Sampai Phua Chu Kang pun berjoget dangdut dengan Shopee 🕺🏻.

9 September 2020, 2:30 pm

Sampai Phua Chu Kang pun berjoget dangdut dengan Shopee 🕺🏻.

Shopping is entertainment. Ini yang Shopee bagitau semasa e-commerce forum tahun lalu. Shopee mahu pengguna menghiburkan diri sambil melihat barang² yang dijual, sama seperti window shopping, tapi bukan kat shopping mall, ini shopping dalam smartphone atau depan komputer.

Logiknya, semakin lama pengguna berada dalam app atau website Shopee, semakin tinggi kemungkinan untuk membeli. Pengguna selalunya membeli menerusi Shopee pada waktu ofis & waktu malam, sebelum tidur.

Next big thing bagi Shopee adalah live streaming selling, terdapat case study di China yang menunjukkan live streaming menghasilkan 250 ribu jualan dalam 5 minit. Malam tadi pun Shopee dah buat live kat Youtube pasal 9.9 shopping day ni.

Selain itu, urban clothing – pakaian orang bandar, latest trend semua tu, ada potensi besar dalam pembelian dalam talian. Mana² pengusaha pakaian yang nak masuk sektor jualan online, urban clothing adalah antara produk yang besar market & tinggi permintaannya.

#ecommerce #duit #ekonomi

Pin It Send

Hantaran sohor kini:

Cara guna duit ePenjana dalam Boost untuk bayar bil.

7 August 2020, 11:55 am

Cara guna #duit ePenjana dalam Boost untuk bayar bil.

Inisiatif ePenjana sebanyak RM50 adalah bertujuan untuk merangsang #ekonomi dan menggalakkan penggunaan e-wallet. Sebab tu RM50 yang diperoleh ni tak boleh ditukar jadi tunai, mesti dibelanjakan melalui aplikasi e-wallet seperti Boost.

Tapi apabila telah menuntut wang ini, ia tidak dimasukkan ke dalam wallet Boost. Sebaliknya ia berada dalam wallet partner yang ada dalam aplikasi Boost.

Kiranya Boost simpan wang anda dalam satu wallet, dan kerajaan menyimpan wang ePenjana dalam satu wallet khas.

Apabila hendak membayar bil, seperti bil telefon dalam gambar, secara automatik Boost akan menggunakan jumlah daripada wallet² yang ada dalam aplikasi.

Jadi harapnya lepas ni jangan keliru pulak, kenapa dah claim tapi balance tak naik 😅.

Pin It Send

Harga petrol minggu ke-4 Julai 2020 + pengelasan baru isi rumah.

25 July 2020, 9:50 am

Harga petrol minggu ke-4 Julai 2020 + pengelasan baru isi rumah.

Harga minyak mentah dunia mengalami sedikit penurunan, jadi #hargapetrol di stesen minyak pun turun sama.

🟡 RON 95 – 1.68 (-0.04)
🟢 RON 97 – 1.98 (-0.04)
⚫️ Diesel – 1.82 (-0.05)

Dalam pada itu, disebabkan perubahan pada had pendapatan garis kemiskinan, jadi pengelasan isi rumah juga telah dikemaskini. Gambar⁽¹⁾ menunjukkan anda dalam kumpulan mana satu, sama ada B40, M40 atau T20 berdasarkan jumlah pendapatan isi rumah baru.

Lihat, gaji 4800 ke bawah dah dikategori sebagai B40, kiranya layak mendapat bantuan sara hidup. Belum afdal lagi untuk menge-loan Civic sepit ketam, kalau nak bayar petrol, maintenance, tol & parking pun dah merinsak 🤪. Tu baru kereta, belum kira lagi bayar bil, bayar rumah & tanggung anak bini.

⁽¹⁾ twitter.com/mysumber/status/1282950319714955264

#duit #ekonomi

Pin It Send

Korang dikira golongan miskin kalau gaji bawah RM2200.

13 July 2020, 11:40 am

Korang dikira golongan miskin kalau gaji bawah RM2200.

