Ini pelan jalan alternatif Miri – Limbang yang masih dalam pembinaan sekarang.

25 October 2020, 1:10 pm

Ini pelan jalan alternatif Miri – Limbang yang masih dalam pembinaan sekarang.

Setakat bulan Jun yang lalu, status projek ialah #jalan dari Tanah Merah ke Gunung Buda (sebelah #Limbang warna ungu) masih dalam pembinaan ⁽¹⁾.

Jalan dari #Miri ke #Marudi telah sedia ada, cuma projek jambatan Marudi yang tiba² tergendala ⁽²⁾.

Jalan dari Marudi ke Gunung Mulu (garis warna biru) pula sekarang masih lagi jalan balak. Ada ura² mengatakan di sini tempat banyak perompak balak beroperasi, tu yang susah nak cepat siap jalan kat situ 🤭.

Habis hutan diceroboh, rakyat beluum lagi dapat jalan, kompeni balak kaya raya, politikus dapat ‘komisen’ 10%, Brunei caj cukai untuk lintas negara diorang. Betapa serba tak kena kehidupan di utara Sarawak.

Gambar dari suarasarawak.my/2020/06/16/jalan-alternatif-dalam-pembinaan
⁽¹⁾ sarawakvoice.com/2020/06/15/jalan-bawang-ubor-ke-gunung-buda-sebagai-laluan-ke-miri
⁽²⁾ utusanborneo.com.my/2019/07/08/penguang-kesal-projek-jambatan-marudi-tiada-perkembangan

Pin It Send

Hantaran sohor kini:

Jalan ini merupakan jasa peninggalan arwah Tok Nan.

18 October 2020, 10:00 am

Jalan ini merupakan jasa peninggalan arwah Tok Nan.

Sini adalah penghujung #jalan yang menghubungkan Kampung Pugu dengan #Lundu, terletak di muara Sungai Serayan Besar. Di seberang sungai ini ialah pekan #Sematan.

Dalam tahun 2016 saya pernah ke sepanjang jalan kampung tepi pantai kat Lundu ni, tapi hanya setakat Pantai Pandan. Saya lihat jalan ini masih lagi jalan batu, ingatkan ia lorong menuju ke rumah orang sebab lebar jalan yang sempit. Tapi rupanya ia bersambung jauh hingga dekat dengan Sematan di seberang sungai.

Sekarang jalan sudah bertar & kondisinya bagus. Banyak pantai, resort & juga tapak perkemahan di sini. Contohnya Pantai Tenang, Pantai Pugu, Permata Pugu Camping Site, dan dekat Pantai Pugu ada Deen Chalet untuk bermalam. Budak² kampung merempit pun ramai kat jalan sini.

Kat Pantai Pugu ataupun Turtle Beach Pugu ni saya sempat berbual dengan salah seorang owner resort. Pantai ni dibuka dari 7 pagi hingga 6 petang, tapi saya sampai tepat² pukul 6, tak ada plan pun nak ke pantai, hanya nak raon² jak 😅.

Pantai berkenaan mengenakan caj RM2 untuk sebuah kereta, mereka kira ikut berapa banyak kenderaan yang parking, tak kira berapa ramai orang yang datang. Ada banyak pondok² atau gazebo disediakan, termasuk tempat untuk barbecue, untuk buat aktiviti sukan tepi pantai, juga untuk berkhemah atau camping. Semua kemudahan dikenakan caj² tertentu, kena tanya balik kepada pekerja di sini, saya tak ingat dah 😅.

Kalau tak nak camping, boleh juga menginap di Deen Chalet, seberang jalan saja, harga dalam RM150 semalam, satu bilik maksimum 6 orang, check-in dan check-out ikut masa hotel, 2 petang & 12 tengahari. Kalau check-in untuk tempoh yang singkat, kalau tak silap saya dalam pukul 6 petang hingga 10 pagi, dapat harga yang lebih rendah.

Kat sini belum ada kedai makan atau restoran, kalau nak makan sama ada bawa bekal, atau kat hujung jalan dekat muara sungai ni ada gerai makanan tempatan.

Tandas ada disediakan, juga dengan caj. Tapi ada juga disediakan macam pakej sewa tapak pondok untuk berkelah termasuk sekali dengan caj ke tandas, sebab kalau semasa berkelah, mandi laut atau buat aktiviti hingga kotor & berpeluh, tak perlulah bayar setiap kali nak ke tandas.

