Harga petrol minggu ke-4 September 2020 + Petronas bayar cukai SST.

19 September 2020, 9:35 am

Harga petrol minggu ke-4 September 2020 + Petronas bayar cukai SST.

Dua hari lalu akhirnya kerajaan Sarawak menerima bayaran cukai jualan ke atas produk petroleum untuk tahun 2019 daripada #Petronas yang berjumlah RM2.95 billion ⁽¹⁾.

Untuk perbandingan, dengan duit sebanyak tu, kerajaan Sarawak mampu bina 26 buah jambatan yang sama panjang seperti Jambatan Batang Samarahan ⁽²⁾. Kita tengok nanti, adakah digunakan untuk pembangunan, ataupun untuk belanja kempen #pilihanraya 😏.

🟡 RON 95 – 1.63 (-0.03)
🟢 RON 97 – 1.93 (-0.03)
⚫️ Diesel – 1.67 (-0.05)

#hargapetrol

⁽¹⁾ www.theborneopost.com/2020/09/17/finally-petronas-pays-rm2-95-bln-to-sarawak-for-2019-sst
⁽²⁾ www.utusanborneo.com.my/2018/06/09/jambatan-batang-samarahan-dibuka-kepada-orang-ramai

Pin It Send

Hantaran sohor kini:

Harga petrol minggu ke-3 September 2020 + plan Hari Malaysia drive?

12 September 2020, 9:45 am

Harga petrol minggu ke-3 September 2020 + plan Hari Malaysia drive?

Tak lama lagi siap kereta kena tuning, harapnya minggu depan sempat untuk buat Hari Malaysia drive. Saya plan nak ke Serian, tapi tak guna jalan highway. Saya nak cuba jalan jauh masuk hutan & kampung untuk ke Serian, nak tengok lepas 57 tahun, apa kemajuan yang Sarawak dapat dari segi kemudahan asas seperti jalan raya.

Cuma harap tak ada roadblock #MCO tiba², semalam dah dekat 200 kes baru #Covid19. #hargapetrol pun menurun sikit, ada yang nak join? 😁

🟡 RON 95 – 1.66 (-0.05)
🟢 RON 97 – 1.96 (-0.05)
⚫️ Diesel – 1.72 (-0.06)

#Petronas

Pin It Send

Harga petrol minggu pertama September 2020.

29 August 2020, 9:55 am

Harga petrol minggu pertama September 2020.

Jangan risau, jangan bingung, #hargapetrol naik mimit jak minggu depan 🤏🏻.

Sekarang masih belum dapat bawa #kereta berlombak ke Serian 🏎, masih tengah tunggu giliran untuk tuning 😅.

🟡 RON 95 – 1.72 (+0.01)
🟢 RON 97 – 2.02 (+0.01)
⚫️ Diesel – 1.78 (-0.02)

#Petronas

Pin It Send

Harga petrol minggu ke-4 2020 + kalkulator petrol dah dikemaskini.

22 August 2020, 9:50 am

Harga petrol minggu ke-4 2020 + kalkulator petrol dah dikemaskini.

Ingatkan dah tak ada yang pakai web app ni, dah berbulan ada problem pada skrip untuk ambil data #hargapetrol dari website #Petronas. Rupa²nya layout website Petronas dah berubah, dah tak tunjuk harga terkini petrol lagi. Sebagai alternatif, saya ambil data dari paultan.org pula.

Nasib baik ada seorang pengguna yang komen kat blog bertanyakan pasal app kalkulator ni. App ni diletak kat website saya yang satu lagi. Bila saya check tengok² free hosting tu dah delete akaun saya 😢.

Lokasi baru untuk web app kalkulator petrol ini adalah 👉🏻 azwan082.my/app/petrol

🟡 RON 95 – 1.71 (+0.03)
🟢 RON 97 – 2.01 (+0.03)
⚫️ Diesel – 1.80 (-0.02)

Pin It Send

Harga petrol minggu ke-3 Ogos 2020.

15 August 2020, 10:00 am

Harga petrol minggu ke-3 Ogos 2020.

Dalam gambar ialah #jalan Datuk Stephen Yong Link, berdekatan Kuching City Mall. Tapak pembinaan kat tepi jalan ni adalah stesen minyak #Petronas baru yang sedang dibina. Lokasi ni strategik sebab jalan inilah yang akan menyambungkan highway #PanBorneo arah dari Serian ke Bau. Ada jugak tempat untuk jadi pit stop untuk mereka yang nak ke Bau / Lundu / Sematan tanpa singgah di dalam bandaraya #Kuching.

