Kedai Giant kat Kuching kalah dengan supermarket local.

26 October 2020, 2:30 pm

Kedai Giant kat Kuching kalah dengan supermarket local.

Sejak mula #MCO dulu, dalam bulan April, semua kedai #Giant kat Kuching dah tutup.

Giant Tabuan dah jadi Emart Tabuan. Giant Padawan ada dengar cerita nak jadi Everrise, tapi setakat ni hanya ada mural baru dilukis kat dinding bangunan.

Giant Semariang ni pula belum ada berita akan diambilalih oleh supermarket mana. Dulu di sini ada kedai Choice Super Mall, tapi sekarang kedai Choice Supermarket dah kembali, kat lot kedai baru di sebelah ni, Semariang Center.

Pin It Send

Hantaran sohor kini:

Statistik Covid19 sejak 2 minggu lepas + harga petrol minggu ke-4 Oktober 2020

24 October 2020, 10:15 am

Statistik #Covid19 sejak 2 minggu lepas + harga petrol minggu ke-4 Oktober 2020

10/10 – 374 kes baru, 3 kematian, 73 sembuh
11/10 – 561 kes baru, 2 kematian, 133 sembuh
12/10 – 563 kes baru, 2 kematian, 109 sembuh
13/10 – 660 kes baru, 4 kematian, 350 sembuh
14/10 – 660 kes baru, 4 kematian, 223 sembuh
15/10 – 589 kes baru, 3 kematian, 409 sembuh
16/10 – 629 kes baru, 6 kematian, 245 sembuh
17/10 – 869 kes baru, 4 kematian, 302 sembuh
18/10 – 871 kes baru ‼️, 7 kematian, 701 sembuh
19/10 – 865 kes baru, 3 kematian, 455 sembuh
20/10 – 862 kes baru, 3 kematian, 634 sembuh
21/10 – 732 kes baru, 6 kematian, 580 sembuh
22/10 – 847 kes baru, 5 kematian, 486 sembuh
23/10 – 710 kes baru, 10 kematian, 467 sembuh

Angka jangkitan baru tak nampak penurunan, malah semakin naik. Kalau pattern yang sama seperti gelombang pertama bulan Mac dulu, kali ni mungkin bulan Januari tahun depan baru bilangan kes akan menurun.

Orang Sarawak jangan terlalu selesa, kekalkan amalan normal baru. Nanti tiba² ada kes baru mereka jugak yang paling panik takut #MCO datang balik, takut tak dapat keluar pergi cari makan.

🟡 RON 95 – 1.64 (-0.04)
🟢 RON 97 – 1.94 (-0.04)
⚫️ Diesel – 1.74 (0.00)

#hargapetrol #Petronas

Pin It Send

8 hari ke dalam bulan Oktober 2020, 3000 lebih orang dijangkiti Covid19.

9 October 2020, 2:25 pm

8 hari ke dalam bulan Oktober 2020, 3000 lebih orang dijangkiti #Covid19.

Kes terbaru harian:
1/10 = 260
2/10 = 287
3/10 = 317
4/10 = 293
5/10 = 432
6/10 = 691 ‼️
7/10 = 489
8/10 = 375

Kalau dibandingkan dengan jumlah kes waktu mula² #MCO dulu, bilangan kali ini lebih tinggi, tapi kenapa seluruh negara tidak diisytiharkan PKP?

Norma baru zaman pandemik sekarang bukan setakat memakai pelitup muka, mengamalkan kebersihan (guna hand sanitizer) dan penjarakan fizikal. Satu lagi perkara kebiasaan baru yang semua sedang buat bila ke satu² tempat, yang banyak membantu mengelakkan negara daripada kembali kepada PKP iaitu langkah pengesanan kontak (contact tracing), sama ada dengan menulis nama secara manual, ataupun menggunakan aplikasi mudah alih (mobile app) MySejahtera atau Qmunity.