Lokasi ke Pantai Pugu: goo.gl/maps/WBYwWPLZG5bzKEK7A

P.s: Lain kali datang pergi jalan² kat pantai pulak 🏖.

Pin It Send

Orang yang drive laju² kat jalan kampung ni berapa minit saja dia jimat untuk cepat sampai?

11 October 2020, 3:55 pm

Orang yang drive laju² kat jalan kampung ni berapa minit saja dia jimat untuk cepat sampai?

Ini yang saya terfikir bila lihat sebiji Toyota Wish yang macam pelesit ni 🏎. Jadi saya pun jadi pelesit sama, ikut belakang #kereta ni di belakang bermula dari #jalan ke Tebakang sampailah simpang ke Tebedu dekat Bunan. Keadaan jalan yang berbukit dengan selekoh² yang agak tajam, kalau cuaca kering masih dapat laju ambil corner tu semua.

Dari rakaman dashcam, jarak perjalanan kira² 30km ni mengambil dalam 13 minit saja. Dari pemerhatian saya, masa mungkin dapat dikurangkan, namun ada beberapa perkara yang terbazir, seperti penggunaan petrol yang meningkat, disebabkan keadaan jalan yang naik turun bukit, pastu terpaksa perlahan kenderaan sebab ada objek tepi jalan seperti kenderaan yang diparkir & pejalan kaki. Tiap kali perlahan, kena pecut balik, tu yang makan banyak petrol tu.

Risiko kemalangan juga meningkat, juga disebabkan keadaan jalan. Kalau silap bajet jarak kenderaan dari arah bertentangan atau yang tiba² masuk ke jalan utama, memang nahas. Belum kira lagi dengan pemanduan bersemangat macam ni (spirited driving) boleh meletihkan pemandu dengan cepat, tapi faktor ini dipengaruhi oleh kesihatan pemandu, kondisi kabin kenderaan & kuasa enjin – senang pecut, seat selesa, lebih relax.

Apapun, it was a fun drive. Next time mungkin akan buat proper #dashcamdrive video. Video dari dashcam kali ni agak kuat bergegar, sampai nampak macam gambar tu bergelombang 🌊.

Pin It Send

Projek waterfront Serian + harga petrol minggu ke-2 Oktober 2020.

10 October 2020, 9:31 am

Projek waterfront Serian + harga petrol minggu ke-2 Oktober 2020.

① – Menurut berita bulan lalu ⁽¹⁾, projek waterfront #Serian ini masih dalam cadangan & akan dibentangkan kepada CM Sarawak. Projek akan dilaksanakan berdekatan Kampung Hulu, dan mengikut lakaran projek, mungkin akan dibina di tepi Masjid Daerah Serian, tepi #jalan #PanBorneo.

② – Tapi diikutkan gambar yang bapa saya ambil dua minggu lalu, kerja² pembinaan dah bermula di sekitar masjid. Projek dah start, atau masjid kena roboh? 🤔

Update: betul lah tu masjid ni kena roboh, saya sendiri tengok dari tepi jalan. Mungkin akan dibina baru sekali dengan projek waterfront ni? 🤔

P.s: Taman Danu Serian pulak ada tak rancangan nak diperbaiki? Dulu² 90-an orang ramai sampai boleh main jet ski kat tasik. Stadium Serian yang berdekatan pula pernah menjadi venue untuk Sukma. Tapi sekarang, kapal Jack Sparrow yang terapung lama tu pun dah reput, nak karam tak lama lagi 😫.

🟡 RON 95 – 1.67 (-0.04)
🟢 RON 97 – 1.97 (-0.04)
⚫️ Diesel – 1.69 (-0.01)

#hargapetrol dah turun, lombak ke Serian juh!

⁽¹⁾ www.theborneopost.com/2020/09/05/new-riverfront-project-planned-for-serian

Pin It Send

Brek! Rim besi!

7 October 2020, 3:00 pm

Brek! Rim besi!

Antara kesan sampingan membuat modifikasi #kereta ialah, apabila kuasa enjin dah naik, kuasa membrek pula berkurang. Apabila brek dengan kuat, brake pad & disc cepat jadi terlalu panas hingga mengurangkan cengkaman brek & melambatkan proses memperlahankan & menghentikan kereta. Ini disebabkan saiz brake pad & disc yang sudah kurang sesuai, di samping saiz tayar yang juga memainkan peranan.