🟡 RON 95 – 1.68 (+0.05)
🟢 RON 97 – 1.98 (+0.05)
⚫️ Diesel – 1.82 (+0.03)

#hargapetrol

Pin It Send

Harga petrol minggu ke-2 Ogos 2020.

8 August 2020, 9:35 am

Harga petrol minggu ke-2 Ogos 2020.

Lepas ulang alik mahkamah, akhirnya #Petronas akan membayar cukai jualan negeri kepada kerajaan Sarawak. 7 anak syarikat Petronas termasuk Petronas Carigali akan didaftarkan sebagai badan yang dikenakan cukai di bawah Ordinan Cukai Jualan Negeri (www.utusanborneo.com.my/2020/08/06/petronas-bayar-sst-menerusi-tujuh-anak-syarikatnya).

Dengan ini kerajaan Sarawak bakal memperoleh pendapatan tambahan. Harap semuanya digunakan untuk pembangunan negeri terutamanya infrastruktur seperti #jalan, bekalan elektrik dan air. Jangan nanti hanya menteri² & pegawai² saja yang kaya macam zaman Taib dulu, dari tahun 90-an janji jalan baru Miri – Limbang – Lawas tapi sampai sekarang dah dibuli Brunei dengan caj lintas sempadan (azwan082.my/post/3941) pun jalan masih belum siap 😩.

🟡 RON 95 – 1.63 (-0.05)
🟢 RON 97 – 1.93 (-0.05)
⚫️ Diesel – 1.79 (-0.04)

#hargapetrol

Pin It Send

Harga petrol minggu pertama Ogos 2020 + program subsidi petrol dimansuhkan.

1 August 2020, 9:35 am

Harga petrol minggu pertama Ogos 2020 + program subsidi petrol dimansuhkan.

3 hari lalu kerajaan mengumumkan program subsidi petrol telah dibatalkan. Terdapat pelbagai isu dalam menguatkuasakan program yang menyebabkan ia tidak diteruskan.

Antaranya perbezaan #hargapetrol antara Malaysia Timur dan Malaysia Barat⁽¹⁾. Program subsidi ini hanya untuk penduduk Malaysia Barat, jadi akan menjadi isu nanti jika Malaysia Timur tidak mendapat subsidi yang sama. Nanti ada menteri Malaya yang datang sini kena ngayau 😱.

🟡 RON 95 – 1.68 (0.00)
🟢 RON 97 – 1.98 (0.00)
⚫️ Diesel – 1.83 (+0.01)

#Petronas

⁽¹⁾ www.nst.com.my/news/government-public-policy/2020/07/612451/petrol-subsidy-programme-scrapped

Pin It Send

Harga bahan api fosil minggu ke-2 Julai 2020.

12 July 2020, 9:10 am

Harga bahan api fosil minggu ke-2 Julai 2020.

Minggu lalu turun, minggu ni naik, apakah itu? 😏

Masih jauh rendah dari harga siling 2.08, kira ok lah, lagipun tahun lalu dah berbulan² beli petrol mahal.

🟡 RON 95 – 1.72 (+0.07)
🟢 RON 97 – 2.02 (+0.07)
⚫️ Diesel – 1.87 (+0.03)

#hargapetrol #Petronas

Pin It Send

Harga bahan api fosil minggu ke-1 Julai 2020.

4 July 2020, 9:00 am

Harga bahan api fosil minggu ke-1 Julai 2020.

#hargapetrol mengalami sedikit penurunan disebabkan jangkaan permintaan yang akan menurun, susulan gelombang kedua pandemik #Covid19 di Beijing dan Amerika.

Trump kata nak buat sambutan hari US merdeka daripada empayar British secara besar²an hari ni (4th of July), tengok bunga api kat Gunung Rushmore, meskipun bilangan kes kekal tinggi malah semakin meningkat di beberapa lokasi seperti Florida, California dan Texas.

🟡 RON 95 – 1.65 (-0.04)
🟢 RON 97 – 1.95 (-0.04)
⚫️ Diesel – 1.84 (-0.02)

#Petronas

Pin It Send

Harga bahan api fosil minggu ke-5 Jun 2020.

27 June 2020, 9:10 am

Harga bahan api fosil minggu ke-5 Jun 2020.

Trend #hargapetrol sekarang sentiasa menaik, jadi takda cerita baru sangat pasal ni.

Bagi peminat Liverpool ⚽️, tahniah sebab lepas 30 tahun baru menang English Premier League. Nak celebrate boleh, tapi jangan kumpul ramai², masih kena buat social distancing. Salah orang yang menang piala.

🟡 RON 95 – 1.69 (+0.10)
🟢 RON 97 – 1.99 (+0.10)
⚫️ Diesel – 1.86 (+0.09)

#Petronas

Pin It Send