Ini kerana had Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) yang telah dikemaskini 3 hari lalu, mengikut kaedah pengukuran kemiskinan yang baru. RM2208 adalah maksimum jumlah pendapatan isi rumah untuk dikira termasuk dalam golongan miskin. Pendapatan isi rumah bermaksud, jumlah bulanan yang diperoleh oleh satu² rumah dengan mengumpul pendapatan kesemua ahli rumah yang bekerja. Kalau satu rumah diduduki keluarga 3 generasi, datuk nenek ada pencen, mak bapak ada pekerjaan, anak pula ada kerja part time, jadi kena jumlahkan kesemua pendapatan mereka untuk sebulan.

Nombor ini diperoleh berdasarkan harga semasa perkara² asas untuk hidup seperti makanan, tempat tinggal, perubatan, pendidikan dan akses kepada maklumat. Untuk perkara asas makanan, harga barangan tertentu diambil kira daripada barangan yang mempunyai kualiti kesihatan yang lebih baik, contohnya susu pekat manis, digantikan dengan susu tepung.

Apa maksudnya kepada rakyat? Selepas ini, dasar kerajaan akan digubal berpandukan PGK ini. Segala bantuan akan mengambil kira had terkini ini. Harapnya bantuan lebih mudah sampai kepada ramai orang yang gajinya tak sampai pun 2000 sebulan. Ramai saudara mara saya yang tinggal di kampung merungut kerana sukar untuk mendapatkan kelulusan bantuan seperti BSH, BPN, termasuk bantuan kerajaan Sarawak.

www.bharian.com.my/bisnes/lain-lain/2020/07/709280/had-pendapatan-kemiskinan-rm2208-lebih-tepat

#duit #ekonomi

Pin It Send

Pelan jana semula ekonomi negara (Penjana).

5 June 2020, 4:25 pm

Pelan jana semula #ekonomi negara (Penjana).

Ok, memang banyak butiran yang diperkenalkan oleh PM dalam ucapan kali ni. Ini antara beberapa perkara yang saya sempat ambil nota:

• Pengecualian cukai pendapatan jika majikan belikan peralatan seperti laptop & telefon pintar untuk kegunaan untuk kerja dari rumah.

• Internet percuma sebanyak 1GB (sehingga hujung tahun) untuk membantu kerja dari rumah atau belajar dari rumah, untuk buat panggilan video, termasuk untuk melawat laman web berkaitan #Covid19 kerajaan.

• Geran bantuan kepada PKS untuk pendigitalan operasi perniagaan. Ini ada peluang bisnes, PM tepi 😁.

• Pengecualian duti setem untuk pembelian rumah. Yang nak beli rumah dapat kurangkan beban sikit.

• Pengecualian cukai jualan 100% kereta pemasangan tempatan (CKD) dan 50% kereta pemasangan luar (CBU). Harapnya harga kereta ada kurang sikit.

• Pelarasan masa operasi UTC. Tak la nanti pergi UTC Kuching lain masa buka, UTC Sibu lain, UTC Miri lain.

• Terdapat pengecualian cukai pelancongan dan cukai² lain berkaitan pelancongan, tak berapa tangkap tadi. Lepas ni saya plan nak buat travel series ke seluruh Borneo, harapnya kos penginapan & melancong tak naik. Kalau turun bagus jugak, jimat sikit #duit.

• Skim pembiayaan agromakanan, menggalakkan pertanian bandar. Mari belajar tanam sayur secara hidroponik / akuaponik & masukkan elemen automasi.

• Penggubalan rang undang² Covid-19. Kalau ada bisnes atau individu yang tak mampu untuk mematuhi kontrak atau agreement, rang undang² ini adalah untuk melindungi mereka daripada diisytihar muflis / bankrap.

• Sukuk PRIHATIN RM 500 juta. Ini untuk para pelabur untuk menambah portfolio pelaburan mereka, sambil membantu peniaga seluruh negara.

Antara nama yang disebut PM kali ni, Kak Rabiah pengusaha taska & Datuk Lim businessman. Macam nama cikgu kat sekolah Sainsku dulu ✌🏻.