Buat masa sekarang, #vivaturbo saya ni masih menggunakan rim besi 12 inci, tayar 155/70, original spec. Nanti² saya nak tukar brake disc yang diambil dari Avy, jenis ventilated disc berbanding original Viva solid disc. Tapi disebabkan diameter brake disc tu lebih besar, rim 12” ni tak muat, kena tukar ke rim yang lebih besar. Saya plan nak tukar ke rim Axia 14”, tapi tayar guna 175/55, nipis sikit supaya masih ada ruang kat wheel arch.

Kat Thailand ada Mae Hong Son loop, tapi kat sini boleh la buat sendiri #jalan Bau-Serian loop. Kat sana boleh sampai 4 hari nak habiskan satu pusingan, kat sini cukuplah sehari suntuk 😅. Hujung minggu ni kalau cuaca bagus, sambung balik buat #dashcamdrive 🚙.

Pin It Send

Harga petrol minggu ke-5 September 2020 + ketidakstabilan politik ganggu pembangunan.

26 September 2020, 9:30 am

Harga petrol minggu ke-5 September 2020 + ketidakstabilan #politik ganggu pembangunan.

Beberapa hari lalu #DSAI mendakwa ada majoriti untuk membentuk kerajaan persekutuan, tapi sampai hari ni belum ada lagi kerajaan baru. Ramai yang memberi respon yang ini bukan masa sesuai untuk perebutan kuasa ⁽¹⁾. Dengan masalah #Covid19 & kegawatan #ekonomi, ketidakstabilan politik akan ganggu proses pemulihan. Bursa saham pun ada jatuh sedikit ⁽²⁾.

Kalau dibandingkan dengan situasi politik kat Sarawak, kiranya lebih stabil. Tak ada peristiwa tukar² parti memerintah. Walau bagaimanapun, tetap juga lambat nak tengok projek² infrastruktur siap.

Contohnya projek naiktaraf #jalan Matang ke Taman Malihah kepada 2 lorong. Dengar² dijanjikan sejak Taib masih lagi CM, sampai sekarang belum nampak jalan baru dibuat. Semak tepi jalan yang ditebas dah tumbuh pokok balik. Jambatan hanya baru siap piling, tiang belum ada. Dijadualkan siap dalam 2 tahun, kiranya tahun depanlah, tapi nampaknya nak kena tunggu sampai 3-4 tahun kalau macam ni. Terfikir jugak kenapa tak dibuat saja jalan dulu? Tiang² & paip utiliti dialihkan dulu, sementara menunggu jambatan siap 🤔.

Satu lagi, sepanjang Lebuhraya Kuching – Samarahan ni, kat setiap bulatan katanya nak dipasang lampu isyarat, dah diluluskan dekat 2 tahun dulu ⁽³⁾, tapi belum nampak apa² pun. Tiba² pulak ada kerja isi tanah kat pembahagi jalan sampai menyesakkan jalan time orang balik kerja. Dalam musim hujan sekarang, jalan jadi bertanah, habis kotor #kereta & buat jalan jadi licin. Kalau nak dipasang lampu trafik, takkanlah nak ambil sampai 2-3 tahun, tempat lain ada yang hanya 2-3 bulan dah beroperasi lampu trafik baru 🚦.

Kalau isunya duit, dah dapat duit cukai #Petronas berbiliun tu, tak patut alasan takda #duit lagi, Abg Jo 🤷🏻‍♂️.

Antara contoh lain infrastruktur yang tak siap², Hospital Petra Jaya ⁽⁴⁾ & Hospital Sri Aman ⁽⁵⁾. Ada ura² mengatakan kedua²nya setakat ini wujud di alam bunian 👻.

