Hari ni hari last untuk buat urusniaga di ASB

Isnin, 21 Disember 2020, 12:30 pm

Hari ni hari last untuk buat urusniaga di ASB.

Esok kaunter dah tutup untuk memberi laluan pengiraan & pengagihan pendapatan untuk tahun ini, nanti 4 Januari tahun depan akan buka balik. Time ni ramai yang start berkira² berapa agaknya dividen akan dapat & fikir² nak digunakan untuk bayar apa.

Hari ini dalam sejarah:

Topik hangat:

Apple dashcamdrive DIY duit ekonomi emau gitar hargapetrol howto jalan kebun kereta kpop Kuching lagu laptop LigaMalaysia LigaSuper2020 LigaSuper2021 Mac makan mercutanda minimalis Miri muzik PanBorneo panorama360 pasaraya Perodua politik puasa raya resipi RunningMan sayur Serian Sibu Simanggang spotify StreetView Thinkpad TSMY vivaturbo workout YT

Harga petrol minggu ke-5 September 2020 + ketidakstabilan politik ganggu pembangunan

Sabtu, 26 September 2020, 9:30 am

Harga petrol minggu ke-5 September 2020 + ketidakstabilan ganggu pembangunan.

Beberapa hari lalu mendakwa ada majoriti untuk membentuk kerajaan persekutuan, tapi sampai hari ni belum ada lagi kerajaan baru. Ramai yang memberi respon yang ini bukan masa sesuai untuk perebutan kuasa ⁽¹⁾. Dengan masalah & kegawatan , ketidakstabilan politik akan ganggu proses pemulihan. Bursa saham pun ada jatuh sedikit ⁽²⁾.

Hantaran sohor kini:

Semalam pengumuman siapa lebih mendapat perhatian? DSAI vs TSMY

Khamis, 24 September 2020, 2:00 pm

Semalam pengumuman siapa lebih mendapat perhatian? vs

DSAI - Pada sidang media tergempar, Anwar Ibrahim mengumumkan telah mendapat sokongan majoriti menghampiri 2 per 3 untuk membentuk kerajaan persekutuan ⁽¹⁾, tapi belum lagi menghadap YDP Agong sebab baginda sedang gering. Kita akan dapat PM baru, atau sekadar sandiwara saja? 🤔

Sampai Phua Chu Kang pun berjoget dangdut dengan Shopee 🕺🏻

Rabu, 9 September 2020, 2:30 pm

Sampai Phua Chu Kang pun berjoget dangdut dengan Shopee 🕺🏻.

Shopping is entertainment. Ini yang Shopee bagitau semasa e-commerce forum tahun lalu. Shopee mahu pengguna menghiburkan diri sambil melihat barang² yang dijual, sama seperti window shopping, tapi bukan kat shopping mall, ini shopping dalam smartphone atau depan komputer.

Cara guna duit ePenjana dalam Boost untuk bayar bil

Jumaat, 7 Ogos 2020, 11:55 am

Cara guna ePenjana dalam Boost untuk bayar bil.

Inisiatif ePenjana sebanyak RM50 adalah bertujuan untuk merangsang dan menggalakkan penggunaan e-wallet. Sebab tu RM50 yang diperoleh ni tak boleh ditukar jadi tunai, mesti dibelanjakan melalui aplikasi e-wallet seperti Boost.

Harga petrol minggu ke-4 Julai 2020 + pengelasan baru isi rumah

Sabtu, 25 July 2020, 9:50 am

Harga petrol minggu ke-4 Julai 2020 + pengelasan baru isi rumah.

Harga minyak mentah dunia mengalami sedikit penurunan, jadi di stesen minyak pun turun sama.

Korang dikira golongan miskin kalau gaji bawah RM2200

Isnin, 13 July 2020, 11:40 am

Korang dikira golongan miskin kalau gaji bawah RM2200.

Ini kerana had Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) yang telah dikemaskini 3 hari lalu, mengikut kaedah pengukuran kemiskinan yang baru. RM2208 adalah maksimum jumlah pendapatan isi rumah untuk dikira termasuk dalam golongan miskin. Pendapatan isi rumah bermaksud, jumlah bulanan yang diperoleh oleh satu² rumah dengan mengumpul pendapatan kesemua ahli rumah yang bekerja. Kalau satu rumah diduduki keluarga 3 generasi, datuk nenek ada pencen, mak bapak ada pekerjaan, anak pula ada kerja part time, jadi kena jumlahkan kesemua pendapatan mereka untuk sebulan.

Pelan jana semula ekonomi negara (Penjana)

Jumaat, 5 Jun 2020, 4:25 pm

Pelan jana semula negara (Penjana).

Ok, memang banyak butiran yang diperkenalkan oleh PM dalam ucapan kali ni. Ini antara beberapa perkara yang saya sempat ambil nota:

Takda perubahan ketara pada moratorium yang diumumkan BNM pun

Jumaat, 1 Mei 2020, 1:15 am

Takda perubahan ketara pada moratorium yang diumumkan BNM pun.

Disclaimer: Artikel ini berdasarkan pemahaman peribadi saya. Jika ada kesilapan, sila rujuk pada kenyataan media asal BNM, atau rujuk pada pihak bank anda.

Review beli barang dapur secara online menggunakan DeGrocery

Rabu, 29 April 2020, 2:30 pm

Review beli barang dapur secara online menggunakan DeGrocery.

DeGrocery (www.degrocery.com) adalah pasar dalam talian (online marketplace), yang beroperasi untuk penduduk sekitar Kuching dan Kota Samarahan, khusus menjual barang makanan & minuman, termasuk bahan mentah segar atau dipakej. Selain itu DeGrocery juga menjual makanan haiwan peliharaan, sabun pencuci dan produk kebersihan diri.