Infografik untuk butiran lanjut: www.facebook.com/214066990599/posts/10158498118075600 #TSMY

Pin It Send

Takda perubahan ketara pada moratorium yang diumumkan BNM pun.

1 May 2020, 1:15 am

Takda perubahan ketara pada moratorium yang diumumkan BNM pun.

Disclaimer: Artikel ini berdasarkan pemahaman peribadi saya. Jika ada kesilapan, sila rujuk pada kenyataan media asal BNM, atau rujuk pada pihak bank anda.

Pada kenyataan media BNM pada 25 Mac 2020 (www.bnm.gov.my/index.php?ch=en_press&pg=en_press&ac=5018&lang=en), BNM menyatakan individu ditawarkan penangguhan bayaran pinjaman selama 6 bulan. Dan pada perenggan kedua telah dinyatakan, faedah (interest) atau keuntungan (profit) akan terus terkumpul sepanjang penangguhan bayaran, dan peminjam dikehendaki melunaskan amaun yang terkumpul ini.

Tapi tak dinyatakan secara terperinci bagaimana bayaran balik interest atau profit yang terkumpul ini.

Oleh itu, pada kenyataan media BNM pada 30 April 2020 (www.bnm.gov.my/index.php?ch=en_press&pg=en_press&ac=5042&lang=en), BNM menyatakan bank² akan menghubungi setiap peminjam dengan perincian tentang pembayaran interest / profit yang terkumpul.

Setiap anda sebagai peminjam kena tahu, sewaktu meminjam kita menandatangani kontrak persetujuan pembayaran balik (agreement), dengan jadual pembayaran serta jumlahnya (repayment structure).

Dengan adanya moratorium penangguhan bayaran ini, jadual pembayaran balik ini tersekat selama 6 bulan, dan jadual baru terpaksa diubahsuai selari dengan Akta Jual Beli (Hire Purchase Act) dan undang² kewangan Syariah.

Kini pihak bank telah membuat agreement baru berkenaan pembayaran balik yang terkesan oleh moratorium ini, dan anda diberi pilihan sama ada untuk bersetuju dengan agreement yang baru, ataupun tidak & seterusnya tidak mengambil moratorium.

Dalam agreement baru akan dijelaskan perubahan pada struktur bayaran balik. Tunggu pihak bank yang akan menghubungi anda melalui SMS, email atau surat-menyurat berkenaan agreement baru yang anda kena persetujui.

Jika anda tidak setuju, anda masih boleh untuk meneruskan struktur pembayaran berdasarkan agreement asal. Jika anda tidak melakukan pembayaran pada bulan April, ia tidak dikira sebagai lewat bayar, berdasarkan perenggan ke-4 kenyataan BNM semalam.

Kesimpulannya, kalau bayaran bulanan masih termasuk interest / profit & anda ambil moratorium, jumlah bayaran balik mungkin meningkat sikit (sebab hutang asal dah tambah interest / profit terkumpul waktu moratorium). Selain drpd itu, sama saja jumlah bayar balik.

Kebanyakan yang merungut dan tak puas hati terhadap pengumuman ini saya lihat adalah daripada mereka yang lebih percaya pada lakaran kiraan yang dibuat netizen rawak di internet, dan bukannya merujuk kenyataan media BNM.

Tu la jangan hanya percaya benda yang sendiri suka dengar saja. Dengar macam nak dapat duit free ja dah terus tak rujuk balik kat sumber asal. Ni mesti jenis bayar hutang kawan pun selalu buat² lupa, sekali kena macam ni sikit dah sentap 🤪.

#ekonomi #duit

Pin It Send

Review beli barang dapur secara online menggunakan DeGrocery.

29 April 2020, 2:30 pm

Review beli barang dapur secara online menggunakan DeGrocery.

DeGrocery (www.degrocery.com) adalah pasar dalam talian (online marketplace), yang beroperasi untuk penduduk sekitar Kuching dan Kota Samarahan, khusus menjual barang makanan & minuman, termasuk bahan mentah segar atau dipakej. Selain itu DeGrocery juga menjual makanan haiwan peliharaan, sabun pencuci dan produk kebersihan diri.