🟡 RON 95 – 1.68 (+0.05)
🟢 RON 97 – 1.98 (+0.05)
⚫️ Diesel – 1.71 (+0.04)

⁽¹⁾ www.sinarharian.com.my/article/102313/BERITA/Politik/Anwar-tidak-prihatin-kesusahan-rakyat-kata-Wan-Saiful
⁽²⁾ www.astroawani.com/berita-politik/anwar-buka-mulut-saja-pasaran-saham-jatuh-merudum-ahmad-amzad-260590
⁽³⁾ www.utusanborneo.com.my/2020/06/19/atasi-kesesakan-lampu-isyarat-akan-dipasang-di-kota-samarahan
⁽⁴⁾ www.theborneopost.com/2020/08/24/petra-jaya-hospital-project-currently-in-tender-evaluation-stage-deputy-health-minister
⁽⁵⁾ www.nst.com.my/news/nation/2020/01/556690/sri-aman-hospital-be-fully-operational-june

Pin It Send

3 hari berturut² kemalangan objek jatuh menimpa kereta.

23 September 2020, 11:15 am

3 hari berturut² kemalangan objek jatuh menimpa #kereta.

① – 19/9 – Proton Saga dipandu seorang wanita ditimpa dinding parapet konkrit yang jatuh dari struktur pembinaan Lebuhraya Bertingkat Sungai Besi – Ulu Kelang (SUKE) di Lebuhraya Lingkaran Tengah 2 (MRR2) ⁽¹⁾. Mujur mangsa tidak maut, hanya mengalami patah tangan & tulang selangka ⁽²⁾.

② – 20/9 – Perodua Myvi dipandu seorang wanita ditimpa besi menara kren yang jatuh dari sebuah treler di #jalan SS2/24, Petaling Jaya ⁽³⁾. Mangsa tidak mengalami sebarang kecederaan, namun keretanya rosak secara keseluruhan.

③ – 21/9 – Proton Saga dipandu seorang pemandu e-hailing dihempap cangkuk kren yang bergerak di belakang kereta berkenaan di Jalan Len Seng, Cheras ⁽⁴⁾. Mangsa tidak mengalami sebarang kecederaan.

Bagi mangsa, doakan semoga cepat sembuh. Bagi pihak bertanggungjawab, perbaiki punca kemalangan. Bagi para pembaca, sebelum keluar memandu, baca bismillah 🤲🏻.

⁽¹⁾ www.bharian.com.my/berita/nasional/2020/09/733119/wanita-terselamat-kereta-remuk-dihempap-batu-konkrit
⁽²⁾ www.bharian.com.my/berita/kes/2020/09/733352/mangsa-kereta-ditimpa-konkrit-patah-tangan-tulang-selangka
⁽³⁾ www.bharian.com.my/berita/kes/2020/09/733154/kereta-ditimpa-besi-menara-kren-terjatuh-dari-treler
⁽⁴⁾ www.bharian.com.my/berita/kes/2020/09/733489/pemandu-selamat-cangkuk-kren-hempap-kereta

Pin It Send

Le tuo de Sebuyo 🚲.

20 September 2020, 5:20 pm

Le tuo de Sebuyo 🚲.

Dalam perjalanan dari Samarahan ke Sebuyau, terdapat beberapa kelompok pengayuh #basikal yang menggunakan jalan utama ini untuk aktiviti mereka hujung² minggu. Tak sempat nak ambil gambar, tengah driving kat jalan sibuk & sempit.

Beberapa hari lalu saya dengar berita yang basikal tidak dibenarkan di lebuhraya sebab berbahaya. Betul, banyak #kereta laju, sampai lorong motosikal & lorong kecemasan pun mereka pakai 🏎.

Tapi tak kurangnya bahaya guna #jalan utama persekutuan, macam jalan ni yang menuju ke Sebuyau. Sepanjang jalan dari Samarahan, kelebaran jalan tak cukup, rasanya terlalu sempit, sampai kancil pun nak penuh satu lorong. Kalau lori, habis makan lorong sebelah 🚛.

Paling bahaya kalau ada pengayuh yang tertinggal dari kelompok lain. Dalam trafik yang sibuk, mereka yang berbasikal sorang² atau dua tiga orang pun kadang² terlepas pandang. Kat jalan utama dah tentu orang drive laju², risiko dilanggar tu sangat tinggi, tambah lagi jalan yang tak rata, kualiti rendah, takut ada yang tak sempat brek.

Sementara jalan ni tengah dinaiktaraf untuk jadi jalan utama kedua (2nd trunk road), baik lebarkan jalan, tambah lorong motosikal / basikal di sepanjang jajaran. Kan kerajaan Sarawak dah dapat duit cukai dari Petronas, apa lagi? 😏

Pin It Send

Kadar cukai jalan di Malaysia Timur kekal, bulan depan nak renew road tax & insuran.