Dengan adanya sistem merekod lokasi pergerakan individu, jika terdapat kes baru atau kluster baru, lokasi di mana pesakit ini telah lawat dapat dikesan dan orang² yang melawat tempat sama dapat dihubungi untuk menjalankan saringan.

Waktu mula² PKP bulan Mac lalu, kita belum ada lagi semua sistem MySejahtera, ataupun tulis nama bila nak masuk kedai, jadi waktu tu, belum dapat mengesan ke mana pesakit² ni telah pergi, dan siapa yang telah menjadi kontak rapat kepada pesakit. Jadi sukar untuk mengawal penularan wabak, justeru langkah kawalan pergerakan dilaksanakan.

Penyakit tak dapat dikawal, jadi orang ramai jangan jalan² merata tempat, duduk dalam rumah sampai semua kontak rapat dapat dikesan & dirawat. Itulah yang berlaku bulan Mac hingga April lalu.

Dan sebab itu juga sekarang seluruh negara tak dikenakan PKP, cuma sesetengah kawasan seperti beberapa daerah di Sabah, Kedah dan mukim Klang di Selangor yang dikenakan PKP bersyarat & PKP diperketatkan. Semuanya sebab ada sistem pengesanan kontak rapat pesakit, jadi jangan terlalu risau dengan nombor yang tinggi ini. Kita hanya perlu teruskan dengan amalan norma baru dan patuhi SOP oleh MKN.

Screenshot – covid-19.moh.gov.my/terkini/102020/situasi-terkini-06-oktober-2020

Pin It Send

Harga petrol minggu ke-1 Oktober 2020 + kawalan rentas daerah di Sabah.

3 October 2020, 10:30 am

Harga petrol minggu ke-1 Oktober 2020 + kawalan rentas daerah di Sabah.

Dua hari lalu, jumlah kes baru #Covid19 adalah 260 orang, semalam 287 orang, kes tertinggi dalam satu hari sejak bermulanya pandemik. Dah macam mula² #MCO dulu, dengan majoriti kes adalah di Sabah dan Kedah.

Oleh itu kawalan rentas daerah dikuatkuasakan di seluruh Sabah sehingga 16 Oktober. PKPDB di 4 daerah iaitu Tawau, Lahad Datu, Kunak dan Semporna kekal seperti yang telah dikuatkuasa.

🟡 RON 95 – 1.71 (+0.03)
🟢 RON 97 – 2.01 (+0.03)
⚫️ Diesel – 1.70 (-0.01)

#hargapetrol #Petronas

Pin It Send

Pasang lagu tema Pink Panther sambil tengok emau ni berjalan mengiring 😂.

25 September 2020, 1:55 pm

Pasang lagu tema Pink Panther sambil tengok #emau ni berjalan mengiring 😂.

Lokasi: Damai Central, #Santubong. Kawasan pantai, kedai & restoran masih buka time #MCO pemulihan sekarang, cuma jalan masuk dihadkan, hanya boleh masuk dari satu lorong di bangunan utama Damai Central.

Pin It Send

Perutusan khas TSMY berkenaan situasi semasa Covid19.

15 September 2020, 10:30 pm

Perutusan khas #TSMY berkenaan situasi semasa #Covid19.

