2 minggu lagi kembali ke sekolah.

2 July 2020, 10:55 am

2 minggu lagi kembali ke sekolah.

Pada bulan Mac, #MCO mula dilaksanakan pada 18/3, semasa tempoh cuti sekolah pertengahan penggal (14/3 – 22/3).

Sejak hari tu budak² semua tak pergi sekolah sampai hari ini. Tapi ada juga yang bersekolah secara online, ataupun homeschool oleh ibu bapa sendiri.

Sementara pelajar Tingkatan 5 dan 6 yang akan menduduki peperiksaan awam telah pun menyambung persekolahan minggu lalu (24/6), untuk pelajar sekolah menengah Tingkatan 6 semester 1, Tingkatan 1 hingga 4 serta pelajar sekolah Tahun 5 dan 6, akan kembali ke sekolah pada 15/7, selepas 124 hari kat rumah. Manakala pelajar sekolah rendah Tahun 1 hingga 4 pula akan kembali ke sekolah pada 22/7, selepas 131 hari tak ke sekolah (www.facebook.com/KemPendidikan/posts/3277975655574407).

Boleh start cari balik mana uniform, kasut, buku alat tulis semua. Jangan² semua kucing yang dah pakai 😹.

P.S: Kalau diingatkan kembali waktu sekolah dulu, agak mustahil nak wajibkan semua pelajar pakai pelitup muka sepanjang berada di sekolah. Sedangkan uniform pun banyak yang pakai tak lengkap. Sekurang²nya penjarakan sosial & kebersihan diri mesti dilaksanakan, seperti meja dijarakkan, hadkan bilangan pelajar pada satu² sesi, setiap kelas ada hand sanitizer dll., itu yang lebih utama.

Pin It Send

Hantaran sohor kini:

Muhajirin dan Unser.

26 June 2020, 11:50 am

Muhajirin dan Unser.

Ikut plan asal, sepatutnya saya pindah keluar dari rumah sewa pada hujung bulan Mac. Tapi disebabkan wabak #Covid19, #MCO dilaksanakan dan lori pindah tak dapat nak hantar barang merentas daerah.

Di sini saya nak petik sedikit daripada channel Handeeman. Asalnya nama channel ini ialah Life Inside A Box. Box yang dimaksudkan ialah #rumah, rupa bentuk macam kotak.

“Good bye box number one. On to box number two”, kata Handeeman sewaktu berpindah dari Minnesota ke Tucson.

Keluar rumah sewa ni, dah kira 3 boxes saya duduk. Tapi lepas ni dapat akses ke 4 biji boxes di berlainan lokasi, walaupun bukan semua milik sendiri. Box nombor 5 masih dalam perancangan, akan datang 😎.

P.S: Handeeman sekarang tengah dalam proses membina box nombor 4 dia, rumah saiz penuh tetap mereka di Arizona menggunakan teknologi ICF, microrebar, rainwater harvesting dan juga mengaplikasikan prinsip passive solar heating. Boleh tengok kat www.youtube.com/c/Handeeman.

Pin It Send

PKPP masih ada roadblock.

25 June 2020, 12:45 pm

PKPP masih ada roadblock.

Semasa saya memandu dari Kuching hingga ke #Sematan minggu lalu, saya dapati masih terdapat sekatan #jalan raya dilakukan di jalan #PanBorneo ke Lundu, di simpang ke Sampadi.

Dari pemerhatian, masih ada pihak askar yang mengawal waktu saya ke #Lundu, dan giliran polis yang menjaga waktu saya nak balik ke Kuching.

Sekatan pergerakan antara daerah sudah dimansuhkan sekarang #MCO pemulihan, agaknya apa yang diorang periksa ya?

Gambar: jalan dari Teluk Melano, dekat Sematan, background banjaran Gunung Rumput.

Pin It Send

Harga bahan api fosil minggu ke-4 Jun 2020.

20 June 2020, 8:30 am

Harga bahan api fosil minggu ke-4 Jun 2020.

