iPhone DuaBelas kembali dengan design tepi rata (flat edge)

19 October 2020, 1:15 pm

iPhone DuaBelas kembali dengan design tepi rata (flat edge).

Pada pendapat saya, design macam ni lebih ergonomik, sebab telefon lebih senang dipegang, daripada tepi melengkung (rounded edge) sejak #iPhone 6 hingga iPhone 11, yang mudah tergelincir dari genggaman tangan.

Ada macam² ciri baru kat telefon ni, banyak pihak media lain dah senaraikan, tak perlulah saya tulis lagi.

Tapi yang paling banyak orang komplen & buat hasut maya (troll) adalah ketiadaan pengecas & earphone disertakan dalam pakej pembelian iPhone 12. Antara tujuannya menurut #Apple ialah, kotak pakej iPhone dapat dikecilkan, oleh itu sebiji lori atau kontena kapal dapat memuatkan lebih banyak kotak iPhone. Dengan itu dapat mengurangkan bilangan penghantaran, sebab sekali jalan dapat hantar lebih banyak kotak, dulu kotak tebal mungkin dapat hantar 100,000 biji, sekarang dah dapat hantar 200,000 biji, contoh saja.

Pada pendapat saya, ia mungkin salah satu strategi pemasaran percuma (free marketing). Apple mengambil langkah yang agak kontroversi begini supaya orang ramai & media ada perkara untuk dicakapkan & dibincangkan. Lebih ramai yang bercakap & memberi respon, sampai ada sesetengah orang yang tak beli pun, tapi rajin betul buat video & kartun troll pasal produk mereka, oleh itu lebih ramai yang menyedari (aware) akan kemunculan produk baru ini.

Tapi jangan pulak lepas 2-3 tahun nanti Samsung, Xiaomi, OnePlus, Vivo atau Oppo ikut tak bagi charger sama 😏.

Pin It Send

Hantaran sohor kini:

Unboxing ORICO 10 Ports USB3.0 Hub with Power Adapter A3H10-V2

4 September 2020, 11:50 am

Unboxing ORICO 10 Ports USB3.0 Hub with Power Adapter A3H10-V2

Sebahagian daripada proses #upgrademacmini, saya nak sambung banyak peralatan komputer kepada #Apple #Mac mini, tapi USB port dia ada 4 saja. Jadi dalam banyak² USB hub, kenapa saya pilih model ini?

Saya mencari USB hub yang jenis powered, iaitu jenis yang mendapat bekalan elektrik daripada luaran seperti power adapter, dan bukannya melalui USB port itu sendiri.

USB hub jenis powered ni sesuai untuk peralatan yang menggunakan tenaga yang banyak seperti external hard drive, printer & scanner.

Saya plan nak guna banyak external hard drive, untuk simpan banyak video sama ada yang dirakam dari kamera, atau pun video download dari internet. Nak install banyak hard drive dalam Mac mini memang tak dapatlah, dah la susah nak buat & perlukan special tools semua. Jadi USB hub macam ni lah cara terbaik.

USB port lain kat Mac mini boleh la digunakan untuk sambung iPhone, iPad, thumbdrive, barang² yang guna kurang tenaga, kipas USB pun boleh, lampu meja USB pun boleh 😁.

Beli kat sini 👉🏻 c.lazada.com.my/t/c.bCEEnU?url=https%3A%2F%2Fwww.lazada.com.my%2Fproducts%2Forico-a3h-aluminium-siri-kelajuan-tinggi-4710-port-usb-30-hub-dengan-penyesuai-kuasa-12v-sokongan-bc12-mengecas-splitter-untuk-macbook-i1372822054-s4303588512.html

#YT: youtu.be/zXuimcJSjrE

Pin It Send

Cara pasang dual monitor pada Mac mini

21 August 2020, 4:10 pm

Cara pasang dual monitor pada Mac mini.

#Apple #Mac mini tahun 2012 ni ada dua port untuk sambung monitor: HDMI dan Mini DisplayPort a.k.a Thunderbolt.

Saya dah ada monitor Acer X203H (sebelah kanan) sejak dari UTP lagi, agak² dalam tahun 2006-2007. Paparan skrin dia pun dah menguning. Yang bagusnya monitor Acer ni dia ada speaker, sambungkan headphone jack ke audio input kat belakang monitor ni, boleh la cukup nyaring jadi speaker backup.

Untuk monitor Acer ni, saya sambungkan menggunakan kabel VGA. Tapi nak dicucuk kat Mac mini, kena beli adapter Mini DisplayPort to VGA (c.lazada.com.my/t/c.bocusU?url=https%3A%2F%2Fwww.lazada.com.my%2Fproducts%2Fthunderbolt-mini-dp-display-port-to-vga-cable-adapter-mini-displayport-converter-i1252096551-s3743114404.html).