18 September 2020, 12:15 pm

Kadar cukai jalan di Malaysia Timur kekal, bulan depan nak renew road tax & insuran.

Berita – www.utusanborneo.com.my/2020/09/17/kadar-cukai-jalan-di-sabah-sarawak-terus-dikekalkan-wee

Terdapat perbezaan kadar cukai jalan di antara Sabah & Sarawak dengan Malaya, antara faktornya ialah keadaan #jalan. Kat Malaya banyak dibina jalan menyambungkan bandar, pekan & kampung, dan juga banyak lebuhraya berkualiti tinggi sampai dapat bawa lebih 200km/j. Memang padanlah kadar cukai lebih tinggi.

Kat sini, dari Sarawak nak ke Sabah pun kena lalu negara luar, kena buat pasport, belum lagi kena saman sebab undang² jalan raya yang berbeza & ada lagi caj lintas sempadan 💸. Belum lagi cerita nak ke pedalaman, jalan tak siap², yang siap pun tak ikut spesifikasi sebab syarikat angkat tender songlap duit 😩.

Cukai jalan kenderaan persendirian kat Malaysia adalah mengikut saiz enjin. Semakin besar enjin, semakin tinggi cukai. Ini mendatangkan sedikit masalah untuk pasaran #kereta terpakai. Walaupun harga kereta telah turun ke harga pasaran yang bergantung kepada permintaan, cukai jalan masih sama. Contohnya, Hilux 2.5L, harga dah turun ke 26k – 28k, tapi road tax masih 800 lebih. Bagi peminat kereta pula, yang nakkan BMW M3 3.0L, ada yang harga sampai bawah 15k, tapi road tax masih 2 ribu lebih.

Ada idea untuk memperbaiki struktur cukai jalan bagi kenderaan terpakai, yang rasanya saya pernah tonton kat Youtube. Ia menyatakan cukai jalan untuk kenderaan terpakai sebaiknya berdasarkan harga pasaran, bukannya saiz enjin.

Logiknya ialah, dulu undang² cukai jalan digubal pada era kereta berkuasa tinggi memiliki enjin lebih besar dan berharga lebih mahal. Golongan yang membeli kenderaan sebegini hanyalah orang yang berduit, jadi kira ok lah orang kaya bayar cukai lebih sikit.

Tapi sekarang, kereta enjin kecil pun harganya sampai 200k, contohnya Mercedes Benz C200 dan BMW 118i, kedua²nya 1.5L, sama saiz dengan enjin Myvi. Lagipun, kereta² enjin besar yang dah lama, kebanyakannya dimiliki warga emas yang dah pencen, ramai yang tak mampu lagi nak maintain bayar road tax mahal, akhirnya terpaksa menjual kereta kesayangan mereka yang masih dapat dipandu, ataupun ada yang biarkan road tax mati sehingga kereta rosak tak dapat berjalan.

Bulan depan nak renew road tax & insuran, ni tengah nak pilih sama ada guna MyEG lagi, atau nak cuba Bjak (bjak.my), ataupun nak insuran murah, PrOmilej (www.poi2u.com/car-insurance/promilej) 🤔.

Pin It Send

Pengakhiran kepada Hari Malaysia drive – hujan lebat sampai tak nampak jalan.

16 September 2020, 7:00 pm

Pengakhiran kepada Hari Malaysia drive – hujan lebat sampai tak nampak #jalan.

Dari pagi hingga tengahari, cuaca baik. Bila masuk pukul 4, hari mula gelap & hujan mula turun kat Siburan.

Ingat nak ke Serian saja, tapi terus ke Balai Ringin, ambil angle iron kat sana, sambung buat renovate bilik 🦾.

Tip memandu dalam hujan lebat:

Ambil tahu had cengkaman tayar #kereta anda. Tayar berumur 3 tahun ke atas dah kurang grip berbanding tayar baru.

Bila dah yakin dengan tahap cengkaman tayar, baru boleh nak laju sikit. Tapi kena tengok keadaan trafik jugak, kalau banyak kereta, tak payah nak tunjuk terer mencilok, takda orang nak jadi cikgu nak beri markah berapa banyak kereta korang potong dalam jalan basah 🤪.

Pin It Send