Dah 2 minggu #MCO pemulihan (PKPP), semua orang keluar memandu kat jalan, pergi merentas negeri, kat Sarawak orang ramai merentas daerah & bahagian, meningkatkan permintaan kepada bahan bakar, meningkatkan pembebasan gas ekzos, dan juga meningkatkan #hargapetrol.

🟡 RON 95 – 1.59 (+0.03)
🟢 RON 97 – 1.89 (+0.03)
⚫️ Diesel – 1.77 (+0.04)

#Petronas

Pin It Send

4 bulan tak gunting rambut

18 June 2020, 2:00 pm

4 bulan tak gunting rambut, fesyen rambut pun dah macam Jackie Chan dalam Police Story 😅.

Kalau pergi kedai gunting rambut, jangan sampai tersilap nampak, tukang gunting rambut pakai macam cef. SOP masa #MCO pemulihan (PKPP) ni memang kena pakai PPE (apron + face shield & mask).

Pelanggan juga kena pakai pelitup muka sepanjang rambut digunting. Bila nak gunting bahagian tepi atau sideburn, nanti dia alihkan tali facemask tu.

Saya selalu gunting rambut kat kedai ni, terletak kat Pasar Semarak, Kampung Pinang Jawa, dekat Balai Polis Gita. Harga memang naik (sekarang RM15), sebab pakai plastik penutup (barber cape) jenis pakai buang & setiap peralatan digunakan akan disembur dengan cecair pembasmi kuman.

Pin It Send

Bukti bumi semakin pulih semasa MCO – pokok timun berbuah daripada benih yang dicampak

11 June 2020, 12:56 pm

Bukti bumi semakin pulih semasa #MCO – pokok timun berbuah daripada benih yang dicampak bawah pokok. Biasanya saya buang sisa dapur macam bekas kulit bawang, daun #sayur lama, kulit buah²an, kulit telur dll kat bawah pokok ni untuk dijadikan kompos. Mungkin biji benih timun tu jatuh kat kawasan kompos yang kondusif untuk benih bercambah, tu yang sampai besar panjang menjalar & berbuah timun ni, tak ada dibagi baja langsung 🥒.

Pin It Send

Jalan² melihat pemandangan matahari petang di Lebuhraya Kuching – Samarahan.

10 June 2020, 2:25 pm

Jalan² melihat pemandangan matahari petang di Lebuhraya Kuching – Samarahan.

3 bulan #MCO jumlah kenderaan di jalan raya berkurangan secara drastik. Hasilnya, atmosfera bumi pun semakin bersih dan pulih. Sehingga dapat menikmati pemandangan yang cantik & jelas seperti ini.

Sekarang dengan PKPP, semakin banyak kenderaan memenuhi #jalan, kesesakan jalan raya pun akan meningkat, kilang² akan beroperasi semula, petani² mula membakar kebun untuk menyediakan tapak tanaman musim baru, ini semua bakal mengisi balik ruang atmosfera dengan gas² ekzos, asap dan zarah terampai.

Nikmati suasana ini sementara masih sempat. Dalam bulan Ogos – September biasanya akan berlaku jerebu 😷.

Berita: Mulai hari ini pergerakan merentas daerah dibenarkan tanpa perlu permit.

Berita: Di USA dah lebih 2 juta orang dijangkiti #Covid19.

Pin It Send

Perintah kawalan pergerakan pemulihan bermula 10/6/2020 hingga 31/8/2020.

7 June 2020, 3:45 pm

Perintah kawalan pergerakan pemulihan bermula 10/6/2020 hingga 31/8/2020.

Dalam tempoh #MCO pemulihan ini, pergerakan rakyat dilonggarkan lagi. Ini antara perkara yang saya sempat tulis:

• Pergerakan rentas negeri dibenarkan. Saya jangkakan pergerakan rentas daerah dalam Sarawak turut juga dibenarkan. Ke Telok Melano ke kita!? 😆

• Kedai gunting rambut dibenarkan dibuka. Bos, potong gondol!

• Konvoi juga dibenarkan. Vroom! 🏎

• Melancong dlm negeri digalakkan. Ni yang ditunggu² ni.

• Sambutan Hari #Raya Aidiladha & korban dibenarkan. Nak sembelih kolok, ada 5 ekor semua jantan, sepanjang masa bergaduh 🦃.

