam smartphone masing² & daftar akaun dulu ⁽¹⁾. Dah ada akaun MySejahtera, baru dapat daftar untuk program imunisasi.

① – Tekan kat ikon ‘COVID-19 Vaccination’.

② – Tekan kat ‘Vaccine for <nama anda>’.

③ – Kat sini anda kena semak butiran diri. Kalau ada yang silap, tekan butang ‘Edit’ dan betulkan. Bila semua dah ok, baru tekan ‘Confirm’.

④ – Yeay! Ada gambar orang bersorak ni tandanya butiran diri anda telah disimpan dalam sistem MySejahtera. Tekan pula kat ‘Next’

⑤ – Kat sini dia bagitau, buat masa sekarang, masih fasa pertama, hanya frontliners yang akan terima suntikan vaksin. Nanti aplikasi ni akan bagitau bila fasa seterusnya akan bermula.

Buat masa sekarang, anda kena beri maklumat tambahan untuk mendaftar. Tekan kat ‘CLICK HERE’.

⑥ – Untuk mendaftar, di sini diberi soal selidik mudah, hanya jawab ‘Ya’ atau ‘Tidak’. Jangan jawab Yes or Yes pulak 🤪.

Untuk soalan ke-2, ‘comorbidities’ tu mengikut hasil carian Google, bermaksud seseorang yang menghidap dua atau lebih penyakit secara serentak, contohnya darah tinggi + kencing manis, diabetes + hypertension, dll ⁽²⁾.

⑦ – Untuk soalan tempat tinggal ni, tekan saja butang bulatan di tepi ruangan teks tu, nanti aplikasi akan mengesan lokasi anda menggunakan GPS smartphone. Kalau anda pernah block location permission, mungkin kena aktifkan dulu permission tu.

Bila dah jawab semua soalan, tekan ’Submit’.

⑧ – Dia bilang ‘trima kasi’, kita jawab ‘summer-summer’ 😆.

Tekan ‘Close’.

Dah.

Seperti yang dinyatakan pada point nombor 5, anda akan diberitahu melalui aplikasi ini bila giliran anda menerima vaksin nanti.

Kronologi:

21/2 – Vaksin Covid-19 daripada Pfizer-BioNTech tiba di Malaysia ⁽³⁾.
24/2 – PM #TSMY menerima suntikan vaksin ⁽⁴⁾.
25/2 – 800k lebih orang dah daftar ⁽⁵⁾. Anda bila lagi? 😎

Ok, kad jimat petrol takda, nih senarai #hargapetrol ada, untuk minggu ke-1 Mac 2021:

🟡 RON 95 – 2.05 (+0.05)
🟢 RON 97 – 2.35 (+0.05)
⚫️ Diesel – 2.15 (harga siling)

⁽¹⁾ therohani.com/cara-daftar-mysejahtera-malaysia
⁽²⁾ www.health.com/condition/infectious-diseases/coronavirus/comorbidities-meaning-covid
⁽³⁾ www.bharian.com.my/berita/nasional/2021/02/788461/kumpulan-pertama-vaksin-covid-19-tiba-di-tanah-air
⁽⁴⁾ www.bharian.com.my/berita/nasional/2021/02/789721/muhyiddin-terima-suntikan-pertama-vaksin-covid-19
⁽⁵⁾ www.nst.com.my/news/nation/2021/02/668966/more-800000-have-registered-covid-19-vaccine

Pin It Send Copy Link

Hantaran sohor kini:

Banyak juga jangkaan saya tepat mengenai Perodua Ativa

20 February 2021, 9:00 am

Banyak juga jangkaan saya tepat mengenai Perodua Ativa.

Lepas setahun menunggu, semalam baru pasti yang model terbaru SUV kompak #Perodua ini akan dijual pada julat harga 62k hingga 73k ⁽¹⁾.

Tahun lalu saya ada menulis jangkaan beberapa ciri yang bakal dipasang pada model yang sebelum ini dikenali dengan nama kod D55L ⁽²⁾. Berikut adalah perbandingannya:

📌 Enjin – seperti dijangka, menggunakan enjin 1KR-VET ⁽³⁾, enjin 1.0L 3-silinder Axia / Bezza dengan turbo, sama seperti enjin Daihatsu Rocky / Toyota Raize.

