Bagaimana gelang tangan pintar menyukat degupan jantung, tekanan darah dan ketepuan oksigen dalam darah?

19 July 2020, 10:20 am

Bagaimana gelang tangan pintar menyukat degupan jantung, tekanan darah dan ketepuan oksigen dalam darah?

Untuk menyukat kadar degupan jantung, gelang tangan pintar (wristband) ini akan memancarkan cahaya daripada LED berkali² supaya pembuluh darah dapat dikesan oleh sensor wristband, yang kemudiannya dapat mengesan kelajuan darah dipam ⁽¹⁾. Maklumat ini kemudiannya diproses dalam format degupan per minit (beats per minute / bpm).

Namun, kemungkinan tinggi terdapat ralat dalam bacaan sekiranya wristband tidak ditetapkan kedudukannya semasa bacaan diambil. Kadar degupan jantung saya semasa rehat adalah 77 bpm, terletak pada kedudukan ‘di bawah purata’ (below average) ⁽²⁾. Nampaknya kena banyak buat #senaman cardio #workout lagi ni 💪.

Untuk menyukat tekanan darah, kebiasaannya kita menggunakan mesin yang dibalut pada lengan atas siku. Bagi wristband pula, ada yang menggunakan maklumat kelajuan nadi, yang juga diperoleh daripada sensor yang mengesan kadar degupan jantung ⁽³⁾. Ada juga wristband yang menggunakan pantulan cahaya di mana tekanan darah yang berbeza memantulkan cahaya secara berlainan.

Tekanan darah dibaca menggunakan format “systolic / diastolic”. Systolic adalah bacaan tekanan darah paling tinggi, dan diastolic adalah tekanan paling rendah, menggunakan unit mmHg (millimeter of mercury). Bacaan yang saya dapat kira normal, systolic di bawah 120 dan diastolic di bawah 80 ⁽⁴⁾.

Untuk menyukat ketepuan darah pula, saya tak berapa pasti bagaimana wristband ini melakukannya. Ini kerana di hospital selalunya menggunakan oximeter, peranti berupa klip. Di satu bahagian klip terdapat cahaya dan satu bahagian lagi sensor yang mengesan kadar cahaya menembusi hemoglobin darah, dan maklumat ini diproses untuk mengetahui berapa peratus ketepuan oksigen dalam darah.

Bacaan kadar ketepuan 94% ke atas dikira normal ⁽⁵⁾, saya punya 96%, alhamdulillah.

Wristband yang saya gunakan ini ialah M5 Smart Band. Beli online 👉🏼 c.lazada.com.my/t/c.0er14v?url=https%3A%2F%2Fwww.lazada.com.my%2Fproducts%2Fready-stock-e-beli-m5-jam-smart-watch-fitness-tracker-waterproof-bluetooth-phonecall-bracelet-watch-heart-rate-monitor-smartband-wristband-for-android-ios-i1138502390-s3236066871.html.

⁽¹⁾ electronics.howstuffworks.com/gadgets/fitness/can-bracelet-track-heart-rate.htm

⁽²⁾ agelessinvesting.com/what-is-a-good-resting-heart-rate

⁽³⁾ www.quora.com/How-do-fitness-wristbands-measure-blood-pressure-using-only-a-strobe-light-and-a-light-sensor

⁽⁴⁾ www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/guide/diastolic-and-systolic-blood-pressure-know-your-numbers

⁽⁵⁾ www.homecaremag.com/understanding-spo2-and-normal-oxygen-levels

Pin It Send

Hantaran sohor kini:

Baru nak kenal saiz tiub tayar basikal.

15 July 2020, 4:55 pm

Baru nak kenal saiz tiub tayar basikal.

Bagi yang mengikuti saya, sebelum ini saya mengalami masalah tayar #basikal bocor ni di azwan082.my/post/18/petang-hari-tayar-basikal-ni-dipam-kemudian-test-sekeliling-rumah. Sebenarnya saya dah pun tampal tiub tayar ini 2 kali dan masih juga bocor.

Hujung minggu lalu saya cari kedai basikal untuk beli tiub baru. Ada 2 masalah saya hadapi – jenis saiz tiub tayar ni saya tak berapa kenal, dan satu lagi, hujung minggu tak banyak kedai basikal buka.

① – Untuk saiz tiub, boleh didapati pada tayar basikal itu sendiri. Basikal ini mempunyai saiz tiub 20×1⅜. Sebelum ni saya periksa tiub di tayar belakang, kelihatan seperti terlebih besar daripada saiz rim. Tapi betullah, tiub tu dah lama, dah kembang & getah dia mengeras, pasal tu lah saiz dia besar & asyik bocor.

② – Sewaktu mencari kedai basikal, saya tahu satu kedai di Batu Kawa Light Industrial Park, dekat MJC. Ingatkan kedai tu buka, skali tengok tengah repair pagar daa 🤦‍♂️. Nasib baik jumpa satu kedai yang buka kat Jalan Green, Ghee Hap Hin (goo.gl/maps/XPzrQPvaenurt4RQ8). Satu tiub ni saya dapat RM18, beli 2 untuk backup.

Sekarang dah dapat sambung buat #senaman cardio #workout dengan berbasikal sekeliling taman perumahan 👍.

Pin It Send

Masak ayam kukus atas nasi kena buang kulit.

15 June 2020, 12:30 pm

Masak ayam kukus atas nasi kena buang kulit.