• Sekolah akan buka berperingkat ikut nasihat Kementerian Kesihatan. Budak² sekolah dah rasa tak sabar nak jumpa kawan balik, ke rasa malas nak turun sekolah 🤪.

Namun, ada juga beberapa perkara masih belum boleh buat lagi:

• Sukan yang melibatkan sentuhan seperti bola sepak belum dibenarkan. Belom lagi dapat tengok #LigaMalaysia ni.

• Aktiviti yang melibatkan orang ramai, bersesak² seperti pub, kelab malam, kenduri, perarakan dll juga belum boleh lagi.

Gambar: Sungai Temedak. Kat mana? Pergi cari kat Google Map, ada pantai cantik dekat dengan tempat ni.

Update: Google Maps tak jumpa Sg Temedak? Boleh ditongsampahkan app tu. Sg Temedak terletak di Jalan Trombol, jalan menuju ke Golden Beach, sebelah Telaga Air.

Pin It Send

Jarang tengok Bandar Serian kosong macam ni.

3 June 2020, 4:15 pm

Jarang tengok Bandar #Serian kosong macam ni.

Pasaraya Sin Joon Miaw, pasaraya paling sibuk kat Bandar Serian, sentiasa penuh dengan orang ramai. Susah nak cari tempat letak kereta kat sini yang sentiasa penuh. Dari kecil dah selalu beli barang² sekolah dan pakaian kat sini.

Tapi dalam gambar ni, semua kosong. Apa yang berlaku sampai satu jiwa pun takda ke pasaraya ni? Ini bukan juga waktu #MCO awal² dulu. Ada lockdown baru ka?

😨 Isk~`

Kalau tengok dekat², banyak tanglung tergantung, gambar ini diambil waktu Tahun Baru Cina awal tahun ni.

😒 Hek eleh, saspen la tu..

Me: Tiga bulan dah tak #jalan ke Serian, buluh kat kebun pun mungkin dah tumbuh tinggi balik.

Pin It Send

Jalan² tengok gunung Serapi.

29 May 2020, 2:05 pm

Jalan² tengok gunung Serapi.

Gunung #Serapi adalah salah satu gunung yang dapat dilihat dari bandaraya #Kuching, selain gunung #Santubong. Pemandangan ini saya ambil semasa melalui Jalan Singai – #Matang, ataupun disebut ramai sebagai #jalan Kampung Kolong.

Di Gunung Serapi terletaknya menara pemancaran siaran TV dan radio. Menurut info dari #MyTV (myfreeview.tv/coverage), di sini juga terletaknya pemancar untuk siaran TV digital, tapi kami yang tinggal berdekatan sering mengalami gangguan siaran sampai beberapa saluran tak dapat diperoleh. Ada cerita juga kata stesen pemancar TV digital terletak di Gunung Gading kat Lundu. Kalau betul, patut la signal tak kuat 😩.

Ok, cerita pasal jalan pulak. Saya selalu pandu #kereta buat fun drive kat Jalan Singai – Matang ni sebab banyak selekoh² yang buatkan rasa mahu ambil kona baring. Selalunya saya bermula dari kawasan Kampung Kolong, kemudian keluar melalui Jalan Sungai Moyan. Kat jalan Sungai Moyan ni lah ada beberapa laluan lurus yang panjang, buat rasa nak memecut jak 🏎.

Tapi kalau nak lalu pemandangan nampak Gunung Serapi ni, kena jalan patah balik, dari Jalan Sungai Moyan ke Kampung Kolong. Di sini terdapat beberapa kampung kecil dan rumah² di sepanjang jalan, jadi kalau limpas kawasan banyak rumah atau simpang, kena perlahan sedikit, jalan pun tak berapa lebar. Sekurang²nya kualiti jalan bagus, dapat juga memecut & layan corner.

Jalan Singai – Matang ni hujungnya keluar ke jalan ke Bau, dekat kawasan Tondong. Saya sekarang jarang nak pandu sampai sini, sebab masih #MCO bersyarat, tak pasti kalau ada roadblock kat situ.

Pin It Send