📌 Platform DNGA – seperti dijangka ⁽⁴⁾, sudah tentu sebab model ini diambil daripada Daihatsu Rocky. Cuma kena tunggu maklum balas daripada test drive media permotoran untuk tahu sama ada platform ini sama taraf bagusnya dengan TNGA. Saya nak tahu kualiti pemanduan, kestabilan & tahap kesenyapan kabin (NVH rendah).

Berkenaan pemanduan, saya dapat tahu yang Ativa akan guna RWD (pacuan roda belakang) ⁽⁵⁾, oleh itu pengendalian stering mungkin lebih baik, berbanding #kereta FWD (pacuan roda depan).

📌 Sistem ASA lebih advance – seperti dijangka, mendapat ciri² keselamatan terkini daripada Daihatsu Rocky ⁽⁶⁾.

Ciri² sistem ASA 2.0, sedia ada:

• PCW – memberi amaran jika mengesan potensi pelanggaran
• PCB / AEB – membrek secara automatik jika mengesan potensi pelanggaran
• FDA – memberi amaran jika kenderaan di depan dah jalan (semasa berhenti di lampu isyarat)
• PMC – mengelak tersalah tekan pedal minyak kalau ada halangan di depan

Ciri² terbaru ASA 3.0 dalam Ativa:

• LDW – memberi amaran jika kenderaan terkeluar dari lorong
• LKC – mengekalkan kenderaan dalam lorong (mungkin sistem ini dapat mengawal stering?)
• BSM – memberi amaran jika ada objek di kawasan titik buta
• RCTA – memberi amaran jika ada trafik melintas di belakang semasa mengundur
• ACC – mengekalkan halaju kenderaan tanpa menekan pedal minyak

📌 Cruise control – ini satu²nya model Perodua yang mendapat cruise control, dan bukannya cruise control biasa, ini adaptive cruise control.

• Cruise control biasa – pandu sehingga kelajuan yang dikehendaki, kemudian kuncikan kelajuan, dan sistem cruise control akan kekalkan kelajuan tersebut, tanpa anda pijak pedal minyak.
• Adaptive cruise control – setkan kelajuan yang dikehendaki, kenderaan akan laju sendiri sehingga halaju yang ditetapkan & membrek sendiri kalau ada trafik perlahan. Cara penggunaan mungkin berbeza bergantung kepada pengeluar kenderaan.

📌 Gearbox DCVT – (updated) seperti dijangka, tapi kurang tepat ⁽⁷⁾. DCVT (Dual mode CVT) daripada Daihatsu ini sedikit berbeza daripada DCVT (Direct shift CVT) daripada Toyota.

DCVT Toyota menggunakan gear nisbah tetap pada gear pertama, kemudian bertukar kepada CVT apabila halaju kenderaan semakin tinggi.

Manakala DCVT Daihatsu pula menggunakan gear nisbah tetap pada gear terakhir, bermaksud apabila kenderaan sudah pada halaju tinggi & meluncur (cruising), CVT akan bertukar kepada gear terakhir yang mempunyai nisbah gear tinggi.

Saiz takal pada DCVT Daihatsu ni agak kecil, jadi untuk nisbah terakhir (gear paling tinggi), kalau masih guna CVT, mungkin enjin masih lagi berputar laju, oleh itu mereka gunakan gear nisbah tetap. Ini supaya, contohnya pada halaju 110 km/j, putaran enjin hanya 2000 RPM saja, jadi lebih jimatkan petrol & kurang bunyi bising enjin.

📌 Sistem infotainment – ini lebih dari jangkaan saya. Ativa dapat skrin 9 inci dengan voice recognition, mungkin boleh panggil ‘hai perodua’ untuk berbual dengan kereta 😅.

Instrument panel juga pertama kali gunakan jenis digital, jadi meter halaju & RPM semua di dalam skrin 7 inci.

Cuma saya tak tahu kalau sistem infotainment ini dapat guna Android Auto & Apple Carplay atau tak 🤔.

Untuk harga pula, boleh bajet² bayar dalam 700 ke 800 sebulan, ikut berapa banyak loan bank bagi.