Monitor sebelah kiri ni, LG Flatron E2041, baru beli melalui FB marketplace, ada penjual kat Unicentral nak jual sebagai preloved item. Harga pun murah, bawah RM200. Ini pun satu tips macam mana nak dapat beli harga murah – beli 2nd hand.

Kedua² monitor bersaiz 20 inci, dan dua² hanya ada port VGA dan DVI saja. Jadi disebabkan MiniDisplay Port dah dipakai, saya cari HDMI to VGA adapter. Tapi yang saya beli kat Mr DIY ni, adapter warna hitam kat atas meja tu, tak dapat nak pakai. Bila pasang, skrin jadi off. Bila pegi Google sekejap, rupanya VGA to HDMI dan HDMI to VGA tu ada beza dia, tak dapat nak pakai tukar² (interchangeable).

VGA to HDMI = dari VGA port kat komputer, ke HDMI kat monitor
HDMI to VGA = dari HDMI port kat komputer, ke VGA kat monitor

Kiranya dah betul la apa yang saya beli kalau diikutkan apa yang ditulis pada kotak pakej, tapi mungkin kedai yang buat packaging pun tak tau beza kedua² adapter tu.

Jadi saya beli pulak kabel HDMI to DVI (c.lazada.com.my/t/c.boXYyC?url=https%3A%2F%2Fwww.lazada.com.my%2Fproducts%2Funitek-1080p-dvi-to-hdmi-hdmi-to-dvi-cable-2-waybi-directional-support-ps4-i240622451-s912154874.html). Tak pakai lagi kabel VGA tadi, terus pakai kabel baru, cucuk terus ke port HDMI kat Mac mini.

Lepas semua kabel dah cucuk pasang, on saja Mac mini, terus dapat pakai, tak da nak install driver apa² bagai. Cuma mungkin nak setting sebelah mana skrin kiri, sebelah mana kanan. Kiri tengok source code, kanan tengok result kat browser 👀..

#DIY #upgrademacmini

Pin It Send

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 4. Mana pergi hard disk & RAM lama?

6 August 2020, 5:00 pm

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 4. Mana pergi hard disk & RAM lama?

① – Hard disk lama ni saya guna balik, lagipun saiz dia 1TB, rugi kalau tak pakai untuk simpan macam².

Saya nak gunakan hard disk ni sebagai external hard disk, oleh itu saya dapatkan satu external enclosure, brand Orico (c.lazada.com.my/t/c.bcRwWx?url=https%3A%2F%2Fwww.lazada.com.my%2Fproducts%2Forico-2577u3-tool-free-25-inch-sata-usb-30-hard-disk-solid-state-drive-enclosure-hdd-ssd-casing-i504910425-s952242310.html)

② – Yang bagusnya enclosure ni tak payah nak guna screwdriver untuk buka pasang. Cuma buka secara sliding, macam buka penutup bateri remote.

③ – Untuk RAM pula, saya nak jual murah, COD area Kuching & Samarahan saja. Lai³~ PM tepi 🤙🏻.

RAM: Elpida 2GB 1RX8 DDR3 1600MHz PC3-12800S-11-10-B2 x 2 pcs.

#Apple #Mac #DIY #upgrademacmini

Pin It Send

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 3

5 August 2020, 5:30 pm

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 3.

Lepas buka hard disk pastu pasang SSD baru, ertinya tak ada operating system dalam storage untuk run #Apple #Mac mini ni. Jadi kena install operating system baru, MacOS Catalina, pun secara #DIY.

① – Bila start / boot up pertama kali lepas upgrade, saya tekan Option+Command+R untuk aktifkan Recovery Mode. Kemudian skrin hitam ni keluar.

Saya rasa waktu ni Mac ni sedang memuatkan fail² untuk Recovery Mode dari internet, ertinya info untuk WiFi masih lagi disimpan tapi tak tau kat mana. Storage & memory dah tukar baru, tak mungkin dah ada kat situ. Entah² ada disimpan dalam chip motherboard mana² 🤔.

② – Kira² lepas 15 minit, baru Recovery Mode boleh start & tunjukkan skrin ini. Mula² saya pilih Disk Utility dulu untuk format SSD, kemudian baru teruskan dengan Reinstall MacOS.

③ – Proses install semula MacOS ni ambil masa ikut berapa laju internet. Saiz operating system Mac OS Catalina ni saja dah lebih 8GB, dengan guna sambungan gentian optik Unifi, siap download dalam kira² 40-50 minit.

④ – Semasa proses reinstall, komputer akan restart berkali², sehinggalah skrin ini keluar, tandanya installation dah siap & boleh setup Mac sebagai komputer baru~ 😁.

⑤ – Keseluruhan proses reinstall & setup mengambil masa kira² 1 jam 15 minit. Lepas tu saya adjust balik settings & preferences ikut sama macam kat laptop.