Pembayaran boleh dibuat secara perbankan dalam talian (FPX), ataupun menggunakan e-wallet Boost. Jika tiada kedua²nya, boleh juga bayar secara tunai semasa penghantaran (cash on delivery / COD).

Semasa proses pembayaran, pembeli dikehendaki memilih tarikh penghantaran. Saya memperoleh barang² yang dipesan pada tarikh penghantaran 👍. Penghantar akan menaiki kenderaan dengan logo DeGrocery, jadi mudah dikenalpasti siapa yang datang depan rumah.

Kebanyakan barang yg dicari dapat ditemui, kecuali bedak badan, jenama yg saya nak takda dijual, hanya ada jenama Johnson Baby. Pilihan jenama walaupun agak terhad, tapi kepelbagaian produk masih memuaskan.

Brosur dalam gambar menyatakan penghantaran percuma, tapi ia hanya untuk pembelian RM150 dan ke atas. Saya masih kena bayar kos penghantaran RM15.

Walaupun harga produk dan penghantaran agak tinggi berbanding pasaraya terdekat, tapi saya anggap ini adalah harga kemudahan atau kesenangan yg perlu dibayar kepada pekerja penghantaran. Kalau saya sendiri yang keluar, masa dan kos petrol mungkin lebih kurang sama. Setidak-tidaknya, pembelian yang dibuat telah memanfaatkan ramai orang, dan tidak menyekat pergerakan tunai dalam negara. #review

Jika anda masih belum mencuba pembelian online, ataupun masih rasa khuatir untuk mencuba, ataupun takut tengok kos penghantaran yang tinggi, ingat perkara² ini:

• Kebiasaan baru, revolusi industri 4.0, ini semua menuntut kita mula menggunakan teknologi internet untuk melakukan tugasan harian. Kalau tidak mencuba sekarang, anda akan ketinggalan, dan segala peraturan atau cara kerja baru yg akan diperkenalkan pasaran, industri & kerajaan akan nampak terlalu sukar untuk digunakan.

• Jika rasa khuatir atau takut ditipu pembelian online, mulakan dengan menggunakan online marketplace seperti Lazada, Shopee, DeGrocery dll, berbanding peniaga individu. Platform² begini sudahpun berdaftar dengan pihak berkuasa, jadi jika ada apa² masalah, lebih mudah untuk diuruskan. Lebih ramai scammer beroperasi sebagai peniaga individu berbanding menyertai online marketplace.

• Jika takut tengok kos penghantaran mahal, tolong ubah mindset anda, dan terapkan dalam pemikiran dengan menganggap ini adalah bayaran kepada kemudahan atau kesenangan yang anda nikmati. Jika anda sendiri yg keluar beli barang pun, kos yg ditanggung lebih kurang sama, termasuk kos petrol, kos letak kenderaan, kos tol (kalau ada) dan kos masa anda pergi ke kedai. Sudah tentu untuk elak pembaziran, beli sekali banyak terus drpd beli sedikit².

Jika anda berkemampuan, jangan takut sangat #duit anda habis pada kos penghantaran. Ia adalah salah satu cara kita sebagai rakyat dalam membantu mengurangkan impak kemelesetan #ekonomi negara, dengan membantu wang tunai mengalir kepada orang ramai dalam pasaran. Orang lain yg memperoleh wang tersebut akan membelanjakannya pada perkara lain, yang seterusnya menggerakkan ekonomi, berbanding jika disimpan saja dan tiada orang yang dapat manfaat 😎.

Pin It Send

Sedangkan YDP Agong lagi sanggup berkorban, untuk tidak menerima emolumen diraja untuk 6 bulan

31 March 2020, 4:10 pm

Sedangkan YDP Agong lagi sanggup berkorban, untuk tidak menerima emolumen diraja untuk 6 bulan, bermula Mac hingga Ogos, di kala ada sesetengah golongan T20 yang menuntut bail-out untuk business mereka, mengugut untuk memberhentikan pekerja. Sesetengah lah, bukan semua. Ada jugak yg hati murni ☺️.