Cuma satu yang saya agak terkejut, iaitu saiz tangki petrol, 36 liter saja, sama saiz tangki Viva, mungkin sebab nak kurangkan berat kenderaan. Kelemahan tangki petrol kecil ni, kalau nak jalan lebih jauh, kena isi tangki lebih banyak kali berbanding kenderaan dengan tangki yang lebih besar. Jalan pesisir (coastal road) kat Sarawak ni kurang sangat stesen petrol.

Dah tagline model ni ‘activate every destination’, mestilah nak guna untuk bawa banyak orang & barang ke destinasi² baru, yang jauh² kan? 😎

Dari hal tangki petrol, tengok pula #hargapetrol untuk minggu ke-4 Februari 2021:

🟡 RON 95 – 2.00 (+0.04)
🟢 RON 97 – 2.30 (+0.04)
⚫️ Diesel – 2.15 (harga siling)

⁽¹⁾ paultan.org/2021/02/19/perodua-d55l-suv-vs-the-proton-x50-and-perodua-aruz-specs-comparison
⁽²⁾ azwan082.my/2020/03/dengarnya-suv-compact-perodua-akan-keluar-dlm-suku-terakhir-tahun-ni
⁽³⁾ paultan.org/2021/02/22/perodua-ativa-suv-1kr-vet-1-0l-3cyl-turbo-deep-dive
⁽⁴⁾ paultan.org/2021/02/23/perodua-ativa-d55l-suv-dnga-platform-explained
⁽⁵⁾ youtu.be/UP-K-izKeNs
⁽⁶⁾ paultan.org/2021/02/19/official-2021-perodua-d55l-suv-open-for-booking-1-0t-cvt-asa-3-0-lka-acc-3-variants-from-rm62-5k
⁽⁷⁾ paultan.org/2021/02/24/perodua-ativa-how-d-cvt-is-different-to-other-cvts

Pin It Send Copy Link

Harga siling petrol & diesel

13 February 2021, 9:00 am

Harga siling petrol & diesel.

Harga petroleum global sekarang dalam trend menaik, jadi ada kemungkinan harga petrol & diesel akan meningkat hingga membebankan pengguna domestik. Oleh itu, kerajaan mengumumkan harga siling untuk RON 95 iaitu RM2.05 seliter dan harga siling diesel RM2.15 seliter. RON 97 tak ada harga siling ⁽¹⁾.

#hargapetrol minggu ke-3 Februari 2021:

🟡 RON 95 – 1.96 (+0.03)
🟢 RON 97 – 2.26 (+0.03)
⚫️ Diesel – 2.15 (+0.04)

Gambar: Petron Asajaya, semalam hanya singgah ke tandas stesen ini. Biasanya tandas stesen minyak free, tapi yang ini ada bayar 20 sen, tapi yang menariknya, sambil memerut, ada kedengaran muzik ‘hiburan jalanan’ kat luar 😂.

⁽¹⁾ paultan.org/2021/02/10/ron-95-petrol-price-cap-lowered-by-3-sen-to-rm2-05-per-litre-ceiling-for-diesel-reduced-to-rm2-18-per-litre

Pin It Send Copy Link

Kadar penggunaan petrol 4 bulan lepas bolt-on turbo

6 February 2021, 10:10 am

Kadar penggunaan petrol 4 bulan lepas bolt-on turbo.

Selalunya #kereta lepas bolt-on turbo ramai yang kata kuat makan petrol, tapi tak ada yang secara spesifik menyatakan berapa banyak perbezaan & apakah pertukaran (trade-off) yang diperoleh.

Saya ada menyimpan rekod pembelian & penggunaan petrol untuk #vivaturbo saya, sejak mula beli dulu hingga habis bayar sekarang. Cara pengiraan kadar penggunaan (fuel consumption) yang saya buat adalah berikut:

• Kadar penggunaan petrol = Jumlah jarak (km) / jumlah isipadu petrol diisi (L)

Tiap kali membeli petrol, saya akan catat perbatuan (mileage) kereta kemudian berapa ringgit diisi. Kemudian berdasarkan harga petrol semasa, saya dapat berapa liter isipadu petrol yang diisi dalam tangki.

Saya kategorikan pengiraan ini kepada 2 konfigurasi enjin yang saya guna pada Perodua Viva ini:

• Naturally-aspirated (NA), dengan gear manual
• Turbocharged (TC), dengan gear auto

Untuk NA, saya ambil rekod dari tahun Januari 2014 hingga Ogos 2016. Jumlah jarak perjalanan ialah 25,389 km dan saya mengisi sejumlah 1,487.6 liter petrol.

