Buat tyre rotation lagi, dah lebih 10,000 km.

14 October 2020, 5:15 pm

Buat tyre rotation lagi, dah lebih 10,000 km.

Bulan Mac lalu semasa mileage #kereta #vivaturbo dalam 110,000 km dah buat tyre rotation (azwan082.my/post/44), sekarang dah lebih 123,000 km, #tayar kena di-rotate depan belakang.

Untuk kenderaan pacuan roda depan (front wheel drive), tayar depan kiri & kanan di bawa ke belakang, dengan dikekalkan kedudukan kiri & kanan. Tayar belakang pula dibawa ke depan, dan disilangkan, tayar belakang kiri bawa ke kanan depan & belakang kanan bawa ke kiri depan.

Sebelum ni saya ada sebut plan nak tukar guna rim Axia dengan tayar nipis sedikit (azwan082.my/post/6406), tapi lepas Google, tayar saiz 175/55 ni susah sikit nak cari. Jadi mungkin kekal guna saiz standard, 175/65, lebih mudah nak cari tayar sebab Axia, Bezza & Myvi semua pakai saiz yang sama untuk rim 14”. Tapi tayar belakang mungkin akan sagat fender bila bawa barang berat (azwan082.my/post/41), jadi saya terfikir kalau tukar spring yang lebih keras, spring Alza mungkin boleh solve problem ni? 🤔 Komen² sikit.

Pin It Send

Hantaran sohor kini:

Brek! Rim besi!

7 October 2020, 3:00 pm

Brek! Rim besi!

Antara kesan sampingan membuat modifikasi #kereta ialah, apabila kuasa enjin dah naik, kuasa membrek pula berkurang. Apabila brek dengan kuat, brake pad & disc cepat jadi terlalu panas hingga mengurangkan cengkaman brek & melambatkan proses memperlahankan & menghentikan kereta. Ini disebabkan saiz brake pad & disc yang sudah kurang sesuai, di samping saiz tayar yang juga memainkan peranan.

Buat masa sekarang, #vivaturbo saya ni masih menggunakan rim besi 12 inci, tayar 155/70, original spec. Nanti² saya nak tukar brake disc yang diambil dari Avy, jenis ventilated disc berbanding original Viva solid disc. Tapi disebabkan diameter brake disc tu lebih besar, rim 12” ni tak muat, kena tukar ke rim yang lebih besar. Saya plan nak tukar ke rim Axia 14”, tapi tayar guna 175/55, nipis sikit supaya masih ada ruang kat wheel arch.

Kat Thailand ada Mae Hong Son loop, tapi kat sini boleh la buat sendiri #jalan Bau-Serian loop. Kat sana boleh sampai 4 hari nak habiskan satu pusingan, kat sini cukuplah sehari suntuk 😅. Hujung minggu ni kalau cuaca bagus, sambung balik buat #dashcamdrive 🚙.

Pin It Send