Emolumen ni maksudnya, senang cakap, gaji #Agong, tapi secara tepatnya, bayaran keseluruhan yg diterima seseorang termasuk gaji, fi, upah, elaun dsb. sebagai balasan untuk kerja / khidmat yg dilakukan. Dalam sebulan Agong menerima kira² 52 ribu ringgit. Rujukan: www.penangkini.com/2017/04/jom-ketahui-berapa-gaji-yang-dipertuan.html

#MCO #Covid19 #duit #ekonomi

Pin It Send

Apa itu B40, M40, T20?

30 March 2020, 12:10 pm

Apa itu B40, M40, T20?

B40 bermaksud ‘bottom 40%’.
M40 bermaksud ‘middle 40%’.
T20 bermaksud ‘top 20%’.

Ia adalah pengkelasan untuk paras pendapatan penduduk. Setiap orang rakyat dimasukkan ke dalam kumpulan tertentu seperti yg disenaraikan di atas, berdasarkan jumlah pendapatan isi rumah.

B40 adalah mereka yg isi rumahnya memperoleh pendapatan RM4,360 dan ke bawah dalam sebulan. Mereka juga dikenali sebagai golongan kelas bawahan (low income group). Kira² 40% dari jumlah rakyat termasuk dalam kumpulan ini.

M40 pula adalah mereka yg isi rumahnya memperoleh antara RM4,360 ke RM9,619 sebulan. Mereka ini pula dikenali sebagai golongan kelas pertengahan (middle income group). Juga, kira² 40% dari jumlah rakyat termasuk dalam kumpulan ini.

Manakala T20 adalah mereka yg isi rumahnya memperoleh lebih daripada RM9,619 sebulan, dan dikenali sebagai golong kelas atasan (high income group). Kira² 20% dari jumlah rakyat termasuk dalam kumpulan ini.

Golongan miskin tegar termasuk dalam kumpulan B40, tapi paras pendapatan mereka lebih rendah, iaitu bawah RM980 di semenanjung, bawah RM1,020 di Sarawak, dan bawah RM1,180 di Sabah.

Rujukan: a.msn.com/00/en-my/BBYJNbH

Maklumat lanjut berkenaan Bantuan Prihatin Nasional: www.pmo.gov.my/2020/03/siaran-media-kementerian-kewangan-malaysia-bantuan-prihatin-nasional-bpn

#ekonomi #duit

Pin It Send

Makcik Kiah dapat bantuan & penjimatan yg berjumlah lebih 8000 ringgit.

27 March 2020, 4:05 pm

Makcik Kiah dapat bantuan & penjimatan yg berjumlah lebih 8000 ringgit. Berapa pula jumlah yg akan anda peroleh di bawah Pakej Rangsangan #ekonomi Prihatin Rakyat?

Yang menjadi perhatian saya ialah bantuan prihatin nasional. Ia adalah bantuan tunai one-off untuk golongan M40 ke bawah & pekerja dalam sektor swasta:

RM1600 utk isi rumah berpendapatan RM4000 ke bawah. RM1000 diberi pada bulan April dan baki RM600 pada bulan Mei.

RM1000 utk isi rumah berpendapatan antara RM4000 hingga RM8000. RM500 diberi pada bulan April dan baki RM500 pada bulan Mei.

RM800 untuk individu bujang berumur 21 tahun ke atas, berpendapatan RM2000 ke bawah. RM500 diberi pada bulan April dan baki RM300 pada bulan Mei.

RM500 untuk individu bujang berumur 21 tahun ke atas, berpendapatan antara RM2000 hingga RM4000 sebulan. RM250 diberi pada bulan April dan baki RM250 pada bulan Mei.

Ada juga peruntukan RM600 juta untuk penyedia perkhidmatan internet utk memberi kuota internet percuma kepada pengguna sebanyak 1 GB sehari, bermula 1 April hingga tamat #MCO.

Juga, pesara kerajaan dapat RM500 one-off pada bulan April.

🤩🤑💰 💴 💵 #duit #TSMY

Pin It Send