Untuk TC pula, dari Oktober tahun lalu hingga minggu ini. Jumlah jarak perjalanan ialah 10,725 km dan sebanyak 695.1 liter petrol telah digunakan.

Dengan itu, ini perbandingan kadar penggunaan petrol:

• NA = 17.06 km/L
• TC = 15.43 km/L

Sebagai perbandingan, Bezza boleh dapat 21.3 km/L dan Axia 21.6 km/L, kat website Perodua ada tulis.

Jadi, bagus ke tidak?

Saya rasa, ikut penilaian individu. Saya rasa tak ada beza sangat pada kadar penggunaan petrol. Banyak berjalan, banyak juga isi. Biasalah tu.

Tapi apa yang saya dapat setelah memasang bolt-on turbo ialah lebih cepat sampai ke destinasi & kurang rasa letih. Semasa halaju rendah (30-60 km/j), kereta dapat memecut hingga 80-90 km/j dengan cepat, kemudian dibiarkan meluncur (cruising) secara santai. Kalau dibandingkan semasa guna enjin NA, tekan sampai ke lantai, enjin meraung, tapi perlahan nak naik halaju (speed up).

Boleh dikatakan dengan bolt-on turbo, enjin 660cc dapat memberi kuasa seperti enjin 1.0L, memang padan penggunaan petrol naik sedikit.

Dan sekarang dengan menggunakan gear auto, memandu lebih rileks, tak perlu payah² tukar gear sambil cari jalan. Drive laju² ke Sibu macam dalam video dashcam drive Journey to Sarikei semalam (azwan082.my/post/11017), pun tak cepat penat.

Hanya hilang 2 km bagi setiap liter petrol, tapi dapat pemanduan & perjalanan lebih selesa, kira berbaloi jugak tu.

Ini baru 4 bulan, nanti bila dah kumpul data hingga 2 tahun, kita kira lagi 😎.

Dah bercerita pasal petrol, tengok #hargapetrol untuk minggu ke-2 Februari 2021, semua naik 📈.

🟡 RON 95 – 1.93 (+0.03)
🟢 RON 97 – 2.23 (+0.03)
⚫️ Diesel – 2.11 (+0.04)

Pin It Send Copy Link

Tak ramai orang ambil gambar mural ni

30 January 2021, 9:20 am

Tak ramai orang ambil gambar mural ni.

Ini salah satu #mural #emau yang terdapat di bandaraya Kuching, yang terletak di kawasan City Square, antara Jalan Kwong Lee Bank & Jalan Pending.

Bangunan di mana mural ini dilukis pun nampak terbiar kosong 😱.

Di dalam mural ini terdapat 7 jenis baka kucing, dan juga lukisan wanita berpakaian tradisional kaum Bidayuh.

#hargapetrol minggu ke-1 Februari 2021:

🟡 RON 95 – 1.90 (0.00)
🟢 RON 97 – 2.20 (0.00)
⚫️ Diesel – 2.07 (-0.02)

Pin It Send Copy Link

Tugu Memerang, mercu tanda pekan Balai Ringin

16 January 2021, 9:20 am

Tugu Memerang, mercu tanda pekan Balai Ringin.

Landmark Balai Ringin.

Nama pekan Balai Ringin berasal daripada perkataan ‘beringin’ bermaksud ‘memerang’ dalam bahasa Iban ⁽¹⁾. Oleh itu, tugu memerang ini adalah #mercutanda kepada pekan ini.

Pekan ini yang bersebelahan dengan Sungai Krang ini juga popular dengan ikan air tawar yang banyak dijual di pasar basah di sini. Mungkin juga kerana banyak ikan, banyak juga memerang 😅.

Namun disebabkan pembinaan #PanBorneo, tugu ini terpaksa dialihkan ke tepi & batu dengan tulisan selamat datang dah tak ada lagi. Pembinaan jambatan baru turut menyebabkan semakin kurang ikan dijual di pasar basah.