Ini daripada #resipi kat azwan082.my/post/2125. Kulit ayam ni mengandungi lemak yang tinggi. Memang sedap kalau digoreng disalut tepung macam KFC.

Tapi kalau kukus atas nasi macam ni, lain cerita. Kadang² kulit saja ada rasa masin, isi kat dalam tak kena serbuk perasa.

Sebaiknya buang kulit dulu, baru perap. Kulit ayam sekarang banyak sangat lemak, dan rasa kulit ayam ni pun ada yang pelik dah. Apa jak yang ayam tu #makan.

Satu lagi yang saya perhatikan apabila makan makanan berlemak macam kulit ayam ni. Sebab saya ada buat #senaman harian, makanan ada lemak macam ni buat badan tak berapa sedap, rasa macam lambat sembuh dari #workout dari hari sebelumnya, masih ada sakit².

Lain kalau makan tinggi protein, seperti isi ayam, telur atau ikan tuna, esok hari selepas workout badan rasa segar & bertenaga. Tapi makan kena ikut jadual la, dan tak berlebihan. Kalau terlebih nasi pun esok hari letih jugak badan nak hadam semua nasi tu.

Pin It Send

Daging berasaskan tumbuhan ada kandungan protein kurang daripada daging sebenar.

17 May 2020, 2:10 pm

Daging berasaskan tumbuhan ada kandungan protein kurang daripada daging sebenar.

Di Amerika, penjualan daging alternatif sepanjang lockdown di sana telah meningkat sehingga 264% ⁽¹⁾.

Beyond Meat, salah satu pengeluar daging pengganti yang berasaskan tumbuhan dari Los Angeles. Daging alternatif ini diperbuat daripada campuran protein isolate kacang pis, protein beras, protein kacang hijau, minyak kanola, minyak kelapa serta bahan² lain seperti kanji kentang, ekstrak epal, lesitin bunga matahari, tepung buah delima dan pelbagai vitamin dan mineral ⁽²⁾.

Kandungan protein dalam produk daging Beyond Burger seperti dalam gambar adalah 20g bagi setiap hidangan (113g).

Untuk perbandingan, senarai di bawah adalah kandungan protein dalam setiap 100g daging sebenar ⁽³⁾.

• Daging lembu salai / beef jerky (30-40g)
• Stik tuna (32g)
• Ayam belanda (30g)
• Tuna dalam tin (25g)
• Daging lembu (20-24g)
• Ayam (24g)
• Salmon (24g)
• Sardin (21g)
• Daging kambing (20g)
• Makerel (20g)
• Daging babi (17-20g)
• Kerang (18g)
• Udang (15-18g)
• Telur (13g)

Bercakap tentang kandungan protein, untuk mengurangkan berat badan dan kegemukan, selalu disarankan untuk mengambil makanan tinggi protein. Tapi makan tinggi protein saja bukanlah caranya.

Konsepnya ialah kita mahu membina otot pada bahagian badan yang berlemak. Otot tersebut mestilah dilatih dengan cara bersenam. Selepas bersenam, sel otot di bahagian tubuh tersebut telah mengalami kerosakan yang tidak kritikal, boleh sembuh dengan sendirinya selepas 1-2 hari.

Di sinilah peranan protein tersebut, ia membantu membina balik sel otot yang telah rosak selepas #senaman. Proses pembinaan semula ini menggunakan sejumlah tenaga, dan tenaga ini diperoleh daripada lemak yang berada berdekatan dengan otot. Apabila lemak ini digunakan dalam proses menyembuhkan sel otot, jumlah lemak akan berkurangan, seterusnya membantu mengurangkan berat badan atau kegemukan.

Berapa banyak protein kena diambil? Bergantung kepada jenis senaman:

• Jika anda memilih untuk senaman endurance seperti joging, berlari dan berbasikal, kena ambil protein dalam 1.2-1.4g per kilogram berat badan setiap hari

• Jika anda memilih senaman strength seperti angkat besi (#workout di gym) atau bodyweight training, kena ambil protein dalam 1.2-1.7g per kilogram berat badan setiap hari.

Contoh, berat badan anda 70kg. Anda suka buat senaman angkat besi, jadi minimum protein dalam sehari anda kena ambil ialah 70 x 1.2 = 84g. 84g protein bersamaan:

• 280g ayam belanda
• 350g daging lembu, ayam atau salmon
• 400g sardin
• 420g daging kambing
• 646g telur (10 biji sehari kalau sebiji telur gred B dalam 65g)

Kalau anda follow Sazali Samad 💪 kat Youtube, dia dulu waktu zaman bujang #makan sampai 30 biji sehari, kuning telur maksimum 2 biji. Kuning telur kena kurangkan sebab mengandungi lemak dan kolestrol, kurang baik untuk kesihatan jantung. Sekarang ni dia ambil hanya 8 biji sehari, bersamaan 30g protein, manakala kuning telur masih maksimum 2 biji, bersamaan 12g lemak ⁽⁴⁾.

⁽¹⁾ www.theverge.com/2020/5/15/21259997/plant-based-meat-coronavirus-impossible-beyond
⁽²⁾ en.wikipedia.org/wiki/Beyond_Meat
⁽³⁾ www.coachmag.co.uk/nutrition/healthy-eating/3525/high-protein-foods-16-of-the-best
⁽⁴⁾ youtu.be/ph_cSKBqUBs

Pin It Send