👉🏻 11 kluster masih aktif, 97 kluster diisytihar tamat, kluster Sri Petaling yang terbesar dengan 3,375 kes positif.
👉🏻 615 kes baharu dalam tempoh 15 hari lalu. Kota Setar, Tawau dan Lahad Datu catat tidak kurang 41 kes.
👉🏻 Kes libatkan pelawat luar negara masih menular. Jumlah keseluruhan babitkan 1,017 individu.
👉🏻 Tiada kes harian sifar kebelakangan ini. Rantaian pandemik masih belum dapat diputuskan sepenuhnya.
👉🏻 Semua pihak diingatkan supaya jangan leka. Kekal berdisiplin, patuhi SOP dan peraturan kuarantin.
👉🏻 Kerajaan tidak akan teragak-agak untuk laksana PKPD. Langkah diambil jika ada kawasan terus catat kes tinggi.
👉🏻 Pastikan amalan kebersihan dipraktikkan. Jangan kekok pakai pelitup muka.
👉🏻 Pembudayaan norma baharu amat kritikal, tanpa vaksin berkesan, pendekatan bersama mesti diambil.
👉🏻 Kerajaan tidak akan terburu-buru buka sempadan negara, aspek kawalan dipertingkat halang kemasukan PATI.
👉🏻 Penduduk Sabah perlu amalkan kebiasaan baharu. Petugas pilihan raya mesti pastikan kempen mengikut SOP.
👉🏻 Jangan berkumpul di tempat sesak. Elak bersalam-salaman, hendaklah saling melindungi.
👉🏻 Bersama elakkan pelaksanaan semula #MCO. Langkah pasti menjejaskan kembali kehidupan dan ekonomi.
👉🏻 Rakyat perlu terus cekal, tabah dan berdisiplin. Budayakan kebiasaan baharu dalam kehidupan.

P.s: Esok plan nak jalan² tapi hari hujan lebat sejak siang tadi. Seminggu dua ni dah start musim hujan, mungkin esok mendung atau hujan sepanjang hari. Belum dapat buat video road trip lagi ni 😌.

Pin It Send

Harga petrol minggu ke-3 September 2020 + plan Hari Malaysia drive?

12 September 2020, 9:45 am

Harga petrol minggu ke-3 September 2020 + plan Hari Malaysia drive?

Tak lama lagi siap kereta kena tuning, harapnya minggu depan sempat untuk buat Hari Malaysia drive. Saya plan nak ke Serian, tapi tak guna jalan highway. Saya nak cuba jalan jauh masuk hutan & kampung untuk ke Serian, nak tengok lepas 57 tahun, apa kemajuan yang Sarawak dapat dari segi kemudahan asas seperti jalan raya.

Cuma harap tak ada roadblock #MCO tiba², semalam dah dekat 200 kes baru #Covid19. #hargapetrol pun menurun sikit, ada yang nak join? 😁

🟡 RON 95 – 1.66 (-0.05)
🟢 RON 97 – 1.96 (-0.05)
⚫️ Diesel – 1.72 (-0.06)

#Petronas

Pin It Send

Terlihat perkataan tu, terngiang² bunyi riff gitar itu 🎸.

3 September 2020, 1:30 pm

Terlihat perkataan tu, terngiang² bunyi riff gitar itu 🎸.

Sekarang nak keluar jalan² bukan setakat bawa dompet, telefon & kunci. Wajib bawa pelitup separuh muka dengan pensanitasi tangan. Membudayakan normal baru #MCO.

Lepas ke kedai, masuk kereta, on blower aircond, pastu cuci tangan dengan hand sanitizer brand Nuvis ni kat depan angin aircond, supaya bau alkohol kena tiup ke belakang. Bau alkohol dia kuat betul, tersedut lebih boleh palau driving ni 🤪.

P.s: dah tau belum riff #gitar lagu apa? Hint = Metallica.

Pin It Send

Perintah kawalan pergerakan (pemulihan) dilanjutkan hingga 31/12/2020

28 August 2020, 8:35 pm

Perintah kawalan pergerakan (pemulihan) dilanjutkan hingga 31/12/2020

#TSMY muncul lagi selepas lebih 2 bulan untuk mengumumkan hal berkenaan #MCO pemulihan yang bakal berakhir pada 31 Ogos, dan seperti dijangka, PKPP akan dilanjutkan sehingga hujung tahun ini.

Walaupun dalam negara kes² #Covid19 adalah terkawal, namun kes² luar negara masih lagi tinggi, dan ada negara yang mengalami peningkatan semula.