Persekitaran tugu ini dapat dilawati melalui gambar #panorama360 di sini:

🌐 azwan082.my/pano/tugu-memerang-balai-ringin-2020

Sementara itu, #hargapetrol minggu ke-3 Januari 2021, semua naik:

🟡 RON 95 – 1.89 (+0.05)
🟢 RON 97 – 2.19 (+0.05)
⚫️ Diesel – 2.05 (+0.03)

⁽¹⁾ mafimusykilah.wordpress.com/2012/10/28/aidiladha-di-bumi-kenyalang

Pin It Send Copy Link

Harga petrol minggu ke-2 Januari 2021 + stesen Petronas baru di Lachau

9 January 2021, 9:05 am

Harga petrol minggu ke-2 Januari 2021 + stesen #Petronas baru di Lachau.

Pada awal tahun 2015, kami sekeluarga balik kampung dari Kuching ke Limbang dengan memandu. Saya memandu Myvi kuning, bapa saya memandu Kembara, gerak berasingan. Dari Kuching kami ke Ensebang untuk bermalam sebelum memandu terus ke Miri keesokan harinya.

Saya ingat lagi hari tu kami mulakan perjalanan awal pagi. Tapi Kembara bapa saya dah nak kehabisan petrol, lalu berhenti di Lachau. Waktu tu, hanya ada stesen petrol Shell kecil yang ada satu pam minyak saja. Dan disebabkan awal pagi, stesen tersebut belum lagi buka, jadi kena tunggulah tokey buka kedai 😅.

Sekarang Lachau dah ada stesen Petronas baru yang besar & standard macam kat bandar. Nak bayar guna kad pun dapat, tak perlu tunggu tokey buka kedai lagi.

Tak tau kat mana Lachau? Ia adalah pekan terletak di dalam #jalan #PanBorneo ke #Simanggang, kira² 85 km dari #Serian. Jangan salah sebut nama tempat ni, ada yang jeling² nanti 🤭.

#hargapetrol:

🟡 RON 95 – 1.84 (0.00)
🟢 RON 97 – 2.14 (0.00)
⚫️ Diesel – 2.12 (+0.01)

Pin It Send Copy Link

Harga petrol tahun baru 2021 + reban arnab di stesen Petronas

2 January 2021, 9:00 am

Harga petrol tahun baru 2021 + reban arnab di stesen #Petronas.

Jarang jumpa stesen Petronas yang menggunapakai ruang di sekitar kedai untuk tujuan lain, lebih² lagi untuk menginang arnab.

Ini sangat menarik. Sambil² berehat & ke tandas, dapat juga main dengan arnab kat luar.

Lokasi: Petronas Lutong, #Miri.

#hargapetrol:

🟡 RON 95 – 1.84 (+0.04)
🟢 RON 97 – 2.14 (+0.04)
⚫️ Diesel – 2.01 (+0.03)

Pin It Send Copy Link

Harga petrol minggu terakhir 2020

27 December 2020, 9:15 am

Harga petrol minggu terakhir 2020.

Selalu tengok #hargapetrol, kali ni tengok harga gas memasak LPG #Petronas sekejap.

• Sendiri angkat – 26.60
• Orang lain angkat – 28.00 (ada cukai 1.40 😄).

Tak jauh pulak dengan harga gas LPG Petros (azwan082.my/post/8406) 🤔.

Lokasi: Petronas #jalan Wong King Huo, #Sibu.

🟡 RON 95 – 1.80 (+0.02)
🟢 RON 97 – 2.10 (+0.02)
⚫️ Diesel – 1.98 (+0.02)

Pin It Send Copy Link

Harga petrol minggu ke-3 Disember 2020

19 December 2020, 9:10 am

Harga petrol minggu ke-3 Disember 2020.

Hari ini #Petronas merancang untuk melancarkan produk RON 97 terbaru mereka, tapi disebabkan oleh berita kematian Tun Rahah Mohamed Noah ⁽¹⁾, balu perdana menteri ke-2, Tun Abdul Razak, jadi majlis pelancaran terpaksa ditangguhkan.

Dalam pada itu, #hargapetrol semua makin naik 📈.

🟡 RON 95 – 1.78 (+0.05)
🟢 RON 97 – 2.08 (+0.05)
⚫️ Diesel – 1.96 (+0.03)

⁽¹⁾ www.bharian.com.my/berita/nasional/2020/12/766546/tun-rahah-perginya-seorang-srikandi

Pin It Send Copy Link