Masak ayam kukus atas nasi kena buang kulit.

15 June 2020, 12:30 pm

Masak ayam kukus atas nasi kena buang kulit.

Ini daripada #resipi kat azwan082.my/post/2125. Kulit ayam ni mengandungi lemak yang tinggi. Memang sedap kalau digoreng disalut tepung macam KFC.

Tapi kalau kukus atas nasi macam ni, lain cerita. Kadang² kulit saja ada rasa masin, isi kat dalam tak kena serbuk perasa.

Sebaiknya buang kulit dulu, baru perap. Kulit ayam sekarang banyak sangat lemak, dan rasa kulit ayam ni pun ada yang pelik dah. Apa jak yang ayam tu #makan.

Satu lagi yang saya perhatikan apabila makan makanan berlemak macam kulit ayam ni. Sebab saya ada buat #senaman harian, makanan ada lemak macam ni buat badan tak berapa sedap, rasa macam lambat sembuh dari #workout dari hari sebelumnya, masih ada sakit².

Lain kalau makan tinggi protein, seperti isi ayam, telur atau ikan tuna, esok hari selepas workout badan rasa segar & bertenaga. Tapi makan kena ikut jadual la, dan tak berlebihan. Kalau terlebih nasi pun esok hari letih jugak badan nak hadam semua nasi tu.

Pin It Send

Hantaran sohor kini:

Tulis tentang sesuatu di FB / IG pastu iklan berkaitannya tiba² keluar?

19 May 2020, 6:45 pm

Tulis tentang sesuatu di FB / IG pastu iklan berkaitannya tiba² keluar?

Ramai mesti pernah tengok situasi macam ni. Terutama sekali lepas search sesuatu kat website shopping, bila buka FB atau IG, iklan tentang barang yang disearch tadi mula keluar.

Kalau difikirkan secara logik teknikal, takda apa yang misteri atau magic sangat. Sebab bila korang tulis update kat FB atau IG, data tentang update tu disimpan dalam database kat server Facebook. Pastu mereka akan proses kandungan update tu untuk cari keyword dan konteks yang ada padanan dengan iklan² yang dibuat oleh advertisers di FB.

Hinggakan sekarang gambar, video dan audio pun diproses untuk dapatkan info atau keyword untuk advertisers. Kalau korang upload gambar kereta, FB dapat detect dalam gambar tu ada kereta, pastu akan cari iklan yang berkaitan kereta untuk ditunjukkan.

Macam saya ada tulis pasal protein dan kurangkan berat badan, lalu banyak iklan protein powder & mesin #workout angkat besi keluar 💪😅.

Bila tulis pasal maintenance #kereta, lalu ada keluar iklan dari Kia, Mitsubishi & Perodua suruh beli kereta baru 🚙.

Kalau tulis pasal makanan, berlobo² iklan KFC, Pizza Hut & iklan makanan lain yang keluar 🍗.

Raya dah dekat, saya terfikir nak buat kelainan, orang lain buat lemang, rendang, kuih muih, saya nak buat sup ayam ginseng pulak lah. Sihat sikit. Dulu pun pernah raya kat Malaya #makan sup ayam ginseng saja 😭. Nak tengok ada tak iklan FB atau IG yang recommend produk sup ayam ginseng 🐓.

Pin It Send

Daging berasaskan tumbuhan ada kandungan protein kurang daripada daging sebenar.

17 May 2020, 2:10 pm

Daging berasaskan tumbuhan ada kandungan protein kurang daripada daging sebenar.

Di Amerika, penjualan daging alternatif sepanjang lockdown di sana telah meningkat sehingga 264% ⁽¹⁾.

Beyond Meat, salah satu pengeluar daging pengganti yang berasaskan tumbuhan dari Los Angeles. Daging alternatif ini diperbuat daripada campuran protein isolate kacang pis, protein beras, protein kacang hijau, minyak kanola, minyak kelapa serta bahan² lain seperti kanji kentang, ekstrak epal, lesitin bunga matahari, tepung buah delima dan pelbagai vitamin dan mineral ⁽²⁾.

Kandungan protein dalam produk daging Beyond Burger seperti dalam gambar adalah 20g bagi setiap hidangan (113g).

Untuk perbandingan, senarai di bawah adalah kandungan protein dalam setiap 100g daging sebenar ⁽³⁾.

• Daging lembu salai / beef jerky (30-40g)
• Stik tuna (32g)
• Ayam belanda (30g)
• Tuna dalam tin (25g)
• Daging lembu (20-24g)
• Ayam (24g)
• Salmon (24g)
• Sardin (21g)
• Daging kambing (20g)
• Makerel (20g)
• Daging babi (17-20g)
• Kerang (18g)
• Udang (15-18g)
• Telur (13g)

Bercakap tentang kandungan protein, untuk mengurangkan berat badan dan kegemukan, selalu disarankan untuk mengambil makanan tinggi protein. Tapi makan tinggi protein saja bukanlah caranya.

Konsepnya ialah kita mahu membina otot pada bahagian badan yang berlemak. Otot tersebut mestilah dilatih dengan cara bersenam. Selepas bersenam, sel otot di bahagian tubuh tersebut telah mengalami kerosakan yang tidak kritikal, boleh sembuh dengan sendirinya selepas 1-2 hari.

Di sinilah peranan protein tersebut, ia membantu membina balik sel otot yang telah rosak selepas #senaman. Proses pembinaan semula ini menggunakan sejumlah tenaga, dan tenaga ini diperoleh daripada lemak yang berada berdekatan dengan otot. Apabila lemak ini digunakan dalam proses menyembuhkan sel otot, jumlah lemak akan berkurangan, seterusnya membantu mengurangkan berat badan atau kegemukan.

Berapa banyak protein kena diambil? Bergantung kepada jenis senaman:

• Jika anda memilih untuk senaman endurance seperti joging, berlari dan berbasikal, kena ambil protein dalam 1.2-1.4g per kilogram berat badan setiap hari

• Jika anda memilih senaman strength seperti angkat besi (#workout di gym) atau bodyweight training, kena ambil protein dalam 1.2-1.7g per kilogram berat badan setiap hari.

Contoh, berat badan anda 70kg. Anda suka buat senaman angkat besi, jadi minimum protein dalam sehari anda kena ambil ialah 70 x 1.2 = 84g. 84g protein bersamaan:

• 280g ayam belanda
• 350g daging lembu, ayam atau salmon
• 400g sardin
• 420g daging kambing
• 646g telur (10 biji sehari kalau sebiji telur gred B dalam 65g)

Kalau anda follow Sazali Samad 💪 kat Youtube, dia dulu waktu zaman bujang #makan sampai 30 biji sehari, kuning telur maksimum 2 biji. Kuning telur kena kurangkan sebab mengandungi lemak dan kolestrol, kurang baik untuk kesihatan jantung. Sekarang ni dia ambil hanya 8 biji sehari, bersamaan 30g protein, manakala kuning telur masih maksimum 2 biji, bersamaan 12g lemak ⁽⁴⁾.

⁽¹⁾ www.theverge.com/2020/5/15/21259997/plant-based-meat-coronavirus-impossible-beyond
⁽²⁾ en.wikipedia.org/wiki/Beyond_Meat
⁽³⁾ www.coachmag.co.uk/nutrition/healthy-eating/3525/high-protein-foods-16-of-the-best
⁽⁴⁾ youtu.be/ph_cSKBqUBs

Pin It Send