P.s: nampak tua betul monitor yang saya pakai ni. Rasanya beli waktu masih kat UTP dulu, dalam tahun 2007-2008. Next step, upgrade monitor 😎.

#upgrademacmini

Pin It Send

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 2

4 August 2020, 5:20 pm

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 2.

Sekarang proses untuk pasang balik SSD & RAM ke dalam #Apple #Mac mini ni secara #DIY. Langkah² pemasangan ini saya berpandukan kepada artikel www.imore.com/how-upgrade-2012-mac-mini.

① – Untuk pasang balik SSD, kena guna kad seperti kad bank, di sini saya gunakan kad simkad Celcom lama masih ada disimpan 😅.

Sebab nak kena guna kad adalah untuk pastikan skru di tepi SSD tu masuk ke alur khas yang ada dalam casing.

② – Nak masukkan SSD ni mudah saja, tapi nak adjust sampai betul² di tempatnya tu yang ambil sampai 3-4 kali ulang langkah ni. Bahagian connector SATA (anak panah biru) ni kena selari dengan soket baru ditekan untuk dipasang. Kena hati², dah la connector ni kecil sangat, kalau rosak abis la melayang uang 💸.

③ – Kemudian, pasang balik kipas & modul WiFi. Plat stainless steel modul WiFi ni agak sukar sikit nak adjust masuk ke dalam casing, jadi kena buat pelan² dan steadayy. Last sekali, pasang RAM dengan hanya tekan & klik ke dalam slot RAM tersebut 👍🏻.

#upgrademacmini

Pin It Send

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 1

3 August 2020, 5:50 pm

Upgrade SSD & RAM Mac mini, part 1.

Ini #Apple #Mac mini saya, model hujung 2012, datang dengan 1TB hard disk & 4GB RAM. Punyalah sikit RAM, dah ketinggalan zaman, telefon Android pun ada yang pakai 8GB. Jadi untuk disesuaikan dengan tahun 2020, saya nak upgrade storage ke SSD dan RAM ke 16GB secara #DIY.

① – Untuk SSD, saya pilih Kingston A400 480GB (c.lazada.com.my/t/c.bcVaZs?url=https%3A%2F%2Fwww.lazada.com.my%2Fproducts%2Fkingston-a400-ssd-sata3-25-sa400s37480gb960gb-i491136516-s870110015.html).

Bagi RAM pula saya pilih Crucial 2Rx8, 8GB 2 keping (c.lazada.com.my/t/c.bcV6uT?url=https%3A%2F%2Fwww.lazada.com.my%2Fproducts%2F2pcs-8gb-crucial-kits-8gb-2rx8-pc3l-12800s-ddr3-1600mhz-sodimm-laptop-memory-ram-suitable-for-all-brands-of-laptops-i1276048559-s3858166357.html)

② – Langkah² untuk memasang SSD & RAM ni saya berpandukan pada artikel ini (www.imore.com/how-upgrade-2012-mac-mini). Namun ada beberapa langkah yang saya nak ulas lanjut.

Contohnya skru pada kipas ini, 2 daripadanya tidak perlu / tidak dapat dikeluarkan daripada lubang pemegang pada kipas ini.

Modul WiFi pada bahagian kanan gambar (yang ada plat stainless steel berlubang²) kena tolak sedikit ke kiri & kanan untuk mengeluarkannya daripada casing Mac mini yang kecil ni.

③ – Plastik yang menutupi bawah hard disk ni kena ditanggalkan dulu sebelum menanggalkan connector SATA.

④ – Macam ni rupa dalam Mac mini lepas hard disk dikeluarkan. Sebenarnya boleh muat 2 hard disk atau SSD saiz 2.5” tapi kena ada tambah cable adapter seperti ini: c.lazada.com.my/t/c.bc9Vfl?url=https%3A%2F%2Fwww.lazada.com.my%2Fproducts%2Freplacement-hard-drive-hdd-ssd-sata-cable-connector-for-mac-mini-a1347-820-1044-a-821-1004-a-821-1500-a-kits-i902008990-s2235338753.html

#upgrademacmini

Pin It Send

Hari ni di Twitter kecoh beberapa akaun orang / entiti ternama kena ceroboh & menghantar ciapan tipu

16 July 2020, 6:10 pm

Hari ni di Twitter kecoh beberapa akaun orang / entiti ternama kena ceroboh & menghantar ciapan tipu kononnya mereka nak beri ‘zakat’ bak kata Abdul Wahub dalam 3 Abdul.

Antara akaun #Twitter yang kena hack termasuk Joe Biden, Jeff Bezos, akaun rasmi #Apple, Bill Gates, Warren Buffett, Kanye West, Kim Kardashian, Uber, Wiz Khalifa, Floyd Mayweather dan banyak lagi ⁽¹⁾.