Berikut adalah beberapa butiran yang saya sempat ambil nota:

• Jika berlaku peningkatan kes Covid-19 mendadak, PKP bersasar atau PKP diperketatkan akan dilaksanakan di lokaliti berkenaan.
• Sentiasa berwaspada berikutan kewujudan varian D614G yang tinggi kadar jangkitannya dalam negara. Individu berisiko tinggi mesti patuh SOP & kuarantin bagi mengelak menjadi super spreader seperti kluster Sivagangga.
• TSMY menyatakan sokongan untuk menaikkan sehingga 2-3 kali ganda kompaun kepada individu yang ingkar SOP PKPP, namun ia perlu diperhalusi sebelum akta dipinda.
• Amalkan dan budayakan normal baharu – pakai pelitup separuh muka, kerap cuci tangan & elak tempat sesak.
• KPDNHEP sedang berunding dengan pengilang bagi menurunkan harga facemask, berikutan ia menjadi benda yang wajib dipakai di tempat awam sekarang.
• Kelab malam dan pusat hiburan masih lagi tidak dibenarkan, berikutan sukar untuk mengawal penjarakan fizikal.
• Pelancong asing juga masih tidak dibenarkan masuk, bagi mengelak kes import.
• Sukan dibenarkan, namun tanpa penyertaan atlet antarabangsa dan dilangsungkan tanpa penonton.

Pin It Send

Cara nak bayar secara self-checkout kat Emart Tabuan.

20 August 2020, 11:45 am

Cara nak bayar secara self-checkout kat Emart Tabuan.

Pertama kali saya tengok konsep sendiri scan kat kaunter bayaran pasaraya ni adalah di kedai Home Depot di Amerika. Senang betul kat sana, nak beli hardware material macam kayu², plywood & paip² pastu sendiri scan, bayar & sendiri angkut ke dalam trak masing², tak payah nak tunggu² pekerja.

Rasanya ni pun kaunter self-checkout yang pertama kat Kuching. Masih ada beberapa orang pekerja & pak guard yang menjaga laluan kaunter takut² ada yang keluar terus tak bayar 😅.

#Emart #Tabuan ni sebelum ini adalah pasaraya Giant. Tapi Giant dah tutup awal #MCO dulu. Kalau nak bayar secara self-checkout kat sini, boleh guna kat debit / kredit dan e-wallet seperti Sarawak Pay, Boost & Touch ’n Go eWallet.

Tapi kaunter ni untuk mereka yang membeli 10 barangan ke bawah saja. Kalau lebih, kena berbaris kat kaunter lain.

Kat kaunter tu ada skrin touchscreen besar. Mula² dia tanya kalau ada kad membership. Pilih Yes pastu scan kad member. Pastu boleh mula scan barang² yang dibeli, sama macam orang tembak suhu kat dahi, tapi yang ni tembak kod bar kat barangan.

Beg plastik ada disediakan, ada lain² saiz, jadi boleh ambil & bungkus terus barangan. Nak lebih mesra alam, bawa beg shopping sendiri ♻️.

Bila dah habis scan, pilih Pay now. Pilih bayar guna cara e-wallet atau kad debit / kredit. Saya pilih kad debit / kredit, pastu tap kad pada mesin kad, nanti dia scan secara Paywave 💳.

Bila bayaran berjaya, resit kedai akan keluar. Resit bank dari mesin kad pun akan keluar, satu salinan untuk kedai, nanti pekerja atau pak guard akan ambil. Ada pilihan untuk print customer copy, kalau pilih Yes, akan print salinan untuk simpanan anda sendiri.

Sebaiknya lepas guna semua mesin self-checkout tu tadi, terus cuci tangan dengan hand sanitizer. Ini normal baharu, bukan setakat SOP.

Keseluruhan proses, saya kira² tak sampai 2 minit, mungkin sebab beli 3 barang saja. Tapi kalau 10 barang pun takkan terlalu lama. Dulunya yang selalu buat lambat adalah mesin debit / kredit kad, mungkin internet connection yang lembap, tapi kali ni guna Paywave, cepat saja processing, dan dah tak susah kalau lupa bawa #duit syiling 😎.

P.s: dalam Emart Tabuan ada kedai sushi 🍣 macam dalam Aeon Mall 🤩. Harga set dalam RM6 hingga RM20.

Pin It Send