Antara contoh ciapan tipu yang hacker hantar adalah seperti ‘Saya ingin menyumbang kembali kepada masyarakat. Hantar bitcoin ke alamat yg tertera dan saya akan beri balik 2 kali ganda’. Dah macam bunyi tuan penasihat Sadiq Segaraga.

Buat masa sekarang, Twitter hanya menyekat akaun² yang telah digodam ini daripada membuat hantaran.

Setakat ini, belum diketahui siapa punya angkara, tapi Twitter mendapati terdapat kerja² social engineering terhadap pekerja Twitter ⁽²⁾ untuk mendapatkan akses kepada peralatan dalaman untuk pentadbiran sistem (internal tools for system administration) Twitter ⁽³⁾.

Social engineering ni lebih kurang macam kerja ejen MLM dan money game nak bagi orang lain percaya yang dia buat kerja baik, betul dan kononnya nak tolong orang, tapi di belakang dia hack akaun² Twitter.

Kepada pengguna Twitter, hati², jangan mudah sangat percaya bila ada janji yang tak munasabah macam ni.

⁽¹⁾ www.businessinsider.com/twitter-hack-what-we-know-about-whats-going-on-2020-7
⁽²⁾ www.wired.com/story/twitter-hacking-musk-obama-apple-biden-kanye
⁽³⁾ www.cnet.com/news/twitter-says-hackers-got-access-to-internal-tools-for-hijacking-spree

Pin It Send

Macbook Pro 13 inci 2020 kembali menggunakan keyboard dengan scissor mechanism

6 May 2020, 8:20 am

Macbook Pro 13 inci 2020 kembali menggunakan keyboard dengan scissor mechanism.

Papan kekunci (keyboard) yang terdapat pada #Macbook Pro ataupun #Apple Magic Keyboard dahulunya dikenali sebagai keyboard yang paling selesa dan paling tinggi kadar ketepatan penggunaannya. Selain #Mac, keyboard yang terdapat pada #Lenovo #Thinkpad juga antara yang paling selesa digunakan.

Sehingga tahun 2015, keyboard Mac menggunakan mekanisma gunting (scissor mechanism). Bermula dengan Macbook Pro tahun 2016, Apple telah memasang keyboard dengan mekanisma rama² (butterfly mechanism).

Keyboard baru ini mengundang banyak kontroversi. Antaranya kekunci yang berasa melekat (sticky), kadang kala tidak bertindak balas (unresponsive), mudah memerangkap habuk dan bagi keyboard pada Macbook Pro, kekuncinya cenderung untuk menjadi panas.

Saya sendiri memiliki Macbook Pro tahun 2011 yang menggunakan keyboard dengan scissor mechanism, dan juga Apple Magic Keyboard yang menggunakan butterfly mechanism.

Jika dibandingkan keyboard pada Macbook Pro dengan keyboard luaran (external) ini, terdapat perbezaan yang agak ketara, seperti external keyboard ini lebih bising bunyinya semasa diketik, kekuncinya rasa lebih longgar, macam mudah nak tercabut, dan juga perkara yang paling saya tidak puas hati adalah rekaan kekunci arah yang sama saiz (lihat gambar ke-3).

Semasa menaip terutamanya semasa coding, saya banyak menggunakan kekunci arah (↑, ←, →, ↓), dan saya perlu menggunakannya dengan cepat tanpa melihat di manakah kedudukan kekunci tersebut. Rekaan pada keyboard scissor mechanism, dengan rekaan huruf T terbalik, mudah untuk jari saya mengesan di manakah kedudukan kesemua kekunci. Tapi bagi keyboard butterfly mechanism, semua kekunci sama saiznya, dan sering saya tertekan kekunci ‘Option’ semasa nak tekan kekunci kiri (←).

Butterfly mechanism keyboard pada Macbook pula saya pernah cuba pada Macbook 12 inci dan Macbook Pro 13 & 15 inci di kedai Switch ataupun Thunder. Memang tidak selesa menggunakannya, sebab key travel (jarak kekunci untuk ditekan) terlalu rendah, iaitu 0.8mm, rasa seperti menekan permukaan meja, kurang rasa tindak balas butang kekunci itu ditekan.

Macbook Pro 13 inci edisi tahun 2020 yang baru keluar kelmarin, kembali menggunakan keyboard dengan scissor mechanism, menjadikan keyboard ini lebih selesa digunakan. Key travel juga semakin rendah, daripada 3-4 mm pada scissor keyboard yang lama, kepada 1mm pada keyboard yang baru. Dan yang paling best, kekunci arah telah kembali menggunakan rekaan huruf T terbalik.

Harga Macbook Pro 13 inci tahun 2020 bermula dengan RM5,599. Kalau tak mampu, boleh saja beli yang terpakai, asalkan pilih edisi 2015 dan ke bawah.

Pin It Send